Κυριακή 22 Νοεμβρίου 2015

Η εκπομπή Happy Traveller "στο παραθαλλάσιο χωριό Ιτέα!"


Ιτέα από 31:19 έως 32:35  δηλαδή σε 1' λεπτό και 16'' δεύτερα!!!






Ο Ευτύχης Μπλέτσας και η εκπομπή Happy Traveller στο Δήμο Δελφών - Δείτε ολόκληρο το επεισόδιο όπως προβλήθηκε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ

Happy Traveller
21.11.2015 17:00
Άλλο ένα μοναδικό φυσιολατρικό Happy Traveller, αυτή τη φορά στον Δήμο Δελφών! To road trip ξεκινάει από Αθήνα και μετά από σύντομες στάσεις σε Αράχωβα και Δελφούς Ο Ευτύχης φτάνει στην Άμφισσα όπου τον περιμένει μια βραδινή βόλτα σε μία πόλη γεμάτη κόσμο, χρώματα και γεύσεις. Η επόμενη μέρα ξεκινάει με δράση πάνω στα απόκρημνα βράχια της Φωκίδας όπου ο Ευτύχης δοκιμάζει την τύχη του στην αναρρίχηση. Σειρά έχει το Χρισσό και ακολουθεί η Ιτέα και το Γαλαξίδι όπου ο Happy Traveller κάνει μια φανταστική βόλτα με βάρκα στα πανέμορφα νησάκια της περιοχής! Τελευταία στάση πριν την επιστροφή είναι η γραφική Δεσφίνα. Ένα ιδιαίτερο Happy Traveller σε ένα από τα πιο όμορφα και ιστορικά μέρη της Ελλάδας. Happy Traveller... το Σάββατο 21/11!


πηγη : Amfissapress.gr


Δεν μιλάμε, δεν μιλάμε αλλά :
μία ο Νίκος Μάνεσης με το 60' Ελλάδα
Ο τελευταίος βυρσοδέψης της Χάρμαινας
Μαζί με τον αδελφό του, προσπαθούν να κρατήσουν ζωντανό το τελευταίο από τα δεκάδες βυρσοδεψία που υπήρχαν στα ταμπάκικα της Άμφισσας μέχρι πριν από λίγα χρόνια. Η φυτική κατεργασία του δέρματος, η οποία προοριζόταν για βιβλιοδεσία με χρυσοτυπία, είναι μια τέχνη που πεθαίνει  μαζί με το τελευταίο ταμπάκικο.
Το ιστορικό γυαλί -καφενέ της Άμφισσας
Το ιστορικό καλλιτεχνικό καφενείο του Μαστρονικολόπουλου με τη θεατρική σκηνή από όπου περνούσαν  όλα τα αθηναϊκά μπουλούκια έως και τη δεκαετία του 60’. Είναι το καφενείο  που επέλεξε ο σκηνοθέτης Θόδωρος Αγγελόπουλος το 1975, για να πραγματοποιήσει τα γυρίσματα της ταινίας ο «Θίασος». Μοναδικές διηγήσεις για θρύλους του ελληνικού θεάτρου.
Και... πράκτορας τραπέζης
Είναι ηλικιωμένος, ιδιοκτήτης ενός μικρού καφεπαντοπωλείου τρίτης γενιάς στο Λιδορίκι αλλά  και ο τραπεζίτης του χωριού αφού είναι πράκτορας αμερικάνικης τράπεζας. 
Ακόμη, η ... τσαγκάρισσα του Λιδορικίου, το Μεταλλευτικό Πάρκο Φωκίδας, ο Σύλλογος  γυναικών... εισαγωγής και το  «στοιχειό της Άμφισσας»

Μια με το κανάλι Ε:






Σήμερα τρίτωσε το κακό!

Δεν αφήνουν όλα τα λεφτά από τον τουρισμό οι Δελφοί το Γαλαξίδι και  Ιτέα για να κάνουμε σώνει και καλά το Κάστρο της Άμφισσας ΠΟΛΟ ΕΛΞΗΣ ΤΟΥΡΙΣΤΩΝ!!!!



Σε καμία περίπτωση αυτό δεν είναι ζυγισμένη και σωστά καταμερισμένη προβολή του Δ. Δελφών.

Μύρκας.

6 σχόλια:

  1. μια ακομα αποδειξη οτι η ιτια πλεον δεν ειναι για τιποτα... ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΙΣΤΟΡΙΑ.. εχει μαζεψει κατοικους απο δω και απο κει και το παιζουν και ιτιωτες πατριωτες... μηχανακια και μπαρακια.. αυτη ειναι η Ιτια... Οσο αφορα την Κιρρα εκει επρεπε να υπαρξει αναφορα μιας και ειναι ιστορικη η πολη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεν ήταν μια εκπομπή αφιερωμενη στην ΙΣΤΟΡΙΚΗ αναδρομή περιοχών αλλά για την ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ προβολή.Το κάστρο οςο και να το διαφημιςουν δεν πρόκειται να πάει να το δει κανείς.Οι μόνες τουριστικές περιοχές του Δήμου ΔΕΛΦΩΝ αναγνωρισμένες με νόμο είναι η ΙΤΕΑ και οι ΔΕΛΦΟΙ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ιστορία
    Αρχαίοι Χρόνοι
    Ερείπια Υστεροελλαδικής Περιόδου και κυρίως θαλαμωτοί τάφοι, μιλούν για την ύπαρξη αρχαίας πόλης δυτικά της σημερινής θέσης της Ιτέας, χωρίς όμως να καθορίζουν ποιας, αλλά ίσως να πρόκειται για το Χάλαιον. Η ύπαρξη πολυάριθμης πόλης στο σημείο αυτό βεβαιώνεται και από λιθόστρωτο δρόμο προς την Άμφισσα, τμήματα του οποίου σώζονταν μέχρι τα τέλη του 19ου αιώνα.
    Τουρκοκρατία
    Στην περιοχή της σημερινής Ιτέας, όπου υπήρχε η περίφημη ιτιά με τη μοναδική πηγή της περιοχής, κατά την περίοδο της τουρκοκρατίας φτιαχνόντουσαν στάνες και κεραμοποιεία. Αργότερα εκεί δημιουργήθηκε ο οικισμός Σκάλα Σαλώνων, με μια υποτυπώση ξύλινη αποβάθρα, ένα τελωνείο, καλύβες και αποθήκες. Αυτός ο οικισμός μετεξελίχθηκε στην Ιτέα.
    Η περιοχή πέρασε διαδοχικά από πολλά χέρια, τα τελευταία δε χρόνια της Τουρκοκρατίας, ανήκε στη χήρα του Ομέρ Αγά των Σαλώνων – την Ομεραγού – η οποία την παραχώρησε σε κάποιο Γαλαξειδιώτη για να καταλήξει τελικά ως προίκα της κόρης του σε ένα δικηγόρο από το Λιδωρίκι.
    Ελληνική Επανάσταση
    Από το εθνικό προσκλητήριο του απελευθερωτικού αγώνα δεν ήταν δυνατό να απουσιάσει η Σκάλα Σαλώνων και αρκετά ήταν τα πολεμικά γεγονότα που έλαβαν χώρα στην περιοχή της. Κορυφαίο θεωρείται η «Ναυμαχία της Σκάλας Σαλώνων» ή «Ναυμαχία της Αγκάλης», όπου στις 17 Σεπτεμβρίου 1827, ο φιλέλληνας Άγγλος πλοίαρχος Φραγκίσκος Άμπνευ Άστιγξ, κυβερνήτης του πρώτου ατμοκίνητου πλοίου, με την ονομασία «Καρτερία» και επικεφαλής μικρής ελληνικής ναυτικής δύναμης, αγκυροβόλησε προ του τουρκικού στόλου, που ήταν αγκυροβολημένος στον όρμο της «Αγκάλης» στην δυτική πλευρά του κόλπου της Ιτέας, υποστηριζόμενος και από ξηράς με εκλεκτό σώμα 500 ανδρών και πυροβόλα που χειρίζονταν Ευρωπαίοι πυροβολητές. Μέσα σε μισή ώρα, ο ΄Αστιγξ, με κατάλληλες βολές από την «Καρτερία», ανατίναξε την τουρκική ναυαρχίδα και κατέστρεψε άλλα 6 πολεμικά καθώς και 3 Αυστριακά πλοία εφοδιασμού, ενώ αχρήστευσε τα πυροβολεία της ξηράς. Η νίκη αυτή αποκατέστησε την κυριαρχία των Ελλήνων στον Κορινθιακό κόλπο και εξασφάλισε την επικοινωνία με την Πελοπόννησο, αποτελώντας κύρια αφορμή της Ναυμαχίας του Ναυαρίνου στις 20 Οκτωβρίου 1827 σηματοδοτώντας την αρχή της ανεξαρτησίας της Ελλάδος.

    Νεότερη Εποχή
    Ο Ιωάννης Καποδίστριας υπόγραψε στις 13 Αυγούστου 1830 ψήφισμα – έγκριση για ίδρυση οικισμού στη Σκάλα Σαλώνων και αυτό αποτελεί την ληξιαρχική πράξη γένεσης της Ιτέας. Χρειάστηκε όμως να περάσουν 40 ολόκληρα χρόνια μέχρις ότου η πόλη αρχίσει να παίρνει σταθερά πια το δρόμο της προόδου. Στον Πρώτο Παγκόμιο Πόλεμο, η Ιτέα γίνεται βάση της Αντάντ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΟΥΑΟΥ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΤΕΛΙΚΑ ΟΛΟ ΑΥΤΟ ΕΓΙΝΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΗΣ ΑΜΦΙΣΣΑΣ ΠΟΥ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΠΤΟΝΤΑΙ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΤΟΥΡΙΣΤΕΣ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΝΕΙ Ο ΘΑΝΑΣΑΚΗΣ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΤΗΝ ΑΥΤΟΠΡΟΒΟΛΗ ΤΟΥ ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΚΟΜΑ ΦΟΡΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΕΡΓΑ ΜΗΔΕΝ. ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΓΑΝΙΜΗΔΗ ΣΤΟ ΓΑΛΑΞΙΔΙ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΚΟΛΗΤΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ.
    ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ ΣΤΗΝ ΦΩΚΙΔΑ ΝΑ ΠΑΤΕ ΜΠΡΟΣΤΑ..........
    ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΤΕΑ ΠΟΛΥ ΧΡΟΝΟ ΑΦΙΕΡΩΣΑΝΕ ΟΥΤΕ ΔΥΟ ΛΕΠΤΑ ΚΑΙ ΤΙ ΜΑΣ ΔΕΙΞΑΝΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑ ΜΑΙΑΜΙ ΑΠΟ ΨΗΛΑ ΓΙΑΤΙ ΑΝ ΤΗΝ ΔΕΙΧΝΑΝΕ ΑΠΟ ΚΟΝΤΑ ΘΑ ΒΛΕΠΑΜΕ ΤΑ ΧΑΛΙΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙ.....
    ΑΥΤΟ ΠΑΙΔΕΙΑ ΛΕΓΕΤΑΙ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΔΕΛΦΩΝ!!!!!!!!!!!!!!!
    ΑΣΕ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΜΗ ΠΩ ΚΑΜΜΙΑ ΒΑΡΕΙΑ ΚΟΥΒΕΝΤΑ...............
    ΠΟΛΛΑ ΦΙΛΑΚΙΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ .........

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ιστορία μου αμαρτία μου λάθος μου μεγάλο23 Νοεμβρίου 2015 στις 10:09 μ.μ.

    Για τον σχολιαστή 23 Νοεμ. 1:38 μμ

    Μη του δίνεται σημασία, ο άνθρωπος δεν καταλαβαίνει ότι η Ιτέα, η Άμφισσα και οι Δελφοί είναι οι πιο αλληλένδετες πόλεις του δήμου. Τόσο μυαλό έχει τέτοια λέει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή