Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2014

Ααντισταθμιστικά Μόρνου... Μια τρύπα στο νερό!

Πριν ένα μήνα περίπου (21 Δεκεμβρίου 2013), η βουλευτής Φωκίδας, κα. Μανδρέκα, υπέβαλλε ερώτηση σχετικά με τα εδώ και χρόνια αιτούμενα αντισταθμιστικά οφέλη από την ΕΥΔΑΠ για το νερό του Μόρνου.
 
Η απάντηση απευθυνόταν στα υπουργεία Εσωτερικών και Υποδομών. Αν και συνήθως σε παρόμοιες περιπτώσεις οι απαντήσεις καθυστερούν αρκετά, αυτή τη φορά απάντησαν και οι δύο ερωτώμενοι υπουργοί στον χρόνο ρεκόρ των 20 περίπου ημερών αφού την 17 Ιανουαρίου 2014 είχαμε και τις δύο απαντήσεις.
 
Από μια γρήγορη ανάγνωση κάποιος θα μπορούσε να βγάλει το συμπέρασμα ότι η πολιτική ηγεσία είναι διατεθειμένη να συζητήσει το θέμα των αντισταθμιστικών, τόσο σε χρηματικά ανταλλάγματα όσο σε παροχή υπηρεσιών και τεχνογνωσίας. Αν διαβάσουμε όμως λίγο πίσω από τις λέξεις προκύπτουν εύλογα ορισμένοι προβληματισμοί.
 
Το υπουργείο Εσωτερικών, που απάντησε και πρώτο (στις 13 Ιανουαρίου), διατείνεται ότι τελεί σε γνώση του ζητήματος το οποίο όμως χρήζει εξέτασης από το σύνολο των εμπλεκομένων φορέων, δηλαδή και τα υπουργεία Υποδομών και Περιβάλλοντος αλλά και την ΚΕΔΕ. Αναφέρει όμως και κάτι άλλο, εντός παρενθέσεως αυτή τη φορά. Κατ’ αρχήν ότι η ΕΥΔΑΠ παίρνει ακατέργαστο νερό, η αξία του οποίου φυσικά και είναι πολύ μικρότερη του έτοιμου προς πόση και αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί όταν και αν κάποτε φτάσουμε στο σημείο να συζητάμε για καταβολή χρηματικών αντισταθμίσεων. Επίσης αναφέρεται σε ενδεχόμενη επιβάρυνση του περιβάλλοντος η οποία όμως δεν μπορεί να στηριχθεί πολύ απλά διότι η νομοθεσία που διέπει τους ταμιευτήρες της ΕΥΔΑΠ έχει σαν σκοπό την προστασία του περιβάλλοντος και γι αυτό δεν επιτρέπει μία σειρά δραστηριοτήτων.
 
Η δεύτερη απάντηση, από το υπουργείο Υποδομών, ήρθε μερικές μέρες αργότερα και συγκεκριμένα στις 17 Ιανουαρίου. Στο πρώτο μέρος της αναλώνεται να περιγράψει την συναλλαγή μεταξύ Ελληνικού Δημοσίου και ΕΥΔΑΠ. Στην συνέχειά της που αναφέρει τις ενέργειες της ΕΥΔΑΠ, τελικά μας πληροφορεί ότι γίνεται προσπάθεια εκσυγχρονισμού του θεσμικού πλαισίου προστασίας των ταμιευτήρων, προηγουμένως όμως αναφέρει ότι τόσο η ΕΥΔΑΠ όσο και το ελληνικό Δημόσιο μπορούν να συνδράμουν σε περιβαλλοντικές δράσεις και να προσφέρουν τεχνική βοήθεια. Σαν να λέμε υπάρχει η διάθεση να προσφέρουμε αλλά ποτέ δεν το ζητήσατε! Αν ζητηθεί κάτι τώρα βέβαια, ενδεχομένως η απάντηση να είναι όχι αφού υπάρχει και η εύκολη δικαιολογία της κρίσης.
 
Με την ερώτησή της η κα. Μανδρέκα λοιπόν, έλαβε απαντήσεις που ουσιαστικά υποτιμούν την άμεση καταβολή χρηματικών αντισταθμιστικών, στο κομμάτι των δράσεων όμως “κρεμάει” όλους τους πρώην και νυν θεσμικούς -αυτοδιοικιτικούς και μη- μαζί και τον εαυτό της, που δεν ζήτησαν ποτέ κάτι συγκεκριμένο (όπως αναφέρεται και σε προηγούμενο άρθρο μας ΕΔΩ).
 
Τέλος, σε καμία από τις δύο απαντήσεις αλλά ούτε και στην ερώτηση δεν γίνεται αναφορά στην επικείμενη ,κατά την κυβερνητική βούληση, πώληση σε ιδιωτικές εταιρίες των δικαιωμάτων διαχείρισης των ταμιευτήρων. Κανείς δεν λέει ότι οι εν δυνάμει αγοραστές δεν θα δεχθούν βάλουν στα έξοδά τους ένα αντισταθμιστικό τέλος που δεν πλήρωσε ποτέ το δημόσιο. Και είναι το τελευταίο που θα διεκδικήσει το διάσημο πλέον ΤΑΙΠΕΔ όταν θέλει να βάλει στα ταμεία του όσο το δυνατόν περισσότερο ρευστό και όσο το δυνατόν συντομότερα.
 
Δείτε επίσης:
Την ΕΡΩΤΗΣΗ της κας. Μανδρέκα
Την ΑΠΑΝΤΗΣΗ του υπουργείου Εσωτερικών
Την ΑΠΑΝΤΗΣΗ του υπουργείου Υποδομών
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου