Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2013

Χωρίς αίμα αφήνει τους ασθενείς με Μεσογειακή Αναιμία η Σκοπούλη!


Χωρίς αίμα αφήνει τους ασθενείς με Μεσογειακή Αναιμία η υφυπουργός Υγείας Φωτεινή Σκοπούλη, με τη νέα σύμβαση που υπέγραψε με τον Ελβετικό Ερυθρό Σταυρό.

Η νέα αυτή σύμβαση προβλέπει σταδιακά τη μείωση των ποσοτήτων που εισάγουμε, στο μισό, δηλαδή από τις 28.000 μονάδες που εισάγουμε σήμερα, στις 14.000 μονάδες ως το 2020. Και αιτία είναι το χρέος της Ελλάδας στον Ελβετικό Ερυθρό Σταυρό το οποίο έχει φτάσει στα 5 εκατ. ευρώ.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών κατήγγειλε την απόφαση της υφυπουργού Υγείας Φωτεινής Σκοπούλη, επισημαίνοντας ότι έτσι, υποθηκεύεται το μέλλον των ασθενών, την ώρα που καταρρέουν οι υπηρεσίες αιμοδοσίας.

Ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γιώργος Πατούλης, σημείωσε πως η απόφαση της υφυπουργού εγκυμονεί κινδύνους για τη Δημόσια υγεία και ότι με την απόφαση αυτή, η υφυπουργός δέσμευσε τη χώρα για τα επόμενα χρόνια, κατά τα οποία δεν γνωρίζουμε πώς θα έχουν διαμορφωθεί οι ανάγκες των ασθενών και εάν θα έχουμε τη δυνατότητα να τις καλύψουμε, αφού δεν έχει διασφαλίσει την επάρκειά της σε αίμα.

Μάλιστα ο πρόεδρος του ΙΣΑ υπογράμμισε, πως η απόφαση αυτή ελήφθη για να μειωθεί το κόστος και με το πρόσχημα να ενισχυθεί ο εθελοντισμός, την ώρα που οι υπηρεσίες αιμοδοσίας της χώρας αντιμετωπίζουν μεγάλες δυσλειτουργίες και η εθελοντική αιμοδοσία έχει πληγεί σημαντικά. Ήδη πέρυσι συγκεντρώθηκαν 100.000 μονάδες αίματος λιγότερες από άλλες χρονιές.
Επιπλέον, λόγω των περικοπών στους προϋπολογισμούς των νοσοκομείων, έχουν μειωθεί δραματικά οι εξωτερικές αιμοδοσίες και οι εφημερίες των υπηρεσιών αιμοδοσίας κατά τις αργίες και τα Σαββατοκύριακα, με αποτέλεσμα οι εθελοντές να μην έχουν πρόσβαση τις ημέρες αυτές σε νοσοκομεία σε ολόκληρο το λεκανοπέδιο Αττικής!
Οι ασθενείς ψάχνουν αίμα: Έτσι, συχνά αναβάλλονται μεταγγίσεις αίματος, επειδή αίμα δεν υπάρχει, και το βάρος πέφτει στους ίδιους τους ασθενείς –ιδίως τους πολυμεταγγιζόμενους- οι οποίοι δίνουν μάχη για να βρουν αίμα.
Καταλήγοντας ο κ. Πατούλης σημείωσε πως «πριν η υφυπουργός Υγείας αποφασίσει να υποθηκεύσει το μέλλον και την υγεία των ασθενών, θα έπρεπε να είχε διασφαλίσει την επαρκή κάλυψή τους από το σύστημα υγείας» και διερωτήθηκε: «πώς αποφασίζει να στερήσει από τη χώρα το αίμα του Ελβετικού Ερυθρού Σταυρού, χωρίς να έχει δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για την ανάπτυξη της εθελοντικής αιμοδοσίας και να έχει εξασφαλίσει την επάρκεια της χώρας σε αίμα; Και μάλιστα την ώρα που οι υπηρεσίες αιμοδοσίας καταρρέουν και η εθελοντική αιμοδοσία φθίνει»;

Οι Ελβετοί: Όπως ανακοίνωσε ο διευθυντής του Ελβετικoύ Ερυθρού Σταυρού Rudolf Schwabe, αιτία για την απόφαση μείωσης των ποσοτήτων ήταν οι καθυστερήσεις πληρωμής της Ελλάδας, για μεγάλο χρονικό διάστημα, επειδή το χρέος της χώρας μας έχει αυξηθεί σε μεγάλο βαθμό τα τελευταία χρόνια. Ο κ. Schwabe σημείωσε επίσης, ότι ο Ελβετικός Ερυθρός Σταυρός είναι πρόθυμος να βοηθήσει την Ελλάδα με την τεχνογνωσία του στην συγκέντρωση των ποσοτήτων αίματος που χρειάζονται, ώστε να αναπληρωθούν οι μειωμένες ποσότητες έως το 2020.
Και πρόσθεσε χαρακτηριστικά ότι : «Συζητάμε με τους αρμόδιους της Ελλάδας τι ακριβώς θέλουν από εμάς, ώστε να βοηθήσουμε τα στελέχη των υπηρεσιών αιμοδοσίας, με σεμινάρια που μπορούν να γίνουν στην Ελβετία αλλά να συνεχιστούν και στην Ελλάδα».

Οι ασθενείς: Όπως επισημαίνει με σχετική ανακοίνωσή της για το θέμα η Πανελλήνια Κίνηση για τη Μεσογειακή αναιμία, «ο Ελβετικός Ερυθρός Σταυρός έχει έναν σταθερό αριθμό εθελοντών αιμοδοτών 250.000 ανθρώπων, που προσφέρουν το αίμα τους εθελοντικά χωρίς οποιαδήποτε αμοιβή. Οι ποσότητες αίματος που περισσεύουν, μετά την κάλυψη των αναγκών της Ελβετίας, πωλούνται σε άλλες χώρες για να καλυφτούν τα έξοδα αιμοληψίας, ελέγχου, αποθήκευσης και άλλα λειτουργικά έξοδα που φτάνουν στο ποσό των 215 εκατ. ελβετικών φράγκων σε ετήσια βάση».

Σχολιάζοντας ότι «κάτι πρέπει να γίνει για το θέμα», ο σύλλογος, υπογράμμισε ότι «καθώς οι 28.000 μονάδες αίματος από την Ελβετία πήγαιναν για τις ανάγκες των πασχόντων από Μεσογειακή Αναιμία, όλοι καταλαβαίνουμε ότι αυτή η μείωση θα είναι σε βάρος της θεραπευτικής αγωγής που ακολουθούν σε ετήσια βάση και διόλου απίθανο να ξαναδούμε εκείνα τα σημειώματα στους πίνακες ανακοινώσεων των Μονάδων μας που έγραφαν: “Να φέρετε αιμοδότες διαφορετικά δεν θα γίνει η μετάγγιση σας”».

Ο Σύλλογος, πρόσθεσε πως η εθελοντική αιμοδοσία στη χώρα μας έχει τελείως εγκαταλειφθεί από το υπουργείο Υγείας, χρήματα για την προώθηση της δεν δίνονται, οι Σύλλογοι και οι Ομάδες εθελοντών αιμοδοτών βλέπουν τα μέλη τους να μειώνονται μετά την τραγική οικονομική κατάσταση της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού και η μείωση των ποσοτήτων αίματος που συγκεντρώνονται είναι γεγονός. Και τόνισε πως «τα αποτελέσματα όλης αυτής της κατάστασης, θα είναι άμεσα και καταστροφικά, με πρώτα θύματα τους πάσχοντες από Μεσογειακή Αναιμία».

ΠΗΓΗ: www.onnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου