Τετάρτη 27 Μαΐου 2015

Πως ν' αποφύγουμε τους τοξικούς ανθρώπους

FRIENDS UNHAPPY
Τον τελευταίο καιρό συνειδητοποίησα ότι οι στρατηγικές που χρησιμοποιούν τα παιδιά στο γυμνάσιο και το λύκειο, αποτελούν τα θεμέλια για τις ενήλικες φιλίες. 


Λέμε στα παιδιά μας να περιβάλλουν τον εαυτό τους με αληθινούς φίλους που ενισχύουν την αυτοπεποίθησή τους και το θετικό κλίμα στη ζωή τους. Οπότε, δεν πρέπει να κάνουμε κι εμείς το ίδιο; Η άνοιξη είναι η τέλεια εποχή για να χρησιμοποιήσουμε τα συναισθηματικά μας αποθέματα, μέχρι τον δύσκολο χειμώνα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είναι πάντα εύκολο να γίνει. Σίγουρα το έχετε ακούσει πολλές φορές, αλλά μία ακόμα φορά δεν βλάπτει. Είχα την τύχη να έχω πάντοτε υπέροχες γυναίκες στη ζωή μου (μερικές από τις οποίες για πάνω από 3 δεκαετίες), με τις οποίες μοιραζόμαστε υπέροχες φιλίες. Συχνά, όμως, μερικές καινούριες ή ήδη υπάρχουσες σχέσεις ξεπερνούν τα όρια. Ακολουθούν 3 τρόποι για να εντοπίσετε και να ξεφορτωθείτε τους τοξικούς ανθρώπους από τη ζωή σας.
 
1. Απομακρυνθείτε από τους ανθρώπους που σας εξαντλούν συναισθηματικά
Πρόσφατα διάβασα διάφορα άρθρα σχετικά με τους ανθρώπους- βαμπίρ και ταυτίστηκα πολύ. Συνειδητοποίησα ότι όσο τυχερή είμαι που έχω τόσο απίστευτους φίλους, τόσο έχω επιτρέψει και σε άλλους να με στραγγίξουν συναισθηματικά (και αναλαμβάνω την πλήρη ευθύνη που το επέτρεψα να συμβεί). Αυτοί οι «φίλοι» ρουφάνε την ενέργειά μας μέσα από αυτά που λένε, τα μηνύματα και τα email που στέλνουν σχετικά με τα συνεχή τους προβλήματα. Αυτοί οι άνθρωποι, με έξυπνους τρόπους, εισχωρούν στην καθημερινότητά μας και αρχίζουν βασίζονται σε εμάς πέρα του φυσιολογικού. Υπάρχει μεγάλη διαφορά ανάμεσα στους φίλους- βαμπίρ και σε έναν φίλο που περνά μία άσχημη μέρα. Οι πρώτοι, συνέχεια μας ρίχνουν τη διάθεση, παίζουν τα θύματα και προσπαθούν να μας χειραγωγήσουν, χωρίς να δέχονται κάτι αντίστοιχο. Αντίθετα, οι πραγματικοί φίλοι που έχουν ανάγκη δεν σε χρειάζονται μόνο όταν θέλουν τη βοήθειά σου. Ένα εύκολο τεστ για να τους ξεχωρίζω είναι να σκέφτομαι αν μία σχέση με κάνει να νιώθω εξαντλημένη ή με γεμίζει με αρνητική διάθεση, αντί να με κάνει να νιώθω καλά και γεμάτη ενέργεια.
 
2. Εντοπίστε τους ανθρώπους που σας κάνουν να νιώθετε ο εαυτός σας
Μία φίλη μου είπε πρόσφατα ότι συμβουλεύει την έφηβη κόρη της, να περιβάλλει τον εαυτό της μόνο με φίλους που την κάνουν χαρούμενη. Συμφωνώ με αυτό ως ένα βαθμό, αλλά νομίζω ότι δεν μπορεί να εφαρμοστεί σε όλα. Κανείς δεν μπορεί να είναι χαρούμενος όλη την ώρα και οι αληθινοί φίλοι μοιράζονται τόσο καλές, όσο και κακές στιγμές. Νομίζω ότι ένας καλύτερος στόχος είναι να περιβάλλουμε τον εαυτό μας με φίλους που είναι θετικοί ΚΑΙ μας αφήνουν να είμαστε ο εαυτός μας. Οι άνθρωποι που βλέπουν τα πάντα απαισιόδοξα, μεταδίδουν τη μιζέρια τους. Πρέπει να παρατήσουμε έναν φίλο, μόνο και μόνο επειδή μας ρίχνει ψυχολογικά; Φυσικά και όχι, αλλά τι συμβαίνει όταν κάποιος μας δημιουργεί συνεχώς αρνητικά συναισθήματα; Πρόσφατα, συνειδητοποίησα ότι απέφευγα να μοιράζουμε καλές μου στιγμές με ορισμένους ανθρώπους που είναι συστηματικά απαισιόδοξοι, με αποτέλεσμα να μην είμαι ο εαυτός μου. Όταν το κατάλαβα, ήξερα ότι ήταν η ώρα να σταματήσουμε να είμαστε φίλοι. Ήταν μία δύσκολη απόφαση, αλλά ήταν η σωστή.
 
3. Αποφύγετε να γίνεται ο προσωπικός θεραπευτής του φίλου σας
Υπάρχει μία λεπτή γραμμή ανάμεσα στο να είναι κανείς ένας υποστηρικτικός φίλος και του να καταλήξει να γίνει ο θεραπευτής κάποιου. Η δεύτερη περίπτωση δεν είναι καθόλου υγιής για καμία από τις δύο πλευρές, αφού αφενός δεν είναι δουλειά κάποιου να κουράρει αποκλειστικά τον φίλο του και αφενός κανείς δεν πρόκειται να ωφεληθεί πραγματικά από ένα φίλο/ θεραπευτή. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, που οι ειδικοί ψυχικής υγείας δεν αναλαμβάνουν ως περιστατικά τους φίλους τους.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου