5 λάθη που μπορεί να σε αφήσουν χωρίς αληθινούς φίλους!


Χρυσούλα Κουτελιέρη - Μαυράκη

Αναρωτιέσαι γιατί είσαι μόνη; Γιατί δεν έχεις πραγματικούς φίλους;

Νέα μέτρα. Στο γιατρό με πιστωτική κάρτα.

Αλλάζουν τα πάντα με τις φοροελαφρύνσεις και τις φοροαπαλλαγές. Τι θα ισχύσει με το καθεστώς των αποδείξεων. Όλα όσα προανήγγειλε, μέσω τηλεοπτικής εκπομπής, ο υφυπουργός Οικονομικών, Τρύφων Αλεξιάδης

ΦΩΚΙΔΑ - ΔΗΜΟΣ ΔΕΛΦΩΝ... ΣΥΝΕΧΙΣΗ ΚΑΚΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΣ

ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΣ

Στέλιος Σχοινάς

Διπλ. Πολιτικός Μηχανικός

Καραϊσκάκη 103 Τ.Κ. 33200 Ιτέα

Τηλ. – ΦΑΞ 22650-32101

Email: sschi@tee.gr

ΔΗΜΟΣ ΔΕΛΦΩΝ: Παύθηκε από αντιδήμαρχος ο Δημητρίος Καραγιάννης για σοβαρό ζήτημα ηθικής και πολιτικής τάξεως

Με απόφαση δημάρχου που αναρτήθηκε σήμερα στο «ΔΙΑΥΓΕΙΑ» ο αντιδήμαρχος κ. Δημήτρης Καραγιάννης απομακρύνεται χωρίς ωστόσο να υπάρξει η αντικατάστασή του, κάτι που αναμένεται μελλοντικά.

Χαράτσι 520 ευρώ στις βάρκες- Πόσο θα πληρώσουν οι σκαφάτοι - Λίστα


 
Σε λίγες ημέρες θα φτάσουν στους φορολογούμενους τα... ραβασάκια με τον φόρο πολυτελούς διαβίωσης.

Ισόβια στους διακινητές ναρκωτικών – Τί αποφάσισε ο Άρειος Πάγος


Την επιβολή ισόβιας κάθειρξης σε όσους εμπλέκονται σε διακίνηση ναρκωτικών ουσιών,

"ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΑΛΛΙΕΩΝ - ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΔΙΕΞΟΔΟΣ"


Στο τρίγωνο που σχηματίζεται από την Οίτη , τη Γκιώνα και τα Βαρδούσια, επτά χωριά δύο στη Γκιώνα (Πανουργιάς ή Δρέμμισα και Στρώμη), δύο στα Βαρδούσια (Αθανάσιος Διάκος ή Πάνω Μουσουνίτσα και η Μουσουνίτσα) και τρία στην Οίτη (Καστριώτισσα, Μαυρολιθάρι και Πυρά ή Γκουρίτσα), σαν εσωτερικός δακτύλιος αποτελούν το δημοτικό διαμέρισμα Καλλιέων του Δήμου Δελφών.

Ρεκόρ αφίξεων και έσοδα 15,5 δισ. από τον τουρισμό το 2015


Με 15,5 δισ. ευρώ έσοδα και ιστορικό ρεκόρ αφίξεων 26 εκατομμυρίων τουριστών υπολογίζεται πως θα κλείσει η τουριστική χρονιά για το 2015.

ΣΤΑ ΧΑΡΑΚΩΜΑΤΑ Η ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ!

D

  ipittaras@gmail.com

Μάχη διαδοχής στη ΝΔ: Πόλεμος ιδιοκτητών με ενοικιαστές στην γαλάζια πολυκατοικία

Είσαι επίορκος δημόσιος υπάλληλος; Τώρα δικαιώνεσαι!

903 δημόσιοι υπάλληλοι που κατηγορούνται ή έχουν καταδικαστεί για διάφορα αδικήματα, από πειθαρχικές παραβάσεις μέχρι και για βαριά εγκλήματα, όπως η παιδεραστία, η εξώθηση σε πορνεία κ.α. ευεργετούνται χάρη στο νόμο

Κάθε είδους επίορκοι δημόσιοι υπάλληλοι, ακόμη και αυτοί που κατηγορούνται για σοβαρά εγκλήματα, επιβραβεύονται με μια δεύτερη ευκαιρία.

Χάρη στον «νόμο Κατρούγκαλου», καθηγητές που παρενόχλησαν σεξουαλικά τους μαθητές τους, γιατροί που λαδώθηκαν , εφοριακοί που χρηματίστηκαν κ.ο.κ. επανέρχονται στην υπηρεσία τους, μισθοδοτούνται και συνταξιοδοτούνται από το μεγαλόψυχο Ελληνικό Δημόσιο.

Εκατοντάδες δημόσιοι υπάλληλοι που κατηγορούνται ή έχουν καταδικαστεί για διάφορα αδικήματα, από πειθαρχικές παραβάσεις μέχρι και για βαριά εγκλήματα, όπως η παιδεραστία, η εξώθηση σε πορνεία κ.α. ευεργετούνται χάρη στο νόμο Κατρούγκαλου και αποκαθίστανται, παρόλο που είχαν αποταχθεί προσωρινά ως επίορκοι. Φυσικά η επάνοδός στη θέση τους στο Δημόσιο συνεπάγεται αυτομάτως ότι μισθοδοτούνται ή συνταξιοδοτούνται κανονικά, σαν να μην είχαν διαπράξει ποτέ το παραμικρό αδίκημα.

Τα παραπτώματα, δε, που βαρύνουν τους επισήμως χαρακτηρισμένους ως επίορκους δημοσίους υπαλλήλους είναι οτιδήποτε άλλο εκτός από αμελητέα πταίσματα: ο χρηματισμός, η πλαστογραφία, ο εκβιασμός ακόμη και η σύσταση εγκληματικής οργάνωσης είναι μερικά μόνο από τα αδικήματα που έχουν καταλογιστεί στους 903 επίορκους που αποκαθιστά το νομοθέτημα του Γιώργου Κατρούγκαλου.

Ως το Μάιο του 2015, όταν και κατατέθηκε σε ισχύ ο επίμαχος νόμος από την κυβερνητική συμμαχία ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ο επίορκοι αυτοί υπάλληλοι του Δημοσίου βρίσκονταν σε αυτοδίκαιη αργία. Απίστευτες περιπτώσεις εκβιαστών, κρατικών υπαλλήλων που χρηματίστηκαν, γιατρών που πήραν φακελάκι προκειμένου να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους, για τις οποίες κάποτε έδωσαν τον όρκο του Ιπποκράτη, εφοριακών που καταχράστηκαν εκατομμύρια ευρώ από το κράτος ή άλλων που πλαστογράφησαν κρατικά έγγραφα βρίσκονται μεταξύ υποθέσεων που έρχονται καθημερινά στη δημοσιότητα. Αφορμή για την προβολή αυτής της ανωμαλίας στη λειτουργία του κρατικού μηχανισμού, ο οποίος υποτίθεται βρίσκεται στη διαδικασία της εξυγίανσης είναι η αποκατάσταση των κάθε είδους διεφθαρμένων ή και κοινών εγκληματιών των επίορκων λειτουργών του Δημοσίου.

Μάλιστα κάποιοι αποκαθίστανται παρά τις εκκρεμότητες με τη Δικαιοσύνη καθώς ουδείς γνωρίζει αν στο δικαστήριο αν και όποτε έρθει το πλήρωμα του χρόνου για την ακροαματική διαδικασία οι κατηγορούμενοι θα αθωωθούν ή θα κριθούν ένοχοι για τις κατηγορίες που αντιμετωπίζουν.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάζει ο πρώην υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης από τον Ιούλιο του 2013 μέχρι το Δεκέμβριο του 2014 είχαν εκδοθεί από τα αρμόδια πειθαρχικά συμβούλια περισσότερες από 3000 αποφάσεις επί εκκρεμών πειθαρχικών παραπτωμάτων για τα οποία διώκονται δημόσιοι υπάλληλοι. Συγκριτικά κατά τη διάρκεια ολόκληρου του 2012 είχαν εκδοθεί μόλις 800 παρόμοιες αοφάσεις. Όπως διευκρινίζεται από το γραφείο του κ. Μητσοτάκη «το 2014 μέσα από την ποινική και πειθαρχική διαδικασία απομακρύνθηκαν 695 δημόσιοι υπάλληλοι όταν τα τρια προηγούμενα χρόνια είχαν απομακρυνθεί για τους ίδιους λόγους συνολικά 428 δημόσιοι υπάλληλοι»
Τον Ιανουάριο του 2015 σύμφωνα με τα δεδομένα του αρμόδιου υπουργείου βρίσκονταν σε αργία 903 άτομα. Μεταξύ αυτών υπήρχαν άτομα που αντιμετώπιζαν βαριές κατηγορίες και για τις οποίες η Δικαιοσύνη διέταξε τη φυλάκισή τους.

Σε αυτές τις περιπτώσεις οι δημόσιοι υπάλληλοι δεν επιστρέφουν στις θέσεις τους,
αντίθετα από εκείνους οι οποίοι αποκαθίστανται εκμεταλλευόμενοι τις ευνοικές διατάξεις του νόμου Κατρούγκαλου, παρά το γεγονός ότι κατηγορούνται για εκβιασμό, υπεξαίρεση δημόσιου χρήματος, πλαστογραφία και άλλες βαριές αξιόποινες πράξεις.

Ο εμπνευστής του νόμου 4325/2015, που αποκαθιστά τους επίορκους ή και κοινούς εγκληματίες του Ποινικού Δικαίου δημόσιους υπαλλήλους Γιώργος Κατρούγκαλος υποδεικνύει ως βαθύτερο αίτιο του φαινομένου τα …μνημόνια: «η αλήθεια είναι ότι οι μνημονιακοί νόμοι έθεταν κάθε δημόσιο υπάλληλο που τον βάρυνε πειθαρχική κατηγορία και παραπεμπόταν στο πειθαρχικό συμβούλιο σε αυτοδίκαιη, αυτόματη αργία. Αθώοι ή ένοχοι, με επαρκείς ή όχι ενδείξεις ενοχής, για σοβαρά ή όχι αδικήματα, όλοι πετάγονταν αναπολόγητοι έξω από τη δουλειά τους, κατά προφανή παραβίαση του τεκμηρίου αθωότητας. Ο νόμος 4325/2015 επανέφερε τον κανόνα του πειθαρχικού δικαίου που ίσχυε επί δεκαετίες, πριν από τη μνημονιακή λαίλαπα: Αυτοδίκαιη, αυτόματη αργία εφαρμόζεται, αλλά όχι για όλες τις πειθαρχικές κατηγορίες, μόνο για τις πιο σοβαρές: π.χ. αν έχει ασκηθεί δίωξη σε βάρος καθηγητή για παιδεραστία, αν το πειθαρχικό αδίκημα είναι ταυτόχρονα και ποινικό και υπάρχουν αποχρώσες ενδείξεις ενοχής που οδηγούν σε προφυλάκιση κ.λπ. Στις άλλες περιπτώσεις η αργία είναι δυνητική. Δηλαδή, ο νόμος δίνει τη δυνατότητα στον υπουργό ή τον επικεφαλής του δημόσιου νομικού προσώπου (π.χ. του νοσοκομείου) να θέσει εκτός καθηκόντων τον πειθαρχικά κατηγορούμενο μόνο με την υπογραφή του και στη συνέχεια να ζητήσει από το πειθαρχικό συμβούλιο να τον θέσει σε δυνητική αργία, μέχρις ότου δικάσει επί της ουσίας την υπόθεσή του».

Ωστόσο ο κ. Κατρούγκαλος έχει παραλείψει ωστόσο να αναφέρει ότι ο νόμος άφηνε περιθώρια για ευρείες ερμηνείες, με αποτέλεσμα λίγο πολύ όλοι οι επίορκοι δημόσιοι υπάλληλοι να επιστρέφουν στις θέσεις τους, ενώ αρκετοί από αυτούς πρόλαβαν να συνταξιοδοτηθούν.

Επίσης ο κ. Κατρούγκαλος έχει παραβλέψει το γεγονός ότι η έλλειψη Πειθαρχικών Συμβουλίων ουσιαστικά καθηλώνει τη διαδικασία με αποτέλεσμα οι επίορκοι να βρίσκονται και πάλι στα γραφεία τους και να πληρώνονται από το κρατικό ταμείο, περιμένοντας τη σύγκληση των συμβουλίων.

Αυτό σημαίνει οτι μια υπόθεση, λόγω του μεγάλου αριθμού περιπτώσεων που συσσωρεύονται, εκδικάζεται μετά από χρόνια επιτρέποντας ενδεχομένως στον επίορκο να διαφεύγει τον κολασμό μέσω της συνταξιοδότησής του. Κατ’αυτόν τον τρόπο όχι μόνο συνεχίζει να λαμβάνει λανονικά το μισθό του από το Δημόσιο- που ως γνωστόν χρηματοδοτούν οι φορολογούμενοι- αλλά θα πάρει επιπλέον και τη σύνταξή του.

Τον τελευταίο καιρό παρατηρούνται εκατοντάδες περιπτώσεις επίορκων γιατρών, εφοριακών και υπαλλήλων υπουργείων οι οποίοι επιστρέφουν στις θέσεις τους εκμεταλλευόμενοι το νόμο Κατρούγκαλου. Μέχρι σήμερα δεν έχει ακόμη καταστεί σαφές πόσοι ακριβώς από τους 903 επίορκους στους οποίοςυ αναφέρεται ο κ. Μητσοτάκης έχουν επανέλθει στην υπηρεσία τους. Αυτό συμβαίνει διότι ορισμένοι εξ αυτών εκτίουν ήδη ποινές φυλάκισης, οπότε αντικειμενικά δεν μπορούν να επιστρέψουν. Κάποιοι άλλοι έχουν συνταξιοδοτηθεί- και πληρώνονται ούτως ή άλλως από το ελληνικό κράτος, παρά τις παρανομίες τους. Μια άλλη κατηγορία των επίορκων, τέλος, λόγω της σοβαρότατης φύσεως των κατηγοριών που τους βαραίνουν (παιδεραστία, απόπειρα βιασμού απόπειρα ανθρωποκτονίας κ.ο.κ) παραμένουν εκτός Δημοσίου μέχρι να εκδικαστεί η υπόθεσή τους.

protothema.gr - http://airetos.gr/

Μια απάντηση για το Νοσοκομείο της Άμφισσας


Στην πρόσφατη συνέντευξή του στο Νοσοκομείο της Άμφισσας ο βουλευτής κ. Κωστοπαναγιώτου επιτέθηκε σε πρώην συνεργάτες του.

ΙΤΕΑ… Το 2μερο των εκδηλώσεων για τη «Ναυμαχία της Αγκάλης» - ΦΩΤΟ



Η "Ναυμαχία της Αγκάλης" αποτέλεσε την βασικότερη αιτία για την τελική ήττα των Τουρκο-Αιγυπτιακών ναυτικών δυνάμεων...

Έρχονται! Μειώσεις μισθών και δευτερο κύμα κινητικότητας στο δημόσιο


Σε αγώνα δρόμου έχει αποδυθεί η ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, προκειμένου να προχωρήσουν από τις 15 Οκτωβρίου οι αλλαγές στον δημόσιο τομέα που έχουν συμφωνηθεί με τους εταίρους. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Έθνος» οι αλλαγές αναμένεται να είναι σαρωτικές αφού θα περιλαμβάνουν παρεμβάσεις τόσο στη διοικητική διάρθρωση όσο και στο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων.

Οι συσκέψεις του αρμόδιου υπουργού Π. Κουρουμπλή και του αν. υπουργού Χρ. Βερναρδάκη με υπηρεσιακούς παράγοντες είναι διαρκείς προκειμένου να αναρτηθεί το πρώτο νομοσχέδιο στη Διαύγεια στις 15 Οκτωβρίου που θα αφορά την επιλογή προϊσταμένων και την αξιολόγηση του προσωπικού στο Δημόσιο. Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο είχε προετοιμαστεί επί υπουργίας Γ. Κατρούγκαλου και αυτήν την περίοδο γίνονται οι τελευταίες παρεμβάσεις.

Οι αλλαγές που αφορούν στα μισθολόγια των δημοσίων υπαλλήλων έχουν να κάνουν με ενσωμάτωση των επιδομάτων στον βασικό μισθό για τα ειδικά μισθολόγια και τη διατήρηση μόνο τεσσάρων επιδομάτων τα οποία ισχύουν και στον ιδιωτικό τομέα. Επίδομα θέσης ευθύνης, επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, κίνητρο επίτευξης στόχων και οικογενειακή παροχή είναι τα μόνα επιδόματα που θα μείνουν. Παράλληλα έρχεται γενική μείωση αποδοχών της τάξης του 10%, αλλά και συγχώνευση των 20 ειδικών μισθολογίων σε 10, αλλά και μείωση της προσωπικής διαφοράς την οποία λαμβάνουν σήμερα περίπου 65.000 υπάλληλοι. Συνολικά αναμένεται να επηρεαστούν τουλάχιστον 300.000 δημόσιοι υπάλληλοι σε ό,τι αφορά στους μισθούς.

Παράλληλα, σύμφωνα με την εφημερίδα έρχεται ένα δεύτερο κύμα κινητικότητας το οποίο θα είναι εθελοντικό (τουλάχιστον σε πρώτη φάση) για την κάλυψη κενών θέσεων, ενώ παράλληλα θα τρέξει η δημιουργία του μητρώου των δημοσίων υπαλλήλων με καταγραφή θέσεων, καθηκόντων και προσόντων, βασικό εργαλείο για την κινητικότητα. Αμέσως μετά αναμένεται να αναπτυχθεί πλήρως το νέο σύστημα αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων, από προϊσταμένους, υφισταμένους, αλλά και τους πολίτες. Τέλος αναμένεται η αναβάθμιση του ρόλου του εθνικού κέντρου δημόσιας διοίκησης σε κεντρικό γνωμοδοτικό συμβούλιο.

 http://airetos.gr/

Η μεγάλη έξοδος των επιχειρήσεων από την Ελλάδα

Μεγάλοι ξένοι όμιλοι αλλά και ελληνικές επιχειρήσεις, η μία μετά την άλλη, αρχικά αργά και τώρα ταχύτερα, προστίθενται στη μακρά πλέον λίστα των εταιρειών που φεύγουν από την Ελλάδα. Σε αυτή τη λίστα περιλαμβάνονται από τράπεζες και βιομηχανίες μέχρι εμπορικές επιχειρήσεις και εταιρείες παροχής υπηρεσιών. Και αυτό γιατί στη συνεχώς εντεινόμενη πολιτική αβεβαιότητα και την πρωτόγνωρη σε διάρκεια και βάθος ύφεση ήρθαν από πέρυσι να προστεθούν και ξεκάθαρα εχθρικές προς την επιχειρηματικότητα ρητορικές, περαιτέρω φορολογικές επιβαρύνσεις και το ενδεχόμενο Grexit, που για πολλούς δεν έχει ακόμα εκμηδενιστεί.

Η απουσία χρηματοδοτήσεων, η ενσωματωμένη στο σύστημα γραφειοκρατία και η βραδύτητα απονομής δικαιοσύνης υπήρξαν τα βασικά αντικίνητρα για την παραμονή, εδώ, πολλών πολυεθνικών και όχι μόνον ομίλων. Πολλές από τις επιχειρήσεις που έχουν ήδη φύγει αντιμετώπισαν βέβαια και τα δικά τους ενδογενή προβλήματα, που δεν σχετίζονταν ευθέως με την οικονομική συγκυρία και το επιχειρηματικό περιβάλλον της χώρας, όμως αυτό τα επιδείνωνε, τονίζουν όλοι. Είναι τα ίδια προβλήματα που, με ελάχιστες φωτεινές εξαιρέσεις, αποτρέπουν πλέον και την έλευση ξένων επενδύσεων.

Και το φαινόμενο δεν αναμένεται να υποχωρήσει γρήγορα. Λίγοι ίσως πρόσεξαν στην καρδιά της περιπέτειας που έζησε η χώρα αυτό το καλοκαίρι τα αποτελέσματα έρευνας που έγινε από την Endeavor Greece σε δείγμα 300 επιλεγμένων επιχειρήσεων κατά το διάστημα 13-17 Ιουλίου, οπότε και η χώρα άρχιζε να ζει με κεφαλαιακούς ελέγχους και περιορισμούς στις διεθνείς συναλλαγές. Στα ευρήματα ξεχωρίζει το γεγονός πως σε ποσοστό 23%, οι εν Ελλάδι επιχειρήσεις σχεδιάζουν να μεταφέρουν άμεσα την έδρα τους στο εξωτερικό για να εξασφαλίσουν μεγαλύτερη ασφάλεια, ρευστότητα και σταθερότητα, ενώ ένα 13% το είχε ήδη πράξει.

Ενα μήνα αργότερα, στα μέσα Αυγούστου και ενώ η χώρα έπαιρνε βαθιά ανάσα μετά την επίτευξη συμφωνίας με τους εταίρους, η Groupon ανακοίνωνε την αποχώρησή της από την Ελλάδα. Η εισηγμένη στη Wall Street εταιρεία διαδικτυακών προσφορών, που δραστηριοποιείται σε περισσότερες από 45 χώρες, έφευγε. Στην ανακοίνωση της έλεγε χαρακτηριστικά πως «λάβαμε την απόφασή μας, σταθμίζοντας τον ρυθμό προόδου και τις προοπτικές ανάπτυξης της επιχείρησής μας στην Ελλάδα, όπως επίσης και την παρούσα οικονομική συγκυρία. Καθώς δεν βλέπουμε να υφίστανται οι προϋποθέσεις επικερδούς λειτουργίας στο άμεσο μέλλον, πήραμε τη δύσκολη απόφαση να διακόψουμε τις εργασίες μας».

Ηταν η ίδια εποχή που πολλές ελληνικές ναυτιλιακές επιχειρήσεις, υπό την πίεση των κεφαλαιακών ελέγχων, αλλά και την προοπτική υπονόμευσης της διεθνούς ανταγωνιστικότητάς τους από υπέρμετρη συγκριτικά με τα όσα ισχύουν διεθνώς φορολογία, άρχιζαν να διαμορφώνουν ή και να υλοποιούν τα δικά τους plan b. Πολλές άνοιξαν ήδη θυγατρικές και λογαριασμούς στην Κύπρο, αλλά και αλλού και ακόμα περισσότερες πολιορκούνται από ξένα ναυτιλιακά κέντρα για να μετεγκατασταθούν.
Η αντίδραση. Τις τελευταίες εβδομάδες, μία από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρείες, που διατηρούσε το επιχειρησιακό κέντρο της ευρύτερης περιφέρειας στην Αθήνα, έχει συρρικνώσει δραστικά το εδώ γραφείο της μεταφέροντας, σύμφωνα με πληροφορίες, τη λειτουργία της αυτή στην Κωνσταντινούπολη.

Η έξοδος των ξένων από την Ελλάδα δεν είναι κάτι καινούργιο. Νωρίτερα το 2015 η Royal Bank of Scotland, μία από τις λιγοστές εναπομείνασες μεγάλες ξένες τράπεζες στην Ελλάδα, ανακοίνωνε στους εργαζομένους της πως θα κρατήσει στην Αθήνα μικρή μόνον αντιπροσώπευση, ενώ μετέφερε το μεγάλο χαρτοφυλάκιο ναυτιλιακών δανείων της στη βρετανική μητρική. Το γεγονός είχε λειτουργήσει τότε –κυρίως για τη ναυτιλιακή κοινότητα της χώρας– ως προειδοποιητικό καμπανάκι για το τι ακολουθεί.

Σε ανάλογη διαδικασία φέρεται να βρίσκεται και η ιταλική Unicredit. Πολλοί ακόμα προηγήθηκαν. Και σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, έπεται και συνέχεια.
«Ερημώνει» το Χρηματιστήριο. Η φυγή των ελληνικών επιχειρήσεων στο εξωτερικό πλήττει ασφαλώς και το ελληνικό χρηματιστήριο, αφού το αποψιλώνει από εισηγμένους ομίλους και περιορίζει την κεφαλαιοποίησή του. Και όλα αυτά την ώρα που το χρηματιστήριο θα έπρεπε να λειτουργεί ως μηχανισμός χρηματοδότησης της οικονομίας. Και μπορεί η Coca-Cola HBC και η Βιοχάλκο, που μετέφεραν την έδρα τους στο εξωτερικό, να αποφάσισαν να διατηρήσουν τις μετοχές τους και στο ελληνικό ταμπλό επιλέγοντας το μοντέλο της παράλληλης διαπραγμάτευσης, όμως άλλοι όμιλοι απλώς αποχωρούν.

Κατά την τρέχουσα περίοδο, μάλιστα, βρίσκεται σε εξέλιξη το delisting της από το 1919 εισηγμένης στο ελληνικό χρηματιστήριο ΑΓΕΤ Ηρακλής μετά την υποχρεωτική δημόσια πρόταση που κατέθεσε ο βασικός μέτοχός της, η Lafarge Cementos. Η εξέλιξη αποδίδεται βέβαια στη συγχώνευση μεταξύ της Lafarge και της Holcim και την εισαγωγή των νέων μετοχών της Lafarge Holcim στα χρηματιστήρια της Ζυρίχης και του Παρισιού και την απόφαση περιορισμού του αριθμού των εισηγμένων θυγατρικών.

Ομως, από την άλλη πλευρά, γεγονός αποτελεί ότι έρχεται να προστεθεί στο γενικότερο κλίμα αφελληνισμού των επιχειρήσεων. Εκτός χρηματιστηρίου, άλλωστε, όδευσαν τα τελευταία έτη και η S&B, η ΣΙΔΕΝΟΡ –μετά τη συγχώνευση με τη Viohalco– η Hellas on Line, μετά την εξαγορά από τη Vodafone Hellas, η Eurodrip μετά την εξαγορά από την Paine και μια σειρά από άλλα γνωστά ονόματα της αγοράς.
Χιλιάδες αιτήσεις σε Βουλγαρία και Κύπρο. Η φυγή των επιχειρήσεων από την Ελλάδα δεν άρχισε με τα capital controls. Σίγουρα όμως επιταχύνθηκε με την εισαγωγή τους. Πολλοί από όσους εξέταζαν εναλλακτικά σχέδια τα προχώρησαν άμεσα μετά την επιβολή τους.

Οι χιλιάδες αιτήσεις που κατατίθενται στις αρμόδιες βουλγαρικές και κυπριακές αρχές, σύμφωνα με όσα συζητούνται στην αγορά, αποδεικνύουν ακριβώς αυτό.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου & Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) Βασίλης Κορκίδης μίλησε τον Ιούλιο για δεκάδες χιλιάδες αιτήσεις μεταφοράς έδρας στη Βουλγαρία. Από το Λονδίνο και τη Φρανκφούρτη, έγκριτα οικονομικά Μέσα Ενημέρωσης, όπως το αμερικανικό δίκτυο CNBC και η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, μεταδίδουν μαρτυρίες για ανάλογα αιτήματα εκεί. Ουδείς δύναται να αμφισβητήσει πλέον τη δυναμική που έχει προσλάβει το φαινόμενο. Και κανείς, επίσης, δεν μπορεί να προσδιορίσει με ακρίβεια τις διαστάσεις του.

Αλλωστε, οι «ρίζες» είχαν μπει τα προηγούμενα χρόνια, όταν η επιβολή μεγάλων φορολογικών επιβαρύνσεων και η οικονομική περιδίνηση της Ελλάδας οδηγούσε κολοσσούς στην έξοδο. Προηγήθηκαν, υπενθυμίζεται, οι αποχωρήσεις της αμερικανικής Citigroup από τη λιανική τραπεζική, αλλά και της γαλλικής BNP Paribas, που έμεινε μόνον με μια απλή αντιπροσώπευση στην Αθήνα. Παράλληλα, το ίδιο διάστημα δρομολογήθηκαν οι μεγάλες αποχωρήσεις –πάντα της προηγούμενης περιόδου μεγάλης πολιτικής αβεβαιότητας– των επίσης γαλλικών Crédit Agricole και Société Générale, αλλά και της πορτογαλικής Banco Commercial Portugues (Millenium Bank).

Κάποιες από αυτές τις αποχωρήσεις μπορεί να σχετίζονταν με εσωτερικά προβλήματα ή ευρύτερες διεθνείς στρατηγικές επιλογές των μητρικών, αλλά σε κάθε περίπτωση «η Ελλάδα δεν παρείχε κανένα λόγο παραμονής σε κανένα», σχολιάζουν κύκλοι της αγοράς. Αυτός ίσως ήταν και ο λόγος που ο γερμανικός όμιλος Metro αποφάσισε πέρυσι το φθινόπωρο να πουλήσει το δίκτυο καταστημάτων Makro στον Σκλαβενίτη.

Οπως έκανε και η Carrefour, πουλώντας στον όμιλο Μαρινόπουλου, ενώ ως γνωστόν αποχώρησε από τη χώρα μας και η γερμανική αλυσίδα Aldi.



Μισή κίνηση. Ομως και μεγάλοι ελληνικοί πολυεθνικοί όμιλοι αναγκάστηκαν να βάλουν το ένα τους «πόδι» στο εξωτερικό. Αλλοτε με προτροπή ξένων μεγαλομετόχων τους και άλλοτε ως προφανή επιχειρηματική στρατηγική, με δεδομένο το κλίμα που ενέσκηπτε στη χώρα και το κόστος λειτουργίας, αλλά και χρηματοδότησης που αυτό συνεπάγεται. Προχώρησαν έτσι σε μεταφορά της έδρας τους ή και στην παράλληλη εισαγωγή των μετοχών τους σε πολύ μεγαλύτερες χρηματιστηριακές αγορές.

Η Coca-Cola Hellenic HBC προχώρησε σε dual listing στο Λονδίνο το 2012, η Βιοχάλκο μεταφέρθηκε στις Βρυξέλλες το 2013, ενώ στο εξωτερικό αναζήτησαν επίσης καλύτερες συνθήκες η ΦΑΓΕ και αργότερα η S&B. Στο μεταξύ, αρκετές μεγάλες ελληνικές εισηγμένες ρωτώνται –αλλά και προτρέπονται επίμονα από τους ξένους αναλυτές στις περιοδικές τηλεδιασκέψεις που γίνονται– αν θα επιλέξουν παρόμοιες λύσεις.

Πολλοί ακόμα μη εισηγμένοι ελληνικοί και ξένοι όμιλοι φέρονται να έχουν δρομολογήσει ή να αναζητούν λύσεις περιορισμού της έκθεσής τους στην Ελλάδα ή αλλαγή μοντέλου δραστηριοποίησης, ο καθένας για τους δικούς του λόγους. Εν προκειμένω, ενδεικτικές περιπτώσεις συνιστούν η σουηδική SCA Hygiene, αλλά και η αμερικανική Pepsico - ΗΒΗ.

Με πληροφορίες απο την
Καθημερινή

Καιρός: Η κακοκαιρία σήμερα στη Στερεά Ελλάδα

Καιρός: Που θα χτυπήσει η κακοκαιρία σήμερα
Ο καιρός αγρίεψε για τα καλά. Βροχές και καταιγίδες συνεχίζονται το θερμόμετρο θα μείνει χαμηλά και θα πέσει περισσότερο η θερμοκρασία.

Σύλληψη του Θωμά Λιακουνάκου για την υπόθεση με τις μίζες στα εξοπλιστικά

LIAKOUNAKOS

Ο επιχειρηματίας Θωμάς Λιακουνάκος συνελήφθη το βράδυ στο σπίτι του στη Φιλοθέη για την εμπλοκή του στην υπόθεση με τις μίζες στα εξοπλιστικά προγράμματα.