Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου 2015

Μέρκελ - Ολάντ: Θέλουμε την Ελλάδα στην Ευρωζώνη




Η πολιτική της Γερμανίας, αλλά και όλων των κρατών-μελών, από τότε που υπάρχουν ελληνικά προγράμματα, στοχεύει στην παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, δήλωσε η  Άγκελα Μέρκελ στις κοινές της δηλώσεις με τον Φρανσουά Ολάντ στο Παρίσι.
«Εμείς θα κάνουμε τα πάντα προκειμένου αυτή η πορεία να συνεχιστεί», συμπλήρωσε η Γερμανίδα Καγκελάριος, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τα σενάρια εξόδου της χώρας μας από την Ευρωζώνη.
Η κ. Μέρκελ ζήτησε ακόμη να υπάρξουν περισσότερες διευκρινίσεις στο ελληνικό αίτημα για παράταση της δανειακής σύμβασης, παραπέμποντας, ωστόσο, για περισσότερες λεπτομέρειες στους αρμόδιους υπουργούς.
Παράλληλα, επανέλαβε ότι οι Έλληνες έχουν κάνει μεγάλες θυσίες, όμως υπάρχουν ακόμη πράγματα που πρέπει να γίνουν στην αγορά εργασίας
Η Ελλάδα είναι και πρέπει να παραμείνει μέλος της Ευρωζώνης, τόνισε, από την πλευρά του, ο Φρανσουά Ολάντ.
H θέση της Γαλλίας είναι ότι πρέπει να κάνουμε το παν, και οι δύο πλευρές, ώστε να υπάρχει μια μεγαλύτερη συνοχή στην Ευρωζώνη, ανέφερε ακόμη ο Γάλλος Πρόεδρος, ο οποίος επανέλαβε ανάγκη τήρησης των δεσμεύσεων αλλά και σεβασμού της ψήφου των Ελλήνων.

«Βάση συνομιλιών η ελληνική πρόταση»

Νωρίτερα, η εκπρόσωπος της Α. Μέρκελ, Κριστιάνε Βιρτς, δήλωσε ότι το τελευταίο αίτημα της Ελλάδας για επέκταση της δανειακής σύμβασης με την Ευρώπη είναι «καλό σημάδι», προσφέρεται ως βάση για περισσότερες συνομιλίες, αλλά στην παρούσα του μορφή δεν θεωρείται επαρκές.
Μιλώντας σε κανονικά προγραμματισμένη συνέντευξη τύπου την Παρασκευή, η κα. Βιρτς εξήγησε ότι η γερμανική κυβέρνηση είναι ενωμένη στην στάση της και κάλυψε τον υπουργό Β. Σόιμπλ λέγοντας ότι «κάνει εξαιρετική δουλειά στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα».

«Η επιστολή του Έλληνα υπουργού Οικονομικών ξεκαθαρίζει ότι η Ελλάδα διατηρεί το ενδιαφέρον της για στήριξη από την Ευρωπαϊκή Ένωση», είπε η κ. Βιρτς.«Η επιστολή είναι ένα καλό σημάδι, που μας επιτρέπει να συνεχίσουμε να διαπραγματευόμαστε».

Αθήνα: Κοντά σε συμφωνία

"Είμαστε κοντά σε συμφωνία" δήλωσε στο πρακτορείο Reuters αξιωματούχος της ελληνικής κυβέρνησης, τονίζοντας ότι η Αθήνα έχει ήδη κάνει πολλές υποχωρήσεις.

Σύμφωνα με το τηλεγράφημα του πρακτορείου, κυβερνητικός αξιωματούχος δήλωσε ότι η Ελλάδα και η Ευρωζώνη είναι πολύ κοντά στην επίτευξη συμφωνίας κατά την κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup το απόγευμα στις Βρυξέλλες.

Ο αξιωματούχος πρόσθεσε ότι η Ελλάδα έχει ήδη κάνει πολλές υποχωρήσεις για να πετύχει την συμφωνία και την ίδια ευελιξία θα πρέπει να δείξει και η Ευρωζώνη.

"Εχουμε καλύψει τα τέσσερα πέμπτα της απόστασης και μας μένει το τελευταίο", δήλωσε ο αξιωματούχος. "Θέλουμε να κλείσουμε την συμφωνία της Παρασκευή αλλά δεν θα υποχωρήσουμε στην πίεση της Ευρωζώνης..."

"Κ"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου