Τετάρτη 14 Μαΐου 2014

ΑΡΔΕΥΣΗ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΥ ΕΛΑΙΩΝΑ ΆΜΦΙΣΣΑΣ... ΟΛΟΙ ΑΝΑΡΜΟΔΙΟΙ ! ΕΡΓΟ ΒΙΤΡΙΝΑΣ ;


Η  υπόθεση της πυρκαγιάς του Αυγούστου του 2013 στον ελαιώνα της Άμφισσας και όσα ήρθαν στην δημοσιότητα  σχετικά με το έργο της άρδευσής του   ανέδειξαν   ότι πιθανότατα πάλι  κάποιοι  παίζουν ανεύθυνα ψηφοθηρικά παιχνίδια κατασπαταλώντας πολύτιμους πόρους.
Στις 1/4/2014 κατατέθηκε στην Βουλή η ακόλουθη ερώτηση:

«

Ερώτηση για την υδροδότηση του υπό κατασκευή αρδευτικού δικτύου του ελαιώνα Άμφισσας

Ερώτηση
Προς τους Υπουργούς
-Εσωτερικών
-Οικονομικών
-Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής
-Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
-Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων

Θέμα: Υδροδότηση του Ελαιώνα Άμφισσας.

Στην περιοχή του Ελαιώνα Άμφισσας, ο οποίος έχει χαρακτηριστεί ως «παραδοσιακός» και αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα του Δελφικού Τοπίου, κατασκευάζεται το έργο «Αρδευτικό έργο Ελαιώνα Άμφισσας Νομού Φωκίδας», προϋπολογισμού 37.205.000 ευρώ, με ποσό εργολαβικής σύμβασης 20.354,446,47 ευρώ.

Με το έργο αυτό προβλέπεται η άρδευση της πεδινής κοιλάδας μεταξύ Άμφισσας, Χρισσού, Δελφών, Ιτέας και Σερνικακίου, συνολικής έκτασης 34.810 στρεμμάτων, με συνολικών μήκος αγωγών 167.000 μέτρα.

Το αρδευτικό δίκτυο έχει χωρισθεί σε τρεις ζώνες, με βάση την στάθμη της πιεζομετρικής γραμμής, με δύο σημεία υδροληψίας (το ένα στην Άμφισσα και το  άλλο στο Χρισσό) από τον αγωγό μεταφοράς του νερού προς Αθήνα της ΕΥΔΑΠ.

Ο φορέας υλοποίησης του έργου, με την εκτίμηση ότι έως τα τέλη του 2014 θα έχει ολοκληρωθεί το έργο άρδευσης του Ελαιώνα Άμφισσας, θεωρεί ότι η μόνη πηγή υδάτινων πόρων που έχει προβλεφθεί είναι η ΕΥΔΑΠ Α.Ε.

Με βάση τα ανωτέρω,

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

-Έχει αναλάβει επίσημα η ΕΥΔΑΠ Α.Ε. την υποχρέωση υδροδότησης της άρδευσης της περιοχής; Αν ναι με ποιον τρόπο και ποιους όρους;

-Πόσες φορές την τελευταία 20ετία ο Ελαιώνας Άμφισσας έχει υδροδοτηθεί από τον ταμιευτήρα Μόρνου;

-Δεδομένου ότι ο ταμιευτήρας Μόρνου προορίζεται για υδροδότηση πόλεων, σε περίπτωση που η στάθμη στη λίμνη σηματοδοτεί έλλειψη πόσιμου νερού, έχει προβλεφθεί εναλλακτικός τρόπος κάλυψης των αρδευτικών αναγκών του Ελαιώνα Άμφισσας;

-Πώς θα εξασφαλιστεί η με χαμηλό κόστος διάθεση νερού προς τους καλλιεργητές και η απρόσκοπτη λειτουργία του έργου σε περίπτωση που ιδιωτικοποιηθεί η ΕΥΔΑΠ;

Οι ερωτώντες βουλευτές
Σταθάς Γιάννης
Κυριακάκης Βασίλης
Αποστόλου Ευάγγελος                                                                           

    
 και το Υποδομών και Μεταφορών δηλώνοντας ότι το θέμα δεν εμπίπτει στην αρμοδιότητά τους. Με τέταρτο έγγραφο  απάντηση το Γραφείο Κοινοβουλευτικού ελέγχου επισημαίνει ότι η Ειδική Γραμματεία Υδάτων του ΥΠΕΚΑ έχει ως αντικείμενο την επεξεργασία και διαμόρφωση εισηγήσεων προς την Εθνική Επιτροπή Υδάτων για τέτοια θέματα.
     
Συνοψίζοντας  για το Υπ. Εσωτερικών και για το Γραφείο Κοινοβουλευτικού Ελέγχου αρμόδια να απαντήσουν είναι τα άλλα Υπουργεία. Όλα όσα απάντησαν  δηλώνουν αναρμόδια. Το  Αγροτικής Ανάπτυξης που είναι και ο υπεύθυνος για την κατασκευή αυτού του έργου είναι το μόνο που  δεν απαντά. Να υποθέσουμε ότι  αδιαφορεί   ή έχει καταλάβει ότι η απάντηση θα εκθέσει κάποιους που πρέπει;
Μέχρι να επανέλθουμε  με ότι νέο προκύψει μπορούμε σαν αρχή να «μυρίσουμε» από πολλές πηγές ότι  αυτό που αρχικά ακουγόταν απίθανο   είναι  αλήθεια. Το έργο εκτελείτε χωρίς καμία εξασφάλιση ή δέσμευση για το από πού θα παίρνει νερό  το δίκτυο.   Επίσης αυτό που μπορούμε να εκτιμήσουμε είναι ότι το νερό ΜΑΣ, το αγαθό του τόπου ΜΑΣ το οποίο παίρνουν τσάμπα από τα βουνά ΜΑΣ έχοντας μαζέψει στους αποταμιευτήρες  πολλές πηγές που επί αιώνες πότιζαν τα χωράφια και τα χωριά ΜΑΣ δωρεάν,  όχι μόνο δεν πρόκειται να μας το δώσουν δωρεάν όπως επιτάσσει η στοιχειώδη λογική  αλλά   έχουν σκοπό ΝΑ ΜΑΣ ΤΟ ΧΡΕΩΣΟΥΝ. Το δικό μας νερό !!!
    

3 σχόλια:

  1. Ο Κ. ΡΑΜΜΟΣ Ο Κ.ΜΑΡΟΥΤΣΟΣ Η Κ.ΓΑΖΗ ΤΙ ΕΧΟΥΝ ΝΑ ΑΠΑΝΤΗΣΟΥΝ ΥΠΕΥΘΥΝΑ ΚΑΙ ΔΕΣΜΕΥΤΙΚΑ?Ο Κ.ΡΑΜΜΟΣ ΕΧΟΝΤΑΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΗΣ ΦΩΤΙΑΣ ΤΟΥ ΕΛΑΙΩΝΑ ΛΟΓΩ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΟΗΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΑΡΔΕΥΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΕΝ ΔΥΝΑΜΕΙ ΑΝΑΛΗΨΗΣ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΕΡΕΙΦΕΡΕΙΑΣ Η ΟΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ Η ΠΛΕΟΝ ΑΡΜΟΔΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ ΟΦΕΙΛΕΙ ΝΑ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙ.ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΗΝ Κ.ΓΑΖΗ ΗΡΘΕ ΚΑΙ ΑΠΕΡΧΕΤΕ ΑΥΤΟ ΑΡΚΕΙ,Ο Κ.ΜΑΡΟΥΤΣΟΣ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΑΓΡΟΤΩΝ ΔΙΑΤΕΙΝΟΤΑΝ ΟΤΙ ΝΕΡΟ ΥΠΑΡΧΕΙ,ΠΑΡΟΝ ΗΤΑΝ ΚΑΙ Ο Κ.ΡΑΜΜΟΣ Ο ΟΠΟΙΟΣ ΕΧΟΝΤΑΣ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΑΝΥΠΑΡΚΤΟ ΝΕΡΟ ΠΑΡΕΜΕΙΝΕ ΑΠΛΑ ΑΚΟΥΣΤΙΚΟΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΟΥΤΕ ΤΟ ΝΕΡΟ, ΟΥΤΕ Η ΦΩΤΙΑ, ΟΥΤΕ ΚΑΙ ..ΟΙ ΣΕΙΣΜΟΙ ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΣΑΣ ΒΓΑΛΟΥΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ, ΜΕ ΤΕΤΟΙΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΣΜΟΥ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΤΙΣ ΔΙΚΕΣ ΣΑΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ ΠΕΡΕΙΦΕΡΕΙΑΡΧΕΣ ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ ΕΚΦΡΑΖΟΥΝ ΤΑ ΠΡΟΒΑΤΑ ΣΤΟ ΜΑΝΤΡΙ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή