Κυριακή 22 Ιουνίου 2014

Το δίλημμα Μπακογιάννη με τους Αντιπεριφερειάρχες

Ο μεγάλος πονοκέφαλος του Κώστα Μπακογιάννη είναι οι Αντιπεριφερειάρχες και στελέχωση του επιτελείου του, αφού από τη μια πρέπει να επιλεγούν οι ικανοί και οι γνώστες του αντικειμένου και από την άλλη πρέπει να κρατηθούν διάφορες ισορροπίες (κομματικές, γεωγραφικές, προσωπικές) και να υλοποιηθούν ίσως και κάποιες προεκλογικές δεσμεύσεις.

Ήδη η επιλογή του Νίκου Χαρδαλιά για τη θέση του Εκτελεστικού Γραμματέα της Περιφέρειας , προκάλεσε ποικίλα σχόλια και αντιδράσεις, αφού κάποιοι είπαν ότι θα μπορούσε στη θέση αυτή να τοποθετηθεί κάποιος "τοπικός" παράγοντας.
Ωστόσο και αυτοί που γκρινιάζουν δεν μπορούν να μην αναγνωρίσουν την εμπειρία και τη γνώση στα αυτοδιοικητικά του Νίκου Χαρδαλιά (διαβάστε σχετικά). 
Εκτός από τους Χωρικούς Αντιπεριφερειάρχες των 5 νομών της Περιφέρειας, ο Κώστας Μπακογιάννης έχει το δικαίωμα να ορίσει ακόμη 6 θεματικούς Αντιπεριφερειάρχες.
Το ένα σενάριο λοιπόν είναι οι Αντιπεριφερειάρχες να φτάνουν τους 11 συνολικά. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να "βολέψει" κανείς αρκετούς, αλλά από την άλλη θα πρέπει κάποιες αρμοδιότητες να περάσουν από τους χωρικούς στους θεματικούς, με όποιους κινδύνους αυτό μπορεί να συνεπάγεται.
Το άλλο σενάριο λέει να είναι λιγότεροι οι θεματικοί Αντιπεριφερειάρχες, τρεις ή τέσσερις, έτσι ώστε να μην υπάρξει πολυδιάσπαση αρμοδιοτήτων, αλλά και να μην θεωρηθεί ότι μέσα στη κρίση αυξάνονται οι δαπάνες, ενώ αντίθετα θα πρέπει να γίνουν περικοπές.
Ο νέος Περιφερειάρχης δέχεται διάφορες εισηγήσεις και είναι προβληματισμένος, ωστόσο ακόμη, όπως λένε οι πληροφορίες, δεν έχει πάρει την οριστική απόφαση, αν και κάποιοι είναι σχεδόν βέβαιοι ότι τελικά θα φτάσουμε να έχουμε 11 Αντιπεριφερειάρχες.
Το πρώτο τετ-α-τετ με τον ΚλέαρχοΤην περασμένη Τρίτη έγινε και η πρώτη συνάντηση μετά τις εκλογές του νέου Περιφερειάρχη με τον απερχόμενο "ένοικο" της πλ. Ελευθερίας.
Στη συνάντηση, που έγινε στα γραφεία της Περιφέρειας, ο Κώστας Μπακογιάννης συνοδευόμενος από τον Νίκο Χαρδαλιά και δυο ακόμη συμβούλους του, όχι αιρετούς, ζήτησε από τον Κλέαρχο Περγαντά και τους Δ/ντες της Περιφέρειας Στερεάς ενημέρωση για όλα τα τρέχοντα θέματα και φυσικά για τα οικονομικά μεγέθη σε όλα τα επίπεδα.
Οι πληροφορίες λένε ότι το κλίμα μεταξύ των δυο ανδρών δεν ήταν κακό, ωστόσο υπήρξαν και κάποιοι που έκαναν λόγο για "απαιτητικούς" συνεργάτες του Κώστα Μπακογιάννη, ενώ κάποιοι τους χαρακτήρισαν μέχρι και "επιθετικούς" στη συμπεριφορά.
Υπήρξαν βεβαίως και εκείνοι που σχολίασαν ότι, τι πιο φυσιολογικό από το να ζητά κανείς τα αυτονόητα. Δηλαδή μια σωστή και υπεύθυνη ενημέρωση για τα τεκταινόμενα στη Περιφέρεια, ώστε να προετοιμαστούν όσο πιο γρήγορα και πιο καλά γίνεται για την επόμενη μέρα.
Οι επαφές Μπακογιάννη με τη Ρένα Δούρου
Ένα άλλο μέτωπο, που είναι σοβαρό και ανοιχτό, είναι αυτό με την κυβέρνηση και την κεντρική διοίκηση.
Έτσι κι αλλιώς οι Περιφέρειες δεν είναι ικανοποιημένες, αλλά οι πληροφορίες που θέλουν την κυβέρνηση να φέρει τροπολογία για περικοπή κατά 15% του προϋπολογισμού των Περιφερειών, έχει προκαλέσει σοκ σε παλιούς και νέους περιφερειάρχες, που μέχρι χθες άκουγαν ότι θα στηριχθεί και θα αναβαθμιστεί ο ρόλος του αιρετού Περιφερειάρχη.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ ο Κώστας Μπακογιάννης έχει συζητήσει το θέμα με τη νέα Περιφερειάρχη Αττικής Ρένα Δούρου, καθώς επίσης και με άλλους Περιφερειάρχες για να δρομολογήσουν από κοινού τις επόμενες ενέργειές τους, που θα λάβουν σάρκα και οστά, το προσεχές χρονικό διάστημα, ώστε να προλάβουν τις όποιες αρνητικές εξελίξεις.

1 σχόλιο:

  1. 5 ΧΩΡΙΚΟΙ 6 ΘΕΜΑΤΙΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΠΑΡΑΣΥΜΒΟΥΛΟΙ,ΚΑΙ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΚΑΗΜΕΝΗ ΕΛΛΑΔΟΥΛΑ ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ ΤΗΣ ΦΤΩΧΙΑΣ ΤΩΝ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΩΝ ΤΩΝ ΜΙΣΘΩΝ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΠΕΙΝΑΣ.ΑΝ ΟΛΟΙ ΑΥΤΟΙ ΛΑΜΒΑΝΑΝ ΜΟΝΟ ΤΗΝ ΣΥΝΤΑΞΗ ΤΟΥΣ Η ΜΟΝΟ ΤΟΝ ΜΙΣΘΟ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΙΣ ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΕΣ ΚΑΙ ΑΔΙΑΝΟΗΤΕΣ ΑΤΙΜΙΣΘΙΕΣ ΤΩΝ 3.000-4.000 ΕΥΡΩ ΘΑ ΠΗΓΑΙΝΑΝ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή