Σάββατο 7 Νοεμβρίου 2015

ΣΟΚ - "Δεν υφίστανται θέματα ασφάλειας ούτε περιβαλλοντικά ζητήματα με το μεταλλείο"!!

Είναι άραγε τυχαίο που με τέτοιους μηχανικούς και αρχιτέκτονες , η Ελλάδα έχει γεμίσει κτίσματα που κλαίνε τα μάτια σου όταν τα αντικρίζεις....;;




Περίπου εξοργιστικό είναι το συμπέρασμα στο οποίο "έφτασαν" μηχανικοί σε κλειστή σύσκεψη που έγινε στο ΤΕΕ της Στερεάς και στην οποία συμμετείχαν και στελέχη του Τμήματος του ΤΕΕ στην Φωκίδα αλλά και στην Λαμία...
Τα συγκεκριμένα στελέχη φαίνεται πως επιχείρησαν να δώσουν "συγχωροχάρτι" στις καταγγελλόμενες πρακτικές της διεύθυνσης των "Ευρωπαϊκών Βωξιτών", οι οποίες έχουν επισύρει μπαράζ τιμωριών και προστίμων τόσο από την Επιθεώρηση Μεταλλείων όσο και από τις αρμόδιες περιβαλλοντικές αρχές μετά την κόντρα που σοβεί ανάμεσα στην Ένωση των εργαζομένων και τη διεύθυνση της εργοδοσίας, σύμφωνα με δημοσίευμα που δείχνει να απηχεί θέσεις της διεύθυνσης των "Ευρωπαϊκών Βωξιτών"!
Οι δημόσιες σχέσεις της προηγούμενης διεύθυνσης μέσω ποδοσφαιρικού συλλόγου, τα μισθώματα σε βοσκούς, οι δωρεές που διαχειρίζονταν τοπικοί πολιτικοί της Φωκίδας, ο ομφάλιος λώρος της τοπικής εξουσίας με το προηγούμενο ιδιοκτησιακό καθεστώς των μεταλλείων, τα μυθικά παραδείγματα για διαμορφωμένες σχέσεις που τώρα έχουν σπάσει και η εξασφαλισμένη σιωπή σε όλα τα επίπεδα...
Αναλυτικά
Σε δύο ερωτήματα κλήθηκαν να απαντήσουν μεταλλειολόγοι και μηχανικοί από τη Λαμία και την Άμφισσα σε κλειστή σύσκεψη που έγινε στο ΤΕΕ της Στερεάς και στην οποία συμμετείχαν και στελέχη του Τμήματος του ΤΕΕ στην Φωκίδα αλλά και στην Λαμία.
Τα δύο ερωτήματα τα οποία τέθηκαν από την πλευρά των ηγετικών στελεχών του ΤΕΕ ήταν αν υφίστανται θέματα ασφάλειας στη λειτουργία των μεταλλείων στο 51ο χιλιόμετρο και το δεύτερο θέμα που τέθηκε είναι αν υπάρχουν περιβαλλοντικά θέματα σε ό,τι αφορά την εκμετάλλευση τα οποία θεωρούνται κρίσιμα από την εμπειρία των μηχανικών και για τα οποία θα πρέπει να ζητηθούν εξηγήσεις αλλά και παρεμβάσεις των ελεγκτικών μηχανισμών. Ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τα περιβαλλοντικά ξεχώρισαν αυτά που έχουν σχέση με την Ιτέα καθώς εκτιμήθηκε από όλες τις πλευρές ότι είναι ένα θέμα το οποίο σ’ αυτή τη φάση δεν είναι μεταξύ εκείνων που αποτελούν κορυφαίο στοιχείο στην αντιπαράθεση που έχει ξεκινήσει. Σύμφωνα με κορυφαία στελέχη του ΤΕΕ της Στερεάς Ελλάδας που μετείχαν στη συγκεκριμένη σύσκεψη, χωρίς ωστόσο να έχουν καμία εμπλοκή στα θέματα της εξόρυξης, η διαπίστωση από όλες τις πλευρές είναι ότι δεν υφίστανται τέτοια θέματα ασφαλείας σε ό,τι αφορά τη λειτουργία της εξορυκτικής δραστηριότητας, ούτε βεβαίως υφίστανται κρίσιμα περιβαλλοντικά θέματα.
Σύμφωνα με πληροφορίες η σύσκεψη κράτησε αρκετές ώρες και ουσιαστικά προσδιορίστηκαν οι αντιθέσεις σε συγκεκριμένες κατευθύνσεις οι οποίες αντλούν επιχειρηματολογία από την κατάσταση που είχε διαμορφωθεί με το προηγούμενο ιδιοκτησιακό καθεστώς και αυτή η οποία διαμορφώνεται σε αυτή τη φάση με το νέο ιδιοκτησιακό καθεστώς. Είναι χαρακτηριστικό ότι για περισσότερο από 2 ώρες συζητήθηκαν θέματα που έχουν σχέση με την οργάνωση παραγωγής χωρίς να υπάρξουν ουσιαστικές αντιθέσεις αλλά προσδιορίστηκε ότι είναι εντελώς διαφορετικός ο τρόπος της οργάνωσης παραγωγής απ’ ό,τι ήταν στο παρελθόν. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης τέθηκαν θέματα που έχουν σχέση με διαπροσωπικές σχέσεις, έχουν σχέση με διευθυντικά δικαιώματα και τίτλους μέσα στην ίδια την επιχείρηση, που έχουν σχέση με λειτουργίες του ίδιου του στελεχιακού δυναμικού οι οποίες ουσιαστικά σ’ αυτή τη φάση ανατρέπονται και ουσιαστικά κατανέμονται ρόλοι οι οποίοι δεν είναι έξω από τις λειτουργίες του μηχανικού αλλά αντίθετα περιλαμβάνονται μέσα σ’ αυτές.
Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με τις περιγραφές που δόθηκαν κατά τη διάρκεια της συνάντησης -και στα σημεία αυτά συμφώνησαν και οι δυο πλευρές- ορισμένες λειτουργίες και ορισμένα στελέχη μπορούσαν να ασκούν τις αρμοδιότητές τους μέσα από τα γραφεία ενώ τώρα μπαίνουν ακόμα και στις στοές. Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης προσδιορίστηκαν και τα ίδια τα μεγέθη τα οποία σε κάθε περίπτωση έδειξαν ότι με το προηγούμενο ιδιοκτησιακό καθεστώς υπήρχε μια φθίνουσα κατάσταση, με μία εταιρεία να δουλεύει με ζημιές οι οποίες κορυφώνονταν κάθε χρόνο και είχαν σαν αποτέλεσμα την πώλησή της ενώ από την άλλη πλευρά με το συμμάζεμα -όπως είπαν- γίνεται προσπάθεια να σταθεί στα πόδια της και να διευρύνει τις δραστηριότητες. Όλες οι πλευρές εκτίμησαν ότι πρέπει η εταιρεία να προχωρήσει το επόμενο διάστημα σε επενδύσεις αλλά και να πορεύεται μέσα σε εργασιακή ειρήνη.
Από καμία πλευρά δεν εκτιμήθηκε ότι είναι ενδεχόμενο να υπάρξουν απολύσεις ενώ κρίθηκε ως θετικό στοιχείο το γεγονός ότι υπήρξε ομογενοποίηση σε ό,τι αφορά το εργασιακό καθεστώς καθώς ένα μεγάλο μέρος από τους εργαζόμενους στους εργολάβους εντάχθηκε πλέον στην εταιρεία. Ωστόσο δεν είχαν τέλος τα περιστατικά τα οποία κατατέθηκαν κατά τη διάρκεια της συνάντησης και τα οποία δείχνουν να είναι το χαρακτηριστικό στοιχείο της σύγκρουσης.
Έκαναν λόγο για δωρεές σε ποδοσφαιρικούς συλλόγους, πάνω στο οποίο το προηγούμενο καθεστώς της εταιρείας είχε θεμελιώσει τις δημόσιες σχέσεις του, δωρεές τις οποίες διαχειριζόταν πολιτικά πρόσωπα και παράγοντες της περιοχής, όπως επίσης έκαναν λόγο και για μισθώματα ακόμη και σε βοσκούς. Ενδεικτικά σημειώθηκε ότι υπήρχαν βοσκοί οι οποίοι έπαιρναν 2 και 3000 € τον μήνα. Στη συνάντηση κατατέθηκε ακόμη ότι υπήρχε ένας ομφάλιος λώρος της τοπικής εξουσίας με την προηγούμενη ιδιοκτησία των μεταλλείων και στο πλαίσιο των δημοσίων σχέσεων η εταιρεία κατέρρεε συνεχώς αλλά από την άλλη πλευρά η σιωπή σε όλα τα επίπεδα ήταν εξασφαλισμένη. Μάλιστα αναφέρθηκαν και μυθικά παραδείγματα για διαμορφωμένες σχέσεις, που ουσιαστικά τώρα έχουν σπάσει και διαμορφώνεται ένα νέο τοπίο.
Εκτιμήθηκε από το σύνολο όσων μετείχαν στη συνάντηση ότι δεν υφίσταται θέμα διαχωρισμών μεταξύ πρώην και νυν εργαζομένων, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά το υψηλόβαθμο στελεχιακό δυναμικό και ιδιαίτερα μεταξύ των μηχανικών, και θεωρήθηκε απ’ όλες τις πλευρές ως επιβεβλημένο το επόμενο διάστημα να αμβλυνθούν οι αντιθέσεις και να ομογενοποιηθεί η λειτουργία σε εργασιακό επίπεδο. Θεωρήθηκε μάλιστα ότι όλη αυτή η εξέλιξη που προήλθε το τελευταίο διάστημα ενδεχόμενα και να δείχνει υπερβολική, και η ηγεσία του ΤΕΕ κάλεσε όλες τις πλευρές να χαμηλώσουν τους τόνους και να συζητήσουν διεξοδικά για τα συγκεκριμένα θέματα. Εκτιμήθηκε κατά τη διάρκεια της συνάντησης ότι θα πρέπει να αναληφθούν πρωτοβουλίες και από το ΤΕΕ, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την θεσμική θωράκιση συγκεκριμένων πρωτοβουλιών, και οι πληροφορίες σημειώνουν ότι το αμέσως επόμενο διάστημα θα υπάρχει συνάντηση και με τον σύνδεσμο των μεταλλευτικών επιχειρήσεων έτσι ώστε να θεσμοθετηθεί ένα τέλος το οποίο θα προβλέπεται νομοθετικά και το οποίο θα αποδίδεται για να εκτελούνται διάφορες παρεμβάσεις στην ευρύτερη περιοχή λειτουργίας των μεταλλείων. Μάλιστα σημειώθηκε πως "δεν μπορούμε πλέον να μιλάμε για χρήματα κάτω από το τραπέζι αλλά αντίθετα θα πρέπει να διαμορφωθούν συνειδήσεις και ένα τέλος να αξιοποιείται από την υπόλοιπη τοπική κοινωνία».
Ολες οι πλευρές πάντως συμφώνησαν ότι σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να υπάρχει η παραμικρή έκπτωση στους κανόνες ασφαλείας, όπως επίσης και σε κυρίαρχα περιβαλλοντικά θέματα. Τόνισαν την ανάγκη να ξεκαθαρίσει το τοπίο αλλά σε κάθε περίπτωση οι ελεγκτικοί μηχανισμοί οφείλουν να είναι ανεξάρτητοι, αυτόνομοι και να διαπιστώνουν αυτά τα οποία οι ίδιοι εντοπίζουν με βάση την επιστημονική τους γνώση και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να είναι καθοδηγούμενοι. Κατά τη διάκεια της συγκεκριμένης συνάντησης αναφέρθηκαν ακόμη και συγκεκριμένα παραδείγματα γύρω από τα οποία εκτιμήθηκε από όλες τις πλευρές ότι ένα σκηνικό έντασης σε μία τόσο απαιτητική δουλειά έχει πάντα επιπτώσεις, πράγμα το οποίο δεν επιθυμεί κανείς από τους εργαζόμενους. Σημειώθηκε ότι θα πρέπει το κλίμα να είναι απολύτως ήρεμο, τονίστηκε η ανάγκη να καταβληθεί προσπάθεια να γεφυρωθούν οι οποιεσδήποτε καταστάσεις μακριά από τοπικισμούς και ανταγωνιστικές σχέσεις, σημειώθηκε ότι η εξορυκτική βιομηχανία στην περιοχή είναι καθοριστικός παράγοντας για την ανάπτυξη αυτής καθ’ αυτής της περιοχής και μάλιστα δεν αποκλείεται το αμέσως επόμενο διάστημα να αναδειχθούν και άλλες πρωτοβουλίες.
Σύμφωνα με κορυφαία στελέχη του Τεχνικού Επιμελητηρίου που βρέθηκαν σε αυτή τη συνάντηση το κλίμα ήταν πολύ καλό, για τα οποιαδήποτε προβλήματα υπήρχαν, πριν τη συνάντηση ουσιαστικά δόθηκαν εξηγήσεις και εκτιμήθηκε ότι μέσα από έναν εποικοδομητικό διάλογο όλα αυτά τα ζητήματα θα μπορούσαν να λυθούν. Σημειώθηκε ότι πρέπει να πέσουν οι τόνοι και ότι δεν πρέπει να τροφοδοτείται η οποιαδήποτε τοπικιστική αντιπαράθεση και τονίστηκε η ανάγκη ότι οι οποιεσδήποτε διενέξεις δεν μπορούν να έχουν σχέση είτε με μικρά είτε με μεγαλύτερα συμφέροντα, ούτε βεβαίως με τοπικούς παράγοντες που είχαν ή έχουν ή έχασαν το πάνω χέρι. Πάντως τα στελέχη του ΤΕΕ εκτιμούν ότι αν χρειαστεί θα επαναλάβουν για πολλές φορές ακόμη παρόμοιες συναντήσεις καθώς σημειώνεται η ανάγκη ομογενοποίησης σε μια τέτοια εξορυκτική βιομηχανία. Δεν αποκλείεται το αμέσως επόμενο διάστημα να υπάρξουν και επισκέψεις στην περιοχή. Εκφράζουν ωστόσο την αισιοδοξία τους ότι όλο αυτό το σκηνικό είναι ένα λιθαράκι σε μία κατεύθυνση εξομάλυνσης των σχέσεων, εξάλειψης του ανταγωνισμού και των τοπικιστικών χαρακτηριστικών καθώς όπως σημειώνεται η ανεργία σε καμία περίπτωση δεν έχει αυτά τα χαρακτηριστικά και τονίστηκε μάλιστα ότι ο φόβος της ανεργίας γίνεται μεγαλύτερος όταν βαθαίνουν παρόμοιες καταστάσεις.
amfissaface.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου