Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου 2013

ΙΤΕΑ-ΛΙΜΑΝΙ...Παρέμβαση της Βουλευτή κυρίας Ασπασίας Μανδρέκα στο Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας


             Ε Π Ε Ι Γ Ο Ν   
Αθήνα, 27-11-2013
Αριθμ. Πρωτ. 881
 Προς τον Υπουργό Ναυτιλίας & Αιγαίου, κ. Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη,
Ακτή Βασιλειάδη, Λιμένας Πύλη Ε1 – Ε2, Πειραιάς 185 10.                        
                               
Κοιν:
1.      Γενικό Γραμματέα Υπουργείου Ναυτιλίας, κ. Αθ. Μπούσιο,
2.      Γενικό Γραμματέα Λιμένων & Λιμενικής Πολιτικής,
3.      Υπουργό Πολιτισμού & Αθλητισμού,
4.      Λιμενικό Ταμείο Φωκίδας,
5.      Λιμεναρχείο Ιτέας.
Θέμα: Ορθή συμπλήρωση των υλοποιούμενων λιμενικών χρήσεων του Λιμένα Ιτέας Φωκίδας.
Σχετ: η υπ’ Αριθμ. Πρωτ. 6611/537/8-11-2013 Απάντηση σε Ερώτηση Βουλευτή. 
Αξιότιμε, κ. Υπουργέ Ναυτιλίας και Αιγαίου,
Έχοντας υπόψη το περιεχόμενο της ανωτέρω σχετικής Απαντήσεώς σας επί της υπ’ αριθμ. πρωτ. 2673/14-10-2013 Ερώτησης του Βουλευτή, κ. Ιωάννη Σταθά, επιτρέψτε μου να προβώ στις εξής παρατηρήσεις.
Στο περιεχόμενο της εν λόγω Απάντησής σας διαλαμβάνεται ότι: [στο κείμενο της Εθνικής Στρατηγικής Λιμένων 2013 – 2018 επαναλαμβάνεται η υπ’ αριθμ. 8315.2/02/07 Κοινή Υπουργική Απόφαση Εσ.Δ.Δ.Α, Υπ.Οι.Ο, Πε.Χω.Δε και Ε.Ν.Α.Ν.Π, (ΦΕΚ Β’ 202), με την οποία ο λιμένας της Ιτέας κατατάσσεται μεταξύ των λιμένων μείζονος ενδιαφέροντος, στη βάση συγκεκριμένων κριτηρίων κίνησης, του ρόλου και της σημασίας του στο εθνικό λιμενικό σύστημα.
Στον Πίνακα Β «Χρήσεις των Λιμένων Κατηγοριών Κ1, Κ2, Κ3» του κεφ. 1.2.1.1.2. «Χρήσεις Λιμένων», που έχει περιληφθεί στην Εθνική Στρατηγική Λιμένων 2013 – 2018, αποτυπώνονται ανά λιμένα κάθε κατηγορίας όσες από τις αναφερόμενες επτά, (7), λιμενικές χρήσεις υλοποιούνται από τους λιμένες. Για το λιμένα της Ιτέας αναφέρονται οι χρήσεις «Εμπορευματική», («Γενικά Εμπορεύματα», «Φορτία Χύδην»), «Ακτοπλοϊα», «Αναψυχή», «Αλιευτικά». Η αποτύπωση αυτή βασίζεται στην πραγματική κίνηση του λιμένα και δεν προδικάζει τις χρήσεις που ο λιμένας θα μπορούσε να έχει στο μέλλον].
Όμως, αν όντως ισχύει αυτό που ισχυρίζεσθε, δηλαδή, ότι η αποτύπωση βασίζεται στην πραγματική, (υφιστάμενη), κίνηση του λιμένα, τότε η αποτύπωσή σας αυτή δεν είναι ορθή. Και αυτό διότι, παρόλο ότι είναι γνωστό τοις πάσι, ότι στο λιμένα της Ιτέας υλοποιείται, κατά κύριο λόγο, η λιμενική χρήση της «Κρουαζιέρας», αυτή, (η χρήση), δεν αποτυπώνεται, όπως θα έπρεπε, στον σχετικό Πίνακα Β των «Χρήσεων Λιμένων Κατηγοριών Κ1, Κ2, Κ3».  
Σύμφωνα με την διαμορφωμένη, από πολλών δεκαετιών, κατάσταση το λιμάνι της Ιτέας αποτελεί λιμάνι Κρουαζιέρας το οποίο διέπεται από τη Συνθήκη Σέγκεν και αποτελεί τη μοναδική θαλάσσια πύλη εισόδου για όλο το Νομό Φωκίδας αλλά και ειδικότερα για το Παγκόσμιο Μνημείο Πολιτιστικής Κληρονομίας, δηλαδή τον Αρχαιολογικό χώρο των Δελφών και το φημισμένο αρχαιολογικό Μουσείο του.
Προς επίρρωση του, αδιαμφησβήτητου κατά την άποψή μου, ισχυρισμού αυτού σάς επισημαίνω την κίνηση του λιμανιού, μόνον, κατά την τελευταία τριετία.  Έτσι, το έτος 2011 κατέπλευσαν και αγκυροβόλησαν στο λιμάνι της Ιτέας 89 κρουαζιερόπλοια ενώ αποβιβάσθηκαν σε αυτή 13.207 επιβάτες. Το έτος 2012 αγκυροβόλησαν στο λιμάνι της Ιτέας 81 κρουαζιερόπλοια ενώ αποβιβάσθηκαν σε αυτή 7.434 επιβάτες. Τέλος, το έτος 2013 αγκυροβόλησαν 73 κρουαζιερόπλοια και αποβιβάσθηκαν στο λιμάνι της Ιτέας 12.300 επιβάτες. (Τα στοιχεία αυτά μπορείτε να επιβεβαιώσετε από τις αρμόδιες υπηρεσίες).
Σημειώνω, δε, ότι η συγκεκριμένη χρήση, (Κρουαζιέρα), δεν παρακωλύει καμία άλλη λιμενική χρήση αλλά ούτε και το αντίστροφο. Όλες οι λιμενικές χρήσεις εξυπηρετούνται ακώλυτα κατατάσσοντας το λιμάνι της Ιτέας ανάμεσα στα λιμάνια «Μείζονος Ενδιαφέροντος».
            Επειδή, κ. Υπουργέ, η παράλειψή της αποτύπωσης της ήδη υλοποιούμενης λιμενικής χρήσης της «Κρουαζιέρας» από τον σχετικό Πίνακα της Εθνικής Στρατηγικής Λιμένων, κατά την άποψή μου αλλά και την άποψη της τοπικής κοινωνίας, δύναται να δημιουργήσει κινδύνους για τον τουριστικό χαρακτήρα αλλά και την περαιτέρω σχετική ανάπτυξη της περιοχής,
Σάς καλούμε να εφαρμόσετε τη μέθοδο «περί της πραγματικής κίνησης και των υλοποιούμενων λιμενικών χρήσεων» που εσείς, άλλωστε, επικαλείστε στο προαναφερόμενο κείμενο σας, προκειμένου να συμπληρωθεί στον Πίνακα Β «Χρήσεις των Λιμένων Κατηγοριών Κ1, Κ2, Κ3» του κεφ. 1.2.1.1.2. «Χρήσεις Λιμένων», πέραν των λοιπών λιμενικών χρήσεων, και η υλοποιούμενη χρήση της «Κρουαζιέρας» για τον λιμένα της Ιτέας.
Με τον δέοντα σεβασμό,
Ασπασία Π. Μανδρέκα,
Βουλευτής Φωκίδας. 

 

 

 

6 σχόλια:

  1. ΑΣΕ ΡΕ ΑΣΠΑΣΙΑ, ΨΗΦΙΖΕ ΕΣΥ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΟΥ ΤΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ ΤΗΣ ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ ΝΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΕΙ ΤΟ ΔΕΛΦΙΚΟ ΤΟΠΙΟ ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΚΑΙ ΛΕΓΕ ΣΕ ΜΑΣ ΤΑ ΖΩΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΓΙΑ ΚΕΙΝΟΥΣ ΠΟΥ ΑΓΑΠΟΥΝ. ΔΕΛΦΟΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΚΑΙ Μ@Λ@ΚΙΕΣ. ΒΩΞΙΤΗΣ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΒΩΞΙΤΗΣ ΡΕ ΣΤΗΝ ΠΙΟ ΑΛΗΤΙΚΗ ΕΚΔΟΧΗ ΤΗΣ ΜΕΤΑΛΛΕΙΑΣ. ΣΑΣ ΤΑΙΖΟΥΝ ΚΑΙ ΣΑΣ ΠΗΔ@ΝΕ ΟΣΟ ΘΕΛΟΥΝ.ΤΑ ΝΟΥΜΕΡΑ ΡΕ ΝΟΥΜΕΡΑ ΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟ 2011 Η ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΑ ΕΧΕΙ ΤΙΝΑΧΤΕΙ ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΘΕ ΚΩΛΟΛΙΜΑΝΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΙΤΙΑ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΟΛΟ ΚΑΙ ΛΙΓΟΤΕΡΑ ΔΕΝ ΤΟ ΒΛΕΠΕΙ ΚΑΝΕΙΣ. ΤΗΝ ΣΧΕΣΗ Ο ΑΡΙΘΜΟΣ Α ΕΙΝΑΙ ΜΙΚΡΟΤΕΡΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΡΙΘΜΟ Β ΔΕΝ ΤΟΝ ΜΑΘΑΤΕ ΣΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ. Α ΡΕ ΝΕΟΕΛΛΗΝΕΣ, ΑΦΟΥ ΣΑΣ ΑΡΕΣΕΙ ΤΟ ΠΗΔΗΜΑ, ΓΙΑΤΙ ΠΑΡΑΠΟΝΙΕΣΤΕ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΜΠΡΑΒΟ ΑΣΠΑΣΙΑ ΣΟΒΑΡΑ ΚΑΙ ΣΤΟΧΕΥΜΕΝΑ !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΝΑΙ, ΣΟΒΑΡΕ ΛΑΤΡΗ ΤΗΣ ΑΣΠΑΣΙΑΣ ΤΩΝ 9.19,ΠΕΣ ΤΗΣ ΜΠΡΑΒΟ ΠΟΥ ΕΡΧΕΤΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑΪΔΡΩΜΕΝΗ!ΠΡΩΤΑ ΚΑΝΟΥΝ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΦΩΚΙΔΑ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΑΠΟ ΑΛΛΟΥ,ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΗΣ ΙΤΕΑΣ ΑΛΛΟΙ ΚΙΝΗΘΗΚΑΝ ΠΡΩΤΥΤΕΡΑ, ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΚΑΜΠΟΣΟ ΚΑΙΡΟ ΘΥΜΑΤΑΙ Η ΑΣΠΑΣΙΑ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΕΝΑ ΕΡΩΤΗΜΑ ΚΙ ΑΥΤΗ ΓΙΑ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΤΗΣ ΓΙΑΤΙ Ο ΑΛΛΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΔΕ ΜΑΣΑΕΙ ΠΙΑ, ΚΑΙ ΠΑΝΤΑ ΡΩΤΑΕΙ ΜΕ ΤΟ ΔΕΟΝΤΑ ΣΕΒΑΣΜΟ,ΤΑΠΕΙΝΑ ΚΙ ΟΣΦΥΟΚΑΜΠΤΙΚΑ, ΜΗΝ ΠΑΡΕΞΗΓΗΘΟΥΝ ΚΙ ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΤΗΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΕΡΑΣΟΥΝ ΚΑΙ ΓΙΑ ΑΝΑΤΡΕΠΤΙΚΗ ΚΑΙ ΣΚΙΑΧΤΟΥΝ ΜΗΠΩΣ ΠΑΡΕΙ ΠΙΣΩ ΤΟ ΝΑΙ ΣΕ ΟΛΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΨΗΦΙΣΕΙ.ΠΟΣΟ ΑΚΟΜΗ ΘΑ ΕΙΣΤΕ ΣΥΝΕΝΟΧΟΙ ΣΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ,ΝΟΥΔΟΥΛΕΣ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΓΙΑ ΠΕΣ ΜΑΣ ΕΣΥ, ΕΥΦΙΕΣΤΑΤΕ ΤΩΝ 9:56, ΠΟΙΟ ΗΤΑΝ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΑΥΤΏΝ ΠΟΥ ΕΚΑΝΑΝ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΠΡΩΤΟΙ. ΑΥΤΕΣ ΟΙ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΩΝ ΣΥΡΙΖΕΩΝ ΒΕΒΑΙΩΣ, ΒΕΒΑΙΩΣ.... ΕΠΙΣΗΣ ΑΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΣ ΛΙΓΟ ΘΑ ΕΒΛΕΠΕΣ ΟΤΙ Η ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΔΕΝ ΕΚΑΝΕ ΕΡΩΤΗΣΗ ΑΛΛΑ ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ.......ΑΛΛΑ ΠΟΥ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙΣ ΕΣΥ ΜΕ ΤΙΣ ΠΑΡΩΠΙΔΕΣ ΠΟΥ ΣΟΥ ΕΧΟΥΝ ΦΟΡΕΣΕΙ..... ΛΙΓΗ ΣΟΒΑΡΟΤΗΤΑ ΔΕΝ ΒΛΑΠΤΕΙ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΕΣΥ ΤΩΝ 2.04 ΠΑΛΙ ΔΕ ΦΟΡΑΣ ΠΑΡΩΠΙΔΕΣ,ΕΙΣΑΙ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΜΕΝΟΣ ΜΕ ΟΣΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΛΑΟ.ΟΥΤΕ ΦΤΩΧΙΑ ΒΛΕΠΕΙΣ,ΟΥΤΕ ΑΝΕΡΓΙΑ,ΟΥΤΕ ΠΕΙΝΑ,ΟΥΤΕ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΕΣ,ΟΥΤΕ ΚΟΜΜΕΝΟ ΡΕΥΜΑ,ΟΥΤΕ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΥΣ ΣΠΙΤΙΩΝ,ΟΥΤΕ ΤΙΠΟΤΕ!ΡΕ ΦΙΛΕ,ΟΤΑΝ ΨΗΦΙΖΕΙΣ ΜΕΤΡΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΙΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ.ΤΙ ΒΓΑΙΝΕΙΣ ΜΕΤΑ ΚΑΙ ΡΩΤΑΣ;ΜΗΠΩΣ ΤΗΣ ΕΙΠΑΝ ΤΗΣ ΑΣΠΑΣΙΑΣ ΟΤΙ Η ΦΩΚΙΔΑ ΘΑ ΕΞΑΙΡΕΘΕΙ ΑΠ' ΤΗΝ ΚΑΤΑΙΓΙΔΑ;ΕΣΥ ΜΑΛΛΟΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΟΒΑΡΕΥΤΕΙΣ ΚΙ ΟΣΟ ΕΞΥΠΝΟΣ ΚΙ ΑΝ ΝΟΜΙΖΕΙΣ ΟΤΙ ΕΙΣΑΙ, ΤΟ ΣΙΓΟΥΡΟ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΕΧΕΙΣ ΧΑΣΕΙ ΤΗΝ ΟΡΑΣΗ ΣΟΥ.ΕΙΔΑΜΕ ΠΟΣΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ ΗΤΑΝ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΜΕ ΤΟΝ ΑΔΩΝΙ ΓΙΑ ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ,ΠΟΥ ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΝΑ ΜΑΡΑΙΝΕΤΑΙ, ΚΑΙ ΠΟΣΑ ΕΚΑΝΕ ΓΙΑ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ.ΕΓΩ ΧΑΖΟΣ ΕΙΜΑΙ ΑΛΛΑ ΒΛΕΠΩ.ΓΙΑ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΗΣ ΦΩΚΙΔΑΣ ΠΟΥ ΕΤΟΙΜΑΖΟΝΤΑΙ ΝΑ ΥΠΟΒΙΒΑΣΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΚΛΕΙΣΟΥΝ ΠΟΤΕ ΘΑ ΚΑΝΕΙ ΚΙΝΗΣΗ...,ΕΞΥΠΝΟΤΑΤΕ.ΚΑΙ ΠΑΡΕΜΠΙΠΤΟΝΤΩΣ ΣΥΡΙΖΑ ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ, ΑΛΛΑ ΒΛΕΠΕΤΕ ΤΟ ΦΑΝΤΑΣΜΑ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΝΑ ΠΛΑΝΑΤΑΙ ΠΑΝΤΟΥ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ευτυχώς που εσύ,σχολιαστή 2:04, διαβάζεις σωστά και ειρωνεύεσαι τον άλλο των 9:56.Πρόσεξες ότι η φίλη σου η Μανδρέκα στηρίχτηκε σε απάντηση που δόθηκε στο Σταθά;Κι αφελώς σε ρωτάω,δε θα έπρεπε να κινηθεί πρώτη η βουλευτής του νομού αντί για το Σταθά που είναι από αλλού;Ασε, μην απαντάς σε καταλάβαμε πόσο σοβαρά τη στηρίζεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή