Τρίτη 24 Ιουνίου 2014

Βρέθηκε ο τάφος του Κόμη Δράκουλα, σφαγέα των Οθωμανών;

Εσθονοί ερευνητές επιχειρούν να ρίξουν φως σε ένα από τα ιστορικά μυστήρια του ύστερου Μεσαίωνα που ακόμα δεν έχει επιλυθεί, αυτό του τάφου του διάσημου Βλάχου ηγεμόνα του 15ου αιώνα Βλάντ Ντρακούλ, του επιλεγόμενου ανασκολοπιστή.

Του Παντελή Καρύκα

Μέχρι τώρα πιστευόταν ότι ο Βλαντ Τσέπες (ανασκολοπιστής), όπως είναι γνωστός, ετάφη στις τρανσυλβανικές Άλπεις. Ο Βλαντ γεννήθηκε το 1431. Από τον πατέρα του κληρονόμησε τον τίτλο του ιππότη του Τάγματος του Δράκου και έτσι έλαβε το προσωνύμιο Ντρακούλ. Ύστερα από πολλές περιπέτειες, ανέλαβε την ηγεμονία στη Βλαχία το 1456 και αναδείχτηκε σε έναν από τους μεγαλύτερους αντιπάλους των Οθωμανών, τους οποίους πολλάκις κατανίκησε, καταφέρνοντας, σχεδόν, να σκοτώσει ακόμα και τον Μωάμεθ τον Πορθητή.

Ο Βλαντ έγινε γνωστός από τη συνήθειά του να ανασκολοπίζει (παλουκώνει) τους Τούρκους που έπεφταν στα χέρια του. Γρήγορα ο τρόπος αυτός τιμωρίας ίσχυσε και κατά των απείθαρχων Βλάχων ευγενών. Τελικά εκθρονίστηκε από τον μικρότερο αδερφό του, ο οποίος για να κερδίσει τον θρόνο πρόδωσε αδερφό και πατρίδα στους Τούρκους. Ο Βλαντ κατάφερε να επανέλθει στον θρόνο του το 1476, για λίγο όμως, καθώς σύμφωνα με την επίσημη εκδοχή, τον δολοφόνησαν οι ευγενείς.

Η κόρη του Μαρία όμως είχε παντρευτεί έναν Ιταλό ευγενή. Αυτό ακριβώς το γεγονός οδήγησε την ερευνητική ομάδα του πανεπιστημίου του Ταλίν, στην υπόθεση ότι τελικά ο Βλαντ δεν πέθανε στη Ρουμανία, αλλά μεταφέρθηκε κρυφά στην Ιταλία, όπου έζησε, δίπλα στην κόρη του, πέθανε και ετάφη εκεί, σε μια εκκλησία στη Νάπολη.

Οι Εσθονοί ερευνητές υποστηρίζουν, ότι βάσει μιας προσφάτως ανακαλυφθείσας τοιχογραφίας στην εκκλησία της Σάντα Μαρία λα Νόβα, της Νάπολης, όπου έχουν ταφεί και η κόρη του και ο Ιταλός σύζυγος της, εκεί πρέπει να βρίσκεται και ο τάφος του ιδίου του Βλαντ Ντρακούλ. Ο Ιταλός ιστορικός, Ραφαέλο Γκλίνι, περιέγραψε την ευρεθείσα τοιχογραφία.

Ο τάφος του Βλαντ ήταν καλυμμένος με ζωγραφισμένα στους τοίχους, σύμβολα του «Οίκου της Τρανσυλβανίας», σύμφωνα με τις πηγές που επικαλείται ο Γκλίνι. Η τοιχογραφία που ανακαλύφθηκε εικονίζει έναν δράκο, ανάμεσα σε δύο μυθικές σφήγκες. Σύμφωνα με τον Γκλίνι η εν λόγω τοιχογραφία αποκαλύπτει το όνομα του Βλαντ Ντρακούλ.

Έχει βάσει η θεωρία αυτή; Δεν μένει παρά να το αποδείξει ο χρόνος.

1 σχόλιο:

  1. Ιδέα δεν έχουν κι αυτοί. Ο Βλαντ Τέπες δεν έχει πεθάνει. Δεν πέθανε ποτέ γιατί είναι απέθαντος βρικόλακας. Ζει στο τελευταίο κάστρο που έχτισε στο γκολφ της Γλυφάδας και άλλαξε το όνομά του σε Μητσοτάκη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή