Παρασκευή 27 Δεκεμβρίου 2013

Ο ΓΑΠ στράφηκε κατά της χώρας και των πολιτών της.! Η τεράστια χαμένη ευκαιρία που «σημάδεψε» την Ελλάδα της κρίσης!

h-terastia-xamenh-eykairia-poy-shmadepse-thn-ellada-ths-krishs
Γράφει ο Βαγγέλης Βιτζηλαίος

Με το πέρασμα των ετών φαίνεται όλο και πιο καθαρά το πόσο «έτρεμαν» οι ευρωπαίοι ηγέτες ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνης στην κορύφωση της κρίσης, λίγο μετά τη σύναψη του Μνημονίου, επί κυβέρνησης Παπανδρέου, η οποία έχασε την ευκαιρία να διαπραγματευθεί με το περίφημο «πιστόλι πάνω στο τραπέζι».
 
Οι διαρροές των συνομιλιών της Συνόδου Κορυφής της 19ης Δεκεμβρίου από την έγκυρη γαλλική εφημερίδα Le Monde και συγκεκριμένα, χαρακτηριστικών φράσεων της γερμανίδας καγκελαρίου, Άνγκελα Μέρκελ αποδεικνύουν το τι θα προκαλούσε μία ελληνική έξοδος. «Συζητήσαμε προκειμένου να μάθουμε εάν η Ελλάδα θα έπρεπε να φύγει από τη ζώνη του ευρώ και πιστεύω πως εάν αυτό είχε συμβεί, θα έπρεπε όλοι μας να εγκαταλείψουμε τη νομισματική ένωση σε μεταγενέστερο χρόνο» ανέφερε χαρακτηριστικά.
 
Πρόσφατα, εξάλλου, είδαν το φως της δημοσιότητας κομμάτια από το βιβλίο του πρώην ισπανού πρωθυπουργού Χοσέ Λουίς Θαπατέρο, «El Dilemma», τα οποία αποκάλυψαν το παρασκήνιο της δραματικής Συνόδο του G20 στις Κάννες το 2011. O τότε πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί, έξαλλος με την εξαγγελία δημοψηφίσματος από τον Γιώργο Παπανδρέου, ούρλιαζε κατά του πρώην πρωθυπουργού, βρίζοντάς τον και -σύμφωνα με τις φήμες- τον άρπαξε από το πέτο. «Στις Βρυξέλλες μας είχε πει ότι αποδέχεται το σχέδιο διάσωσης και στη συνέχεια πήγε και ανακοίνωσε ένα δημοψήφισμα χωρίς να μας ενημερώσει. Είναι μια πισώπλατη μαχαιριά. Το απόλυτο σκάνδαλο. Και ύστερα από όλα αυτά, τώρα πρέπει να τον ευχαριστήσω κιόλας;» φέρεται να δήλωσε στις Κάννες, την ώρα που τα διεθνή ΜΜΕ στοιχημάτιζαν ότι η Ελλάδα ήταν με το ένα πόδι έξω από την ευρωζώνη.
Υπενθυμίζεται ότι τον Οκτώβριο, δημοσίευμα της αμερικανικής Wall Street Journal, φιλοξένησε δηλώσεις αξιωματούχου του ΔΝΤ, που συμμετείχε σε δραματική συνεδρίαση του 2010 για την Ελλάδα, αποκαλύπτοντας με μία φράση το πόσο μεγάλο κίνδυνο αντιμετώπιζε η νομισματική ένωση. «Το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας δεν ήταν ένα πρόγραμμα για την Ελλάδα, αλλά για την ίδια την ευρωζώνη» τόνισε χαρακτηριστικά.

Η χαμένη ευκαιρία

Δεν χωράει αμφιβολία, πλέον, ότι η ιδέα του ντόμινο που θα προκαλούσε χρεοκοπία της Ελλάδας και η έξοδός της από την ευρωζώνη, ήταν ένα σενάριο που θα απέτρεπαν οι ευρωπαίοι ηγέτες πάση θυσία.
Το ζήτημα είναι ότι το περίφημο «πιστόλι στο τραπέζι» που ανέφερε σε δήλωσή του ο Γιώργος Παπανδρέου τον Απρίλιο του 2010, όχι μόνο δεν χρησιμοποιήθηκε, αλλά φαίνεται πως στράφηκε κατά της χώρας και των πολιτών της. Η άνευ όρων αποδοχή των όρων της τρόικας (Ε.Ε.-ΕΚΤ-ΔΝΤ) παρά τον φόβο των εταίρων για ενδεχόμενη ελληνική χρεοκοπία δημιούργησε συνθήκες πλήρους υποταγής στις ορέξεις και στα συμφέροντα των δανειστών.
 
Με το πέρασμα των ετών, δυστυχώς -και κυρίως με το δεύτερο μνημόνιο και το PSI- Βερολίνο και Παρίσι θωρακίστηκαν απέναντι στον ελληνικό κίνδυνο και πλέον «παίζουν» με λιγότερο ρίσκο, χωρίς αυτό να σημαίνει πως και τώρα θα διακινδύνευαν ένα τέτοιο σενάριο.
Το μοναδικό «πλεονέκτημα» της ελληνικής πλευράς -μέσα στη δραματική της κατάσταση- όμως, χάθηκε προ πολλού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου