Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2014

Έλεος...άλλα 5 δισ. ευρώ ζητάνε οι τραπέζες..

Στα 5 δισ. ευρώ οι κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις

 ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΓΙΑΝΝΗΣ
Στα επίπεδα των 5 δισ. ευρώ κυμαίνονται οι κεφαλαιακές ανάγκες των τεσσάρων συστημικών τραπεζών όπως προσδιορίστηκαν με βάση το stress test που πραγματοποίησε η BlackRock. Σύμφωνα με συγκλίνουσες εκτιμήσεις τραπεζικών πηγών οι κεφαλαιακές ανάγκες διαμορφώνονται στα 2,5 δισ. ευρώ για τη Eurobank, στα 2 δισ. ευρώ για την Εθνική Τράπεζα και σε λιγότερο από 500 εκατ. ευρώ για την Τράπεζα Πειραιώς. Η Alpha Bank, είναι η μόνη από τις συστημικές τράπεζες, που φαίνεται ότι δεν χρειάζεται πρόσθετα κεφάλαια.
 Σημειώνεται πάντως ότι εκκρεμεί η συμφωνία τρόικας - Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) για ορισμένες τεχνικές πτυχές της άσκησης, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικές διαφοροποιήσεις στα τελικά αποτελέσματα. Τραπεζικές πηγές εκτιμούν ότι μόνο μικρές αυξομειώσεις από το επίπεδο των 5 δισ. ευρώ θα επιφέρει η οριστικοποίηση των εκκρεμοτήτων με την τρόικα, ωστόσο, πληροφορίες της «Κ» αναφέρουν ότι η παραπάνω εκτίμηση των κεφαλαιακών αναγκών γίνεται με μεθοδολογία που στηρίζεται περισσότερο στο βασικό σενάριο που προβλέπει την επιστροφή της χώρας σε ανοδική τροχιά από την εφετινή χρονιά. Αν η τρόικα επιμείνει σε μια πιο συντηρητική προσέγγιση, δηλαδή να δοθεί μεγαλύτερο βάρος στο δυσμενές σενάριο (που προβλέπει τη διατήρηση της ύφεσης για τη διετία 2014-2015), τότε το ύψος των κεφαλαιακών αναγκών μπορεί να διαμορφωθεί σε αισθητά υψηλότερα επίπεδα.
Στελέχη τραπεζών πάντως δεν θεωρούν πιθανό ένα τέτοιο ενδεχόμενο, καθώς οι εξελίξεις στην οικονομία δείχνουν ότι ήδη έχουμε εισέλθει σε μια ανοδική πορεία. Στο πλαίσιο αυτό, τονίζουν είναι πιθανό η εξέλιξη του ΑΕΠ να είναι αισθητά καλύτερη των προβλέψεων του βασικού σεναρίου, καθιστώντας εξαιρετικά απίθανο την επιβεβαίωση του δυσμενούς σεναρίου.
Υπενθυμίζεται ότι το δυσμενές σενάριο της BlackRock για την εξέλιξη της οικονομίας προβλέπει μείωση του ΑΕΠ κατά 2,5% το 2014, έναντι πρόβλεψης του ΔΝΤ για αύξηση κατά 0,6%, μείωση του ΑΕΠ κατά 0,5% το 2014 έναντι πρόβλεψης του ΔΝΤ για άνοδο 2,95% ενώ για το 2016 το χειρότερο σενάριο της BlackRock προβλέπει ενίσχυση του ΑΕΠ κατά 1% έναντι πρόβλεψης για ενίσχυση 3,74% από το ΔΝΤ. Οι προβλέψεις του ΔΝΤ αποτελούν το βασικό σενάριο.
Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με τον προγραμματισμό, στις αρχές της επόμενης εβδομάδας θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση με την τρόικα για το κλείσιμο των ανοιχτών θεμάτων και εν συνεχεία θα κοινοποιηθούν στις διοικήσεις των τραπεζών και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ). Η ΤτΕ σχεδιάζει να δώσει στη δημοσιότητα την τελική έκθεση για τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου.

1 σχόλιο: