Πέμπτη 13 Ιουνίου 2013

Εκλογές ή κυβέρνηση από την ίδια Βουλή;



1. Σύμφωνα με το Σύνταγμα (άρθρα 37 και 84 Σ) η Κυβέρνηση αντικαθίσταται σε δύο περιπτώσεις:
 
α. Όταν η ίδια παραιτηθεί (άρθρο 37Σ) ή
β. Όταν η Βουλή αποσύρει την εμπιστοσύνη της (άρθρο 84 Σ).
Στις 2 αυτές και μοναδικές περιπτώσεις ακολουθούνται οι διατάξεις των άρθρων 2,3 και 4 του άρθρου 37Σ. Είναι η γνωστή διαδικασία των διερευνητικών εντολών με πρωτοβουλία του Προέδρου της Δημοκρατίας προς τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων.
Θα θυμίσουμε ότι η Κυβέρνηση Παπαδήμου του Νοεμβρίου του 2011 σχηματίσθηκε χωρίς να προκύψει καμία από τις 2 αυτές προβλεπόμενες περιπτώσεις. Ούτε η Κυβέρνηση Παπανδρέου παραιτήθηκε ούτε η Βουλή απέσυρε την εμπιστοσύνη της. Αντιθέτως μάλιστα, δύο – τρία 24ωρα πριν το σχηματισμό της, η Κυβέρνηση Παπανδρέου είχε λάβει ψήφο εμπιστοσύνης , οριακή μεν αλλά ψήφο δε, την οποία είχε προκαλέσει ο ίδιος για την εξασφάλιση της υστεροφημίας του. Η Κυβέρνηση Παπαδήμου είχε σχηματισθεί με σαφή παραβίαση του Συντάγματος. Διάφοροι « ημέτεροι» και προσκείμενοι του συστήματος συνταγματολόγοι διεκήρυτταν ότι ήταν παραβίαση ήσσονος σημασίας μια και επί της ουσίας η διαδικασία του άρθρου 37 Σ είχε ήδη λάβει χώρα από τους πολιτικούς αρχηγούς. Αλλά σε ένα αυστηρό Σύνταγμα όπως το Ελληνικό δεν υπάρχουν συνταγματικές παραβιάσεις « ήσσονος σημασίας». Η Κυβέρνηση Παπαδήμου ήταν αντισυνταγματική από τη γέννησή της. Ο ΣΕΕ υπήρξε την εποχή εκείνη από τα ελάχιστα πολιτικά κόμματα που κατήγγειλαν την αντισυνταγματική αυτή Κυβέρνηση. Το Σύνταγμα είχε κουρελιαστεί.
Σήμερα διαρρέουν στον τύπο πληροφορίες περί επικείμενης ρήξης της τρικομματικής Κυβέρνησης και αναπτύσσεται συνακόλουθη παραφιλολογία περί καταφυγής στις κάλπες, με αφορμή την κυβερνητική πρόθεση της κατάργησης της ΕΡΤ.

Διαβάστε ΕΔΩ τη συνέχεια

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου