Σάββατο 1 Νοεμβρίου 2014

ΤΡΙΜΗΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΟΥ ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΡΙΟΥ ΧΡΟΝΙΩΝ ΠΑΘΗΣΕΩΝ ΙΤΕΑΣ ( ΙΟΥΛΙΟΣ - ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ – ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2014 )







ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΠΟΥΛΕΙΟ-ΜΠΑΛΕΙΟ ΚΑΙ ΤΡΙΓΚΕΙΟ ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΡΙΟ ΧΡΟΝΙΩΝ ΠΑΘΗΣΕΩΝ ΙΤΕΑΣ




ΤΡΙΜΗΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΟΥ ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΡΙΟΥ ΧΡΟΝΙΩΝ ΠΑΘΗΣΕΩΝ ΙΤΕΑΣ

 



ΙΟΥΛΙΟΣ - ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ – ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2014


ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΠΟΥΛΕΙΟ-ΜΠΑΛΕΙΟ ΚΑΙ ΤΡΙΓΚΕΙΟ ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΡΙΟ ΧΡΟΝΙΩΝ ΠΑΘΗΣΕΩΝ ΙΤΕΑΣ


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    
                                 



Στην Αράχωβα, στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, υπάρχει ένα κανόνι που το είχαν αφήσει οι Γερμανοί από την περίοδο του πολέμου. Όταν πια τελείωσε ο πόλεμος, ένας Γερμανός επέστρεψε με σκοπό να πάρει το κανόνι, αλλά, όπως λέγεται, εμφανίστηκε μπροστά του ο Άγιος Γεώργιος και τον εμπόδισε. Έτσι το κανόνι παρέμεινε στο χώρο της εκκλησίας. Από τότε ο Γερμανός, επισκέπτεται κάθε χρόνο την εκκλησία όπου του είχε φανερωθεί ο Άγιος.




Δέσποινα Πέρβελη




ΕΥΘΥΜΟΛΟΓΙΕΣ - ΤΡΑΓΟΥΔΙ

Αποσταμένος περπατώ κι αποσταμένος στέκω.
Δεν είν’ κανείς στη γειτονιά να με ρωτήσει τι έχω.
Δε με ρωτάτε να σας πω
γιατί είμαι λυπημένος και βαριά βαλαντωμένος.
Εγώ σας λέω δεν μπορώ κι εσείς μου λέτε «σήκω».
Σηκώστε με να σηκωθώ και βάλτε με να κάτσω
και δέστε το κεφάλι μου με ένα χρυσό μαντήλι.

                                                                                                      Αρφοδίτη Βασιλοπούλου

      
Αθήνα σε βαρέθηκα και θα σε παρατήσω
Θα πάω πάλι στο χωριό πρόβατα να βοσκήσω.
                                                                 
           Παναγιού Λέκκου




Μοιάζει της μάνας η ευχή
με μαγικό βοτάνι
Μοιάζει με Τιμιόξυλο
που σφαίρα δε σε πιάνει
Με την ευχή της γίνεται
ο πόλεμος ειρήνη
Μες στη φουρτούνα κι αν βρεθεί
σου φέρνει τη γαλήνη
Πάρε της μάνας την ευχή
ποτέ να μην πεθάνεις
Χρυσάφι να σου γίνεται
το χώμα που θα πιάνεις.

                                         Μαρία Καλικατζαράκη






Ανάμεσα στην πόρτα μου φυτρώνει ένα δεντράκι.
Το σκάλισα, το πότισα μα εκείνο μεγαλώνει.
Απόλησε κλώνους και κλωνιά και φύλλα φορτωμένο.
Ανάμεσα στα φύλλα του φυτρώνει ένα λουλούδι.
Πάει η νύφη το κόβει και στο γαμπρό το δίνει.
«Γαμπρέ μου σε παρακαλώ να ζήσουμε καλά,
να κάνουμ’ δώδεκα παιδιά και να ‘ναι ευτυχισμένα».


                                                                                                                                                                                                                             Ειρήνη Καρέλη



Εγώ καλά ήμουν στο χωριό
Τι ήθελα εδώ στην πόλη;

                     Ευσταθία Τζαβάρα



Τι έχεις καημένε Παρνασσέ
και στέκεσαι μαραμένος;
Μην είν’ τα χιόνια σου βαριά
και τα νερά σου κρύα;
Δεν είναι τα χιόνια μου βαριά
και τα νερά μου κρύα.
Οι Γερμανοί με πάτησαν και πήραν τον ανθό μου.


                                             Ξένη Μπουζινέκη







       
       Η ψυχαγωγία των τρόφιμων μας, εντάσσεται στις προτεραιότητες του θεραπευτήριου μας, ακολουθώντας την κάλυψη των βασικών αναγκών τους και την ιατρική & φαρμακευτική Περίθαλψη. Ιδιαίτερη έμφαση δίνουμε στη δημιουργική απασχόληση των τροφίμων του Ιδρύματος και στη συμμετοχή τους σε ομαδικές δραστηριότητες. Το πρόγραμμα των ομαδικών δραστηριοτήτων διαμορφώνεται ανάλογα με το βαθμό λειτουργικότητας, τις δυνατότητες και τα ενδιαφέροντα των νοσηλευομένων μας. Η ψυχική τους διάθεση μπορεί δε να αλλάξει κάποιες φορές τη δομή του προγράμματος.
Παράλληλα ενισχύεται και η προσωπική ενασχόληση τροφίμων με κάποια δραστηριότητα που επιθυμεί, π.χ. πλέξιμο, κέντημα, διάβασμα λογοτεχνικών βιβλίων κ.α.

ΟΜΑΔΑ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ – ελεύθερο σχέδιο ή χρωμάτισμα σε τυπωμένες ζωγραφιές με μαρκαδόρους, τέμπερες ή κηρομπογιές



ΟΜΑΔΑ ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΙΑΣ – κατασκευές και δημιουργίες με ποικίλα υλικά, όπως νήμα, κουμπιά, χάντρες, γύψο κ.α.



ΟΜΑΔΑ ΣΥΖΗΤΗΣΗΣ – συζήτηση θεμάτων επικαιρότητας, αναφορές σε παλιά γεγονότα-βιώματα, ανάπτυξη προβληματισμών και ανταλλαγή απόψεων με καφέ και συντροφιά.



ΟΜΑΔΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ – συγκέντρωση υλικού (συνταγές, ποιήματα, ιστορίες από τα παλιά, ανέκδοτα κ.α.) για την έκδοση της τρίμηνης εφημερίδας των μελών του Ιδρύματος.



ΟΜΑΔΑ ΠΡΟΒΟΛΗΣ ΟΠΤΙΚΟΑΚΟΥΣΤΙΚΟΥ ΥΛΙΚΟΥ – προβολή ελληνικών ταινιών, ντοκυμαντέρ στα ελληνικά, μουσικά ακούσματα κ.α. με θέματα στο φάσμα των ενδιαφερόντων και των προτιμήσεων των μελών της ομάδας (π.χ. θέματα που σχετίζονται με την παράδοση).



ΕΞΟΔΟΙ – με λίγους περιπατητικούς τροφίμους, όταν το επιτρέπει ο καιρός.

                                   

Τα οφέλη της συμμετοχής σε ομαδικές δραστηριότητες και κατά συνέπεια της ενασχόλησης με ευχάριστες ασχολίες  είναι ποικίλα:


  • Αίσθηση δημιουργικότητας
  • Βελτίωση της αυτοεκτίμησης μέσα από τη δημιουργικότητα
  • Βελτίωση της διάθεσης
  • Απόκτηση ενδιαφερόντων
  • Αύξηση αλληλεπίδρασης, συντροφικότητας και συνεργασίας
  • Αίσθηση μέλους μιας ομάδας
  • Απόσπαση της προσοχής-σκέψης από δυσάρεστα και αρνητικά γεγονότα
  • Διατήρηση και βελτίωση της γνωστικής λειτουργίας των συμμετεχόντων
  • Μέσο έκφρασης συναισθημάτων και άγχους και αποφόρτισης



                  
        



Εποχικές ιώσεις – Γρίπη






Το κρυολόγημα και η γρίπη είναι οι πιο συνηθισμένες απειλές για την υγεία μας το χειμώνα. Επειδή τα συμπτώματά τους μοιάζουν πολύ, αρκετοί τα συγχέουν, όμως η γρίπη είναι πιο επικίνδυνη και μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές.
Τι πρέπει να ξέρουμε, λοιπόν, γι’ αυτήν και πώς μπορούμε να προφυλαχθούμε;
Ο χειμώνας είναι η ‘αγαπημένη εποχή των ιώσεων, αφού τόσο η γρίπη όσο και το κοινό κρυολόγημα εμφανίζονται με μεγάλη συχνότητα κατά τη διάρκειά του.
Η γρίπη συγχέεται συχνά με το κοινό κρυολόγημα, επειδή και τα δύο προσβάλλουν το αναπνευστικό σύστημα και τα συμπτώματά τους μοιάζουν. Ωστόσο, το κοινό κρυολόγημα είναι μια εντελώς διαφορετική νοσολογική οντότητα και προκαλείται από διαφορετικούς ιούς.
Οι εκδηλώσεις του είναι ηπιότερες, οι επιπλοκές σπάνιες και η διάρκεια της νόσου συντομότερη. Τα συμπτώματα του κρυολογήματος είναι η ρινική καταρροή (συνάχι), το φτέρνισμα, ο βήχας, ο ήπιος πονόλαιμος, οι μυαλγίες, οι αρθραλγίες και ο χαμηλός πυρετός, που το διαφοροποιούν σημαντικά από τη γρίπη.






 



Η γρίπη

Η γρίπη είναι ιδιαίτερα μεταδοτική ιογενής νόσος, με σημαντική επίδραση στην ανθρώπινη υγεία. Ο ιός της γρίπης ‘χτυπά’ κυρίως το φθινόπωρο και το χειμώνα. Προσβάλλει το ανώτερο και κατώτερο αναπνευστικό σύστημα και μεταδίδεται κυρίως με την εισπνοή μολυσμένων σταγονιδίων σε περιβάλλον όπου υπάρχουν ασθενείς που βήχουν ή φτερνίζονται και με μεταφορά μέσω μολυσμένων χεριών. Η μετάδοση διευκολύνεται με το συγχρωτισμό σε κλειστούς χώρους και με τις χαμηλές θερμοκρασίες.


                        


Σε αντίθεση με το κοινό κρυολόγημα, τα συμπτώματα της γρίπης εμφανίζονται αιφνίδια, μία έως τέσσερις μέρες μετά τη μόλυνση, και περιλαμβάνουν υψηλό πυρετό, ρίγη, βήχα, πονοκέφαλο, μυαλγίες, ρινική συμφόρηση ή καταρροή, ανορεξία και εξάντληση.
Ο πυρετός διαρκεί συνήθως 3-4 ημέρες, αλλά μπορεί να παραταθεί μέχρι και 7 ημέρες.
Το αίσθημα κόπωσης και αδυναμίας μπορεί να διαρκέσει έως και 3 εβδομάδες.
Η γρίπη δημιουργεί ευνοϊκές συνθήκες για την ανάπτυξη δευτερογενών μικροβιακών επιπλοκών, όπως βρογχίτιδα, πνευμονία κ.ά., οι οποίες μπορεί να έχουν σοβαρή εξέλιξη.
Πιθανότεροι υποψήφιοι να παρουσιάσουν επιπλοκές είναι οι ασθενείς με ανεπαρκές αμυντικό σύστημα, που αποτελούν τις ομάδες υψηλού κινδύνου.
Το 2009, ένα νέο στέλεχος του ιού της γρίπης τύπου Α, ο Η1Ν1, έθεσε σε συναγερμό την παγκόσμια κοινότητα, λόγω της ταχείας μετάδοσής του σε
όλο τον κόσμο και της θανατηφόρου εξέλιξης σημαντικού αριθμού κρουσμάτων. Η πανδημία έληξε το 2010, σποραδικά κρούσματα όμως μπορεί να εμφανίζονται και τα επόμενα χρόνια.







Πρόληψη και αντιμετώπιση

Πρακτικά δεν υπάρχει θεραπεία για τη γρίπη και το κοινό κρυολόγημα. Αυτό που προσπαθούμε κάθε φορά είναι να ανακουφίσουμε τον ασθενή από τα συμπτώματά τους και να απομακρύνουμε τον κίνδυνο των πιθανών επιπλοκών. Χρησιμοποιούμε αντιπυρετικά-αναλγητικά φάρμακα για τον πυρετό και τις μυαλγίες, αντιισταμινικά και αποσυμφορητικά για τη ρινική συμφόρηση και αποχρεμπτικά ή αντιβηχικά.
Αντιβιοτικά χρησιμοποιούνται μόνο επί επιπλοκών. Αντιιικά χορηγούνται σε γρίπη με επιπλοκές ή σε ασθενείς με υποκείμενα νοσήματα και ανοσοκατεσταλμένους.
Επειδή οι ιώσεις του χειμώνα, οι οποίες συνήθως είναι ελαφρές και αυτοϊώμενες, μπορούν να γίνουν πραγματική απειλή για κάποιες ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, είναι εξαιρετικά καθοριστικός ο ρόλος της πρόληψης.
Για την πρόληψη, αλλά και για την αντιμετώπιση των ιώσεων, θα πρέπει αρχικά να υιοθετήσουμε βασικούς κανόνες υγιεινής, όπως:
  • αποφεύγουμε άτομα που νοσούν,
  • αποφεύγουμε το συγχρωτισμό με πολλά άτομα σε περιόδους υψηλής νοσηρότητας,
  • αποφεύγουμε το κάπνισμα (και το παθητικό),
  • πλένουμε σχολαστικά τα χέρια μας και τα κοινόχρηστα αντικείμενα,
  • καλύπτουμε το βήχα ή το φτέρνισμα με χαρτομάντιλο ή με τον αγκώνα μας και όχι με γυμνό χέρι,
  • αερίζουμε επιμελώς τους εσωτερικούς χώρους,
  • φροντίζουμε να έχουμε σωστή διατροφή (βιταμίνη C, άφθονα υγρά) και καλό ύπνο.

















Το εμβόλιο

Ειδικά για τη γρίπη, το καλύτερο προληπτικό μέτρο είναι ο ετήσιος εμβολιασμός των ευπαθών ομάδων με το εποχικό εμβόλιο, το οποίο εξασφαλίζει ικανοποιητική ανοσία (άνω του 70%) και προστατεύει από τις σοβαρές επιπλοκές της νόσου.
Πρέπει να γίνεται σε άτομα άνω των 60 ετών, επαγγελματίες υγείας, παιδιά και ενήλικες με χρόνια νοσήματα (πνευμονοπάθειες, καρδιοπάθειες, σακχαρώδη διαβήτη, νεφροπάθεια, αιματολογικά νοσήματα) ή ανοσοανεπάρκεια, σε άτομα που φροντίζουν τέτοιους ασθενείς, σε εγκύους β΄ και γ΄ τριμήνου, παχύσαρκους και μέλη κλειστών πληθυσμών (ιδρύματα, φυλακές, στρατόπεδα κ.λπ.).





Πηγή: Διαδίκτυο









ΛΑΧΑΝΟΠΙΤΑ

για το φύλλο:
500 γρ. αλεύρι
1 ½ ποτήρι χλιαρό νερό
λίγο αλάτι
λίγο λάδι

για τη γέμιση:
1 κιλό διάφορα χόρτα για πίτα( λάπαθα, καυκαλήθρες κ.α.)
2-3 πράσα
2-3 φρέσκα κρεμμύδια
                                                  
                                        

Καθαρίζουμε, πλένουμε και ψιλοκόβουμε τα χόρτα. Σε ένα μπολ αναμιγνύουμε τα χόρτα και ψιλοκομμένα τα πράσα και τα κρεμμύδια. Προσθέτουμε το αλάτι και τα τρίβουμε. Λαδώνουμε ένα ταψί και στρώνουμε τρία φύλλα, αλείφοντας το καθένα με λάδι. Στρώνουμε τη γέμιση και σκεπάζουμε με δύο φύλλα, αλείφοντας πάλι με λάδι. Περιχύνουμε το πάνω φύλλο με λάδι, 1-2 αυγά και λίγο λεμόνι χτυπημένα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180-200 βαθμούς για μία ώρα.

Νικολούλα Ρήγα                                                                                                                    




ΙΜΑΜ ΜΠΑΪΛΝΤΙ στην κατσαρόλα



                                                                                                                        
5-6 μελιτζάνες
2 ώριμες ντομάτες
3 μεγάλα κρεμμύδια σε στρογγυλές φέτες
άνηθο
δυόσμο
λίγο λάδι
αλατοπίπερο






Αδειάζουμε τις μελιτζάνες. Σε μία λεκάνη αναμιγνύουμε το εσωτερικό της μελιτζάνας, το κρεμμύδι, την ντομάτα και τα μυρωδικά. Γεμίζουμε τις μελιτζάνες με αυτό το μείγμα και τις τοποθετούμε δίπλα-δίπλα σε μία κατσαρόλα. Περιχύνουμε με όση γέμιση περίσσεψε και βράζουμε για 45 περίπου λεπτά.

                                                                      

Δέσποινα Νικοπούλου




          
ΡΑΒΑΝΙ

9 αυγά
250 γρ. ζάχαρη
250 γρ. ψιλό σιμιγδάλι
50 γρ. αλεύρι

για το σιρόπι
4 ποτήρια ζάχαρη
3 ποτήρια νερό
ξυλάκι κανέλας
λίγα γαρίφαλα


Χτυπάμε τ' ασπράδια μέχρι να γίνουν μαρέγκα. Χτυπάμε τους κρόκους με τη ζάχαρη και προσθέτουμε το αλεύρι και το σιμιγδάλι, συνεχίζοντας το χτύπημα στο μίξερ. Με μία σπάτουλα ανακατεύουμε απαλά τη μαρέγκα με το υπόλοιπο μείγμα. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε ένα ταψί και ψήνουμε το ραβανί σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C, για περίπου 1 ώρα, μέχρι να φουσκώσει και να ροδίσει.
Έχουμε ήδη βράσει τα υλικά για το σιρόπι και το αφήνουμε να κρυώσει. Σιροπιάζουμε το ζεστό γλυκό με κρύο σιρόπι.

                                                                                                          Μαρία Χαμηλού
 


ΓΙΑΟΥΡΤΟΓΛΥΚΟ

  
3 γιαούρτια πρόβεια (δηλ. 650 γρ.)
500 γρ. ψιλό σιμιγδάλι
8 αυγά ( χωρισμένα)
500 γρ. ζάχαρη
250 γρ. φυτίνη
1 κουτ. σούπας φρέσκο βούτυρο
1 βανίλια
1 μπέικιν
λίγο κονιάκ
καβουρδισμένα αμύγδαλα (για τη διακόσμηση)
ξύσμα λεμονιού και πορτοκαλιού
                                                                                     
για το σιρόπι (10λεπτά βράσιμο)
4 ποτήρια νερό
750 γρ – 1 κιλό ζάχαρη
1 φλούδα λεμονιού
λίγες σταγόνες λεμονιού
1 ξυλάκι κανέλας
2 γαρυφαλάκια

 
Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη και τη βανίλια. Συνεχίζουμε το χτύπημα προσθέτοντας έναν-έναν τους κρόκους και το κονιάκ. Μετά ρίχνουμε το σιμιγδάλι, το μπέικιν και τα ξύσματα ανακατεύοντας απαλά. Τελειώνουμε με το γιαούρτι και τη μαρέγκα για να γίνει το γλυκό μας αφράτο- επίσης ανακατεύοντας απαλά με μία κουτάλα.
Γυρίζουμε το μείγμα σε βουτυρωμένο ταψί (Νο 28) και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς, για περίπου 45 λεπτά. Τέλος, σιροπιάζουμε το γλυκό μας, έχοντας το ένα κρύο και το άλλο ζεστό.
                                                                                        




Ειρήνη Καρέλη











ΑΣ ΔΟΥΛΕΨΟΥΜΕ ΚΑΙ ΛΙΓΟ........
ΔΙΑΓΡΑΨΤΕ ΟΡΙΖΟΝΤΙΑ ΚΑΙ ΚΑΘΕΤΑ ΔΕΚΑ ΚΡΥΜΜΕΝΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΠΡΟΊΟΝΤΑ






Κ
Σ
Υ
Ε
Ε
Β
Α
Μ
Β
Α
Κ
Ι
Α
Ι
Γ
Κ
Λ
Α
Ε
Σ
Α
Σ
Σ
Π
Λ
Τ
Η
Θ
Α
Σ
Λ
Σ
Α
Σ
Α
Α
Α
Α
Κ
Τ
Ι
Ν
Ι
Δ
Ι
Ο
Σ
Τ
Μ
Ρ
Α
Ξ
Ο
Σ
Ε
Α
Σ
Ο
Σ
Α
Π
Ι
Σ
Π
Λ
Ο
Σ
Π
Ρ
Ι
Α
Τ
Ο
Π
Υ
Ο
Α
Σ
Ο
Ρ
Υ
Ο
Τ
Ε
Κ
Τ
Τ
Υ
Δ
Ε
Α
Ι
Ζ
Σ
Σ
Σ
Ι
Π
Ε
Π
Ο
Ν
Ι
Α
Ι
Κ
Υ
Α
Κ
Α
Π
Ν
Ο
Σ
Ε
Α
Σ
Κ
Ι
Τ







Η "ΚΑΡΤΕΡΙΑ" χαιρετίζει την έκδοση της τρίμηνης εφημερίδας που επιμελείται το ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΠΟΥΛΕΙΟ-ΜΠΑΛΕΙΟ-ΤΡΙΓΚΕΙΟ ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΡΙΟ ΧΡΟΝΙΩΝ ΠΑΘΗΣΕΩΝ



Σ.Σ
Λόγω χώρου δεν δημοσιεύσαμε τις συνοδευτικές φωτογραφίες του κειμένου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου