Παρασκευή 26 Δεκεμβρίου 2014

Tα «στοιχειωμένα» της Αθήνας: Aπό τη σπηλιά του Νταβέλη ως τη βίλα του Ιόλα

NTAVELIS

Εξερευνήσαμε και φωτογραφήσαμε τρία γοητευτικά, μυθοποιημένα ή σκανδαλωδώς εγκαταλελειμμένα μέρη στην Αθήνα: Από τη Βίλα του Ιόλα στην Αγία Παρασκευή ως τη Σπηλιά του Νταβέλη στην Πεντέλη και το ΝΙΕΝ στα Μελίσσια, σας παρουσιάζουμε τρία μέρη με εξαιρετικά παράξενη ιστορία.
 
Βίλα Ιόλα, Δημοκρατίας 6-8, Αγ. Παρασκευή
 
iΟ Αλέξανδρος Ιόλας γεννήθηκε το 1907 στην Αλεξάνδρεια και σπούδασε χορό στη Γερμανία και τη Γαλλία, πριν καταλήξει στη Νέα Υόρκη και τη “Ballet Theatre Company.” Όταν ένα ατύχημα στο πόδι του τον εμπόδισε να συνεχίσει την καριέρα του στο χορό, ίδρυσε στη Νέα Υόρκη τη Hugo Gallery που έγινε αποκλειστικός αντιπρόσωπος του Ερνστ και του Μαγκρίτ στην Αμερική. Από τα 50s και μετά ο Ιόλας συνέβαλλε στην ανάδειξη του Andy Warhol και δημιούργησε γκαλερί σε Ευρωπαϊκές πόλεις. Επιστρέφοντας στην Ελλάδα, έφτιαξε μία βίλα στην Αγία Παρασκευή, όπου μετέφερε την τεράστιας αξίας συλλογή του. Η βίλα φιλοξένησε πολυτελείς δεξιώσεις και έγινε το φρούριο του Ιόλα τα τελευταία χρόνια της ζωής του, ενάντια στις επιθέσεις που δεχόταν ως ομοφυλόφιλος και οροθετικός.
 
iolΛίγο πριν πεθάνει το 1987, ο Ιόλας προσφέρθηκε να δωρίσει τη συλλογή του στο ελληνικό κράτος, το οποίο αρνήθηκε. Μετά το θάνατο του, η βίλα λεηλατήθηκε με αποτέλεσμα να μη μείνει τίποτα από την τεράστιας αξίας συλλογή και να βανδαλιστεί το εντυπωσιακής αρχιτεκτονικής και διακόσμησης κτίριο. Η περιήγηση στην περίπου 7 στρεμμάτων βίλα προκαλεί θλίψη για τη σκανδαλώδη εγκατάλειψη της. Πλέον έχουν αφαιρεθεί ακόμα και τα κουφώματα και τα είδη υγιεινής, τα μάρμαρα που καλύπτουν τις περισσότερες επιφάνειες της είναι σπασμένα και λερωμένα με γκράφιτι ενώ υπάρχουν ακόμα καμένα ρούχα του Ιόλα στη γκαρνταρόμπα του στο υπόγειο της βίλας.
Έτσι, ένα μέρος που θα μπορούσε να είναι από τις καλύτερες γκαλερί στην Ελλάδα, δέχεται τους επισκέπτες του από μία τρύπα στα κάγκελα στα πλαϊνά της.
 
ntΣπηλιά Νταβέλη, Πεντέλη

Η Πεντέλη ήταν ανέκαθεν αγαπημένο θέμα μεταμεσονύχτιων εκπομπών μεταφυσικής. Μαγνητικά πεδία, σατανιστές, εξωγήινοι και πειράματα είναι μερικές από τις θεωρίες που ορμώμενες από πραγματικά γεγονότα εκτροχιάστηκαν. Η σπηλιά του Νταβέλη ονομάστηκε έτσι από το λήσταρχο (1832-1856) που λέγεται πως κρυβόταν εκεί και πως μάλιστα είχε ερωμένη του τη Δούκισσα της Πλακεντίας που είχε το ανάκτορο της λίγο πιο κάτω. Η σπηλιά εξερευνήθηκε από το ζεύγος Πετροχείλου το 1935, ενώ υπάρχουν ενδείξεις πως μπορεί να χρησιμοποιείτο ως λατρευτικός χώρος και στην αρχαιότητα. Τη δεκαετία του 70 και του 80 το Υπουργείο Άμυνας πραγματοποίησε εργασίες στο εσωτερικό του σπηλαίου που αργότερα σφραγίστηκε, προκαλώντας διάφορες θεωρίες. Η σπηλιά συνδέθηκε επίσης με τους σατανιστές της Παλλήνης τη δεκαετία του ’90.
nt
Διαβάζοντας κάποιος αυτές τις θεωρίες δημιουργεί προσδοκίες πολύ ανώτερες του σφραγισμένου και μάλλον αδιάφορου πλέον σπηλαίου. Αν και η έλλειψη σηματοδότησης το κάνει αρκετά δυσπρόσιτο, -βρίσκεται σε έναν χωματόδρομο ανεβαίνοντας προς το εγκαταλελειμμένο στρατιωτικό νοσοκομείο στην κορυφή της Πεντέλης, η επισκεψιμότητα του είναι ανάλογη του μύθου του και όχι της σημερινής πραγματικότητας. Αποτέλεσμα αυτού, οι βαμμένοι βράχοι και η λεηλατημένη εκκλησία στην είσοδο του. Πάντως η διαδρομή για το σπήλαιο, με καταπληκτική θέα της Αθήνας, είναι από μόνη της επαρκής λόγος για να ανέβει κάποιος ως εκεί.
 
Νοσηλευτικό Ίδρυμα Εμπορικού Ναυτικού (ΝΙΕΝ),Κουντουριώτου, Μελίσσια
 
nien
 Το ΝΙΕΝ που ιδρύθηκε το 1948, αρχικά ως σανατόριο, έκλεισε προσωρινά το 1975 για να γίνουν επισκευές. Ενώ είχαν ήδη δαπανηθεί πάνω από 100 εκατ. δραχμές, οι εργασίες τελικά σταμάτησαν το 1981 και το νοσοκομείο εγκαταλείφθηκε. Το 5όροφο κτίριο των 11.600 τ.μ. βρίσκεται στη μέση ενός πευκοδάσους 119 στρεμμάτων. Αν και έχουν γίνει διάφορες προτάσεις για την αξιοποίηση του, καμία τελικά δεν ευοδώθηκε. Έτσι, παραμένει για 40 χρόνια άδειο.
 
np
Όντας εντυπωσιακά μεγάλο και εγκαταλελειμμένο, το ΝΙΕΝ θυμίζει σκηνικό ταινίας. Αν και πλέον έχουν ξηλωθεί ακόμη και σωληνώσεις από τους τοίχους του, υπάρχουν ακόμη σε ορισμένα σημεία σκορπισμένα έγγραφα του νοσοκομείου. Το κτίριο, από τα υπόγεια μέχρι την ταράτσα του με την εντυπωσιακή θέα, είναι ένα από τα πιο αξιοπρόσεκτα σημεία στην Αθήνα.
 
Στο ΝΙΕΝ μπορεί κάποιος να μπει ακόμη κι από την κεντρική του είσοδο που είναι πολλές φορές ανοιχτή.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου