Σάββατο 5 Δεκεμβρίου 2015

Αυτή η επιστολή έβαλε το θέμα της αποβολής της χώρας από τη Σένγκεν Ο επίτροπος Υγείας περιγράφει την επίσκεψη του στη Λέσβο: 'Δεν ήμουν στην Αφρική, ήμουν στην Ευρώπη"


Αυτή η επιστολή έβαλε το θέμα της αποβολής της χώρας από τη Σένγκεν

Μια επιστολή που έγραψε ο Λιθουανός επίτροπος Υγείας και απέστειλε στο Κολλέγιο των Επιτρόπων περιγράφοντας την κατάσταση που βίωσε στην επίσκεψή του στις 19 Νοεμβρίου στη Μυτιλήνη, φέρεται να είναι αυτή που εξόργισε τους Ευρωπαίους για την κατάσταση στην Ελλάδα.   


Σύμφωνα με τα Νέα, ο επίτροπος εμφανίζεται σοκαρισμένος από την επίσκεψη του στη Λέσβο στις 19 Νοεμβρίου και γράφει μεταξύ άλλων:  «Δεν ήμουν στην Αφρική, ούτε σε κάποια απομακρυσμένη αναπτυσσόμενη χώρα. Τα είδα όλα αυτά εδώ στην ΕΕ, στο νησί της Λέσβου, στην Ελλάδα. Σοκαρίστηκα, έφριξα».   

Αναφέρει στην επιστολή του ο Βιτένις Αντριουκάιτις: «Ήμουν σε μια ακτή, όταν έφθασε μια μικρή βάρκα, όπου βρίσκονταν γυναίκες και παιδιά, κάποια άρρωστα, κάποια απλά εξαντλημένα, παγωμένα, αφυδατωμένα. Δεν υπήρχε μέρος για την εξέταση ή την περίθαλψή τους, δεν υπήρχε εξοπλισμός, ούτε προσωπικό υγείας, εκτός από έναν γιατρό μιας ΜΚΟ. Κανένα ασθενοφόρο, καμία κουβέρτα. Μου ειπαν ότι τρια μικρά παιδια που είχαν φτάσει στην ίδια παραλία πέθαναν από υποθερμία μερικές ημέρες πριν. Κύριε Πρόεδρε δεν ήμουν στην Αφρική, ούτε σε κάποια απομακρυσμένη αναπτυσσόμενη χώρα. Τα είδα όλα αυτά εδώ στην ΕΕ, στο νησί της Λέσβου, στην Ελλάδα. Σοκαρίστηκα, έφριξα».   

Αυτή η επιστολή πυροδότησε σύμφωνα με την εφημερίδα, τις αντιδράσεις στη συνεδρίαση του Κολλεγίου των Επιτρόπων με τον πρόεδρο της Κομισιόν να λέει ότι η Ελλάδα «είναι ανίκανη να προστατεύσει τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ και αν δεν υπάρξει πρόοδος μέχρι τις 17 Δεκεμβρίου, θα πρέπει να αποβληθεί προσωρινά από τη Σένγκεν» 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου