Η υποβρύχια/ ενάλια αρχαιολογία αποτελεί έναν εξαιρετικά ενδιαφέροντα τομέα, ωστόσο είναι αρκετά «δύσκολος» σε σχέση με την «επίγεια», καθώς προϋποθέτει χρήση ακριβού εξοπλισμού.
Έχοντας αυτό κατά νου, φοιτητές του Πανεπιστημίου Τεχνολογίας του Ταλίν ανέπτυξαν ένα οικονομικό υποβρύχιο ρομπότ, ειδικά σχεδιασμένο για την εξερεύνηση ναυαγίων.
Σύμφωνα με το Reuters, έχει όλα τα χαρακτηριστικά μιας φιλικής ρομποτικής...χελώνας, και είναι σχεδιασμένο να κάνει τη δουλειά αρχαιολόγων- με τους δημιουργούς του να ελπίζουν ότι κάποια στιγμή θα είναι σε θέση να εξερευνά αυτόνομα βυθισμένα σκάφη, χωρίς την επίβλεψη ανθρώπου- χειριστή.
Όπως αναφέρουν οι δημιουργοί του, ο αρχαιολόγος θα αφήνει απλά το ρομπότ στο ναυάγιο ή θα βρίσκει μια είσοδο και θα το στέλνει μέσα, να λειτουργεί ανεξάρτητα, χρησιμοποιώντας τους αισθητήρες του για να κινείται στους χώρους που εξερευνά.
Επί της παρούσης ωστόσο είναι τηλεκατευθυνόμενο και είναι εξοπλισμένο με κάμερες για να φωτογραφίζει αυτά που βρίσκει. Κινείται χρησιμοποιώντας πτερύγια και όχι προπέλες, προκειμένου να μειώνει την αναταραχή που προκαλείται στον χώρο στο ελάχιστο, καθώς ελπίζεται ότι θα είναι σε θέση να αντικαταστήσει πλήρως τους δύτες στις επικίνδυνες εξερευνητικές δραστηριότητες.
Σημειώνεται πως το ρομπότ (U-CAT) δημιουργήθηκε χρησιμοποιώντας κατεξοχήν χαμηλού κόστους τεχνολογικά τμήματα, έτσι ώστε να είναι οικονομικό σε σχέση με τα (ακριβά) ρομπότ που χρησιμοποιούν σήμερα οι αρχαιολόγοι. Αναμένεται να είναι διαθέσιμο προς πώληση το 2017.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου