στην Αίθουσα Κων. Καραμανλής του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών σε συνδιοργάνωση σαράντα(!) περίπου συλλόγων από το νομό.
Μπροστά στην κάτι παραπάνω από δυσάρεστη πραγματικότητα της αναπτυξιακής ολιγωρίας και της πολυεπίπεδης υστέρησης, που εντροπιάζει προϊόντος του χρόνου, και με δεδομένη την προ πολλού εξάντληση των ορίων του αναπτυξιακού "μοντέλου" που είχε υιοθετήσει για δεκαετίες η περιοχή, μεγάλη μερίδα των συλλόγων της Φωκίδας αποφάσισε να ενώσει δυνάμεις και να αναζητήσει νέους δρόμους εξόδου από το χρόνιο τέλμα της υστέρησης, της δημογραφικής αποψίλωσης, της εντεινόμενης πληθυσμιακής εκγήρανσης και της συρρίκνωσης εισοδήματος και βιοτικού επιπέδου.
Στο πλαίσιο αυτό διοργανώθηκε μια επιστημονική ημερίδα προβληματισμού και κατάθεσης τεκμηριωμένων επιστημονικά προτάσεων υπό την αιγίδα του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου Αθηνών και με τη "σφραγίδα" ολοκληρωμένων και απολύτως στοχευμένων εισηγήσεων ακαδημαϊκών κι όχι μόνο, που υπάκουαν στη στοχοθεσία της χάραξης νέων αναπτυξιακών κατευθύνσεων και πρωτοβουλιών. Με τη διαφορά ότι για πρώτη φορά αυτές χαρακτηρίζονται πλέον από την απαραίτητη επιστημονική και τεχνοκρατική έδραση και τεκμηρίωση. Εισηγήσεις που πρόκειται να εκδοθούν και σε τόμο που θα τεθεί σε κυκλοφορία το προσεχές διάστημα.
Κοινή ήταν η πεποίθηση των παρισταμένων, όπως από πολλούς αναφέρθηκε κατά τις τοποθετήσεις τους, είτε επρόκειτο για θεσμικούς εκπροσώπους κι αιρετούς είτε για πολίτες, ότι η ημερίδα αυτή ενέχει πολύ μεγάλη αξία για τη Φωκίδα και τους ανθρώπους τους καθώς για πρώτη φορά υφίστανται πλέον και τα επιστημονικά εργαλεία για τη χάραξη νέων αναπτυξιακών δρόμων, ενώ ανοίγει ήδη κι επίσημα ένας ευρύς κοινωνικός διάλογος για τις επιλογές εκείνες που θα εγγυηθούν μια ασφαλή αναστροφή της καχεξίιας και της χρόνιας υστέρησης που χαρακτηρίζουν τη Φωκίδα.
Στην ημερίδα παρόντες ήταν κι απηύθυναν χαιρετισμό ο Βουλευτής Φωκίδας Ηλίας Κωστοπαναγιώτου, ο Δήμαρχος Δελφών Θαν. Παναγιωτόπουλος κι ο Δήμαρχος Δωρίδας Γ. Καπεντζώνης. Επίσης, παραβρέθηκαν ο περιφερειακός σύμβουλος Γ. Αγγελέτος, οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων του Δήμου Δελφών Παν. Ταγκαλής και Παν. Μέγκος, οι αντιδήμαρχοι Α. Αγγελόπουλος και Λ. Αναγνωστόπουλος, δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι των συνδιοργανωτών συλλόγων, μέλη κινήσεων πολιτών και, βέβαια, πλήθος πολιτών τόσο από την Παρνασσίδα όσο κι από τη Δωρίδα. Αντίθετα, απουσίασαν, αν και επρόκειτο να παραστούν και να μιλήσουν, ο επικεφαλής της Π.Ε. Φωκίδας Κ. Μίχος κι ο Δήμαρχος Αντίκυρας-Αράχωβας-Διστόμου Γ. Γεωργακός.
Την ημερίδα σπονδύλωσαν τέσσερις συνεδρίες. Η πρώτη τιτλοφορείτο "Τουρισμός και τοπική ανάπτυξη" κι αντικείμενό της μεταξύ άλλων αποτέλεσαν εισηγήσεις που αναφέρονταν στην πολιτιστική κληρονομιά ως πρόταγμα του τουριστικού προϊόντος της περιοχής, το Τοπικό Σύμφωνο Ποιότητας για τον αγροδιατροφικό τομέα, καθώς και τις δυνατότητες και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που επιβάλλεται να διέπουν ως συγκριτικά πλεονεκτήματα την επιθυμητή τουριστική ανάπτυξη και στους δύο δήμους του νομού.
Τη δεύτερη συνεδρία απασχόλησε το μείζον θέμα της χωροταξίας, ζήτημα που είναι εν εξελίξει και που η κατάληξή του θα επικαθορίσει τις μεσομακροπρόθεσμες αναπτυξιακές προοπτικές της Φωκίδας. Ειδικότερα, αναζητήθηκαν ο τρόπος άρσης των ανταγωνιστικών δράσεων, όπως ενδεικτικά η εξόρυξη βωξίτη ή οι ΑΠΕ κι οι ιχθυοκαλλιέργειες με τον τουρισμό, τα χωροταξικά προβλήματα που σοβούν κι αναστέλλουν την ανάπτυξη του νομού, μέσα από την αναλυτική παρουσίαση υποδειγμάτων από άλλες περιοχές εντός κι εκτός επικράτειας που αντιμετώπισαν ανάλογα ζητήματα.
Η τρίτη συνεδρία είχε ως περιεχόμενο το περιβάλλον, τους φυσικούς πόρους και το ρόλο τους στην τοπική ανάπτυξη. Πιο συγκεκριμένα, παρουσιάστηκαν ολοκληρωμένες προτάσεις για την ανάπτυξη των ορεινών όγκων, τη συμβολή των υδάτινων πόρων, την ανάγκη προώθησης δράσεων για τις προστατευόμενες περιοχές και τους δασικούς πόρους και τη βιοποικιλότητα ως συγκριτικό πλεονέκτημα σε τοπικό κι εθνικό επίπεδο.
Τέλος, ο τέταρτος κύκλος εισηγήσεων εξέτασε το ζήτημα του αγροδιατρροφικού τομέα στην τοπική ανάπτυξη. Η ελιά της Άμφισσας κι οι απαραίτητες υποδομές για την ελαιοπαραγωγή, οι θετικές επενέργειες στην υγεία των προϊόντων της ελληνικής γης κι η ορθολογική οργάνωση του πρωτογενούς τομέα αποτέλεσαν ορισμένα από τα βασικά σημεία της συγκεκριμένης συνεδρίας.
ΤΑ ΣΤΕΛΕΧΟΙ ΤΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΦΩΚΙΔΑΣ ΕΙΧΑΝ ΛΕΕΙ ΤΟΝ ΠΡΩΤΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΛΟΓΟ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΔ Ε Ν Π Η Γ Ε Κ Α Ν Ε Ι Σ.
ΔΗΛΑΔΗ, ΑΠΟ ΑΥΡΙΟ ΞΕΚΙΝΑΜΕ ΤΗΝ..ΑΝΑΠΤΥΞΗ ????
ΑπάντησηΔιαγραφή