Κυριακή 7 Ιουνίου 2015

"Κόκκινες γραμμές" Παναγιωτόπουλου σε μεταλλεία. Μείωση μισθών κατήγγειλε το ΚΚΕ



Απλώνεται μέρα με τη μέρα η ανησυχία στους εργαζόμενους της πρώην S&B για το οξύ ζήτημα των απολύσεων που έχουν ήδη συμβεί, αφού εντείνονται διαρκώς οι πληροφορίες για επικείμενες νέες τις αμέσως προσεχείς μέρες.
Σε ένα τέτοιο τοπίο το ζήτημα απασχόλησε ως προ ημερησίας θέμα το Δημοτικό Συμβούλιο Δελφών κατά τη συνεδρίαση της Παρασκευής ύστερα από σχετικό αίτημα του επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης και συνταξιούχου πρώην εργαζόμενου στο μεταλλείο, Γιώργου Ιωσηφίδη.
Μάλιστα, ο Γ. Ιωσηφίδης ενημέρωσε το Σώμα ότι κατά την τελευταία πληρωμή μισθών, την ίδια ημέρα διεξαγωγής της συνεδρίασης του Συμβουλίου του Δήμου, οι εργαζόμενοι είδαν τις απολαβές τους μειωμένες από 110 έως και 230 ευρώ. Παράλληλα, ένταση δημιουργήθηκε όταν ο ίδιος επέμεινε για αναλυτική συζήτηση του θέματος στη συγκεκριμένη συνεδρίαση, αντιδρώντας στην πρόταση του Δημάρχου Δελφών αυτή να γίνει στο προσεχές Συμβούλιο, καθώς με την πρόταση Ιωσηφίδη συντάχθηκαν και μέλη της παράταξης Παναγιωτόπουλου.
Εκείνη, εν τέλει, που προκρίθηκε δια της ψήφου της πλειοψηφίας ήταν η πρόταση Παναγιωτόπουλου, να εισαχθεί, δηλαδή, το θέμα ως 1ο στην προσεχή συνεδρίαση, μετά από δέκα ημέρες περίπου, στην οποία θα προσκληθούν τόσο ο εκπρόσωπος της νέας εργοδοσίας, Λυμπέρης Πολυχρονόπουλος όσο και εκπρόσωποι των εργαζομένων στην Kerneos.
Κατά την τοποθέτησή του ο Δήμαρχος Δελφών επεσήμανε την αναταραχή που διακατέχει την περιοχή λόγω των απολύσεων που έχουν συμβεί, ενώ γνωστοποίησε ότι ήρθε σε επαφή τόσο με την πλευρά Πολυχρονόπουλου όσο και με αυτή του Προέδρου των εργαζομένων ζητώντας από αμφότερες να παρίστανται στο Δημοτικό Συμβούλιο της Παρασκευής, κάτι, ωστόσο, που δεν κατέστη εφικτό στην παρούσα φάση και πρότεινε στο Σώμα να περιληφθεί ως 1ο θέμα στην επόμενη συνεδρίαση, ώστε και οι δύο πλευρές να είναι παρούσες και κυρίως ο ίδιος ο Λυμπέρης Πολυχρονόπουλος, προκειμένου "να αντιληφθεί τον παλμό της τοπικής κοινωνίας", όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.
Εν συνεχεία, ο Θαν. Παναγιωτόπουλος, αν και υπογράμμισε ότι το μεταλλείο αποτελεί ιδιωτική επιχείρηση, "τράβηξε" τρεις "κόκκινες γραμμές" ως προς τη δραστηριότητα της εταιρείας και της "σχέσης" της με την τοπική κοινωνία. Κατά πρώτον τόνισε ότι η Kerneos οφείλει να απολαμβάνει την κοινωνική συναίνεση στη δράση της και στο πλαίσιο αυτό την κάλεσε να επανεξετάσει τις απολύσεις και να προσέχει ιδιαίτερα τα ζητήματα της τοπικής ωφέλειας. Παράλληλα, "κόκκινη γραμμή" έθεσε και ως προς το ζήτημα των νομικών της υποχρεώσεων, ενώ η τρίτη αφορά την τήρηση όλων των αναγκαίων κείμενων περιβαλλοντικών όρων γύρω από τις εξορύξεις και τη σύνολη μεταλλευτική δράση της.
Επίσης, ανέφερε ότι έχει κοινοποιηθεί στον ίδιο, όπως και στην Εισαγγελία Άμφισσας, καταγγελία των εργαζομένων για την ασφάλειά τους, όπως ενδεικτικά για το "φάγωμα" των υποστιλωμάτων στις στοές, ενώ εξέφρασε και τη φοβερή εντύπωση, όπως ακριβώς υπογράμμισε, που του έχει προξενήσει το γεγονός ότι ακόμα δεν έχει επιληφθεί η Επιθεώρηση Μεταλλείων. Τέλος, δεν εμφανίστηκε αντίθετος να συζητηθεί το θέμα στη συγκεκριμένη συνεδρίαση, επέμεινε, ωστόσο, στη θέση του να συζητηθεί και στο προσεχές Συμβούλιο με το περιεχόμενο που προδιόρισε πιο πριν.
Ο Γιώργος Ιωσηφίδης ήταν κατηγορηματικός να συζητηθεί το θέμα άμεσα και ότι ακόμα καλύτερα θα είναι αν λείπει η πλευρά της εργοδοσίας. "Οι εξελίξεις τρέχουν ιλιγγιωδώς στο θέμα αυτό. Ήδη το πρωί ενημερώθηκα ότι η σημερινή καταβολή της μισθοδοσίας στους εργαζόμενους ήταν πετσοκομμένη από 110 έως 230 ευρώ", ανέφερε ο επικεφαλής της προσκείμενης στο ΚΚΕ παράταξης και μετέφερε τη θέση της εταιρείας, όπως τού την εξέθεσαν εργαζόμενοι, "ότι το πρόγραμμα των απολύσεων θα συνεχιστεί, ακόμα και αν ξεσηκωθεί η τοπική κοινωνία"!
Ο Παν. Μέγκος δήλωσε και αυτός σύμφωνος να συζητηθεί το θέμα άμεσα και στάθηκε πλήρως αντίθετος να παρίστανται σε αυτήν και οι εκπρόσωποι της εταιρείας. "Είναι λάθος η τακτική να τους καλέσουμε, όλοι ξέρουμε τι γίνεται εκεί. Δεν καταλαβαίνω τι δουλειά έχουν οι εκπρόσωποι της εταιρείας στο Δημοτικό Συμβούλιο". Αξίωσε, επιπρόσθετα, ο Δήμος να διαμορφώσει συγκεκριμένους κανόνες και πάγια πολιτική γύρω από αυτό το θέμα.
Ο Γ. Ιωσηφίδης επέμεινε στην άποψή του να συζητηθεί το θέμα τη δεδομένη στιγμή και να μη μετατεθεί για την επόμενη συνεδρίαση. Ανεβάζοντας τους τόνους κατηγόρησε την πλειοψηφία για τη διαδικασία που ακολούθησε, να μεταθέσει τη συζήτηση στην προσεχή συνεδρίαση. "Δεν έγινε τίμιο παιχνίδι" ήταν η μομφή που εκτόξευσε κατά της παράταξης του Δημάρχου και αυτό γιατί μέλη της πλειοψηφίας προσχώρησαν στην άποψή του (Μάνιος, Αγγελόπουλος ενδεικτικά). Ωστόσο, κατά πλειοψηφία έγινε δεκτή η πρόταση Παναγιωτόπουλου, εξέλιξη που προκάλεσε την οργισμένη αποχώρηση Ιωσηφίδη από τη συνεδρίαση.
Κάτω από το καθεστώς που μέρα με τη μέρα διαμορφώνεται στα μεταλλεία βωξίτη της Kerneos στη Φωκίδα και με τη βεβαιότητα που εκφράζεται από πολλές κατευθύνσεις για νέες απολύσεις -αρκετοί κάνουν λόγο για την υλοποίηση του κατά νόμο πλαφόν περί απολύσεων έως και 5% μηνιαίως από την εταιρεία- η συζήτηση του θέματος στην προσεχή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Δελφών, με την παρουσία ή μη Πολυχρονόπουλου, αναμένεται με κορυφαίο ενδιαφέρον...

amfissaface

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου