Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2015

Ένταση και πορεία για τα μεταλλεία στην Άμφισσα (photos)




Πλήθος εργαζομένων από τα μεταλλεία της "Ευρωπαϊκοί Βωξίτες" πραγματοποίησαν στις 3 το μεσημέρι πορεία από την πλατεία Ησαΐα στο Εργατικό Κέντρο στην Άμφισσα.

Απειλούνται ξανά απολύσεις. Αιτία στο βάθος τα συνεχιζόμενα πρόστιμα για τη λειτουργιά της εταιρείας.

Με σύνθημα "Θέλουμε δουλειά και όχι ανεργία, κάτω τα χέρια από τα μεταλλεία" εκατοντάδες εργαζόμενοι στην "Ευρωπαϊκοί Βωξίτες" πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίας γύρω στις 3 το απομεσήμερο στην Άμφισσα υπό την επιτήρηση αστυνομικής δύναμης. Ο λόγος της κινητοποίησης αυτής, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες μας, είναι τα συνεχιζόμενα πρόστιμα για τη λειτουργία της μεταλλευτικής εταιρείας, τόσο σε επίπεδο συνθηκών εργασίας όσο και της περιβαλλοντικής όχλησης, καθώς η εργοδοσία απειλεί ευθέως με μαζικές απολύσεις, αν συνεχιστεί το ντόμινο των κυρώσεων.


Σύμφωνα με την εργοδοσία της "Ευρωπαϊκοί Βωξίτες", σημαντικό ρόλο στους ελέγχους που συχνα-πυκνά διενεργεί η Επιθεώρηση Μεταλλείων κατά κύριο λόγο, πλην των αρμόδιων για την περιβαλλοντική νομοθεσία φορέων, διαδραματίζει η ηγεσία του Σωματείου των εργαζομένων σε συνέχεια των κινητοποιήσεών τους για το πρόσφατο κύμα απολύσεων. Ειδικότερα, η Επιθεώρηση Μεταλλείων έχει αποφανθεί αρνητικά για τα συμφέροντα της εταιρείας όσον αφορά στις συνθήκες εργασίας στις στοές και όχι μόνο και έχει ζητήσει το κλείσιμο ορισμένων, τουλάχιστον έως ότου η εταιρεία συμμορφωθεί με τις προδιαγραφές ασφαλούς εργασίας σε αυτές. Τελευταίο "επεισόδιο" στη σειρά των ελέγχων η εκ νέου καταδίκη της εταιρείας για περιβαλλοντική ρύπανση στο μέτωπο της Ιτέας.

Σε απάντηση των επιβαλλόμενων προστίμων, πάντα σύμφωνα με την πληροφόρησή μας, σήμερα το μεσημέρι αντιπρόσωποι της εργοδοσίας κάλεσαν συγκέντρωση των εργαζομένων στις εγκαταστάσεις στο 51ο χιλιόμετρο της Ε.Ο. Λαμίας-Άμφισσας. Εκεί ζήτησαν από τους εργαζόμενους να πάρουν θέση αναφορικά με τις συνθήκες που καταγγέλλει το Σωματείο και που έχουν προκαλέσει την επέμβαση της Επιθεώρησης Μεταλλείων και τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί και να ταχθούν αν είναι με το μέρος της ηγεσίας του Σωματείου ή με την πλευρά της εταιρείας, επισείοντας τον κίνδυνο ότι συνέχεια αυτής της κατάστασης μπορεί να προκαλέσει μέχρι και απώλεια θέσεων εργασίας.


Ορισμένοι "προχωρούν" το θέμα παραπέρα αναφέροντας ότι πρόθεση της εταιρείας είναι να στείλει στο λογιστήριο (απόλυση) όσους από τους εργαζόμενους είναι σύμφωνοι με τα καταγγελλόμενα από την ηγεσία του Σωματείου, ενώ η εργοδοσία επιχειρεί την εγγραφή σε αυτό 100 περίπου εργαζομένων που έχουν μεταφερθεί από τη Λαμία με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τη σύνθεση του Σωματείου, καθώς στο "στόχαστρό" της φέρονται να είναι συγκεκριμένα πρόσωπα της ηγεσίας του Σωματείου των εργαζομένων.

Μπροστά στο φάσμα της πιθανής απώλειας θέσεων εργασίας οι εργαζόμενοι στην εταιρεία, ακόμα και εκείνοι που επρόκειτο να δουλέψουν στη 2η -απογευματινή- βάρδια, δεν μετέβησαν στους χώρους εργασίας τους, αλλά προσήλθαν στην Άμφισσα, προκειμένου να πυκνώσουν τις τάξεις των συναδέλφων τους και να υπερασπιστούν τόσο την εργοδοσία όσο και τις εργασιακές τους θέσεις.

Για ό,τι νεότερο θα σας ανανεώσουμε την ανάρτηση...
 
 

1 σχόλιο:

  1. Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΤΟ ΛΑΜΟΓΙΟ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΠΑΙΡΝΕΙ ΘΕΣΗ?
    ΜΑΛΛΟΝ ΕΧΕΙ ΠΑΡΕΙ ΤΟ ΦΑΚΕΛΑΚΙ ΤΟΥ ΟΠΩΣ ΚΑΠΟΙΟΙ ΑΛΛΟΙ ΤΑ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΚΑΝΕΙ ΤΟΝ ΑΛΕΚΟ............
    ΑΡΕ ΞΕΦΤΙΛΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΕ..............

    ΑπάντησηΔιαγραφή