Τρίτη 23 Σεπτεμβρίου 2014

ΔΗΜΟΣ ΔΕΛΦΩΝ... Ναι μεν, αλλά...το Δημοτικό Συμβούλιο για τον ΕΝΦΙΑ

Πρεμιέρα συνεδριάσεων με αποφάσεις επί ζητημάτων που αφορούν στη λειτουργία του Δήμου Δελφών η Δευτέρα 22 Σεπτεμβρίου για το νέο Δημοτικό Συμβούλιο  κι ένα από τα θέματα που ενδιέφεραν στην ατζέντα της ημερήσιας διάταξης ήταν και το θέμα του ΕΝΦΙΑ.
Θέμα που εισήχθη στο Δημοτικό Συμβούλιο μετά από αίτηση και συλλογή υπογραφών  της Πρωτοβουλίας ενάντια στον ΕΝΦΙΑ.
Αν και αποτελούσε το τελευταίο προς συζήτηση θέμα της ημερήσιας διάταξης, κατόπιν εισήγησης και του Δημάρχου Δελφών, Θανάση Παναγιωτόπουλου, ήρθε σε διαβούλευση αμέσως μετά τα υπηρεσιακού χαρακτήρα θέματα της ατζέντας. Ομόφωνα εγκρίθηκαν από το Σώμα οι δύο πρώτες προτάσεις του ψηφίσματος της Πρωτοβουλίας, που αφορούσαν: 1. Συζήτηση κι ενημέρωση σε όλα τα τοπικά συμβούλια ταυτόχρονα με κάλεσμα των πολιτών και των συλλογικών φορέων της περιοχής (σωματεία, επιμελητήριο, σύλλογοι) και 2. Έμπρακτη βοήθεια από τον Δήμο σε συνεργασία με τον Δικηγορικό σύλλογο σε όσους πολίτες θέλουν να ακολουθήσουν δικαστικές προσφυγές ενάντια στο νόμο.
Αντίθετα, αρνητική υπήρξε η απόφαση του συμβουλίου επί του τρίτου σκέλους του ψηφίσματος, που ζητούσε την κατάθεση στην ΚΕΔΕ (ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΔΗΜΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ) πρόταση από το Δήμο , με την οποία θα ζητάει την διενέργεια ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ με ευθύνη της ΚΕΔΕ ή των δήμων που συμφωνούν, και με μοναδικό ερώτημα: 
"ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΕΝΦΙΑ" (σ.σ: στο ψήφισμα συμπληρωνόταν κι η αποστροφή "Άρνηση πληρωμής", η οποία προϊούσης της διαβούλευσης αποσύρθηκε από τα μέλη της Πρωτοβουλίας που ήταν παρόντα. Αποστροφή,εν τούτοις, που επανέφεραν αργότερα οι κ. Ιωσηφίδης και Μέγκος). Σε αντίθεση με αυτή τη νότα του ψηφίσματος, υπερψηφίστηκε η πρόταση Παναγιωτόπουλου για σχετική διαβούλευση στην ΚΕΔΕ κι επαναφορά της σε προσεχές Δημοτικό Συμβούλιο. Πρόταση στην οποία καταγράφηκε διαφοροποίηση από πλευράς Μαντζώρου, αλλά κι ακόμα δύο συμβούλων της μείζονος αντιπολίτευσης.
Αναλυτικότερα:
Αρχικά το λόγο πήραν τα μέλη της πρωτοβουλίας Πέτρος Βέργος και Νίκος Σταντζούρης που εισηγήθηκαν το θέμα, τονίζοντας ότι έχουν συλλεγεί περισσότερες από 1.000 υπογραφές από δημότες σε όλο το γεωγραφικό φάσμα του Δήμου κι ότι το ψήφισμα έχει υιοθετηθεί από 48 ανάλογες πρωτοβουλίες και δημοτικές επιτροπές σε όλη την Επικράτεια κι ανέγνωσαν το ψήφισμα το οποίο έχει ως εξής:
ΨΗΦΙΣΜΑ
Συγκέντρωσης πολιτών Δήμου Δελφών 
Οι πολίτες του Δ. Δελφών αγωνιζόμενοι για την κατάργηση του άδικου και αντισυνταγματικού νόμου για τον ΕΝΦΙΑ, καλούμε το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου μας να προχωρήσει στα παρακάτω μέτρα.
1. Συζήτηση ενημέρωση σε όλα τα τοπικά συμβούλια ταυτόχρονα με κάλεσμα των πολιτών και των συλλογικών φορέων της περιοχής (σωματεία, επιμελητήριο, σύλλογοι).
2. Έμπρακτη βοήθεια από τον Δήμο σε συνεργασία με τον Δικηγορικό σύλλογο σε όσους πολίτες θέλουν να ακολουθήσουν δικαστικές προσφυγές ενάντια στο νόμο.
3. Κατάθεση στη ΚΕΔΕ (ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΔΗΜΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ) πρόταση από το Δήμο μας, με την οποία θα ζητάμε την διενέργεια ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ με ευθύνη της ΚΕΔΕ ή των δήμων που συμφωνούν, και με μοναδικό ερώτημα: 
«ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΕΝΦΙΑ- ΑΡΝΗΣΗ ΠΛΗΡΩΜΗΣ»
Στη συνέχεια τοποθετήθηκε ο Δήμαρχος Δελφών, Θανάσης Παναγιωτόπουλος. Αρχικά, χαρακτήρισε τον ΕΝΦΙΑ ως νόμο με προχειρότητες και πολλά παράλογα σημεία και επεσήμανε την ανάγκη τού να διεκδικηθεί η απαλλαγή των δήμων από αυτόν. Έμφαση, επίσης, έδωσε στο παράλογο της χρέωσης των κοινωφελών ιδρυμάτων τους, λόγος που θα οδηγήσει σε κλείσιμο αρκετών από αυτών, όπως παραδειγματικά ανέφερε το Πνευματικό Κέντρο Άμφισσας. Θεώρησε σκόπιμο να αποφανθεί το Δημοτικό Συμβούλιο υπέρ της κατάργησης αυτής και να συνηγορήσει επ αυτού τόσο η ΠΕΔ Στερεάς (Περιφερειακή Ένωση Δήμων) όσο κι η ΚΕΔΕ (Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας).
Προχωρώντας ένα βήμα παρακάτω, προσδιόρισε ως "ωρολογιακή βόμβα" στα θεμέλια των ΟΤΑ της χώρας την κυβερνητική πρόθεση είσπραξής του από την Αυτοδιοίκηση. Ωστόσο, ο κ. Παναγιωτόπουλος υπογράμμισε ότι το Δημοτικό Συμβούλιο δεν μπορεί να υιοθετήσει την άποψη του ψηφίσματος για την "άρνηση πληρωμής" του φόρου, καθώς δεν μπορεί το Σώμα να προτρέπει τους πολίτες σε παράνομες αντιδράσεις. " Πρέπει να κινούμαστε με βάση τη νομιμότητα και δεν ενθαρρύνουμε την άρνηση πληρωμής του" υπογράμμισε. Υιοθέτησε, ωστόσο, τον αγώνα για την αναθεώρησή του επί το δικαιότερο και παρουσίασε την προσωπική του θέση για επαναφορά του Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας (ΦΜΑΠ), τον οποίο προέκρινε ως δικαιότερο κοινωνικά κι αποτελεσματικότερο φοροδοτικά.
Εν κατακλείδι, κεντρική τοποθέτηση του νέου επικεφαλής του Δήμου ήταν ότι υιοθετεί τις 2 πρώτες προτάσεις του ψηφίσματος κι ότι ο Δήμος προτίθεται να διεκδικήσει με κάθε ένδικο μέσο την κατάργησή του για τα ακίνητα της κατοχής του.
Στην τοποθέτηση αυτή του Δημάρχου το μέλος της Πρωτοβουλίας, κ. Μαμάκου-Καλλία ζήτησε από το Δήμο να προστατέψει τους πολίτες από την άδικη φορολογική επίθεση που συνιστά ο ΕΝΦΙΑ συντονιζόμενος με το Παναττικό κίνημα που περιλαμβάνει πολλούς δήμους της πρωτεύουσας, ενώ η Δημοτική Σύμβουλος των "Πολιτών ατο Προσκήνιο", Γιώτα Κασούτσα, πρόσθεσε να βοηθήσει ο Δήμος μέσω του Δικηγορικού Συλλόγου.
Ο επίσης Συμβουλος των "Πολιτών", Παν. Μέγκος χαρακτήρισε ως σημαντικό να δώσει ο ίδιος ο Δήμος το σχετικό παράδειγμα, ενώ έθεσε και θέμα δημοψηφίσματος που, όπως ανέφερε, προβλέπεται από τον Καλλικράτη. Στο θέμα του δημοψηφίσματος στάθηκε κι ο Χρήστος Βανδώρος, μέλος της Πρωτοβουλίας. Ο Θαν. Παναγιωτόπουλος, ωστόσο, απέκρουσε την καλλικρατική δυνατότητα διενέργειας δημοψηφίσματος σε επίπεδο δήμων. Ο κ. Ιωσηφίδης της Λαϊκής Συσπείρωσης τόνισε τα στοιχεία ταξικότητάς του, ενώ πρόσθεσε ότι επιπλέον ξεκληρίζει και την πρωτογενή παραγωγή. Διαφώνησε, τέλος, με τον κ. Παναγιωτόπουλο στο θέμα της απαλλαγής των δήμων από τον ΕΝΦΙΑ και ζήτησε πρώτα την απαλλαγή των πολιτών από αυτόν.
Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Παναγιώτης Ταγκαλής, συμφώνησε με τη σειρά του με τους χαρακτηρισμούς περί προχειρότητας και παραλόγου του φόρου και της αναγκαιότητας κατάργησής του. Αποδέχτηκε κι αυτός τις 2 πρώτες προτάσεις του ψηφίσματος, εναντιώθηκε, ωστόσο, στην τρίτη που ζητούσε την "άρνηση πληρωμής" κινούμενος στην ίδια επιχειρηματολογία με το Δήμαρχο Δελφών.
Μετά το πέρας των τοποθετήσεων των επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεωνσυνοψίστηκαν οι προτάσεις που τέθηκαν σε ψηφοφορία. Ομόφωνα, όπως προαναφέραμε, "πέρασαν" τα σημεία 1 και 2 του ψηφίσματος. Για το τρίτο σημείο η πρόταση που κατατέθηκε από πλευράς Δημάρχου ήταν να προηγηθεί διαβούλευση με την ΚΕΔΕ και εν συνεχεία να τεθεί ξανά προς διαβούλευση στο Σώμα, ενώ κατατέθηκε κιαντιπρόταση από πλευράς Ιωσηφίδη. Αυτή προέβλεπε την ψήφιση της "άρνησης πληρωμής" για τα ακίνητα του Δήμου, πρόταση στην οποία προσχώρησε κι ο Παν. Μέγκος.
Την πρόταση Παναγιωτόπουλου υπερψήφισε σύσσωμη η παράταξη της συμπολίτευσης και μερίδα της παράταξης Ταγκαλή. Αίσθηση, ωστόσο, προκάλεσε η διαφοροποίηση τριών μελών της. Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Μαντζώρος κι οι κυρίες Κουμπλή και Σεγδίτσα τοποθετήθηκαν υπέρ της "άρνησης πληρωμής", όπως, άλλωστε, κι οι Ιωσηφίδης-Γκούνη από τη Λαίκή Συσπείρωση κι οι Μέγκος-Κασούτσα από τους "Πολίτες στο Προσκήνιο"
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου