Δευτέρα 2 Μαρτίου 2015

Όλη η συνέντευξη του Πάνου Καμμένου

Έχετε διαπιστώσει -εκ των υστέρων- ότι οι εταίροι δεν έβλεπαν με καλό μάτι αυτή τη συνεργασία...

«Πριν σας απαντήσω, θέλω να σας πω ότι υπήρχαν δημοσκοπικές εταιρείες που τα έπαιρναν από την κυβέρνηση, προκειμένου να καλλιεργήσουν ένα κλίμα ώστε να πείσουν την κοινή γνώμη ότι οι Ανεξάρτητοι Έλληνες δεν θα είναι καν στο Κοινοβούλιο. Αυτό φάνηκε ξεκάθαρα από πού εκινείτο. Σας λέω, λοιπόν, πως ο πρωθυπουργός πριν από μερικές ημέρες, στο Υπουργικό Συμβούλιο, έφερε ένα σημαντικό έγγραφο για την Ιστορία της Ελλάδος, από την Ντόιτσεμπανκ, στο οποίο ξεκάθαρα έλεγε ότι πρέπει να αποφευχθεί με τον οποιονδήποτε τρόπο η συνεργασία των Ανεξάρτητων Ελλήνων στην κυβέρνηση. Τονιζόταν, μάλιστα, πως ήθελαν στη θέση μας το Ποτάμι, ένα κόμμα το οποίο "ελέγχουν". Υπήρξε και μια αναφορά του Γιάννη Δραγασάκη, του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, στο συγκυβερνητικό συμβούλιο ενώπιον όλων. Είπε ότι ο Γερμανός πρέσβης τον είχε καλέσει προεκλογικά και του είχε υποδείξει να μη συνεργαστεί ο ΣΥΡΙΖΑ με τους Ανεξάρτητους Έλληνες. Αυτό μας τιμάει ιδιαιτέρως και πιστεύω πως αυτή είναι και μία επιβεβαίωση ηθική των Ανεξάρτητων Ελλήνων. Όσο φοβούνται τη συνεργασία τη δική μας, φοβούνται τις δυνάμεις που απαιτούν την εθνική κυριαρχία της χώρας και απελευθέρωση από τη μέγγενη των δανειστών».

Σήμερα ποια είναι η σχέση σας με τον Αλέξη Τσίπρα μετά την επίτευξη της συμφωνίας για την παράταση;

«Είναι άριστη. Μπορώ να σας πω, δε, ότι η συνεργασία δεν έγκειται μόνο στη συμμετοχή μας στην κυβέρνηση με κάποια υπουργεία αλλά και στη συνεχή συνεργασία που έχουμε σε επίπεδο κυβερνητικής επιτροπής, αλλά και μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και εμού, σε όλα τα θέματα».

Ναι, αλλά υπάρχουν, όπως έχετε πει, οι «κόκκινες γραμμές»...

«Δεν έχουν παραβιαστεί μέχρι τώρα. Και εκεί που θα παραβιαστούν είναι ξεκάθαρο τα όσα έχουμε πει. Θα το πω ξεκάθαρα. Το θέμα της ονομασίας των Σκοπιών σε "Μακεδονία" δεν πρόκειται να το δεχθούμε».

Στο οικονομικό θέμα, στις συμφωνίες, είστε ικανοποιημένοι; Έχουμε φύγει από το μνημόνιο; Πριν από μερικές ημέρες, ο κ. Μαυραγάνης δήλωσε πως αν έρθει το θέμα προς ψήφιση τόσο ο ίδιος όσο και οι ΑΝΕΛ δεν θα το ψηφίσουν.

«Μα δεν πρόκειται να έρθει η συμφωνία προς ψήφιση. Είναι ξεκάθαρο. Η κυβέρνηση αυτή από την πρώτη ημέρα που ανέλαβε, βρέθηκε αντιμέτωπη με ένα καταπληκτικό σχέδιο το οποίο είχαν εκπονήσει από πριν. Και το σχέδιο αυτό ήταν να την αποσταθεροποιήσουν και να τη ρίξουν από την πρώτη στιγμή. Έκαναν, δηλαδή, ακριβώς αυτό που έκαναν και στον Αναστασιάδη στην Κύπρο, θεώρησαν ότι θα μας εκβιάσουν κλείνοντας την ταμειακή στρόφιγγα και ότι θα αναγκαστούμε να υποχωρήσουμε. Δεν θα υποχωρήσουμε. Θα φτάσουμε μέχρι το τέλος τη διαπραγμάτευση, βεβαίως και δεχόμενοι να γίνουν μεταρρυθμίσεις, γιατί αυτό ήταν και στα προγράμματά μας και γιατί το απαιτεί η χώρα. Βεβαίως, αλλάζοντας τη διεφθαρμένη διοίκηση που υπήρχε μέχρι τώρα. Και το πράττουμε.
Μπαίνοντας στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας συνάντησα πολύ χειρότερα πράγματα από ό,τι περίμενα να συναντήσω. Οι συμβάσεις οι οποίες στέλνουμε στη δικαιοσύνη, και δεν είναι οι μόνες, ήταν συμβάσεις οι οποίες δεν είχαν εγγυητικές επιστολές τραπεζών. Υπάρχουν συμβάσεις οι οποίες έχουν πληρωθεί εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ χωρίς να υπάρχουν τιμολόγια».
Σε ποια περίοδο;
«Σε όλες τις περιόδους. Υπάρχουν μεσάζοντες στις συμβάσεις του 2003, οι οποίοι ίδρυσαν εταιρεία μεσάζοντα το 2010 και άλλαξαν δέκα διευθύνσεις. Υπάρχει προμήθεια ποταμόπλοιου. Θα σας πω για το περίφημο ελικόπτερο ΝΗ-90, με το οποίο πέταξα στα Ίμια. Με το ίδιο ελικόπτερο πήγαμε στο χωριό του καταδρομέα Μπικάκη στην Κρήτη για να προσγειωθεί. Έκανε 22 λεπτά. Τυγχάνει να είμαι και χειριστής ελικοπτέρου πάνω από 700 ώρες. Διαπίστωσα ότι στο ελικόπτερο αυτό είχαν βάλει μια κεραία που κόστισε δεκάδες εκατομμύρια και δεν συνδεόταν πουθενά! Το ελικόπτερο αυτό ήταν ένα από τα 20 ελικόπτερα που παραγγέλθηκαν (11 παρελήφθησαν) και το οποίο έβγαλε βλάβη με το που προσγειώθηκε. Από αυτά τα 11, μόνο τα δύο πετάνε. Την ίδια στιγμή, μου έφεραν να υπογράψω σύμβαση σέρβις 70 εκατ. ευρώ φέτος, και 110 εκατ. ευρώ για την παραλαβή ενός ακόμα ελικοπτέρου! Εγώ δεν τα υπέγραψα. Έστειλα την υπόθεση στη δικαιοσύνη. Στις πρώτες πέντε ημέρες δημιουργήσαμε φακέλους αρκετών εκατοντάδων σελίδων, τις οποίες παρέδωσα στην κ. Ράικου και στην κ. Παπανδρέου, στις εισαγγελείς κατά της διαφθοράς (έχουν ασκήσει διώξεις σε προηγούμενους υπουργούς Εθνικής Άμυνας), όπου συνδυάσαμε έρευνες τις οποίες είχαν ξεκινήσει και οι ίδιες για αυτήν την υπόθεση, αλλά και για άλλες. Να ξέρετε ότι έχουν βρεθεί συμβάσεις 240 εκατ. ευρώ χωρίς τιμολόγια. Την ίδια ώρα το τμήμα Εσωτερικών Υποθέσεων έχει βρει μίζες ύψους 40 εκατομμυρίων ευρώ».
Δηλαδή, θα υπάρξει Εξεταστική για τα εξοπλιστικά;
«Θα πάνε στην εισαγγελέα Διαφθοράς και θα ασκηθούν διώξεις. Εμένα με ενδιαφέρει να πάρουμε πίσω τα λεφτά μας, να ακυρώσουμε συμβάσεις και να πάρουμε και αποζημιώσεις από αυτές τις συμβάσεις, αρκετών εκατοντάδων ευρώ. Από εκεί και πέρα θα προχωρήσει η έρευνα σε επίπεδο πολιτών και στρατιωτικών. Δεν θα τους κάνω τη χάρη να σύρω πρώτα τους πολιτικούς για να πάει το θέμα στη Βουλή και να σταματήσει η διερεύνηση της υποθέσεως. Όταν θα φτάσουμε στα πολιτικά πρόσωπα, θα πάει στη Βουλή, και όπως θα έχουμε προχωρήσει ποινικά για τους ιδιώτες, θα ζητήσω Εξεταστικές, για να μη σας πω Προανακριτικές Επιτροπές».
Πριν από μερικές ημέρες έβγαλε μια επιθετική ανακοίνωση το ΠΑΣΟΚ και ο Βενιζέλος;
«Όποιος έχει τη μύγα μυγιάζεται. Φαίνεται ότι ο κύριος Βενιζέλος έχει αντιληφθεί πλέον ότι δεν μπορεί με έναν νόμο του 2010 να χαρίζει 500 εκατομμύρια στον κ. Σάφα και εκείνος να εξαφανίζεται. Ούτε να δίνει άφεση αμαρτιών στη Siemens. Τελειώσανε αυτές οι εποχές. Εδώ πια δεν έχει κανείς ασυλία».
Ποιο είναι το πλάνο που έχετε για τα εξοπλιστικά προγράμματα;
«Το πλάνο, πρώτα απ' όλα, είναι να σταματήσει ο διορισμός "ημέτερων" στους εξοπλισμούς και να αναλάβουν τους εξοπλισμούς τα επιτελεία. Να μη γίνονται τα εξοπλιστικά προγράμματα ανάλογα με τον αντιπρόσωπο ή τις γνωριμίες του υπουργού, αλλά με τις πραγματικές ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων. Καταρχάς, λόγω της οικονομικής κατάστασης, αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να ενεργοποιήσουμε τα εξοπλιστικά προγράμματα».
Θα προχωρήσετε και στην αποκατάσταση των μισθών των στρατιωτικών;
«Όπως είδατε, η πρώτη μου απόφαση ήταν να αποκαταστήσω τα επιδόματα παραμεθορίου στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων. Η δεύτερη απόφαση σε σχέση με το προσωπικό θα είναι η εφαρμογή της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας, διότι για εμάς κύριος παράγοντας ισχύος στην Άμυνα είναι ο παράγων άνθρωπος. Εγώ δεν μπορώ να έχω αξιωματικό δικό μου ο οποίος πετάει αυτή τη στιγμή στο Αιγαίο και αναχαιτίζει αεροσκάφη και να παίρνει 1.100 ευρώ και να μην ξέρει αν θα γυρίσει το μεσημέρι στο σπίτι του και αν η οικογένειά του είναι διασφαλισμένη οικονομικά».
Αυτό θα ισχύσει και για συνταξιούχους;
«Θα εξασφαλίσω και τους εν ενεργεία και τους συνταξιούχους που προβλέπει η απόφαση του ΣτΕ και δεν με ενδιαφέρει τι μπορεί να πει οποιοσδήποτε από τους "Θεσμούς". Αυτά θα γίνουν άμεσα. Μέσα στον χρόνο, για να μη σας πω μέχρι το καλοκαίρι. Και εμείς είμαστε έτοιμοι. Ήδη έχουμε πάρει πόρους από μέρος των εξοπλιστικών, από τα ποταμόπλοια δηλαδή. Τα έχω γυρίσει σε κωδικούς για το προσωπικό».
Η φιλοσοφία των εξοπλισμών προς τα που θα είναι στραμμένη; Προς Αμερική, προς Ρωσία ή προς τρίτες χώρες;
«Θα είναι προς την Ελλάδα...».
Ναι, αλλά από πού θα αγοράσουμε;
«Καταρχάς, θα προτιμάται όποιος συνεργάζεται με ελληνικές αμυντικές βιομηχανίες. Δημόσιες και ιδιωτικές. Η συμπαραγωγή δηλαδή με την ΕΑΒ, με τα Εθνικά Αμυντικά Συστήματα, την ΕΛΒΟ ή με ιδιωτικές ελληνικές εταιρείες αμυντικού υλικού θα είναι ένας παράγων που θα κρίνει σοβαρά την απόφασή μας. Τα εξοπλιστικά προγράμματα τα οποία θα αποφασίσουμε θα είναι προγράμματα που θα αποφασίσουν οι Ένοπλες Δυνάμεις καθαρά και χωρίς την παρέμβαση του υπουργείου. Και, βεβαίως, μέσα στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ».
Η συνεργασία Κύπρου-Ισραήλ θα έχει αντίκτυπο και στην Ελλάδα;
«Είναι πολύ σημαντική η συνεργασία της Κύπρου με το Ισραήλ. Κυρίως για τον ευρύτερο εναέριο χώρο Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ και για τον καθορισμό της ΑΟΖ Το Ισραήλ έχει ανάγκη και την Κύπρο και την Ελλάδα για να μπορεί να έχει αεροπορική έξοδο... Και θα τους τη δώσουμε! Εμείς ζητάμε την καλή συνεργασία με το Ισραήλ. το οποίο μέχρι σήμερα οφείλω να πω ότι έχει συνεργαστεί άριστα, και έτσι θα συνεχίσουμε. Θα συνεχιστεί και η συνεργασία με τη Ρωσία όπου υπάρχει, δηλαδή στα αμυντικά υλικά και στους S-300 και στα πληροφορικά. Θα ζητήσουμε να παραλάβουμε αμυντικό υλικό το οποίο έχουμε πληρώσει 12 εκατομμύρια ευρώ και το οποίο είναι αυτή τη στιγμή στην Ουκρανία. Υπάρχουν δυνατότητες συνεργασίας και σε άρματα μάχης και η συνεργασία αυτή θα συνεχιστεί».
Η συνάντηση με τον Αμερικανό πρέσβη είχε στο μενού και τα εξοπλιστικά;
«Με τον Αμερικανό πρέσβη έχω συναντηθεί τρεις φορές μέσα σε έναν μήνα. Συζητούμε τη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών θέλουμε καλή συνεργασία. Συζητάμε για εξοπλιστικά προγράμματα τα οποία εξελίσσονται και έχουν σχέση με την αεροπορία, όπως είναι τα F-16 και η ναυτική συνεργασία, τα οποία θα προχωρήσουμε. Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ένας στενός σύμμαχος ο οποίος μας βοηθά και με μέσα τα οποία μας δίνει χωρίς να τα πληρώνουμε. Τελευταία, έχουμε αρκετά ελικόπτερα. Για παράδειγμα, μας δίνουν τα ΣΙΝΟΥΚ χωρίς να δίνουμε ένα ευρώ, ενώ θα προωθήσουμε τις συνεργασίες και στο επίπεδο των αρμάτων μάχης».
Έχετε κάνει άνοιγμα στη Ρωσία και άνοιγμα στην Αμερική. Δεν το «φοβάστε»;
«Όχι, δεν φοβάμαι. Να φοβηθώ τι;».
Αυτές οι συνεργασίες δεν επηρεάζουν τις σχέσεις με το ΝΑΤΟ δηλαδή;
«Όχι».
Οι γερμανικές εταιρείες περιλαμβάνονται στο πλάνο των εξοπλιστικών;
«Η Μέρκελ προστατεύει τον Χριστοφοράκο και τη Siemens. Είναι αυτή η οποία ξέρει πως οι πολεμικές βιομηχανίες της Γερμανίας πληρώνουν Έλληνες πολίτικους και στρατιωτικούς. Οι εταιρείες αυτές έχουν καταδικαστεί στη Γερμανία για δωροδοκία. Ο νόμος στη Γερμανία λέει ότι όταν υπάρχει δωροδοκία και αποδειχθεί, η σύμβαση είναι όλη ουδέποτε υπογραφείσα. Εάν νομίζουν ότι εγώ δεν θα διεκδικήσω αυτά τα χρήματα προς όφελος του ελληνικού κράτους, κάνουν λάθος. Το παλιό νταραβέρι που λέει "παραλάβετε τα στραβά υποβρύχια για να σας δώσουμε ευρωπαϊκό πρόγραμμα" τελείωσε εδώ. Το παλιό νταραβέρι που έλεγε "πάρτε άρματα μάχης και εν συνεχεία θα σας βάλουμε καπέλο" τελείωσε εδώ. Οι Γερμανοί πρέπει να καταλάβουν ότι μιλάνε με μία ισότιμη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και όχι με μία χώρα υπό κατοχή. Αυτό είναι τελεσίγραφο».
Με τον Γερμανό πρέσβη θα συναντηθείτε;

«Δεν υπάρχει κανένας λόγος να συναντηθούμε, είναι τόσο εχθρική η στάση τους απέναντι στη χώρα μας. Είναι τόσο κατά παράβαση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας οι πράξεις τους κατά της εθνικής κυριαρχίας της Ελλάδος. Θα πρέπει να καταλάβουν ότι εμείς δεν θέλουμε να φύγουμε από την Ευρώπη ούτε από την ευρωζώνη ούτε έχουν δικαίωμα να μας βγάλουν. Εμείς θα αλλάξουμε την Ευρώπη και τον κόσμο. Φοβούνται τις εκλογές της Ισπανίας το καλοκαίρι. Φοβούνται τους λαούς της Ισπανίας, της Γαλλίας και της Πορτογαλίας που θα βγουν και θα πουν ότι η πολιτική της λιτότητας που επιβάλλει η Γερμανία τελείωσε».

Επειδή υπάρχει μία πολεμική αυτή τη στιγμή από τα ξένα δημοσιεύματα... Λίγο-πολύ σας «κατηγορούν» ότι κλίνετε προς τη Ρωσία...

«Έχω άριστες σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες, έχω άριστη σχέση με την Ευρώπη και έχω άριστη σχέση και με τη Ρωσία, θεωρώ πως η Ρωσία είναι μία σύμμαχος χώρα, είναι μια ομόδοξη χώρα. Είναι μια χώρα η οποία στα δύσκολα της Ελλάδος έχει πάντα σταθεί εμπράκτως. Αναφέρομαι στο 1974, όταν έγινε η εισβολή και η κατοχή στην Κύπρο. Στο Συμβούλιο Ασφαλείας το βέτο το έβαλε η Ρωσία. Η Ρωσία απορροφά το 70% των αγροτικών μας προϊόντων. Έχει ένα τεράστιο ποσοστό στον τουρισμό μας έχει ένα μεγάλο μέρος του αμυντικού υλικού της χώρας και έχει το σύνολο του υλικού της Κύπρου. Εμείς, λοιπόν, δεν θέλουμε να επιβληθούν στη Ρωσία μέτρα τα οποία θα δυσκολέψουν τη σχέση μας με αυτή τη χώρα. Ο πρόεδρος Πούτιν είναι ένας ηγέτης ο οποίος επανειλημμένως έχει βοηθήσει την Ελλάδα. Η ενεργειακή πολιτική της Ρωσίας, με τον αγωγό που φτάνει στα σύνορα Ελλάδας-Τουρκίας, είναι μια πολιτική που μπορεί να μας δώσει τη δυνατότητα επενδύσεων και ουσιαστικά επίλυσης του οικονομικού μας προβλήματος. Δεν θα κλείσουμε, λοιπόν, την πόρτα».

Γράφτηκε ότι έχετε σχέσεις με ακραία εθνικιστικά στοιχεία, ότι είχατε πάει στον γάμο Ρώσου ολιγάρχη...

«Κοιτάξτε, έχω πάει πολλές φορές στη Ρωσία. Συναντιέμαι με την ηγεσία, γιατί, να ξέρετε, εμείς έχουμε συνεργασία με το κόμμα του Πούτιν και γι' αυτό ήμουν την τελευταία φορά στη Μόσχα. Έχω άλλη συνεργασία με τη Δούμα και με το περιβάλλον του προέδρου. Έχω πάει σε γάμους στο Μαϊάμι, έχω πάει σε γάμους στην Αυστρία και θα πηγαίνω σε οποίον γάμο με καλέσουν χωρίς να δίνω λογαριασμό σε κανέναν. Το αν ο κουμπάρος είναι ένας φίλος του Πούτιν, που θεωρούν οι Δυτικοί ότι έχει εμπλακεί με την Κριμαία, δεν θα αποκλείσω τους φίλους μου από τους κουμπάρους τους επειδή ενοχλεί κάποιους στη Δύση Έχω παραστεί σε γάμο στον οποίο πιθανότατα να ήταν και κάποιος πράκτορας της CΙΑ. Αυτό δεν λέει απολύτως τίποτα»

Πάμε στην οικονομία. Ποια είναι η άποψή σας για τον Γιάνη Βαρουφάκη;

«Τον Γιάνη δεν τον ήξερα, τον γνώριζα από συνεντεύξεις του, αλλά δεν τον ήξερα προσωπικά. Οφείλω να πω ότι ο Γιάνης δίνει μια τεράστια μάχη. Άνιση μάχη. Στην αρχή ήταν απέναντι με 18 υπουργούς και τα επιτελεία τους. Σήμερα κατάφερε να έχει μαζί του όλους και απέναντι του μόνο τον Σόιμπλε. Αυτό είναι μια μεγάλη επιτυχία. Δεν μπορώ να σας πω ότι είναι αυτό που θέλαμε να κάνει όλοι από την πρώτη στιγμή. Αλλά αυτό που έγινε ήταν ένας άθλος. Μας είχαν στημένους στο εκτελεστικό απόσπασμα. Κατάφερε ο Γιάνης -και η κυβέρνηση συνολικά- να βγάλει τη χώρα από την απομόνωση. Με τον Σαμαρά η Ελλάδα φαινόταν ότι ήταν στα “τέσσερα". Να ξέρετε, όμως ότι η Ελλάδα είναι όρθια. Ποτέ δεν ήταν στα τέσσερα". Η Ελλάδα διαπραγματεύεται σαν ίσος εταίρος, κατάφερε να πάρει μαζί την Αυστρία, τη Γαλλία, την Ιταλία. Χώρες οι οποίες ήταν υπό τη γερμανική επιρροή και εντολή. Ο πόλεμος δεν είναι εύκολος, εμείς όμως δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω σ' αυτά που υποσχεθήκαμε στον ελληνικό λαό και σας διαβεβαιώ γι' αυτό».

Όταν ακούσατε τη συμφωνία για την παράταση, τι σας ήρθε στο μυαλό;

«Η συμφωνία αυτή είναι μία προσπάθεια της κυβέρνησης να κερδίσει χρόνο, να κερδίσει τέσσερις μήνες προκειμένου να εφαρμόσει την πολιτική της. Διότι αυτό που έκαναν -κατά παράβαση των ευρωπαϊκών συνθηκών- ήταν να κλείσουν τη ρευστότητα και να υποχρεώσουν την Ελλάδα να υπογράψει και να συνεχίσει τα μνημόνια του Σαμαρά και του περίφημου προγράμματος προληπτικής πιστωτικής, προκειμένου να φέρουν δύο νέα μνημόνια. Πράγμα το οποίο εμείς δεν το κάναμε και θα αποφύγουμε και τα υπόλοιπα. Τα μνημόνια τελείωσαν για την Ελλάδα».

Η αντιπολίτευση φωνάζει ότι η συμφωνία της παράτασης είναι ουσιαστικά η συνέχεια του μνημονίου...

«Μπορούν να λένε ό,τι θέλουν. Κι ένας σύζυγος όταν φεύγει η γυναίκα από το σπίτι λέει: “Η γυναίκα μου θα γυρίσει”. Δεν γυρίζει όμως. Είναι δεδομένο ότι εμείς από τη λογική αυτή φύγαμε. Η λογική της επιβολής της λιτότητας τελείωσε στις 25 Φεβρουάριου και δεν πρόκειται να ξαναγυρίσει. Τουλάχιστον όσο είμαστε εμείς στην κυβέρνηση».

Οι εταίροι πιέζουν για αποκρατικοποιήσεις. Θα τις κάνετε;

«Λένε αποκρατικοποιήσεις. Αποκρατικοποιήσεις είναι πολλές. Από το να δώσουμε, ας πούμε, το Λιμάνι του Πειραιά σε ποσοστό 67% και να μην πάρουμε κανένα αντάλλαγμα. Και να δώσουμε και την ακτοπλοΐα. Αυτό δεν είναι αποκρατικοποίηση. Αυτό είναι ξεπούλημα...».

Κύριε πρόεδρε, τις αποκρατικοποιήσεις τις θέλετε εσείς. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν τις θέλει...

«Λάθος κάνετε».

Γιατί; Ο Λαφαζάνης, για παράδειγμα, «είναι στα κάγκελα»...

«Ο Λαφαζάνης δεν είναι καθόλου "στα κάγκελα”... Κι εγώ διαφωνώ να δοθεί το 67% του ΟΛΠ. Σας διαβεβαιώνω, ο κ. Λαφαζάνης, με τον οποίο έχω μια άριστη σχέση λέει -και καλά λέει- "δεν δίνουμε το 67% του ΟΛΠ". Αλλά δεν λέει "όχι" στο να γίνουν επενδύσεις και να δουλέψουν νέοι άνθρωποι! Δεν είναι αρνητικός να υπάρξει συνεργασία στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης με τους Ρώσους για παράδειγμα ή να δημιουργηθεί ένα μεγάλο αεροδρόμιο καινούργιο στην Κρήτη και να μετατρέψουμε την Κρήτη σε Ντουμπάι, δηλ. έναν σταθμό χαμηλής φορολόγησης που θα περνάνε τα αεροπλάνα από την Ανατολή στη Δύση... Εμείς σαν κυβέρνηση δεν λέμε "όχι" στις αποκρατικοποιήσεις. αλλά θα κάνουμε τη δική μας πολιτική. Δεν θα πάει ο κολλητός της Deutsche Bank,
π.χ., στο Πρασονήσι της Κρήτης, όπου το υπουργείο Εθνικής Άμυνας έχει χιλιάδες στρέμματα, να πάρει τη συγκεκριμένη περιοχή γιατί έτσι τα έχουν συμφωνήσει με αρχιτέκτονα τον αδερφό του πρώην πρωθυπουργού. Τα κριτήρια θα είναι προς το συμφέρον της χώρας και όχι προς το συμφέρον συγκεκριμένων εργολάβων και συγγενών πολιτικών. Θα τη χαλάσουμε τη σούπα. Θα συνεργαστούμε με το Άμπου Ντάμπι, αλλά δεν θα είναι μεσολαβητής ο Νικόλας Ποπανδρέου σαν αδελφός του πρωθυπουργού για να γίνει μια επένδυση με συγκεκριμένες εταιρείες που θα χτίζουν το έργο αυτό...».
Θα βρείτε λεφτά για τη δόση του Μαρτίου στο ΔΝΤ;

«Θα πληρωθεί η δόση του ΔΝΤ. Το ΔΝΤ μάς έχει δώσει μετρητά. Η ΕΚΤ μάς έχει δώσει χαρτιά. Θα γίνει και επιτροπή λογιστικού ελέγχου και διαγραφή μέρους του χρέους, του μεγαλύτερου μέρους».

Εάν οι εταίροι μάς πιέσουν για μέτρα, τι θα κάνετε;

«Θα δούμε. Δεν πρόκειται εμείς να κάνουμε πίσω από τις αρχές μας. Έχουμε λάβει λαϊκή εντολή. Εάν έρθει μια ώρα τέτοια, θα πρέπει να αποφασίσει ο ελληνικός λαός... Εμείς έχουμε φρέσκια λαϊκή εντολή. Έχουμε το 80% των πολιτών μαζί μας. Εάν προκύψει θέμα όπου οι πολίτες έχουν διαφορετική άποψη από την κυβέρνηση, ας πάμε σε δημοψήφισμα. Εν κατακλείδι, ας κάνουν ό,τι θέλουν. Η ελληνική κυβέρνηση είναι κυβέρνηση που δεν λαμβάνει εντολή από κανέναν. Δεν έχουμε να λάβουμε κανένα μέτρο υφεσιακό με αυτή την κυβέρνηση. Τελεία και παύλα. Και εάν με ρωτάτε εάν υπάρχει διαφοροποίηση των ΑΝΕΛ, σας λέω ξεκάθαρα: Μην ψάχνετε να βρείτε διαφορές με τον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν υπάρχουν. Θα προχωρήσουμε μαζί μέχρι τέλους. Και θα είμαστε μαζί με τον ελληνικό λαό. Και να ξέρουν πολύ καλά στις Βρυξέλλες ότι όταν έχουν να αντιμετωπίσουν έναν λαό ο οποίος είναι ενωμένος, ούτε οι τσαμπουκάδες περνάνε, ούτε οι εκβιασμοί, ούτε το κούνημα του δαχτύλου του κ. Σόιμπλε περνάει... Αυτός ο λαός αντιστάθηκε στην τουρκική κατοχή. Αυτός ο λαός με πηρούνες αντιμετώπισε τον μπαμπά του Σόιμπλε που έπεφτε με το αλεξίπτωτο πάνοπλος για να πάρει την Κρήτη. Αυτός ο λαός δεν γονατίζει».

Όταν λέτε για δημοψήφισμα τι εννοείτε; Έξοδο από το ευρώ;

«Εάν ο ελληνικός λαός δεν συμφωνεί με την πολιτική της κυβέρνησης, θα κληθεί να απαντήσει... Η εντολή που έχουμε είναι σαφής και πολύ ισχυρή...».

Η εντολή του ελληνικού λαού είναι να μείνουμε στην Ευρώπη...

«Λάθος κάνετε, η εντολή του ελληνικού λαού δεν είναι “μένουμε στην Ευρώπη". Η εντολή του ελληνικού λαού είναι "πάρτε πίσω της εθνική κυριαρχία της χώρας"».

Παραμένοντας στην Ευρώπη;

«Το "μένουμε στην Ευρώπη" είναι κάτι που λέει και ο ΣΥΡΙΖΑ και εμείς. Αλλά όχι στην Ευρώπη της ενοποίησης των τραπεζών, όχι στην Ευρώπη της παγκοσμιοποίησης, όχι σε μια Ευρώπη που καταργείται η ομοφωνία και η ισότητα των κρατών-μελών για χάρη της γερμανικής κυριαρχίας. Σε αυτή την Ευρώπη λέμε "όχι"».

Βλέπετε εσωκομματικές εξελίξεις στο χώρο της ΝΔ;

«Αυτή η ΝΔ είναι ένα συνονθύλευμα Πολιτικής Άνοιξης με ΛΑΟΣ, με ακροδεξιούς, με διάφορους εγκάθετους που ζούσαν στην πολιτική έρημο με τον Σαμαρά, οι οποίοι περιφέρονται στη Συγγρού παριστάνοντας ότι είναι ΝΔ. Αυτοί δεν έχουν καμία σχέση με τη ΝΔ του Καραμανλή, του Αβέρωφ, του Ράλλη, του Μητσοτάκη, του Κώστα Καραμανλή. Αυτοί είναι η ομάδα αυτοκτονίας του Αντώνη Σαμαρά, που μετέτρεψε τη ΝΔ σε χειροκροτητή του Βενιζέλου, του Γ. Παπανδρέου και του Σημίτη, που έβγαλε υπουργούς και ανέδειξε σε στελέχη όλο το περιβάλλον του Κώστα Σημίτη. Δεν είχε η ΝΔ στελέχη να βάλει στο υπουργείο Οικονομικών; Απλώς ο κ. Σαμαράς είναι πολιτικός υπάλληλος του Σημίτη, ο οποίος συνεχίζει να καλύπτει το ΠΑΣΟΚ και όλα τα σκάνδαλά του. Είπε ψέματα στον ελληνικό λαό για τη μία και μόνο Εξεταστική, τώρα προσπαθεί να καλύψει τον Βενιζέλο και αλληλοχειροκροτούνται στη Βουλή. Εγώ αυτή τη ΝΔ δεν την αναγνωρίζω».

Πρέπει να γίνει αλλαγή ηγεσίας στη ΝΔ;

«Δεν με ενδιαφέρει τι θα γίνει. Εγώ προτιμώ να παραμείνει ο Σαμαράς (γελάει). Όσο παραμένει ο Σαμαράς, δυνάμεις του κέντρου και της δημοκρατικής παράταξης έρχονται στους ΑΝΕΛ. Εγώ τους καλωσορίζω».

Γράφεται ότι θα επιστρέψει ο Κώστας Καραμανλής. Κάποια στιγμή είχε ακουστεί και το όνομά του για την Προεδρία της Δημοκρατίας, αλλά αυτό δεν συνέβη.

«Κοιτάξτε, εγώ το επεδίωξα ο Κώστας Καραμανλής να είναι υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας».

Το είπατε στον Τσίπρα;

«Και του ζητήθηκε. Ο Τσίπρας τού ζήτησε να είναι υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αλλά ο πρώην πρωθυπουργός είχε δηλώσει ότι θα δεχόταν μια τέτοια πρόταση μόνο εάν άλλαζαν οι αρμοδιότητες».

Αυτό έγινε πριν ληφθεί η απόφαση για Παυλόπουλο;

«Ναι, πριν».

Ο Παυλόπουλος ήταν δική σας πρόταση;

«Ήταν μια πρόταση που αποδέχθηκα κι εγώ. Δεν έχει σημασία ποιος τον πρότεινε».

Φοβάστε μήπως οι ΑΝΕΛ, συμμετέχοντας σε μια συγκυβέρνηση, θα έχουν την ίδια τύχη με τη ΔΗΜΑΡ;

«Εμείς δεν μπήκαμε στην κυβέρνηση εθνικής ανάγκης, κοινωνικής ανάγκης, κοινωνικής συνεργασίας για να αποκομίσουμε κέρδη, είτε αυτά είναι εξουσία είτε χρήματα. Μπήκαμε γιατί πιστεύουμε ότι αυτή η κυβέρνηση πρέπει να διαπραγματευτεί εκ μέρους του ελληνικού λαού. Όταν μπαίνεις να δώσεις μια μάχη, δίνεις τη μάχη μέχρι τέλους και παίρνοντας τα όπλα, όχι μένοντας στα μετόπισθεν. Ανεξάρτητα του αποτελέσματος. Μέχρι τώρα, όπως φαίνεται από τις δημοσκοπήσεις, ο ελληνικός λαός μάς επιβραβεύει. Είμαι βέβαιος ότι με τον τρόπο με τον οποίο θα ασκήσουμε την εξουσία θα είμαστε το αναγκαίο καλό σε αυτή την κυβέρνηση και αυτό θα βοηθήσει στο να ενισχυθεί και το κίνημα των ΑΝΕΛ. Πιστεύω ότι πολύ σύντομα θα περάσουμε τη ΝΔ».

Γιατί έχετε κόντρα με τον Σταύρο Θεοδωράκη;

«Προσωπικά δεν τον ξέρω τον άνθρωπο. Ούτε σύχναζα στα εστιατόρια που άνοιγε, αλλά μπορώ να σας πω ότι πάντα με τον κ. Θεοδωράκη αλλά και τις θέσεις που έπαιρνε και αυτός και τα στελέχη του, π.χ. περί παράδοσης του όρου "Μακεδονία", με έβρισκαν πάντα αντίθετο. Από εκεί και πέρα, νομίζω ότι ο κ. Θεοδωράκης αποκάλυψε τι ακριβώς εκπροσωπεί. Όταν είπα προεκλογικά “αντί να μιλήσω με τον κ. Θεοδωράκη θα μιλήσω με τους εργολάβους κατευθείαν εάν θέλω να πω κάτι", το είπα γιατί γνώριζα ότι αυτό το μόρφωμα έγινε για συγκεκριμένο σκοπό... Το απέδειξε με την πρώτη του δήλωση. Πείτε ποιος Έλληνας ή ποια Ελληνίδα θα έλεγε "όχι" στη ΜΟΜΑ. Μόνο ένας εργολάβος θα μπορούσε να πει "όχι" και ο Θεοδωράκης (γελάει), κανείς άλλος... Λες και είναι μικροεργολάβος και θα του πάρουν το ψωμί από το στόμα».

Με τις ΜΟΜΑ τι θα γίνει;
«Πιστεύω ότι τον Ιούλιο θα είμαστε σε θέση να εγκαινιάσουμε την 1η ΜΟΜΑ. Θα δώσουμε τη δυνατότητα και σε παιδιά που δεν έχουν επαγγελματική εμπειρία να επεκτείνουν τη στρατιωτική τους θητεία παίρνοντας χρήματα ενός υπαξιωματικού ώστε να εργαστούν. Θα προσπαθήσουμε να απορροφήσουμε όσους περισσότερους μπορούμε».
(CRASH ΜΑΡΤΙΟΣ 2015 ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΖΗΛΟΣ - ΣΠΥΡΟΣ ΝΑΝΝΟΣ),http://staratalogia.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου