Κυριακή 11 Οκτωβρίου 2015

Στίβεν Χόκινγκ: Η τεχνολογία φαίνεται ότι θα οδηγήσει λίγους στον πλούτο και πολλούς σε οικτρή φτώχεια . «Κανονικά ο καθένας θα μπορούσε να απολαύσει μια πολυτελή ζωή αλλά…»






Aποκαλυπτικός ήταν ο Στίβεν Χόκινγκ σχολιάζοντας την "τεχνολογική ανεργία", την τάση δηλαδή αυτοματοποίησης των θέσεων εργασίας που στο παρελθόν απαιτούσαν την ανθρώπινη παρουσία. Αυτό σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις θα συμβεί καθώς στο μέλλον τα ρομπότ θα γίνονται όλο και φθηνότερα και καλύτερα, παίρνοντας θέσεις εργασίας από τους ανθρώπους.   

Ο διάσημος αστροφυσικός όταν ρωτήθηκε για το θέμα στο Reddit Ask Me everything  απάντησε ότι κανονικά σε ένα τέτοιο σενάριο θα πρέπει να περιμένουμε όχι την ευημερία, αλλά μια δραματική οικονομική ανισότητα στο μέλλον.   

"Εάν οι μηχανές παράγουν ό, τι χρειαζόμαστε, το αποτέλεσμα θα εξαρτηθεί από το πώς τα πράγματα είναι κατανεμημένα,"  είπε ο Χόκινγκ συμπληρώνοντας ότι "ο καθένας θα μπορούσε να απολαύσει μια πολυτελή ζωή αν ο πλούτος που θα παρήγαγαν οι μηχανές μοιραζόταν ή περισσότεροι άνθρωποι θα κατέληγαν σε μια οικτρή φτώχεια αν οι ιδιοκτήτες των μηχανών συνασπιστούν επιτυχώς εναντίον της αναδιανομής του πλούτου. Μέχρι στιγμής, η τάση φαίνεται να είναι προς τη δεύτερη επιλογή, και η τεχνολογία να αυξάνει συνεχώς την ανισότητα». 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου