Τρίτη 30 Ιουνίου 2015

Ελπίδες για συμφωνία... στο παρά πέντε


Πρωτοβουλία του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, για επιστροφή στις διαπραγματεύσεις και επίτευξη συμφωνίας με τους δανειστές αναμένεται από στιγμή σε στιγμή, σύμφωνα με πληροφορίες.
Υπενθυμίζεται ότι αργά το βράδυ της Δευτέρας, στο Μέγαρο Μαξίμου έφτασε πρόταση από τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, για αποδοχή της πρότασης των Θεσμών με μία αλλαγή στο κείμενό τους, αλλά ο πρωθυπουργός την απέρριψε, εμμένοντας στην απόφαση για δημοψήφισμα.

Ωστόσο, η απόφαση του πρωθυπουργού αυτή φαίνεται να αλλάζει, υπό το βάρος των εικόνων για από τις ουρές των συνταξιούχων στα ΑΤΜ, τις εισηγήσεις υπουργών και στενών συνεργατών του, την ασφυξία που έχει δημιουργηθεί στην αγορά από το κλείσιμο των τραπεζών, αλλά και την πίεση που έχει δημιουργηθεί από την εκπνοή του ελληνικού προγράμματος τα μεσάνυχτα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι συσκέψεις είναι συνεχείς στο Μέγαρο Μαξίμου, από νωρίς το πρωί της Τρίτης, καθώς υπάρχουν πληροφορίες για κινητικότητα για συμφωνία την τελευταία στιγμή.
Μάλιστα, φαίνεται ότι στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού, όπως ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης, ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς, και ο κ. Σπύρος Σαγιάς, τονίζουν στον πρωθυπουργό ότι όσο πιο γρήγορα αλλάξει τακτική, τόσο θα περιορίσει τις πολιτικές απώλειες.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το Μαξίμου έχει ήδη διαμηνύσει στις Βρυξέλλες ότι αξιολογεί εκ νέου τη χθεσινή, ύστατη πρόταση του Προέδρου της Κομισιόν.


Πηγή:www.reporter.gr


Πληροφορίες της τελευταίας στιγμής αναφέρουν ότι αναμένεται από ώρα σε ώρα πρωτοβουλία του Αλέξη Τσίπρα προκειμένου, στη βάση της χθεσινής νέας πρότασης Γιούνκερ, να υπάρξει λύση έστω και την τελευταία στιγμή.   
Την άποψη αυτή φέρεται να υιοθετούν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Γιάννης Δραγασάκης και ο υπουργός Οικονομίας κ. Γιώργος Σταθάκης.   
Υπενθυμίζεται ότι μήνυμα από τον υπουργό Επικρατείας κ. Παππά έλαβε, όπως είπε, πριν από λίγο ο Νίκος Χατζηνικολάου στη διάρκεια της εκπομπής του, στο οποίο ο κ. Παπάς αναφέρει ότι βρίσκονται πρωτοβουλίες από την Ελλάδα σε εξέλιξη για βιώσιμη λύση. Μάλιστα, σύμφωνα με τον δημοσιογράφο ο υπουργός έγραψε στο τέλος του μηνύματος «Ενδιαφέρουσα ημέρα».   


ΩΡΑ 13:00 Τηλεφωνική επικοινωνία Αναστασιάδη-Μέρκελ


Στόχος της επικοινωνίας των δύο ηγετών η επίτευξη συμφωνίας για πρόγραμμα
Ο Νίκος Χριστοδουλίδης, έκανε γνωστό μέσω του Twitter, ότι υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία ανάμεσα στον πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη και την Καγκελάριο της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ.










«Στόχος η επίτευξη συμφωνίας για πρόγραμμα», σημείωσε χαρακτηριστικά.


Ο Κούλογλου ζητά από τον Τσίπρα να αποδεχθεί τη νέα πρόταση Γιούνκερ







Για «πύρρειο νίκη» εάν επικρατήσει το «Όχι» στο δημοψήφισμα της Κυριακής, κάνει λόγο σε άρθρο του ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιος Κούλογλου απευθυνόμενος στον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.
Ο κ. Κούλογλου γίνεται κατ” αυτόν τον τρόπο ο δεύτερος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ που χαράσσει διαχωριστικές γραμμές από την κυβερνητική πολιτική, μετά τον Κώστα Χρυσόγονο, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση δεν πρέπει να απορρίψει την νέα πρωτοβουλία Γιούνκερ.
Παράλληλα, στο άρθρο του ο Στέλιος Κούλογλου υπογραμμίζει ότι «ο συσχετισμός των δυνάμεων είναι συντριπτικά σε βάρος της ελληνικής κυβέρνησης, που στην σημερινή συγκυρία δεν καλείται να νικήσει κατά κράτος, αλλά να πετύχει τον καλύτερο συμβιβασμό με τις λιγότερες απώλειες».
Παραδέχεται μεν τα «βρόμικα παιχνίδια των δανειστών», αλλά εκφράζει την εκτίμησή του ότι «δεν θα δώσει λύση στο αδιέξοδο».
«Αν το «ναι» υπερισχύσει, η κυβέρνηση θα αναγκαστεί σε παραίτηση εγκαινιάζοντας, λόγω και της ανυπαρξίας εναλλακτικών λύσεων, ένα μεγάλο κύκλο πολιτικής αβεβαιότητας. Για τις οικονομικές και τις άλλες οδυνηρές συνέπειες της αβεβαιότητας αυτής, θα κατηγορηθεί η αριστερά» προσθέτει, ενώ σημειώνει ότι «και στην περίπτωση που το «όχι» υπερισχύσει, δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι η ευρωπαϊκή πολιτική και οικονομική ολιγαρχία θα σεβαστούν την λαϊκή ετυμηγορία. Είναι αντίθετα πολύ πιθανό να υιοθετηθεί μια τιμωρητική απάντηση προς τους Έλληνες ψηφοφόρους»

Διαβάστε το άρθρο του Στέλιου Κούλογλου

Αν πράγματι η πρωτοβουλία Γιούνκερ για την επανέναρξη του διαλόγου έχει κάποια στέρεα βάση, τότε η κυβέρνηση δεν πρέπει να την απορρίψει. Μπορεί ο πρόεδρος της Κομισιόν να παραποίησε χοντροκομμένα την πραγματικότητα στην χθεσινή συνέντευξη Τύπου που έδωσε. Αλλά η πρωτοβουλία του για την εκ νέου επανέναρξη του διαλόγου, όπως διέρρευσε αργά χθες το βράδυ, φέρνει στην επιφάνεια τις παρασκηνιακές κινήσεις που βρίσκονται σε κίνηση, για την άρση του αδιεξόδου ανάμεσα στην Ελλάδα και τους δανειστές.
Οι χωρίς ιστορικό προηγούμενο εκβιαστικές ενέργειες των τελευταίων, από τις ρητορικές απειλές και τις επεμβάσεις στα εσωτερικά της χώρας μέχρι τις αποφάσεις του eurogroup και της ΕΚΤ που οδήγησαν στην επιβολή περιοριστικών μέτρων στις τραπεζικές συναλλαγές, εξοργίζουν όλους όσους πιστεύουμε στην δημοκρατία και τις ευρωπαϊκές αξίες. Όμως ο συσχετισμός των δυνάμεων είναι συντριπτικά σε βάρος της ελληνικής κυβέρνησης, που στην σημερινή συγκυρία δεν καλείται να νικήσει κατά κράτος, αλλά να πετύχει τον καλύτερο συμβιβασμό με τις λιγότερες απώλειες.
Το δημοψήφισμα της Κυριακής, κίνηση σχεδόν αναγκαστική μετά την αδιαλλαξία και τα βρόμικα παιχνίδια των δανειστών, δεν θα δώσει λύση στο αδιέξοδο. Αν το «ναι» υπερισχύσει, η κυβέρνηση θα αναγκαστεί σε παραίτηση εγκαινιάζοντας, λόγω και της ανυπαρξίας εναλλακτικών λύσεων, ένα μεγάλο κύκλο πολιτικής αβεβαιότητας. Για τις οικονομικές και τις άλλες οδυνηρές συνέπειες της αβεβαιότητας αυτής, θα κατηγορηθεί η αριστερά.
Αλλά και στην περίπτωση που το «όχι» υπερισχύσει, δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι η ευρωπαϊκή πολιτική και οικονομική ολιγαρχία θα σεβαστούν την λαϊκή ετυμηγορία. Είναι αντίθετα πολύ πιθανό να υιοθετηθεί μια τιμωρητική απάντηση προς τους Έλληνες ψηφοφόρους, όχι μόνο με άρνηση επανέναρξης των διαπραγματεύσεων αλλά και με πολλαπλασιασμό της οικονομικής ασφυξίας. Θα πρόκειται για πύρρειο νίκη της αριστεράς, που θα χρεωθεί την οικονομική και κοινωνική αποσταθεροποίηση. Ο απώτερος στόχος είναι να βγάλουν την αριστερά από τον χάρτη για τα επόμενα 50 χρόνια. Και θα πρέπει να αποφευχθούν όλα τα λάθη που θα μπορούσαν να επιτρέψουν κάτι τέτοιο.
Για τους παραπάνω λόγους, είναι προς το συμφέρον της ελληνικής πλευράς να αξιοποιήσει τις όποιες πρωτοβουλίες, όπως αυτή του Γιούνκερ, για να επιτύχει τον βασικό της στόχο, σήμερα: την ακύρωση των πραξικοπηματικών κινήσεων για την ανατροπή της και την παραμονή της στην εξουσία. Παίζεται το μέλλον όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά ολόκληρης της ευρωπαϊκής αριστεράς:

μετά από τέτοιο πόλεμο, η σημερινή κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη από την ιστορία, να κάνει όλες τις απαραίτητες κινήσεις για να επιβιώσει.





 Πρωτοβουλίες προς την κατεύθυνση της χθεσινής πρότασης Γιούνκερ αναλαμβάνει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. 

Σύμφωνα με πληροφορίες αυτή τη στιγμή υπάρχει έντονη κινητικότητα στο Μέγαρο Μαξίμου, ενώ κυβερνητικά στελέχη κάνουν λόγο για «μια ενδιαφέρουσα ημέρα». Ματαιώθηκε την τελευταία στιγμή η ενημέρωση των πολιτικών συντακτών καθώς και οι σημερινές συναντήσεις του κ. Τσίπρα με κοινωνικούς φορείς.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο Α. Τσίπρας ζητά μια σαφή διατύπωση για το χρέος προκειμένου να συναινέσει στην πρόταση Γιούνκερ, ενώ ο τελευταίος δείχνει διαλλακτικότητα στο θέμα των συντάξεων και της κατάργησης του ΕΚΑΣ. Η ελληνική κυβέρνηση έχει διαμηνύσει στην Κομισιόν ότι «είναι έτοιμη για όλα» σε περίπτωση που οι νέες συζητήσεις για το χρέος καταλήξουν σε αποτυχία.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο πρόεδρος της Κομισιόν απέστειλε νωρίτερα «μήνυμα» προς το Μέγαρο Μαξίμου, στο οποίο ζητούσε από τον Αλέξη Τσίπρα να αποδεχθεί την πρόταση των θεσμών, όπως αυτή δημοσιεύθηκε από τον ίδιο τον κ. Γιούνκερ, την Κυριακή 28 Ιουνίου.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι θεσμοί είναι διατεθειμένοι να αποδεχθούν αλλαγές στις ήδη κατατεθείσες προτάσεις. Η ελληνική κυβέρνηση από την πλευρά της θα πρέπει να αποδεχθεί τη νέα πρόταση και να καλέσει τον ελληνικό λαό να ψηφίσει «ναι» στο δημοψήφισμα της Κυριακής.
Η νέα πρόταση, σύμφωνα με τους ίδιους αξιωματούχους, προβλέπει την ανανέωση της δέσμευσης των θεσμών για το ζήτημα του ελληνικού χρέους, όπως ακριβώς είχε εκφραστεί στο Eurogroup του Νοεμβρίου του 2012. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου