Σε χώρα γερόντων φαίνεται ότι εξελίσσεται σιγά-σιγά η Ελλάδα λόγω της επιτάχυνσης του κύματος των συνταξιοδοτήσεων, βάσει του οποίου οι εκτιμήσεις ανεβάζουν τον αριθμό των εργαζομένων που θα συνταξιοδοτηθούν σε 600.000 μέχρι και το 2016.
Ο ολοένα και μεγαλύτερος αριθμός συνταξιοδοτούμενων εργαζομένων, εξαιτίας της ανασφάλειας που επικρατεί τόσο με το περιβάλλον εργασίας όσο και με το Ασφαλιστικό, προκαλεί έντονη ανησυχία στην κυβέρνηση και επιδεινώνει την ήδη εύθραυστη θέση των Ταμείων.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΚΑ, μέσα στο τρίμηνο Iουνίου - Aυγούστου 2014 συνταξιοδοτήθηκαν 34.952 εργαζόμενοι (εκτός Δημοσίου), με τον εκτιμώμενο αριθμό να προσεγγίζει τους 200.000 έως το τέλος του έτους.
Μια τέτοια εξέλιξη θα φέρει τη σχέση εργαζομένων ανά συνταξιούχο στο μισό, απειλώντας την όποια δημοσιονομική προσαρμογή, με δεδομένο ότι η ανεργία θα διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα. Μεταξύ του 2010 και του 2013 ο αριθμός των νέων συνταξιούχων αυξήθηκε σημαντικά. Αυτό παρατηρούν και οι αναλυτές του ΚΕΠΕ στην έκθεση για το Ασφαλιστικό που έχει δοθεί ήδη στην ηγεσία του υπουργείου Εργασίας.
Οπως επισημαίνεται, η αύξηση στον αριθμό των νέων συνταξιούχων οφείλεται σε κάποιον βαθμό στην ύφεση της οικονομίας, που ωθεί σε μείωση της απασχόλησης. Ωστόσο, η ψήφιση των νέων νόμων του Ασφαλιστικού το καλοκαίρι του 2010, που αυξάνουν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης και εξισώνουν αυτά μεταξύ ανδρών και γυναικών στο Δημόσιο, φαίνεται ότι έφερε φόβους εγκλωβισμού στην εργασία όσων είχαν θεμελιώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης και εξώθησε αρκετούς ασφαλισμένους στο Δημόσιο και στο ΙΚΑ προς την οριστική έξοδο από την απασχόληση.
Είναι εντυπωσιακό ότι ο αριθμός των νέων συνταξιούχων γυναικών σχεδόν διπλασιάστηκε το διάστημα 2009-2012 και από τις 57.000 εκτοξεύτηκε στις 98.000. Για τους άνδρες οι αντίστοιχες νέες συντάξεις ήταν 95.000 το 2009 και 142.000 το 2011, αύξηση κοντά στο 50%.
http://www.dimokratianews.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου