Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου 2015

Με 542 «ναι» ενέκρινε η Μπούντεσταγκ την παράταση του ελληνικού προγράμματος

Με 542 «ναι» ενέκρινε η Μπούντεσταγκ την παράταση του ελληνικού προγράμματος
Με συντριπτική πλειοψηφία ενέκρινε η Μπούντεσταγκ την παράταση του ελληνικού προγράμματος, καθώς 542 βουλευτές ψήφισαν «ναι», μόνο 32 ψήφισαν «όχι» και 13 ήταν απόντες.



«Η απόφαση δεν είναι εύκολη για κανέναν»

Η απόφαση δεν είναι εύκολη για κανένα μέλος της Βουλής, σχολίασε νωρίτερα ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, κατά τη διάρκεια της εισήγησής του στη Μπούντεσταγκ, πριν από την ψηφοφορία για την έγκριση της παράτασης του ελληνικού προγράμματος.

«Οι συζητήσεις των τελευταίων ημερών, ακόμη και ωρών δεν έκαναν την απόφαση ευκολότερη», σημείωσε νωρίτερα ο κ. Σόιμπλε μιλώντας στη γερμανική Βουλή, αναδεικνύοντας πάντως ως βασικό στοιχείο ότι οι όροι δεν έχουν αλλάξει. «Η βάση του αιτήματος προς τη Βουλή είναι η δήλωση της ελληνικής κυβέρνησης ότι θα υλοποιήσει το πρόγραμμα χωρίς καμμιά επιφύλαξη», είπε.

«Η Ελλάδα δεσμεύθηκε να μην προβεί σε μονομερείς ενέργειες χωρίς συνεννόηση με τους θεσμούς, να ξεπληρώσει όλους τους πιστωτές πλήρως και έγκαιρα, να διατηρήσει το πρωτογενές πλεόνασμα», επεσήμανε ο κ. Σόιμπλε. «Η αλληλεγγύη συνδέεται με τη σταθερότητα» πρόσθεσε, αλλά όπως είπε, αυτό «δεν σημαίνει ότι μπορείς να αφήνεις τον άλλον να σε εκβιάζει, αλλά ότι πρέπει να βοηθάει ο ένας τον άλλο». Πάντα σεβόμαστε τις εκλογές, αλλά η Ελλάδα «δεν μπορεί μόνη της να αποφασίσει ποιος είναι ο σωστός δρόμος για όλη την Ευρώπη», σημείωσε για να συμπληρώσει: «αποδείξαμε ποιος είναι ο σωστός δρόμος και αυτόν πρέπει να συνεχίσουμε».

Ο κ. Σόιμπλε ανέφερε ακόμη ότι το βιοτικό επίπεδο και ο κατώτατος μισθός είναι χαμηλότερα σε πολλές χώρες της Ευρωζώνης από ό,τι στην Ελλάδα, διευκρίνισε ωστόσο ότι αυτό δεν ισχύει για τη Γερμανία.

Αναμένεται συντριπτική πλειοψηφία

Εν τω μεταξύ, η παράταση του ελληνικού προγράμματος αναμενόταν εξαρχής να υπερψηφιστεί από την γερμανική Βουλή με συντριπτική πλειοψηφία, όπως ανέφερε η Deutsche Welle.

Να σημειωθεί ότι, όπως επεσήμανε η γερμανική εφημερίδα, σήμερα αναμενόταν ο μεγαλύτερος αριθμός θετικών ψήφων που είχαμε ποτέ στη γερμανική βουλή για την Ελλάδα. Πιο αναλυτικά, χτες στο πλαίσιο της ειδικής συνεδρίασης της Κ.Ο. του κόμματος της Άνγκελα Μέρκελ, αναμένονταν αρχικά έως και 60 «όχι» από βουλευτές, όμως τελικά μόλις 22 τάχθηκαν κατά. Οι δε συγκυβερνώντες Σοσιαλδημοκράτες ψήφισαν ομόφωνα υπέρ, ενώ ακόμη και στο κόμμα της Αριστεράς, που παραδοσιακά ψηφίζει κατά των πακέτων βοήθειας προς την Ελλάδα, θα υπερισχύσει αυτή τη φορά το «ναι».

Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι αυτή η εικόνα δεν αντικατοπτρίζει απόλυτα το κλίμα στις τάξεις των βουλευτών, καθώς τις τελευταίες μέρες εκφράστηκαν πολλές αντιδράσεις στην παράταση, λόγω της αμφιβολίας πολλών βουλευτών οτι η ελληνική κυβέρνηση θα τηρήσει τις δεσμεύσεις.

Το κλίμα αυτό δυσπιστίας προσπάθησε τις προηγούμενες ημέρες να κατευνάσει ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, πραγματοποιώντας "μαραθώνιο" συναντήσεων με βουλευτές, αλλά και δοκιμαστικές ψηφοφορίες σε επίπεδο Κ.Ο.

«Μια έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα ήταν η πιο ακριβή λύση για όλους»

«Μια έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα ήταν η πιο ακριβή λύση για όλους, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για την Γερμανία» τόνισε ο αντιπρόεδρος της Κ.Ο. των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών (SPD) Κάρστεν Σνάιντερ, στο πλαίσιο της συζήτησης που διεξήχθη για την έγκριση της παράτασης της δανειακής σύμβασης προς την Ελλάδα.

Ο κ. Σνάιντερ τόνισε ότι συμμερίζεται τα αισθήματα του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ότι αυτή η απόφαση δεν είναι εύκολη, αλλά διευκρίνισε ότι πρόκειται μόνο για την παράταση του προγράμματος για τέσσερις μήνες, όχι για επιπλέον χρήματα και έκανε λόγο για «πολιτικό σφάλμα» όταν η γερμανική κυβέρνηση εμπόδισε το δημοψήφισμα που είχε προτείνει ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου. Λάθος, όπως είπε, είναι όμως και το γεγονός ότι δεν κάνει η ίδια η Ελλάδα τις μεταρρυθμίσεις, αλλά δημιουργείται η εντύπωση ότι επιβάλλονται από έξω.

Ο εκπρόσωπος της Κ.Ο. του SPD για τα δημοσιονομικά επανέλαβε ότι δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να χρειαστεί και νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα, αλλά σημείωσε ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση αξίζει μια ευκαιρία, προκειμένου να δημιουργήσει ένα σύγχρονο φορολογικό σύστημα, ώστε ο κάθε Έλληνας -και όχι μόνο ο απλός κόσμος- να συμβάλει στον στόχο εξοικονόμησης. «Πρέπει να πληρώσουν και οι πλούσιοι. Αυτό αποτελεί όρο για το SPD» τόνισε.

Απευθυνόμενος στην Αριστερά (Die Linke), ο κ. Σνάιντερ ανέφερε ότι σήμερα ψηφίζει αυτό που απέρριψε τον περασμένο Δεκέμβριο και υπενθύμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει σχηματίσει κυβερνητικό συνασπισμό με ένα «ακροδεξιό εθνικιστικό κόμμα».


Πηγή:www.reporter.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου