Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2013

ΔΗΜΟΣ ΔΕΛΦΩΝ… Έκτακτο ''χαράτσι'' ή αποκατάσταση βλαβών;


Πόσο εύκολα μπορεί η αποκατάσταση μια βλάβης να καταστεί σαν μια έκτακτη εισφορά;
Στις 05/12/2013 στο ''Διαύγεια'' του Δήμου Δελφών αναρτήθηκε μια απόφαση η οποία αναφέρει πως θα πρέπει να προστεθούν, να αντικατασταθούν και να μετατοπιστούν ΥΔΡΟΜΕΤΡΑ. Φυσικά, αυτές τις αλλαγές θα τις πληρώσει ο καταναλωτής, ακόμα και στις περιπτώσεις μετατόπισης για τις οποίες δεν φέρει καμία ευθύνη ο ιδιοκτήτης.
Δείτε παρακάτω τι λέει η συγκεκριμένη απόφαση...
Ακίνητα που έχουν υδροδοτηθεί πριν την ισχύ του παρόντος κανονισμού και στα οποία παρατηρείται με ένα υδρόμετρο να υδροδοτούνται περισσότερες της μιας ιδιοκτησίες (διαμερίσματα, αυτοτελείς οικίες, καταστήματα, γραφεία, αποθήκες, λεβητοστάσια και λοιπές χρήσεις) οι ιδιοκτήτες των υποχρεούνται, να τοποθετήσουν υδρόμετρο σε κάθε μία από αυτές. Σε περίπτωση που η τοποθέτηση υδρομέτρου δεν είναι τεχνικά εφικτή, γεγονός που θα αποδεικνύεται με έκθεση αυτοψίας της υπηρεσίας, ο Δήμος επιβάλλει πάγια τέλη ύδρευσης και αποχέτευσης σε κάθε μια από αυτές, η δε κατανάλωση ύδατος θα χρεώνεται στο αρχικό (υπάρχον) υδρόμετρο με το αντίστοιχο πάγιό του.
Τα υδρόμετρα τοποθετούνται εντός φρεατίου που κατασκευάζεται σύμφωνα με όσα ορίζονται στο άρθρο 6 του παρόντος κανονισμού. Υδρόμετρα που έχουν τοποθετηθεί εντός των ορίων της ιδιοκτησίας του ακινήτου μετατοπίζονται με ευθύνη της αρμόδιας υπηρεσίας και το κόστος της μετατόπισης χρεώνεται στον ιδιοκτήτη του ακινήτου το οποίο καταβάλλεται εφάπαξ ή με χρέωση στο λογαριασμό ύδρευσης και το ύψος της καθορίζεται από την αρμόδια υπηρεσία.
Επικοινωνήσαμε με τον Αντιδήμαρχο του Δήμου Δελφών κ. Στάθη Ματζώρο, ο οποίος μας είπε πως ''ο Δήμος αντικαθιστά όσα υδρόμετρα έχουν βλάβη και θα πρέπει να εξεταστεί το γεγονός του να απαλλαχθούν οι καταναλωτές από την μετατόπιση''
Εδώ, να πούμε πως το συγκεκριμένο έργο σύμφωνα με τον κ. Ματζώρο ''έχει αρχίσει εδώ και δύο μήνες και το ποσό που θα πληρώνουν οι καταναλωτές θα είναι 50 ευρώ''.
Επίσης, η συγκεκριμένη απόφαση αναφέρει και τα εξής:
9. Ο Δήμος έχει το δικαίωμα σε οποιοδήποτε χρόνο να κάνει έλεγχο των υδρομέτρων, να αντικαθιστά αυτά με άλλα διαφορετικού τύπου ή και να προσθέτει άλλα υδρόμετρα για επικουρικό έλεγχο. Οι παραπάνω ενέργειες γίνονται παρουσία του υδρολήπτη, ο οποίος έχει ενημερωθεί προηγουμένως με κάθε πρόσφορο τρόπο για το σκοπό αυτό. Σε περίπτωση που για οποιοδήποτε λόγο ο υδρολήπτης δεν παραβρεθεί, συντάσσεται σχετική πράξη ελέγχου παρουσία δεύτερου υπαλλήλου της αρμόδιας υπηρεσίας. Η αξία των υδρομέτρων και η δαπάνη τοποθέτησής τους βαρύνουν τον υδρολήπτη και μπορεί να ενσωματώνεται στο λογαριασμό ύδρευσης.
Κάτι το οποίο δημιουργεί τα δικά του ερωτήματα!!
Ας έρθουμε τώρα στο δια ταύτα....
Όπως βλέπουμε, η απόφαση δεν αναφέρει πουθενά ότι αλλάζουν τα υδρόμετρα που έχουν πρόβλημα, άρα για ποιο λόγο οι καταναλωτές θα πρέπει να πληρώσουν το ποσό των 50 ευρώ; Υπάρχει ανταποδοτικό όφελος για τους πολίτες; Πιθανόν όχι... θα πληρώσουμε, συνεπώς, την καλύτερη λειτουργία του Δήμου χωρίς να υπάρχει κοινωνικό όφελος. Αν είναι έτσι, τότε μιλάμε για έκτακτο φόρο δηλαδή ''χαράτσι'' .
Όπως διαβάζουμε πιο πάνω : ''ο Δήμος έχει το δικαίωμα σε οποιοδήποτε χρόνο να κάνει έλεγχο των υδρομέτρων, να αντικαθιστά αυτά με άλλα διαφορετικού τύπου ή και να προσθέτει άλλα υδρόμετρα για επικουρικό έλεγχο''.
Δηλαδή, μπορεί ο Δήμος, όποτε αποφασίσει, να αλλάζει τα υδρόμετρα ακόμα και για επικουρικό έλεγχο, αλλά γιατί, άραγε, αυτό να το πληρώνει ο καταναλωτής; Γιατί πρέπει ο πολίτης να πληρώνει τον Δήμο για να έχει καλύτερες ελεγκτικές υπηρεσίες, πράγμα που βοηθά μόνο στα έσοδα του Δήμου; Και ποιο θα είναι το κριτήριο με το οποίο ο Δήμος θα έχει το δικαίωμα να τα αλλάζει όποτε θέλει;
Αυτό σημαίνει πως, αν, για παράδειγμα, ο Δήμος θέλει κάθε έξι μήνες να αλλάζει τα υδρόμετρα, αυτό θα πρέπει να το πληρώνει ο καταναλωτής;
Ποιος εγγυάται τη σωστή εφαρμογή της συγκεκριμένης απόφασης, ώστε να μην γίνει φοροεισπρακτική;
Το προσεχές διάστημα, όπως μας ανέφερε ο κ. Ματζώρος, ''θα γίνει ανάθεση έργου 10.000 ευρώ και θα αφορά την Άμφισσα και την Ιτέα, ενώ, μέχρι τώρα, στις Δημοτικές Ενότητες του Δήμου Δελφών το έργο το έχουν αναλάβει υδραυλικοί οι οποίοι συνεργάζονται με τον Δήμο''
Καλύτερα, οι αρμόδιοι να ξαναδούν το θέμα γιατί, όπως γνωρίζουμε καλά όλοι, δεν περισσεύει ούτε 1 ευρώ!!
Δείτε την απόφαση εδώ
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου