Τρίτη 17 Φεβρουαρίου 2015

ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΒΙΝΤZΟΤΡΑΤΑ







ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΒΙΝΤZΟΤΡΑΤΑ

Με αφορμή την αναστάτωση που έχει προκληθεί από τις αρχές του χρόνου σε όλη την Ελλάδα, από την ιδιότυπη, αμφιλεγόμενη αδειοδότηση της αλιείας µε βιντζότρατα σε ρηχά νερά, η οποία προεκλογικά βαφτίστηκε ως «επιστηµονική έρευνα», την Παρασκευή 6/2, έγινε για το θέµα αυτό σύσκεψη- συζήτηση στην Εποπτεία Αλιείας της Περιφέρειας Αττικής

Η συζήτηση επικεντρώθηκε στην αιτιολόγηση αυτής της αμφιλεγόμενης υπουργικής απόφασης (άλλη µία καινοτομία της χώρας µας µέσα από τις πολιτικές της προηγούµενης κυβέρνησης), καθώς από την αρχή του 2015 οι 267 ελληνικές βιντζότρατες ψαρεύουν στο σύνολο της χώρας, επαναφέροντας ουσιαστικά σε ισχύ βασιλικό διάταγµα του 1966 και καταργώντας την ευρωπαϊκή νοµοθεσία.
Η υπ. απόφαση επικαλείται «επιστημονικούς λόγους», αλλά θα πραγµατοποιείται χωρίς την παρουσία επιστηµόνων, µε µοναδική υποχρέωση των συγκεκριμένων ψαράδων τη συµπλήρωση ενός εντύπου καταγραφής!!! Η απόφαση του πρώην υπουργού αναφέρει βέβαια ότι «το αλίευµα πρέπει να περιορίζεται στην απολύτως απαραίτητη ποσότητα και να χρησιµοποιείται αποκλειστικά για τις ανάγκες της αλιευτικής έρευνας», αλλά αυτό γίνεται χωρίς την παρουσία επιστηµόνων που θα συγκεντρώσουν τα δεδοµένα και θα τεκμηριώσουν την έρευνα!
Όπως τονίστηκε άλλωστε στη σύσκεψη, βάση της υπ. απόφασης για την πειραματική αλιεία, τα συγκεκριμένα αλιεύματα δεν θα έπρεπε να πωλούνται, παρόλα αυτά όµως διακινούνται κανονικά στη ελληνική αγορά. Από τα αλιεύματα λοιπόν που πωλούνται παράνοµα είναι αυτονόητο ότι ο κάθε αλιέας έχει το ελεύθερο να περιγράψει την ψαριά του κατά το δοκούν, και όχι µε βάση τα πραγματικά στοιχεία.
Το παράδοξο είναι ότι τα αναξιόπιστα στοιχεία που θα συλλέξουν οι ψαράδες, µαζί µε δεδοµένα που συλλέχθηκαν στις αρχές 2000, θα αποτελέσουν τη βάση νέας επιστηµονικής µελέτης για τη διαχείριση του αλιευτικού εργαλείου της βιντζότρατας. Μία µελέτη που δεν συµβαδίζει µε τα ευρωπαϊκά δεδοµένα και τα δεδοµένα καµίας πολιτισµένης χώρας. Αναπόφευκτα θα απορριφθεί από τις ευρωπαϊκές αρχές, οδηγώντας και στην οριστική κατάργηση του αλιευτικού εργαλείου της βιντζότρατας (και όχι στην βελτίωση του συγκεκριµένου τρόπου αλιείας , που θα έπρεπε να ήταν ο στόχος της µελέτης).
Στη σύσκεψη συµµετείχαν εκπρόσωποι της Περιφέρειας, του Λιµεναρχείου Πειραιά, επιστήµονας από το ΕΛΚΕΘΕ, το Αρχιπέλαγος και εκπρόσωποι φορέων των παράκτιων αλιέων από πολλές περιοχές της Ελλάδας (Ευβοϊκός, Κυκλάδες, αν. Αιγαίο κλπ), καθώς και αλιείς βιντζότρατας.
Η συζήτηση ήταν έντονη και φορτισµένη, καθώς οι παράκτιοι αλιείς νιώθουν µεγάλη αγανάκτηση µε τα πεπραγµένα της προηγούµενης κυβέρνησης, αλλά και το ρόλο που παίζουν οι εκάστοτε µελέτες και µελετητές, που επί χρόνια στηρίζουν τα συµφέροντα συγκεκριµένων συντεχνιών, και όχι τη βιωσιµότητα της αλιείας και το δηµόσιο  συµφέρον.  Είναι  γεγονός  άλλωστε  ότι  οι  αλιείς  αισθάνονται  ιδιαίτερα ευάλωτοι,  καθώς  µε  την σκόπιµη κατάργηση των συλλογικών τους οργάνων, δεν µπορούν πλέον να αντιδρούν συλλογικά και οργανωµένα και να υπερασπίζονται τα συµφέροντα της αλιείας και του κλάδου τους.
Υπέρµαχος αυτής της σκανδαλώδους «επιστηµονικής έρευνας» παρουσιάστηκε ο κ. Καβαδδάς, ιχθυολόγος από  το  ΕΛΚΕΘΕ.  Μίας  έρευνας  η  οποία  µε  τον  τρόπο  που  σχεδιάστηκε  και  υλοποιείται,  αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγµα του τρόπου µε τον οποίο τα τελευταία χρόνια εκτελούνται κατά παραγγελία έρευνες από ανθρώπους που κρύβονται πίσω από δηµόσια ιδρύµατα, εξυπηρετώντας συµφέροντα συντεχνιών και όχι το δηµόσιο συµφέρον.
Έπειτα από 2 ώρες επίµονων ερωτήσεων, τόσο από πλευράς των αλιέων όσο και από πλευράς του Αρχιπελάγους, η προσπάθεια του κ. Καβαδδά να καλύψει µε επιστηµονικοφανή λόγο, τα κενά, τα ερωτηµατικά και το σκανδαλώδη σχεδιασµό αυτής της έρευνας, έπεσαν στο κενό. Βέβαια τόσο η συγκεκριµένη «έρευνα» όσο και η σχετική υπουργική απόφαση, είναι αποτέλεσµα της συνέργειας πολλών, που µέσα από τις θεσµικές τους θέσεις εδώ και δεκαετίες έχουν συµβάλει τα µέγιστα στο άδειασµα των θαλασσών µας και στην αποδόµηση της µικρής παράκτιας αλιείας.
Το Αρχιπέλαγος, βρίσκεται σε διαδικασία ενηµέρωσης µε τεκµηριωµένα στοιχεία των νέων αρµόδιων υπουργών, για όλη αυτή την κατάσταση, πάντα σε στενή συνεργασία µε δεκάδες αλιευτικούς φορείς ανά την Ελλάδα, ευχόµενοι ότι δεν θα υιοθετήσουν τα κακώς κείµενα και τις πρακτικές του παρελθόντος.
Σε όλο αυτό το θέατρο του παραλόγου, που για άλλη µία φορά συµβάλει στην εξάντληση των αλιευτικών µας πόρων, το Αρχιπέλαγος έχει µόνο στόχο να υπερασπιστεί τη βιωσιµότητα της ελληνικής αλιείας και των θαλασσών µας.
Αυτό που δεν πρέπει να ξεχνάµε είναι ότι οι αλιευτικοί µας πόροι είναι κοινό κτήµα όλων µας. Από αυτούς εξαρτάται η διατροφή µας, το µέλλον της αλιείας µας, αλλά και η επιβίωση της µοναδικής βιοποικιλότητας των θαλασσών µας.

Θοδωρής Τσιµπίδης
ιευθυντής Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας


1 σχόλιο:

  1. αυτοσ ο καββαδασ θα ειναι κολητοσ του παπαδημητριου απο την ερατεινη.ποιοσ ξερει ποσα του σκασε

    ΑπάντησηΔιαγραφή