Σάββατο 16 Μαΐου 2015

Βουλευτής Φωκίδας: Απογοήτευση, απαισιοδοξία, αδιαφορία

Ένα σχόλιο-τοποθέτηση συμπολίτη μας με αφορμή το άρθρο "Τι Βουλευτή θέλουμε τελικά για τη Φωκίδα";

Το πολύ ενδιαφέρον άρθρο του συντάκτη σας «Μύρκα», σχετικά με το είδος και το ύφος της εκπροσώπησης της Φωκίδας στο εθνικό Κοινοβούλιο, μου δίνει αφορμή να παραθέσω τις παρακάτω σκέψεις. Σκέψεις ενός νέου ανθρώπου, ελεύθερου επαγγελματία, χωρίς πολιτικές φιλοδοξίες, με αγάπη για την πατρίδα του και περισσή απογοήτευση για το μέλλον της.
Προφανώς η πορεία της Φωκίδας σε πολιτικό επίπεδο αντικατοπτρίζει την κοινωνική, οικονομική και πολιτισμική κατάστασή της. Το «μοντέλο ανάπτυξης», πού επί χρόνια επικρατούσε, ήταν το καθαρά πελατειακό σύστημα με άμεση εξάρτηση των εκάστοτε Βουλευτών από τις μικρές ή μεγάλες εξυπηρετήσεις πού έκαναν ή δεν έκαναν στους ψηφοφόρους τους. Ουσιαστικά ήταν το μοντέλο ΠΑΣΟΚ της δεκαετίας του 1980, το οποίο ακολούθησαν με τις αναγκαίες διαφοροποιήσεις οι μετέπειτα κυβερνήσεις της ΝΔ. Δουλειά στο δημόσιο ήθελες; Εργασία στην εταιρεία εξόρυξης βωξίτη; Έγκριση κάποιου δανείου από κρατική τράπεζα; Μετάθεση στο στρατό ή προαγωγή στη δημόσια διοίκηση; Αν ήθελες να ικανοποιήσεις το αίτημά σου ο δρόμος ήταν δεδομένος: Το πολιτικό γραφείο του εκάστοτε παράγοντα – Βουλευτή. Ακολουθούσε η ενεργός προεκλογική υποστήριξη του αιτούντα προς το πρόσωπο του «ευεργέτη».
Έτσι δημιουργήθηκαν σχέσεις εξάρτησης. Ο ρουσφετολόγος παράγων εκλεγόταν Βουλευτής με τις ψήφους των ικανοποιηθέντων ή ελπιζόντων προς ικανοποίηση ψηφοφόρων, πού έχοντας χάσει την αξιοπρέπεια και την ελευθεροφροσύνη τους καθίσταντο έρμαια του αρρωστημένου πολιτικού μας συστήματος. Όσοι δεν επέλεξαν να συμβιβασθούν με το παραπάνω μοντέλο και προτίμησαν να δοκιμάσουν τις δικές τους δυνάμεις, αναγκάστηκαν να φύγουν από τον τόπο μας και στην πλειονότητά τους επέτυχαν σε επαγγελματικό επίπεδο, αλλά πάντως μακριά από τη γενέτειρά τους. Τώρα, για ανάπτυξη του τόπου και οικονομική άνθηση δεν μιλάμε (αρκεί η μίζερη πραγματικότητα πού μας περιβάλλει), παρά τις προσπάθειες κάποιων «σωτήρων μας» να αυτοπροβληθούν με παράθεση δράσεων, πού υποτίθεται ότι έγιναν «κατόπιν δικών τους ενεργειών», απαξιώνοντας περισσότερο την πολιτική εκπροσώπηση του νομού μας.
Η σημερινή κρίση διέλυσε αυτό το μοντέλο πολιτικής συμπεριφοράς και η Φωκίδα εκπροσωπείται τα τελευταία χρόνια είτε από επαρχιακούς δικηγόρους του Πρωτοδικείου Άμφισσας, είτε από συνταξιούχο γιατρό της Αθήνας. Σε κάθε περίπτωση η εκπροσώπηση είναι επιεικώς μέτρια και αυτό φαίνεται από την πορεία παρακμής και απαξίωσης της Φωκίδας, στην οποία επιδρούν όχι μόνο η ελληνική κρίση στο σύνολό της, αλλά και η χρόνια έλλειψη σχεδιασμού και υλοποίησης συγκεκριμένου αναπτυξιακού σχεδίου. Οι ευθύνες είναι πρωτίστως των ψηφοφόρων, πού επιλέγουν τα συγκεκριμένα πρόσωπα, αλλά οπωσδήποτε και των ίδιων αυτών πολιτικών προσώπων, πού αδυνατούν να προσφέρουν λύσεις στα προβλήματα, δεν έχουν κύρος και επιβολή στα κέντρα αποφάσεων και εξαντλούν την όποια ενέργειά τους στην κουραστική (για μας) παρουσία τους σε εκδηλώσεις και
πανηγύρια, από κοινού με τους συνήθεις παράγοντες παλαιοκομματικής κοπής, πού ευδοκιμούν στον άτυχο τόπο
μας (Δημάρχους, συμβούλους κλπ).
Συμφωνώ απολύτως με την κεντρική ιδέα του άρθρου σας και πραγματικά αν υπάρχει περίπτωση σ’ αυτόν τον τόπο να αλλάξει κάτι προς το καλύτερο (πού δεν το βλέπω με το υφιστάμενο πολιτικό προσωπικό), πρέπει να ασχοληθούν άλλοι άνθρωποι, με άλλες ιδέες και οράματα, ενώ η τοπική κοινωνία οφείλει να στηρίξει το διαφορετικό, το καινούργιο. Προϋποθέσεις γι’ αυτό δεν βλέπω να υπάρχουν, άρα σαν ουτοπία μου μοιάζει η πρόταση, όσο τουλάχιστον επικρατεί η τάση να πετροβολούνται οι ικανοί και να ξεχωρίζουν οι ανίκανοι.
Ευχαριστώ για τη φιλοξενία
Σενέκας


4 σχόλια:

  1. Πολύ βιάζεται ο συντάκτης του άρθρου να βγάλει συμπεράσματα για την κυβέρνηση και να εκφράσει την άποψή του για την απαξίωση της αριστεράς και του βουλευτή της Φωκίδας. Δικαιολογείται βέβαια από το γεγονός ότι είναι νέος και οι νέοι πρέπει να είναι ανυπόμονοι, αλλά θα πρέπει να είναι και δραστήριοι και να παλεύουν για την προκοπή της περιοχής και της χώρας γιατί το μέλλον ανήκει σε αυτούς. Εκείνο που δεν γνωρίζει και δεν φαίνεται να τον ενδιαφέρει είναι η προσωπικότητα, το ήθος,οι αγώνες και η δράση του ανθρώπου που τον αποκαλεί απαξιωτικά "συνταξιούχο γιατρό" της Αθήνας. Μήπως θα πρέπει να δούμε το έργο του πρώτα και στη συνέχεια να κάνουμε κριτική με προσβλητικούς και απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς; Σχετικά δε με τα σχόλια του για την ποιότητα των βουλευτών της Φωκίδας αναφορικά με την εργασία τους θα έπρεπε να γράφει ποιοί θα πρέπει να εκλέγονται. Μήπως τα παιδιά των μεγάλων πολιτικών οικογενειών της Αθήνας;;;
    Να είσαι σίγουρος ότι θα χαρούμε πολύ να δούμε στην πολιτική σκηνή της Φωκίδας να διεκδικούν την ψήφο μας νέοι άνθρωποι με ικανότητες, όραμα και όρεξη για δουλειά.
    Αυτά από ένα συνταξιούχο που μετέχει ενεργά σε δράσεις και κινήματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΑΦΟΥ ΑΝΑΦΕΡΕΣΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΄80 ΚΑΙ ΔΩΘΕ ΚΑΙ ΕΞΑΙΡΕΙΣ ΤΗΝ ..ΧΡΥΣΗ ΕΠΟΧΗ 74-81, ΔΕΙΧΝΕΙ ΑΣΧΕΤΟΣΥΝΗ, ΕΜΠΑΘΕΙΑ ΚΑΙ ΑΕΡΟΛΟΓΙΑ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Συμπολίτη Σενέκα δεν μπορεί κάποιος να μην συμφωνήσει σχεδόν σε όλα από αυτά που λες μόνο που υπάρχει ένα μεγάλο κενό που θέτει και εσένα προσωπικά στο κάδρο μέσα από αυτό το άρθρο . Μία από τις μεθόδους που ακολουθούν οι δοσίλογοι των ΜΜΕ των Αθηνών που έχουν κάνει μεγάλο κακό στην πατρίδα που τόσο αγαπάμε όλοι μας και τόσο ταυτισμένη είναι η ζωή μας με αυτή , είναι όταν δεν μπορούν να βρουν κάτι άλλο για να χτυπήσουν τους στόχους που τους έχουν βάλει οι γερμανοτσολιάδες αφεντικά τους, να θυμούνται βασικές αρχές και αλήθειες που τόσο πολύ τις είχαν χεσμένες μέχρι χθες, και ξαφνικά να τις επικαλούνται βάζοντας τους πάντες στο ίδιο τσουβάλι με την ίδια ευκαιρία που βάζουν τα φράγκα της αμοιβής στην τσέπη τους. Αρκεί μέσα στην αγανάκτηση και την οργή των αναγνωστών, να μην γίνει αντιληπτό ότι τους καινούργιους στόχους τους έβαλαν στο τσουβάλι χωρίς να έχουν να τους καταλογίσουν τίποτα συγκεκριμένο. Το να βάζει τον σημερινό βουλευτή στο ίδιο τσουβάλι με τους παλιούς, σε ταυτίζει με αυτή την πρακτική για πολλούς λόγους που σαφέστατα σου διαφεύγουν και σίγουρα δεν θέλω να σκεφτώ ότι οι θέσεις σου αφορούν μισθοφορική δράση αλλά να είσαι σίγουρος ότι κάποιοι άλλοι πληρώνονται πολλά βρώμικα φράγκα για να κάνουν ακριβώς το ίδιο με εσένα.
    Δεν θα σου αναλύσω τι σου διαφεύγει γιατί μόνο η περιγραφή των γεγονότων θα απαιτούσε πολύ χώρο. Μόνο δύο στοιχεία ενδεικτικά. Θα σου θυμίσω ότι ο σημερινός συνταξιούχος γιατρός των Αθηνών, μέχρι σήμερα δεν πήγε να πουλήσει εκδούλευση χειριζόμενος προσωπικά το κάθε θέμα χωρίς δημοσιότητα και να δουλεύει κάθε κακόμοιρο ραγιαδάκο που θυμήθηκε τα κοινά όταν κάηκε ο δικός του κώλος αλλά είναι ο πρώτος βουλευτής της Φωκίδας από αρχής της ιστορίας της που ενώ ανήκει στην παράταξη που κυβερνάει, το κάθε τοπικό θέμα που αφορά τα κοινά το καταθέτει στην Βουλή όσο ποιο επίσημα γίνεται υποχρεώνοντας τον όποιο Υπουργό να απαντήσει όσο πιο επίσημα γίνεται και με όσο πιο διαφανή τρόπο γίνεται μιας και αυτά όλα παίρνουν και την μέγιστη δυνατή δημοσιότητα. Ξέρω αρκετές περιπτώσεις τέτοιες και δεν ξέρω καμία που να του ζητήθηκε να στριμώξει κάποιον Υπουργό και ο ίδιος να θέλησε να στρογγυλέψει το θέμα για να κάνει τους συνήθεις πολιτικούς χειρισμούς, συμμαχίες κ.λ.π. Ξέρω επίσης ότι δεν έχει αρνηθεί σε κανέναν να το ακούσει προσωπικά όταν το θέμα αφορά τα κοινά τα οποία θεσμικά υπηρετεί, αντίθετα με τους παλιούς που άκουγαν κατά κύριο λόγο τον εκάστοτε Γκρούεζα που για το κάθε τι έπρεπε να χρεώνει και ψήφους και δούλευαν κανονικά όποιον ασχολούταν με το κοινό συμφέρων μιάς και σχεδόν πάντα αυτό συγκρουόταν με το ιδιωτικό συμφέρον κάποιου που τους λάδωνε. Και πολλά άλλα που αξίζει να τα ψάξεις και να τα βρεις μόνο σου για να τα εκτιμήσεις και ανάλογα.

    Ψάξτο γιατί ξέρεις πως πέθανε η τελευταία Πόντια Πόρνη; Αυτοκτόνησε όταν έμαθε ότι οι άλλες πληρωνόντουσαν.

    Αθηνάδης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Εμένα πάντως το άρθρο μου άρεσε. Έχει καθαρό λόγο και στιβαρή δομή. Τώρα άμα γράφεις κάτι και περιμένεις να αρέσει σε όλους δεν γράφεις άρθρο αλλά μονόπρακτο ή ίσως μυθιστόρημα.
    Τώρα ότι ο βουλευτής είναι συνταξιούχος είναι , τι να το κάνουμε ! Δεν αναιρεί ότι κάνει έργο ή προσπάθεια ή ότι δεν έχει σοφία αλλά :
    Α) πόσες φορές κοιτάζει το e-mail του καθημερινά?
    Β) πόσες ώρες κοιμάται … το μεσημεράκι?
    Γ) Ξέρει τι είναι το .pdf ?
    Τώρα για αυτόν που γράφει για τα ΜΜΕ και για μισθοφόρους, πώς λέγονται αυτοί που απαντούν αντί για εσένα? Παπαγαλάκια μήπως… αλλά το πάμε μακριά, στην Φωκίδα ήμαστε άλλωστε!!
    Συνέχισε να γράφεις , συνέχισε να σκέφτεσαι και κυρίως να δρας σε κάθε ευκαιρία με κάθε μέσο…

    ΑπάντησηΔιαγραφή