Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου 2015

Τα ερείπια ενός μικρού Χριστιανικού ναού κτισμένου με αρχαία αρχιτεκτονικά μέλη , αποκαλύφθηκαν κοντά στο Χρισσό (φωτό) - ΑΝΑΝΕΩΜΕΝΟ

Ακόμη μια ενδιαφέρουσα ανακάλυψη που βγήκε στο φως εξ αιτίας του έργου άρδευσης του ελαιώνα της Άμφισσας.


Τα ερείπια μικρού ναού του 12ου αιώνα , πάνω σε κτίσμα παλαιοχριστιανικής βασιλικής του 5ου-6ου αιώνα , αποκαλύφθηκαν κοντά στο Χρισσό.

Το δάπεδο του εν λόγω οικοδομήματος βρίσκεται σε βάθος 3 περίπου μέτρων από την επιφάνεια του εδάφους.

Βγήκε στο φως από τις ανασκαφές του έργου αποχέτευσης του ελαιώνα της Άμφισσας.

Παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον καθότι πολλά από τα οικοδομικά στοιχεία του ναού , προέρχονται από άλλο προχριστιανικό κτίσμα (ναό) του 4ου αιώνα π.Χ , της ίδιας περιοχής και χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης.

Το σημαντικό και ενδιαφέρον "προσκύνημα"  (αρχαίο και νεώτερο) βρισκόταν προφανώς πάνω στον αμαξητό δρόμο που οδηγούσε από το αρχαίο λιμάνι της Κίρρας στα ιερά των Δελφών.

Τα ευρήματα που μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί στον συγκεκριμένο χώρο , αναφέρθηκαν εκτενέστερα στην ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στους Δελφούς την 7/2/2015 , υπό την αιγίδα της Ι' ΕΠΚΑ.

Έτσι εμπλουτίζεται το "ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΡΚΟ" των Δελφών με ένα ακόμη εύρημα , σε συνέχεια των πατητηριών της Κίρρας  καθώς και του πολύ σημαντικότερου Μυκηναϊκού ασύλητου τάφου της Άμφισσας  που αποκάλυψε η σκαπάνη της ίδιας εργολαβίας της άρδευσης του ελαιώνα.







1 σχόλιο:

  1. ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΠΟΛΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ ΑΥΤΗ Η ΑΝΑΚΑΛΥΨΗ.ΚΑΛΟ ΘΑ ΗΤΑΝ,ΟΜΩΣ, ΕΠΕΙΔΗ ΓΙΝΕΤΕ ΑΝΑΦΟΡΑ,ΣΤΟΝ ΑΜΑΞΗΤΟ ΔΡΟΜΟ ΠΟΥ ΟΔΗΓΟΥΣΕ ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΧΑΙΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΗΣ ΚΙΡΡΑΣ, ΣΤΑ ΙΕΡΑ ΤΩΝ ΔΕΛΦΩΝ Η Ι'ΕΠΚΑ ΝΑ ΣΤΕΙΛΕΙ ΚΑΠΟΙΟΥΣ ΝΑ ΠΕΡΠΑΤΗΣΟΥΝ ΤΟ ΑΡΧΑΙΟ ΜΟΝΟΠΑΤΙ,ΣΤΟ ΑΝΕΒΑΣΜΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΡΙΣΣΟ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΔΕΛΦΟΥΣ ΟΠΟΥ ΣΕ ΚΑΠΟΙΟ ΣΗΜΕΙΟ,ΑΡΚΕΤΑ ΜΑΛΙΣΤΑ ΜΕΓΑΛΟ,ΝΑ ΔΕΙ ΤΑ ΧΑΛΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΒΡΩΜΟΝΕΡΑ ΠΟΥ ΞΕΧΕΙΛΙΖΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ ΤΩΝ ΔΕΛΦΩΝ Η ΟΠΟΙΑ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΗ ΜΕ ΤΟ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ (Ο ΟΠΟΙΟΣ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΕΑΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΚΑΙ ΚΑΝΟΝΙΚΑ).ΗΔΗ, ΠΡΟΧΘΕΣ ΣΤΟ ΑΝΕΒΑΣΜΑ ΜΑΣ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΡΕΙΣ ΤΟΥΡΙΣΤΕΣ,ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΣΑΜΕ ΝΑ ΠΕΡΑΣΟΥΜΕ.ΕΧΟΥΝ ΤΡΑΒΗΧΤΕΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΜΕ ΣΑΠΟΥΝΑΔΕΣ, ΜΑΛΙΣΤΑ,ΚΑΙ ΣΙΓΟΥΡΑ ΘΑ ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙ Ο ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ ΓΙΑ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ, ΣΕ ΕΝΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΦΗΜΗΣ ΜΟΝΟΠΑΤΙ.ΘΕΛΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΤΕΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΑΣ, ΜΕ ΑΥΤΑ ΤΑ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΑ ΠΟΥ ΣΥΜΒΑΙΝΟΥΝ.ΚΑΙ ΑΣ ΠΡΟΣΕΞΟΥΝ ΟΙ ΤΟΠΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΓΙΑΤΙ ΟΠΩΣ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΕΑΝ ΓΙΝΕΙ ΚΑΠΟΙΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΟΣΟ ΑΦΟΡΑ ΤΟ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΔΕΛΦΩΝ -ΧΡΙΣΣΟΥ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΕΣ ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ (ΕΙΔΙΚΑ ΣΤΟΥΣ ΔΕΛΦΟΥΣ,ΕΑΝ ΕΧΟΥΝ ΓΙΝΕΙ)ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΘΑ ΔΥΣΚΟΛΕΨΟΥΝ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή