Παρασκευή 16 Μαΐου 2014

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΕΓΚΟΣ: "ΕΧΟΥΜΕ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ"

Tους λόγους για τους οποίους ζητά την ψήφο ανατροπής από τους πολίτες του Δήμου Δελφών εξηγεί ο επικεΦαλής της παράταξης "Πολίτες στο Προσκήνιο" κι υποψήφιος Δήμαρχος, Παναγιώτης Μέγκος σε μεγάλη συνέντευξη του στο Amfissaface.
 Συνέντευξη στους Γιώργο Σκόκα και Ηλία Τσίγκα
Π.Μ.: Αρχικά να σας ευχαριστήσω για την προσπάθεια ενημέρωσης των πολιτών της περιοχής μας. Να ξέρετε ότι στο σχεδιασμό μας ο ρόλος των τοπικών ιστοσελίδων καταλαμβάνει σπουδαίο δημοκρατικό ρόλο, καθώς μπορούν να αποτελέσουν πυρήνα αμφίδρομης πληροφόρησης και συναπόφασης για πάρα πολλά θέματα στα πλαίσια της κοινωνίας των πολιτών.
- κ. Μέγκο, συνηθίζουν να ταυτίζουν τους "Πολίτες στο Προσκήνιο" με το ΣΥΡΙΖΑ. Πώς τοποθετείστε;
Οι ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΤΟ ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ δεν είμαστε ομάδα ιδεολογικής και κομματικής ενότητας, αλλά μόνο πολιτικής και μάλιστα αυτοδιοικητικής πολιτικής.
Έχουμε πρόγραμμα και καταστατικό. Με ανοιχτές συνελεύσεις μελών και φίλων καταλήγουμε στις βασικές επιλογές μας. Μέλος μας είναι όποιος αποδέχεται τα παραπάνω. Αυτό είναι το κριτήριο μας και όχι η κομματική ένταξη, η οποία είναι σεβαστή αλλά όχι αναγκαία. Σε μας δεν δόθηκαν χρίσματα, ούτε μας οργάνωσαν κομματικοί μηχανισμοί. Αντίθετα μας στήριξαν και μας στηρίζουν, χωρίς ανταλλάγματα, όσοι πιστεύουν στην προσπάθειά μας.
- Κατηγορήσατε έντονα την απερχόμενη δημοτική αρχή καθώς και τον πρώην επικεφαλής της για διαφθορά κι αδιαφάνεια. Αρκεί να φύγουν, επομένως, εκείνοι και να αντικατασταθούν από άλλους, πιο "καθαρούς'; Η διαφάνεια στο Δήμο είναι μόνο θέμα προσώπων ή δομών;
Φυσικά είναι θέμα και προσώπων αλλά όχι μόνο. Γενικότερα στην πατρίδα μας λείπει απελπιστικά ο έλεγχος. Η μακρά περίοδος κομματοκρατίας και ρουσφετολογίας απομάκρυναν κάθε έννοια δημοκρατικού ελέγχου. Επομένως μόνο με ανάπτυξη δημοκρατικών θεσμών ελέγχου μέσα από ισχυρές ενέσεις άμεσης δημοκρατίας μπορεί να ισορροπήσουμε την κατάσταση. Όσο για τα πρόσωπα σήμερα έχουμε δικαιωθεί. Και ο κ Ταγκαλής και ο κ Παναγιωτόπουλος δειλά δειλά ομολογούν –χωρίς αυτοκριτική βέβαια – τις ανομίες. Θα επανέλθουμε αναλυτικά.
- Στο δημόσιο λόγο σας έρχεται κι επανέρχεται επίμονα το θέμα του Μνημονίου. Αυτό κι οι επιπτώσεις του, ωστόσο, αποτελούν μια σκληρή πραγματικότητα. Πως εσείς ως Δήμαρχος θα υπερβείτε την έλλειψη πόρων που επέφεραν τα μνημόνια;
Η οικονομική κατάσταση είναι δραματική. Η έλλειψη πόρων δημιουργείται από το τρίγωνο Κυβέρνηση, κακοδιαχείριση δήμου (έλλειμμα, δάνεια), και ανεργία δυσπραγία πολιτών. Από αυτό προκύπτει και η απάντηση. Αντίσταση στις κυβερνητικές μνημονιακές πολιτικές, διαχειριστικός έλεγχος, απόδοση ευθυνών, μείωση όλων των εξόδων του δήμου ακόμη και εθελοντική μείωση αποδοχών των αιρετών κτλ, διερεύνηση όλων των δυνατοτήτων αξιοποίησης των συγκριτικών πλεονεκτημάτων του τόπου για οικονομική ανάπτυξη. Η ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας είναι η θεμελιώδης υποχρέωση της αυτοδιοίκησης που εκτός ότι επιτυγχάνει την ευημερία της τοπικής κοινωνίας είναι αυτό που θα επιτρέψει και την ανεξαρτησία σε επίπεδο Εθνικής Οικονομίας.
-Η κατάργηση ή επαναδιαπραγμάτευση των μνημονίων είναι θέμα που δεν άπτεται των αρμοδιοτήτων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Μήπως νοθεύετε τον αυτοδιοικητικό σας λόγο με τη διαρκή επίκληση του Μνημονίου και των εφαρμοστικών νόμων;

Η τοπική αυτοδιοίκηση αν πραγματικά ήταν και τοπική και δημοκρατική και αυτοδιοίκηση, δεν θα είχε φτάσει η χώρα στα μνημόνια. Το πιστεύουμε αυτό βαθειά από την στιγμή που όλοι ισχυρίζονται και δυστυχώς έτσι είναι, ότι το πιο διεφθαρμένο κομμάτι του κρατικού μηχανισμού είναι η αυτοδιοίκηση και δομές όπως η πολεοδομία. Άρα στον Δήμο των ενεργών πολιτών πέφτει σημαντικότατο βάρος για το ξεπέρασμα της κρίσης μέσα από την συνολική κοινωνική ανασυγκρότηση του τόπου.
- Έχετε αναφερθεί κι υποστηρίξει ότι άτομα του συνδυασμού σας δέχτηκαν πιέσεις να μη συμπεριληφθούν στο ψηφοδέλτιό σας. Μπορείτε να γίνετε σαφέστερος;
Η γεωγραφία του πολιτικού τοπίου και των ψηφοδελτίων είναι προφανής. Μία δημοτική κίνηση σαν την δική μας με ένα δημοτικό σύμβουλο να δημιουργεί συνεχώς «προβλήματα» στα δημοτικά συμβούλια και «αναταράξεις» στην κοινωνία δεν μας καθιστά αρεστούς. Φυσικό να ασκηθούν πιέσεις. Ταράξαμε ισορροπίες δεκαετιών της οποίες είχαν μεθοδικά προκαλέσει κάποιοι που πλούτιζαν και ευημερούσαν από την φτώχια και την εγκατάλειψη που παρέδιδε τον τόπο μας και τους εναπομείναντες κατοίκους έρμαιο άπληστης εκμετάλλευσης. Περάσαμε τις εξετάσεις με την σταθερότητα στους στόχους μας και την ανθεκτικότητα μας. Η ρίψη λάσπης προκειμένου να μας θάψουν καθημερινό σπορ. Δεν θα πετύχουν . Ας το καταλάβουν . Είμαστε σπόρος και θα φυτρώνουμε συνεχώς.
- Διατυπώνετε με έμφαση την άποψη ότι οι συνδυασμοί των κ. Ταγκαλή και Παναγιωτόπουλου "αποτελούν τους δύο συνδυασμούς του κ. Φουσέκη" σε μια προσπάθεια να διατηρηθεί η εξουσία στα ίδια κέντρα. Πού το βασίζετε αυτό; Θα θέλατε να μας το διευκρινίσετε;
Δεν προέρχονται απλά από την ίδια πολιτικοιδεολογική μήτρα αλλά έχουν και κοινή πορεία στο χρόνο της τελευταίας δημοτικής αρχής. Ούτε μια φορά δεν διαφοροποιήθηκαν μεταξύ τους και στο σύνολο της παράταξης τους. Δεν είναι αυτό αρκετό; Φυσικά στο μέλλον εφόσον δεν τα ξαναβρούν μεταξύ τους – πράγμα που είναι το πιο πιθανό- «θα πρέπει» να αναδείχνουν δευτερεύουσες διαφορές τις οποίες θα αναγάγουν σε πρωταρχικές προκειμένου να πολιτεύονται δήθεν “διαφορετικά” καταλήγοντας όμοια.
- Στην περίπτωση που θα είστε στο β΄γύρο, σε ποιούς χώρους θα στραφείτε κι από πού περιμένετε στήριξη;
Φυσικά στους πολίτες που δεν βολεύονται με λιγότερο ουρανό. Σε όλους τους δημοκράτες που βλέπουν ότι πρέπει να αλλάξουμε πορεία ανατρέποντας όλους και όλα όσα μας έφεραν ως εδώ. Σίγουρα για να αλλάξει η κακή διαχείριση των κοινών πρέπει πρώτα απ ‘όλα να αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο στέκονται απέναντι στις ευθύνες που έχουν στα κοινά οι ίδιοι οι ψηφοφόροι. Εμείς προσφέρουμε την δυνατότητα επιλογής που δεν είχε ο πολίτης μέχρι σήμερα και δεν είμαστε μόνο λόγια. Αυτό για το οποίο εργαζόμαστε με συνέπεια εδώ και τρία χρόνια με όποια αποτελεσματικότητα μπορούμε να έχουμε με την επίσημη Δημοτική αρχή να εναντιώνεται, αφορά την στήριξη του συμφέροντος του συνόλου των κατοίκων του Δήμου. Ακόμη και οι εργαζόμενοι στον τομέα του βωξίτη για τον οποίο έχουμε συκοφαντηθεί σε απίστευτο βαθμό γνωρίζουν πολύ καλά ότι εάν συνεχιστεί έτσι η κατάσταση και ξαναπάρουν τον Δήμο αυτοί που στηρίζουν τυφλά και απόλυτα τα συμφέροντα της επιχείρησης και αυτοί θα βγουν ζημιωμένοι. Ιδιοκτήτες φορτηγών πιθανότατα θα βρεθούν στον δρόμο και οι μισθοί των εργαζομένων θα φθάσουν στο ναδίρ. Κάποιοι τάζουν πάλι σε χιλιάδες ψηφοφόρους δουλειά που όλοι γνωρίζουμε ότι δεν πρόκειται να δοθεί γιατί απλά δεν υπάρχει. Eμείς υπηρετούμε την ανάπτυξη που θα προσφέρει σε όλους την δυνατότητα να εργαστούν. Εμείς απευθυνόμαστε σε όλους γιατί υπηρετούμε το συμφέρον όλων. Οι άλλοι μπορούν να πουν το ίδιο;
- Πολλοί είναι εκείνοι που θεωρούν την κίνησή σας εχθρικοί προς τη μεταλλευτική δραστηριότητα και τις εξορύξεις. Ποιά είναι, τελικά, η ακριβής σας θέση;
Πράγματι πλευρές της μεταλλευτικής δραστηριότητας όπως γίνεται σήμερα είναι εχθρική σε κάθε άλλη οικονομική κίνηση. Ο βωξίτης είναι πλούτος της Φωκίδας και της Ελλάδας. Δεν έγινε πριν χιλιάδες χρόνια για να ανήκει κληρονομικό δικαίωμα στον κάθε Κυριακόπουλο. Eπειδή η επίσημη πολιτεία του δίνει το δικαίωμα της εκμετάλλευσης και η κοινωνία το επιτρέπει, δεν σημαίνει ότι αυτόματα αποκτά και το δικαίωμα για φρενάρισμα κάθε άλλου είδους ανάπτυξης του τόπου μας. Δεν σημαίνει ότι όλα θα υποτάσσονται στις προτεραιότητες της μεταλλείας. Ξεκάθαρη λοιπόν η θέση μας: Αυστηρή τήρηση των περιβαλλοντικών όρων, έλεγχος από την αυτοδιοίκηση της τήρησής τους. Πραγματικός έλεγχος στην πορεία αποκατάστασης. Οι υποχρεώσεις που δεν υλοποιούνται επί δεκαετίες στα βουνά μας είναι υποχρεώσεις να πληρώσει μεταφορικό έργο στα φορτηγά μας και να πληρώσει μισθούς σε επιπλέον εργαζόμενους. Ποιος είναι εχθρικός είναι πολύ ξεκάθαρο.
- Έχετε συχνά τονίσει ότι είστε εναντίον του "Καλλικράτη". Ρεαλιστικά, ωστόσο, πρόκειται για ένα θεσμό που δε θα καταργηθεί. Σε αυτή την οπτική, ποιές δραστικές ίσως παρεμβάσεις προκρίνετε ως καθοριστικές;
Στην απάντηση μας για τον Καλλικράτη, προφανώς θα χρειαστούμε και τα συμπεράσματα από την εκδήλωση με τον κ Κατρούγκαλο.
Ο Καλλικράτης είναι από κατασκευής πρόχειρος και αντιδημοκρατικός. Αν οι δημοτικοί άρχοντες δεν φροντίσουν από μόνοι τους να προχωρήσουν σε σημαντικές αλλαγές, φοβόμαστε ότι θα μετατρέψει την πρωτοβάθμια αυτοδιοίκηση σε ιδιωτική μονοπωλιακή εταιρεία και μάλιστα offshore. Για παράδειγμα ας ρίξουμε μια ματιά στα ψηφοδέλτια και στους περιορισμούς που ο νόμος βάζει. Με πια λογική κοινότητες ακόμη και ελάχιστων κατοίκων πρέπει να εκπροσωπηθούν τοπικά δια μέσου των κεντρικών ψηφοδελτίων;! Προφανώς για να μην σπάσει η κομματοκρατία και το αρχηγικό δημαρχοκεντρικό μοντέλο. Λοιπόν προτείνουμε την δυνατότητα μόνο τοπικού ψηφοδελτίου στις κοινότητες ακόμη και με δυνατότητα ενιαίου ψηφοδελτίου με αναλογική όμως διασφάλιση.
Πρωταρχική μας θέση και δέσμευση η αυτοτέλεια της κοινότητας τόσο η διοικητική όσο και η οικονομική. Δικαίωμα βέτο της κοινότητας σε θέμα που την αφορά σε απόφαση του Δημοτικού συμβουλίου. Συνελεύσεις γειτονιάς και περιοχής προκειμένου να δουλέψει ο συμμετοχικός προϋπολογισμός και ο δημοκρατικός προγραμματισμός. Δημοψηφίσματα μετά από αίτημα μεγάλου αριθμού πολιτών. Ανάκληση δημοτικού συμβούλου εφόσον ικανός αριθμός πολιτών της περιοχής από την οποία εκλέγεται το αιτιολογεί. Καθιέρωση Δημοτικού συμβούλιου ελέγχου από πολίτες της δημοτικής αρχής. Δημιουργία συνθηκών ηλεκτρονικής δημοκρατίας. Πχ παρακολούθηση δημοτικών συνεδριάσεων και παρέμβαση πολίτη από απομακρυσμένη περιοχή. Δημιουργία φόρουμ ενημέρωσης και ανταλλαγής απόψεων επί θεμάτων τοπικής αυτοδιοίκησης στις έδρες κοινοτήτων και δημοτικών ενοτήτων κτλ. Άλλα από αυτά χρειάζεται αλλαγή νόμου και άλλα αρκετά πάντως η θέληση και δημοκρατική συνέπεια της δημοτικής παράταξης.
- Να περάσουμε στην πυρκαγιά του ελαιώνα τον περασμένο Αύγουστο. Αν εκλεγείτε Δήμαρχος, ποιές δεσμεύσεις αναλαμβάνετε απέναντι στους πληγέντες ελαιοπαραγωγούς;
Εμείς δεν κοροϊδεύουμε. Χρειάζεται ολοκληρωμένο σχέδιο ανάταξης του ελαιώνα και σύνδεση του με την ανασυγκρότηση της περιοχής. Έχουμε έρθει σε επαφή με πανεπιστημιακούς δασκάλους για αυτό το δύσκολο έργο. Η πυρκαγιά στις 5 Αυγούστου για εμάς ήταν εμπρησμός. Καταφύγαμε λοιπόν στον κ. εισαγγελέα Αρείου Πάγου ζητώντας να αποδοθούν ευθύνες και σημειώνοντας την πλημμελή κατά την εκτίμησή μας διερεύνηση της υπόθεσης. Ανησυχήσαμε από την προχειρότητα του έργου άρδευσης ελαιώνα και τον τρόπο χρήσης νερού. Κατατέθηκε μετά από ενημέρωσή μας ερώτηση στα αρμόδια υπουργία. Δυστυχώς οι απαντήσεις ομιλούν περί αναρμοδιότητας όλων!!! Οι ελαιοπαραγωγοί μόνο δυναμικά μπορούν να απαιτήσουν. Χρειαζόταν η δημοτική αρχή και η περιφέρεια να σταθούν στο πλευρό τους. Αυτό θα κάνουμε. Το πρόβλημα πυρκαγιά ελαιώνα πρέπει να φτάσει μέχρι τις Βρυξέλλες με κοινές και δυναμικές προσπάθειες όλων μας. Από την αρχή το τονίζαμε αλλά οι υποσχέσεις των γνωστών, αποπροσανατόλισαν όλους τους καλόπιστους πολίτες.
- Είστε ικανοποιημένος από τη θέση που έχει ο τουριστικός τομέας στις αναπτυξιακές προτεραιότητες του Δήμου μέχρι τώρα; Ποιες είναι, παράλληλα, οι προτάσεις σας για την ανάπτυξη των ορεινών όγκων του Δήμου;
Πώς να είμαστε ευχαριστημένοι όταν στον Εθνικό Νόμο που δημοσιεύτηκε μόλις τον Δεκέμβριο του 2013 για τις περιοχές που θα αναπτυχθούν τουριστικά τα επόμενα χρόνια στην Ελλάδα δεν αναφέρεται καν το όνομα Δελφοί. Όταν δεν υπάρχουμε επίσημα ως τουριστική περιοχή. Το ίδιο και η κρουαζιέρα για το λιμάνι των Δελφών. Αυτό είναι το πραγματικό έργο των ανθρώπων της απερχόμενης Δημοτικής Αρχής το οποίο δηλώνει ξεκάθαρα τις προθέσεις τους ανεξάρτητα από το τι τάζουν πάλι προεκλογικά. Αυτή είναι η πραγματικότητα και αφορά την διαγραφή του τουρισμού από τις παραγωγικές δραστηριότητες του Δήμου Δελφών. Τι προτείνουν στη θέσης της; Δεν έχουν τίποτα να προτείνουν και δεν υπάρχει κάτι άλλο να προτείνουν. Το έκαναν, το επέτρεψαν αδιαμαρτύρητα όμως και αυτό είναι απαράδεκτο. Και δεν δηλώνουν να έχουν την πρόθεση να το αποκαταστήσουν. Εμείς έχουμε απ’ αρχής το 2010 κατατεθειμένη ολοκληρωμένη πρόταση. Σχετικά ολιγοσέλιδα κείμενα έχουν δημοσιευτεί και φέτος και μάλιστα από την αρχή της προεκλογικής περιόδου. Δύο πολύ καλά κείμενα συμπληρωματικά το ένα του άλλου (Καλοθανάσης Α και Κόλλιας Γ.) πίσω από οποία υπάρχουν πολύ περισσότερες σελίδες με λεπτομέρειες που σίγουρα δεν μπορούμε να τις αναφέρουμε εδώ. . Φυσικά το συγκριτικό πλεονέκτημα της περιοχής λέγεται ΔΕΛΦΟΙ. Πρέπει να δούμε σαν ενιαίο χώρο το Γαλαξίδι, την Κίρρα, τον ελαιώνα, το Χρισσό, τους Δελφούς, την Άμφισσα και τους αρχαιολογικούς χώρους των ορεινών όγκων. Η ενοποίηση των χώρων με ενιαίο εισιτήριο μπορεί να αποδώσει τα μέγιστα όπως συμβαίνει και στο εξωτερικό. Ο τουρισμός των Δελφών έχει ένα ακόμη τεράστιο πλεονέκτημα . Σε αντίθεση με των νησιών είναι 12μηνης περιόδου! Ποτέ αυτό δεν το έλαβαν υπόψη τους οι διοικούντες. Βέβαια η οικονομία του τουρισμού, είναι άκρως προβληματική όταν δεν συνοδεύεται από πρωτογενή παραγωγή και μεταποίηση. Η καμπύλη του τουρισμού είναι καμπύλη ζήτησης. Αν δεν πηγαίνει μαζί με την καμπύλη παραγωγής τότε τα πράγματα είναι αρνητικά. Η ελιά, και τα κτηνοτροφικά προϊόντα βιολογικής παραγωγής, η μεταποίησή τους, μπορεί να δημιουργήσουν και θέσεις εργασίας και πρόσθετο εισόδημα. Βασικό η φτηνή ενέργεια ειδικά στον ορεινό όγκο για κάθε δραστηριότητα. Η πρόταση μας ειδικά μετά την σχετική εκδήλωση με τον καθηγητή κ Τύμπα είναι ολοκληρωμένη και κατατεθειμένη. Σε μια τέτοια περίπτωση η δημιουργία καθετοποιημένων συνεργατικών μονάδων σε επίπεδο κοινότητας είναι η σύγχρονη απάντηση. Σε κάθε περίπτωση η διασύνδεση Δήμου Περιφέρειας Πανεπιστήμιου μπορεί να δίνει λύσεις και εφικτές και εφαρμόσιμες αλλά κυρίως με την μέγιστη κοινωνική αποδοτικότητα.
- κ. Μέγκο, σας ευχαριστούμε πολύ!
Κι εγώ σας ευχαριστώ!
http://amfissaface.gr 



1 σχόλιο:

  1. ΟΙ ΑΠΕΡΧΩΜΕΝΟΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΛΟΓΟΔΟΤΗΣΟΥΝ κ. ΜΕΓΚΟ ! ΚΑΠΟΤΕ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ Η ΑΡΧΗ ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΘΟΥΝ ΟΙ ΔΗΜΟΤΕΣ ΠΟΙΟΙ ΑΠΟΦΑΣΙΖΑΝ ΓΙ ΑΥΤΟΥΣ , ΝΑ ΜΑΘΟΥΝ π.χ. ΠΟΙΟΙ ΝΟΙΑΖΟΝΤΟΥΣΑΝ {και γιατι}ΓΙΑ ΤΑ ΤΟΥΜΠΑΝΑΡΙΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΕ ΤΑ ΧΩΡΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΕΙΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΑΣ , ΠΟΙΟΙ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΕΚΩΠΤΟΝΤΟ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΤΟ ΚΥΡΙΟΤΕΡΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ {και του Νομου} ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΜΟΝΟ , ΑΠΟΦΕΥΓΟΝΤΑΣ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΜΑΝΙΩΔΩΣ ΤΗΝ ΛΕΞΗ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ , ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΑ κ.λ.π. ΝΑ ΜΑΘΟΥΝ {θα μαθουν ? } ΤΟΝ ΡΟΛΟ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΣΤΑ ΔΡΩΜΕΝΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΖΗΤΑΜΕ ΤΗΝ ΑΔΕΙΑ ΤΗΣ ΓΙΑ ΟΤΙ ΝΟΜΙΖΟΥΜΕ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΑΣ !!!!!!!! ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΠΟΛΛΑ !!!! Λ Ο Γ Ο Δ Ο Σ Ι Α !!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή