Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2016

Αυτή είναι η διάσημη Κολοπετινίτσα που ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.


 Βρίσκεται στην Φωκίδα και η παράδοση λέει ότι το χωριό στο παρελθόν διέθετε καλά πετεινάρια για κοκορομαχίες!





Η «Κολοπετινίτσα» αποτελεί το αγαπημένο «μη μέρος» των Ελλήνων, ένα τοπωνύμιο που αναφέρουν όταν θέλουν να μιλήσουν για κάτι που δεν υπάρχει, ή είναι αόριστο ή πολύ μακρινό. Και όμως, η Κολοπετινίτσα υπάρχει – και μάλιστα βρίσκεται πολύ πιο κοντά στο Αθηναϊκό κέντρο απ’ ότι μπορεί να φανταστεί κανείς. 

Βρίσκεται στην ενδοχώρα στο μέσο περίπου της απόστασης από την Ιτέα, στο Γαλαξείδι. Έχει πληθυσμό 141 κατοίκους, Πρόκειται για το χωριό Τριταία της Φωκίδας. Ονομαζόταν Κωλοπετινίτσα μέχρι το 1927 οπότε μετονομάστηκε σε Μονοδένδρι και στην συνέχεια σε Τριταία. 
Το 2011 η Τριταία – ή Κολοπετινίτσα, είχε 141 κατοίκους. 
Η Τριταία είναι ένα μικρό χωριό της Φωκίδας, κοντά στην Αγία Ευθυμία και 9χλμ. βορειοδυτικά του κόλπου της Ιτέας, χτισμένο σε υψόμετρο 380μ. Βρίσκεται στην ενδοχώρα, στο μέσο περίπου της διαδρομής από την Ιτέα στο Γαλαξείδι. Η παλαιότερη ονομασία ήταν Κολοπετινίτσα. 
Το όμορφο ελληνικό χωριό με το ξεχασμένο όνομα μας θύμισε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος παρομοίασε την απόδοση των προηγούμενων κυβερνήσεων με εκείνες του ΣΥΡΙΖΑ: «Σε σχέση με την προ 2010 εποχή είναι σαν να συγκρίνουμε τη Μπάγερν Μονάχου με τον… Φωστήρα Κολοπετινίτσας».


 Το όνομα Κολοπετινίτσα είναι πιθανότατα παραφθορά της Καλοπετεινίτσας, καθώς η παράδοση λέει ότι το χωριό στο παρελθόν διέθετε καλά πετεινάρια για κοκορομαχίες!

 Η Κολοπετινίτσα είναι και η «πατρίδα» του αξέχαστου «Θύμιου»Κώστα Χατζηχρήστου. Πληροφορίες: ΠΟΝΤΙΚΙ WEB...

Διαβάστε όλο το άρθρο: http://www.mixanitouxronou.gr/afti-ine-i-diasimi-kolopetinitsa-pou-anefere-o-ipourgos-ikonomikon-efklidis-tsakalotos-vriskete-stin-fokida-ke-i-paradosi-lei-oti-to-chorio-sto-parelthon-diethete-kala-petinaria-gia-kokoromachies/Αυτή είναι η διάσημη Κολοπετινίτσα που ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος. Βρίσκεται στην Φωκίδα και η παράδοση λέει ότι το χωριό στο παρελθόν διέθετε καλά πετεινάρια για κοκορομαχίες! 18/01/2016 Κατηγορίες: ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ Ετικέτες: Κολοπετινίτσα, Τριταία, Φωκίδα Kolopetinitsa _tritaia _plateia Η «Κολοπετινίτσα» αποτελεί το αγαπημένο «μη μέρος» των Ελλήνων, ένα τοπωνύμιο που αναφέρουν όταν θέλουν να μιλήσουν για κάτι που δεν υπάρχει, ή είναι αόριστο ή πολύ μακρινό. Και όμως, η Κολοπετινίτσα υπάρχει – και μάλιστα βρίσκεται πολύ πιο κοντά στο Αθηναϊκό κέντρο απ’ ότι μπορεί να φανταστεί κανείς. Βρίσκεται στην ενδοχώρα στο μέσο περίπου της απόστασης από την Ιτέα, στο Γαλαξείδι. Έχει πληθυσμό 141 κατοίκους, Βρίσκεται στην ενδοχώρα στο μέσο περίπου της απόστασης από την Ιτέα, στο Γαλαξείδι. Έχει πληθυσμό 141 κατοίκους, Πρόκειται για το χωριό Τριταία της Φωκίδας. Ονομαζόταν Κωλοπετινίτσα μέχρι το 1927 οπότε μετονομάστηκε σε Μονοδένδρι και στην συνέχεια σε Τριταία. Το 2011 η Τριταία – ή Κολοπετινίτσα, είχε 141 κατοίκους. Η Τριταία είναι ένα μικρό χωριό της Φωκίδας, κοντά στην Αγία Ευθυμία και 9χλμ. βορειοδυτικά του κόλπου της Ιτέας, χτισμένο σε υψόμετρο 380μ. Βρίσκεται στην ενδοχώρα, στο μέσο περίπου της διαδρομής από την Ιτέα στο Γαλαξείδι. Η παλαιότερη ονομασία ήταν Κολοπετινίτσα. Το όμορφο ελληνικό χωριό με το ξεχασμένο όνομα μας θύμισε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος παρομοίασε την απόδοση των προηγούμενων κυβερνήσεων με εκείνες του ΣΥΡΙΖΑ: «Σε σχέση με την προ 2010 εποχή είναι σαν να συγκρίνουμε τη Μπάγερν Μονάχου με τον… Φωστήρα Κολοπετινίτσας». Το όνομα Κολοπετινίτσα είναι πιθανότατα παραφθορά της Καλοπετεινίτσας, καθώς η παράδοση λέει ότι το χωριό στο παρελθόν διέθετε καλά πετεινάρια για κοκορομαχίες! Η Κολοπετινίτσα είναι και η «πατρίδα» του αξέχαστου «Θύμιου»Κώστα Χατζηχρήστου. Πληροφορίες: ΠΟΝΤΙΚΙ WEB...
Διαβάστε όλο το άρθρο: http://www.mixanitouxronou.gr/afti-ine-i-diasimi-kolopetinitsa-pou-anefere-o-ipourgos-ikonomikon-efklidis-tsakalotos-vriskete-stin-fokida-ke-i-paradosi-lei-oti-to-chorio-sto-parelthon-diethete-kala-petinaria-gia-kokoromachies/Αυτή είναι η διάσημη Κολοπετινίτσα που ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος. Βρίσκεται στην Φωκίδα και η παράδοση λέει ότι το χωριό στο παρελθόν διέθετε καλά πετεινάρια για κοκορομαχίες! 18/01/2016 Κατηγορίες: ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ Ετικέτες: Κολοπετινίτσα, Τριταία, Φωκίδα Kolopetinitsa _tritaia _plateia Η «Κολοπετινίτσα» αποτελεί το αγαπημένο «μη μέρος» των Ελλήνων, ένα τοπωνύμιο που αναφέρουν όταν θέλουν να μιλήσουν για κάτι που δεν υπάρχει, ή είναι αόριστο ή πολύ μακρινό. Και όμως, η Κολοπετινίτσα υπάρχει – και μάλιστα βρίσκεται πολύ πιο κοντά στο Αθηναϊκό κέντρο απ’ ότι μπορεί να φανταστεί κανείς. Βρίσκεται στην ενδοχώρα στο μέσο περίπου της απόστασης από την Ιτέα, στο Γαλαξείδι. Έχει πληθυσμό 141 κατοίκους, Βρίσκεται στην ενδοχώρα στο μέσο περίπου της απόστασης από την Ιτέα, στο Γαλαξείδι. Έχει πληθυσμό 141 κατοίκους, Πρόκειται για το χωριό Τριταία της Φωκίδας. Ονομαζόταν Κωλοπετινίτσα μέχρι το 1927 οπότε μετονομάστηκε σε Μονοδένδρι και στην συνέχεια σε Τριταία. Το 2011 η Τριταία – ή Κολοπετινίτσα, είχε 141 κατοίκους. Η Τριταία είναι ένα μικρό χωριό της Φωκίδας, κοντά στην Αγία Ευθυμία και 9χλμ. βορειοδυτικά του κόλπου της Ιτέας, χτισμένο σε υψόμετρο 380μ. Βρίσκεται στην ενδοχώρα, στο μέσο περίπου της διαδρομής από την Ιτέα στο Γαλαξείδι. Η παλαιότερη ονομασία ήταν Κολοπετινίτσα. Το όμορφο ελληνικό χωριό με το ξεχασμένο όνομα μας θύμισε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος παρομοίασε την απόδοση των προηγούμενων κυβερνήσεων με εκείνες του ΣΥΡΙΖΑ: «Σε σχέση με την προ 2010 εποχή είναι σαν να συγκρίνουμε τη Μπάγερν Μονάχου με τον… Φωστήρα Κολοπετινίτσας».


Διαβάστε όλο το άρθρο: http://www.mixanitouxronou.gr/afti-ine-i-diasimi-kolopetinitsa-pou-anefere-o-ipourgos-ikonomikon-efklidis-tsakalotos-vriskete-stin-fokida-ke-i-paradosi-lei-oti-to-chorio-sto-parelthon-diethete-kala-petinaria-gia-kokoromachies/

2 σχόλια:

  1. Επειδή η περιοχή μας έχει Σλαβικά τοπωνύμια , π.χ Αγλαβίστα,Κουκουβίστα,ενδέχεται η ονομασία νάχει κάποια σχέση με αυτό και λόγω της κατάληξης -ίτσα (βλ.Βοστίτσα που είναι το Αίγιο).
    Τώρα θα μου πει κανείς πως ένα μικρό χωριό θάχε προκαλέσει το ενδιαφέρον των Σλάβων...Αυτό δεν το ξέρω , όμως πάνω απ την Τριταία υπάρχουν απομεινάρια κάποιας μεγάλης οχυρωματικής πόλης.. Είδωμεν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ούτε τα υπόλοιπα χωριά προκάλεσαν το ενδιαφέρον των Σλάβων αλλά κατοικούνταν από ελληνοποιημένους Σλάβους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή