Τρίτη 9 Ιουνίου 2015

1ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ παράκτιας αλιείας & περιβάλλοντος - η συμβολή του συλλόγου "ΚΡΙΣΣΑΙΟΣ"



Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία από τις 4-7 Ιουνίου το 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο με θέμα "Παράκτια Αλιεία και Περιβάλλον" με διοργανωτές το Σύλλογο  Επαγγελματιών Αλιέων Δήμου Μαραθώνα «Ποσειδωνία» και το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος» υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Αττικής και του Δήμου Μαραθώνα.




Οι ομιλητές του συνεδρίου ήταν, διακεκριμένοι επιστήμονες,εκπρόσωποι του υπουργείου αγροτικής ανάπτυξης, εκπρόσωποι των συλλόγων επαγγελματιών αλιέων και αξιωματικοί του Λιμενικού Σώματος.


Οι ομιλητές του συνεδρίου τόνισαν την ανάγκη προστασίας και ελέγχου των θαλασσών από την υπεραλίευση και την παράνομη αλιεία με κάθε μέσο, τον εμπλουτισμό και την αύξηση των ιχθυαποθεμάτων και την ανάγκη συνδιαχείρισης κράτους και επαγγελματιών αλιέων. 



Ο σύλλογός "ΚΡΙΣΣΑΙΟΣ" ήταν ο μοναδικός εκπρόσωπος της "οικογένειας των δυτών" και εκπροσωπήθηκε από α)τον Πρόεδρο Τ.Δροσόπουλο (εκπροσώπησε και την Ομοσπονδία Περιβαλλοντικών οργανώσεων Κορινθιακού ΑΛΚΥΩΝ) και β)τον Αντιπρόεδρο Γ. Πολυζώη συμμετέχοντας στο τέλος του συνεδρίου με την παρουσίαση μιας 15λεπτης ταινίας παραγωγής "ΚΡΙΣΣΑΙΟΥ" από τις καταδύσεις και τις δραστηριότητές τους.

Αξίζει να σημειωθεί πως η ταινία που παρουσίασε ο σύλλογος δυτών "ΚΡΙΣΣΑΙΟΣ" εντυπωσίασε πάρα πολύ τους συνέδρους μιας και ήταν εκτός προγράμματος αλλά έδειχνε πολλές εικόνες από το βυθό και των προβλημάτων που δημιουργούν τα συρόμενα εργαλεία. Στις προτάσεις που διατύπωσε σύλλογος και αφορούν στην θάλασσα και ειδικότερα τον Κορινθιακό μας ήταν:

1.       η εκπόνηση ολικής μελέτης για το κλειστό οικοσύστημα του     Κορινθιακού                                                                        
2.       η ελάττωση των συρόμενων εργαλείων,                                             3.       η ανάγκη άμεσης διάθεσης πλωτού σκάφους στο Λιμεναρχείο Ιτέας                                                                   
4.       ο θαλάσσιος χωροταξικός σχεδιασμός,                                  
5.       η διετής απαγόρευση αλιείας στους φυσικούς υφάλους-ξέρες,                                                                                   
6.       η προστασία των μεγάλων ψαριών σερανιδών που ο αριθμός τους έχει μειωθεί και                                                                 
7.       η δημιουργία θαλάσσιων πάρκων σε επιλέξιμες περιοχές με αντισταθμιστικά οφέλη για τους επαγγελματίες.  

Πρέπει να σημειώσουμε την προώθηση του Αλιευτικού τουρισμού που ενισχύει το νέο πρόγραμμα 2014-2020 και παρέχει στα επαγγελματικά αλιευτικά σκάφη την δυνατότητα μεταφοράς τουριστών. 
Συγχαρητήρια πολλά αξίζουν στο Ινστιτούτο θαλάσσιας Προστασίας Αρχιπέλαγος για την σημαντική μελέτη και προσφορά του. 
Εγινε μία νέα αρχή στη σωστή κατεύθυνση  για την συνεργασία των Αλιέων της Πολιτείας και των επιστημόνων με κοινούς στόχους γρήγορες και σωστές ενέργειες από όλους.












Τα συγχαρητήριά μας στον σύλλογο αυτοδυτών "ΚΡΙΣΣΑΙΟΣ" για την ανιδιοτελή συμβολή του στην προσπάθεια της πολιτείας για διαχείριση του αλιευτικού κεφαλαίου της χώρας μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου