Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου 2015

Προσόν ή μειονέκτημα για τη φωκική ανάπτυξη οι εξορύξεις και οι ΑΠΕ; (Φωτογραφίες)




Το μείζον ζήτημα της χωροταξίας και της διαχείρισης του χώρου, καθώς και τη διευθέτηση των μεταξύ τους ανταγωνιστικών αναπτυξιακών δράσεων επιχείρησε να "χαρτογραφήσει" η τρίτη συνεδρία της επιστημονικής ημερίδας
που, ως γνωστόν, διοργανώθηκε το Σάββατο στους Δελφούς με πρωτοβουλία σαράντα περίπου συλλόγων από τη Φωκίδα.
Στο επίκεντρο της συγκεκριμένης συνεδρίας, που πραγματοποιήθηκε απόντων των Θαν. Παναγιωτόπουλου και Παν. Ταγκαλή, τέθηκαν κομβικά θέματα αναφορικά με τις προοπτικές και την αναπτυξιακή κατεύθυνση που θα πρέπει να χαράξει η Φωκίδα στο μέλλον, όπως τα όρια χωροθέτησης των εξορύξεων βωξίτη, της ανάπτυξης ανεμογεννητριών και των ιχθυοκαλλιεργειών, κατά τρόπο που να μην παρεμποδίζουν την έμφαση στον τουρισμό, τον πολιτισμό και τον πρωτογενή τομέα και ο τρόπος λειτουργικής συνάρθρωσης των παραπάνω δράσεων ώστε να μπορεί να προκύψει η μέγιστη δυνατή ωφέλεια για τον νομό και τους κατοίκους του, ενώ παρουσιάστηκαν εκτεταμένα παραδείγματα από τους τρόπους διαχείρισης και αποκατάστασης πληγέντων τοπίων τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.
Στο θέμα παρενέβη πρώτος ο Γ. Καπεντζώνης κατά την αρχική του τοποθέτηση στις εργασίες της ημερίδας. Ο Δήμαρχος Δωρίδας υπεραμύνθηκε των σχεδίων και των προθέσεων εγκατάστασης ανεμογεννητριών και ανάπτυξης των υδατοκαλλιεργειών στα όρια του δήμου του εδράζοντας την επιχειρηματολογία του στα ζωτικά, όπως τα χαρακτήρισε, οφέλη από τα τέλη των συγκεκριμένων δράσεων σε μια περίοδο που οι ΟΤΑ και ειδικότερα ο πρώτος τους βαθμός υφίστανται καίρια περικοπή πόρων από το κεντρικό κράτος.
Ο καθηγητής του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου, Παύλος Δελλαδέτσιμας, στην εισήγησή του επεσήμανε το σημαντικό κενό στην ενημέρωση, τη διαβούλευση και τη συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών που καταγράφεται στην Ελλάδα, ενώ κατέθεσε την έλλειψη πολιτικών αναφορικά με καίρια σχετικά ζητήματα όπως η πολιτική Αρχιτεκτονικής κληρονομιάς και αποκατάστασης, σχέδια και προγράμματα αναπλάσεων, εφαρμοσμένη Αρχιτεκτονική τοπίου, καθώς και η προστασία ή η διατήρηση αποθεμάτων π.χ. βωξίτη για τις επόμενες γενιές ή για μελλοντική πώληση στη σφόδρα πιθανή περίπτωση αποκόμισης καλύτερης τιμής.
"Ποτέ δεν ρωτήθηκαν οι τοπικές κοινωνίες για ό,τι αφορά αυτά τα θέματα" κατέληξε ο Π. Δελλαδέτσιμας.
Στη συζήτηση παρενέβη και ο Βουλευτής Φωκίδας τοποθετούμενος στο ζήτημα της εξόρυξης βωξίτη. "Την ευθύνη για τη χρόνια ασυδοσία των μεταλλείων και τη διαχρονική μη τήρηση των νόμων την έχει ακέραια η τοπική κοινωνία. Και αυτό γιατί εξαγοραζόταν συστηματικά ώστε να κάνει τα στραβά μάτια. Το βουλώνανε οι πάντες μέσα από κάθε είδους παροχή. Είτε με λεφτά σε ποδοσφαιρικά σωματεία είτε με πετρέλαιο σε σχολεία και με ένα σωρό άλλες προσφορές" ανέφερε σε έντονο ύφος ο Ηλ. Κωστοπαναγιώτου και δεσμεύτηκε ότι το νομοθετικό πλαίσιο γύρω από τις εξορύξεις και ο μεταλλευτικός κώδικας θα ομαλοποιηθούν ώστε να θεραπεύουν το δημόσιο συμφέρον και μόνο, με την επιφύλαξη "αν μας αφήσουν" όπως επεσήμανε με νόημα.
Τα χωροταξικά προβλήματα της ευρύτερης περιοχής των Δελφών ανέπτυξε ο Μηχανολόγος-Μηχανικός Ευθ. Σκαρίμπας. Αρχικά, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας των Οικολογικών Οργανώσεων του Κορινθιακού "Η Αλκυών" επανέλαβε ότι αυτή την εποχή είναι εν εξελίξει τα χωροταξικά σχέδια ώστε να γίνουν νόμοι του κράτους και τα οποία θα επικαθορίζουν ποια αναπτυξιακή προτεραιότητα θα χαρακτηρίζει μεσομακροπρόθεσμα κάθε περιοχή και κατέθεσε την κεντρική θέση της "Αλκυόνας" ότι προτεραιότητα του νομού θα πρέπει να είναι η ανάπτυξη του ποιοτικού τουρισμού σε άμεση και οργανική συνάρθρωση με τα προϊόντα του πρωτογενούς τομέα.
Παράλληλα, περιέγραψε τις προστατευόμενες περιοχές της Φωκίδας. Το Δελφικό Τοπίο, τον Εθνικό Δρυμό Παρνασσού, την Παραλίμνια Ζώνη του Μόρνου και τις προστατευόμενες περιοχές Natura (Γκιώνα, Βαρδούσια, παραλιακό τόξο Ιτέας-Ναυπάκτου) για τις οποίες, ωστόσο, δεν έχουν εκπονηθεί ούτε διαχειριστικά σχέδια ούτε υπάρχουν φορείς διαχείρισης. (Μη) εξέλιξη που την απέδωσε στο ότι ολόκληρη η Φωκίδα προορίζεται για ανάπτυξη ΑΠΕ και εξορύξεις βωξίτη, τη στιγμή που στα ισχύοντα χωροταξικά, με ευθύνη των διατελεσάντων σε αιρετές πολιτικές θέσεις, δεν υφίσταται πρόνοια για τουριστική ανάπτυξη, ενώ απουσιάζει παντελώς και το brand name "Δελφοί", ενώ δεν περιλαμβάνονται επιπρόσθετα ούτε οι παραπάνω περιορισμοί που προβλέπει ο νόμος. Τέλος, παρουσίασε ΦΕΚ του 2003, στο οποίο ενσωματώνεται επιστημονική πρόβλεψη για πληθυσμό 30.000 κατοίκων μόνο στο τρίγωνο Άμφισσα-Ιτέα-Δελφοί σε βάθος 10 χρόνων εφ' όσον το αναπτυξιακό υπόδειγμα βασιστεί στο δίπολο "ποιοτικός τουρισμός - ποιοτικά προϊόντα του πρωτογενούς τομέα".

Τους δρόμους συνύπαρξης των ανταγωνιστικών δραστηριοτήτων με βάση την τεκμηριωμένη εμπειρία περιοχών με ανάλογα προβλήματα ανέπτυξε η καθηγήτρια του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου Καλλιόπη Σαπουντζάκη. Κεντρική της θέση ήταν η ανάγκη για δημόσιο και ειλικρινή διάλογο με στόχο την επίλυση των συγκρούσεων σχετικά με την ύπαρξη ανταγωνιστικών δραστηριοτήτων που χαρακτηρίζουν έντονα τη Φωκίδα.
Βασικό παράδειγμα που ανέλυσε η κα. Σαπουντζάκη ήταν αυτό της Μήλου, όπου και εκεί συγκρούονταν ο τουρισμός με τις εξορύξεις. Σύμφωνα με την εισήγηση, στο αιγαιοπελαγίτικο νησί το πρόβλημα λύθηκε μέσω της χωρικής διακυβέρνησης. Σε οριζόντιο επίπεδο μέσα από τη συνεννόηση και τη συναίνεση των αλληλοσυγκρουόμενων συμφερόντων και σε κατακόρυφο επίπεδο με πολιτικές και διοικητικές παρεμβάσεις, σε ευρωπαϊκό και τοπικό επίπεδο. Τελική κατάληξη ήταν οι εξορύξεις να υφίστανται σε χώρους στα δυτικά του νησιού και σε σημεία που δεν είναι ορατά από το μάτι ώστε να προξενείται έστω και οπτική όχληση των επισκεπτών, προκειμένου να αναπτυχθεί ανεμπόδιστα ο τουρισμός στο υπόλοιπο τμήμα του νησιού.
Επιπρόσθετα, η καθηγήτρια του Χαροκόπειου έθεσε σειρά ερωτημάτων προς προβληματισμό. Αναρωτήθηκε, επομένως, σε αυτό το πλαίσιο αν η Φωκίδα είναι έτοιμη να αναλάβει το ρίσκο και το κόστος μιας διαφοροποιημένης οικονομίας, θέτοντας στο περιθώριο τις εξορύξεις και τις ιχθυοκαλλιέργειες. Διερωτήθηκε αν η κοινωνία της Φωκίδας έχει γνώση της κάθετης σύνδεσης των επιχειρήσεων βωξίτη με τις επιχειρήσεις αλουμινίου σε άλλους νομούς και πόσο αυτή η πραγματικότητα ασκεί επιρροή.
Επίσης, τόνισε ότι δεν γνωρίζει γιατί τα αντισταθμιστικά ωφελήματα για τον Δήμο Δελφών δεν συγκεκριμενοποιούνται και δεν τίθενται σε ανοιχτό διάλογο, ενώ, τέλος, εξέφρασε επιφυλάξεις για τον χαρακτηρισμό εκτεταμένων ζωνών στην περιοχή ως τουριστικών, καθώς θεώρησε ως σημαντικά μειονεκτήματα την παγιωμένη εξορυκτική εικόνα που σκεπάζει την περιοχή, την έλλειψη ενδιαφέροντος για τον νομό των τουριστικών φορέων και την εμπεδωμένη ιστορία της περιοχής στις εξορύξεις.

πηγή : Amfissaface.gr






































Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου