Τρίτη 8 Ιουλίου 2014

Π.Ε. ΦΩΚΙΔΑΣ: Εγκρίθηκε η μελέτη «Περιβαλλοντικών επιπτώσεων των έργων προστασίας ακτής Τολοφώνας


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΦΩΚΙΔΑΣ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ

 Άμφισσα, 4 Ιουλίου 2014
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΘΕΜΑ: Εγκρίθηκε η μελέτη «Περιβαλλοντικών επιπτώσεων των έργων προστασίας ακτής Τολοφώνας Π.Ε. Φωκίδας».
Η επιτροπή Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, γνωμοδότησε θετικά για την μελέτη «Περιβαλλοντικών επιπτώσεων των έργων προστασίας ακτής Τολοφώνας Π.Ε. Φωκίδας».
Το έργο εντάχθηκε στο πρόγραμμα των κεντρικών αυτοτελών πόρων ( ΚΠΑ) της Π.Ε. Φωκίδας με προϋπολογισμό 50.000. Πρόκειται για  το έργο  προστασίας της ακτής από τη διάβρωση μέσω τεχνητής αναπλήρωσης με επιλεγμένο χαλικώδες υλικό σε τρία (3) τμήματα της παραλίας Τολοφώνα όπου λόγω διάβρωσης σχεδόν δεν υφίσταται πλέον χερσαία παραλιακή ζώνη, καθώς και η θωράκιση του πόδα του υφιστάμενου υψηλού τοιχίου αντιστήριξης της παραλιακής οδού, μήκους περίπου 250μ, με την χρήση φυσικών ογκολίθων.
Το έργο προτείνεται να κατασκευαστεί σε τμήματα της παραλιακής ζώνης κατάντη του οικισμού Παραλία 'Γολοφώνας Δ.Ε. Τολοφώνας Δήμου Δωρίδος Π.Ε. Φωκίδας. Η παραλία Τολοφώνας βρίσκεται στα δυτικά παράλια του όρμου Ερατεινής και γειτνιάζει με την ομώνυμη παραλία.

Το προτεινόμενο έργο θα εκτελεστεί εντός των ορίων του αιγιαλού με σκοπό την προστασία των ακτών από τη διάβρωση. Στο σύνολο της περιοχής του έργου, έχουν καθοριστεί με αποφάσεις τα όρια αιγιαλού – παραλίας.
Η ακτή Τολοφώνας περιλαμβάνει τρία ιδιαίτερα προβληματικά τμήματα (ανατολικό, κεντρικό, δυτικό) από πλευράς διάβρωσης της παραλιακής ζώνης τα οποία χρήζουν επέμβασης. Άτακτα τοποθετημένοι φυσικοί ογκόλιθοι παρέχουν μερική προστασία στο τοιχίο της παραλιακής οδού και έχει διαβρωθεί η χερσαία παραλιακή ζώνη. Δείγματα ρηγματώσεων και καταστροφών, τόσο των τοιχείων όσον και των πλακοστρώσεων όπισθεν αυτών, είναι ήδη εμφανή. Καταστροφές έχουν σημειωθεί και στο δίκτυο φωτισμού όπου αρκετοί πυλώνες έχουν καταστεί ανενεργοί, λόγω της θαλάσσιας επίδρασης.

Σύμφωνα με τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) , η βέλτιστη λύση που επιλέχθηκε για τη συγκεκριμένη περίπτωση είναι η περιοδική αποκατάσταση των προβληματικών τμημάτων με τη μέθοδο της τεχνητής αναπλήρωσης. Στην παραλία της Τολοφώνας, θα γίνει τεχνητή αναπλήρωση με επιχώσεις επιλεγμένου υλικού συνολικού όγκου περίπου 36.000 m3, για την προστασία της ακτής από τη διάβρωση.

Για την προστασία του υφιστάμενου τοιχίου αντιστήριξης της παραλιακής οδού (από οπλισμένο σκυρόδεμα), όπου η έκθεση του σε κυματισμούς οδηγεί σε σταδιακή υποσκαφή του πόδα του τοιχίου και επακόλουθα σε ρηγμάτωση ή ακόμα και ανατροπή αυτού, προβλέπεται θωράκιση του πόδα με την χρήση φυσικών ογκόλιθων 200-350 kg. Για την πλησιέστερη προστασία έναντι υποσκαφής, προτείνεται η τοποθέτηση γεωπλέγματος, το οποίο θα διαστρωθεί σε όλη την επιφάνεια του πυθμένα κάτω από τα έργα θαλάσσιας προστασίας.

Τα τοιχία της παραλιακής οδού, όπου έχουν ρηγματωθεί, αποκολληθεί κλπ, θα καθαιρεθούν και θα ανακατασκευαστούν από ελαφρώς οπλισμένο σκυρόδεμα. Επίσης θα επιδιορθωθούν/ ανακατασκευαστούν τα τμήματα του πεζοδρομίου της παραλιακής οδού τα οποία έχουν καταστραφεί.

Οι υφιστάμενοι ογκόλιθοι προστασίας του τοιχίου της παραλιακής οδού κατά μήκος των επιχώσεων, θα παραμείνουν και θα ενσωματωθούν στα έργα τεχνητής αναπλήρωσης. Στις θέσεις υφιστάμενων οχετών ομβρίων που απαντώνται κατά μήκος των τριών τμημάτων τεχνητής αναπλήρωσης της ακτής, θα γίνει επέκταση αυτών σε μήκος περίπου τριών μέτρων και εν συνεχεία θα διαμορφωθεί «στραγγιστήριο» με χρήση φυσικών ογκόλιθων.

Η περιοχή του προτεινόμενου έργου, εμπίπτει στο δίκτυο ΝATURA 2000 με κωδικό «  GR2450004- ΠΑΡΑΛΙΑΚΗ ΖΩΝΗ ΑΠΟ ΝΑΥΠΑΚΤΟ ΕΩΣ ΙΤΕΑ».

Στο  θαλάσσιο οικοσύστημα στην περιοχή μελέτης εντοπίστηκε η παρουσία Posidonia oceanica. Τα λιβάδια Ποσειδωνίας είναι το σημαντικότερο οικοσύστημα «climax» που λειτουργεί στο θαλάσσιο περιβάλλον, με ιδιαίτερη σημασία για το ενεργειακό ισοζύγιο της θάλασσας, αλλά και για ένα ευρύτατο φάσμα θαλασσίων ειδών, που εξαρτώνται και αλληλεπιδρούν με τα λιβάδια αυτά.

Η ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ
ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΓΑΖΗ
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου