Τρίτη 21 Ιουλίου 2015

Σημαντικές αποκαλύψεις για τον Φίλιππο Β΄ και τον Μέγα Αλέξανδρο


  • Ο τάφος του Φιλίππου Β΄, ένα από τα εκθέματα στο Μουσείο των Βασιλικών Τάφων των Αιγών που βρίσκεται στη Βεργίνα της Ημαθίας (φωτ.: ΑΠΕ ΜΠΕ/STR)
  • Ένα μεγάλο μυστήριο φαίνεται πως λύθηκε σχετικά με τους βασιλικούς τάφους της Βεργίνας, ενώ νέα στοιχεία πιστοποιούν ότι ο Φίλιππος Β΄ είναι θαμμένος στη Βεργίνα.
    Σύμφωνα με εργασία που δημοσιεύτηκε στην έγκυρη αμερικανική επιθεώρηση Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS), μια επιστημονική ομάδα από την Ελλάδα και την Ισπανία, υπό τη διεύθυνση του Αντώνη Μπαρτσιώκα και του Χουάν Λουίς Αργουάγκα, μετά από ενδελεχή μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι όντως στη Βεργίνα βρίσκονται σκελετικά υπολείμματα του Φιλίππου Β΄.
  • Όχι όμως στον «Τάφο Ι», όπως είναι η γενική άποψη που επικρατεί μέχρι σήμερα, αλλά στον «Τάφο ΙΙ». Για πρώτη φορά τα οστά του «Τάφου Ι» εξετάστηκαν από παλαιοανθρωπολόγους με τις πιο σύγχρονες μεθόδους και αποδεικνύεται ότι:
    • Ένα οστούν από τον «Τάφο Ι» στη Βεργίνα, με μία τρύπα στο γόνατο, είναι το κουτσό πόδι του Φιλίππου Β΄! Ως γνωστόν, σύμφωνα με ιστορικές πηγές, τρία χρόνια πριν απο τη δολοφονία του και κατά τη διάρκεια μάχης, ο Φίλιππος τραυματίστηκε από ένα δόρυ που πέρασε μέσα από το πόδι του και τον κατέστησε κουτσό.
    • Μαζί με τον Φίλιππο Β΄ πιστοποιήθηκε ότι είναι θαμμένη η τελευταία σύζυγός του, η Κλεοπάτρα, μαζί με το νεογέννητό της (περίπου 42 εβδομάδων), τους οποίους δολοφόνησε η μητέρα του Μέγα Αλεξάνδρου, Ολυμπιάδα.
    • Επιβεβαιώθηκε ότι στον «Τάφο ΙΙ» είναι θαμμένος ο ετεροθαλής αδελφός του Μέγα Αλεξάνδρου, ο Αρριδαίος. Η ομάδα μάλιστα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι μερικά αντικείμενα από την πανοπλία του «Τάφου ΙΙ» πρέπει να ανήκουν στον ίδιο τον Μέγα Αλέξανδρο και όχι στον Αρριδαίο! Ο ετεροθαλής αδελφός του Αλεξάνδρου ήταν ανίκανος για μάχη, αλλά κατά τη διάρκεια της στέψης του είχε χρησιμοποιήσει μερικά από τα αντικείμενα που ανήκαν στον αδελφό του.

    • Ακόμα, οι επιστήμονες εξήγαγαν πολλά άλλα ενδιαφέροντα στοιχεία από τα οστά, όπως ότι ο Φίλιππος Β΄ ήταν πολύ ψηλός για την εποχή, γύρω στο 1,80 μ., και πέθανε σε ηλικία κοντά
      στα 45.
      Και φυσικά, το σημαντικότερο επακόλουθο της έρευνας είναι ότι για πρώτη φορά μπορεί να υποστηριχθεί με βεβαιότητα ότι η Ελλάδα κατέχει αντικείμενα που ανήκουν στην πανοπλία του γνωστότερου παγκοσμίως βασιλέα της αρχαιότητας, του Μεγάλου Αλεξάνδρου!






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου