Πέμπτη 17 Ιανουαρίου 2013

ΙΤΕΑ - ΔΗΜΟΣ ΔΕΛΦΩΝ: Η ΕΚΔΗΛΩΣΗ «ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ» ΤΗΣ 8-12-2012 - BINTEO


Στις 8-12-2012 πραγματοποιήθηκε στην Ιτέα η ενημερωτική εκδήλωση που διοργάνωσαν 6 σύλλογοι της περιοχής μας, με θέμα «Χωροταξικός Σχεδιασμός».
Η ενημέρωση αφορούσε στο πολύ σοβαρό και επίκαιρο θέμα του χωροταξικού σχεδιασμού το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη αυτή την περίοδο για την περιοχή μας. Κάποιοι  που πιθανόν προσήλθαν καθυστερημένοι και έχασαν την εισαγωγή όπως μπορεί να διαπιστώσει κάποιος από το βίντεο  μίλησαν για «μία ακόμα άποψη». Το σύνολο των αναφερόμενων στοιχείων προέρχονταν από την ισχύουσα Νομοθεσία και Αποφάσεις σχετικά με τον Χωροταξικό σχεδιασμό σε Πανελλαδικό και τοπικό επίπεδο. Δεν υπήρξαν αναφορές σε υποκειμενικές απόψεις ή εκτιμήσεις αλλά Νομικά στοιχεία που στήριζαν τον σκοπό της εκδήλωσης και αιτιολογούσαν   τις ανησυχίες των διοργανωτών. Η ενημέρωση κινήθηκε στους ακόλουθους άξονες: 
     -- Σε όλη την διάρκεια της παρουσίασης αναδεικνυόταν επαναλαμβανόμενα ότι κυρίως στην παρούσα οικονομική συγκυρία, η ορθότητα ή μη των αποφάσεων για τον χωροταξικό σχεδιασμό της περιοχής αποτελεί ζήτημα «ζωής ή θανάτου» της τοπικής οικονομίας  με αντίστοιχες προεκτάσεις στο περιβάλλον μέσα στο οποίο θα συνεχίσουμε να ζούμε και που θα αφήσουμε στις επόμενες γενιές.                                                                                                                             
     -- Έγινε απ’ αρχής σαφές ότι ο στόχος της ενημέρωσης  ήταν η «απομυθοποίηση» της έννοιας του Χωροταξικού Σχεδιασμού προκειμένου να γίνει κατανοητό ότι ο κάθε κάτοικος μιας περιοχής  μπορεί να συμμετάσχει στον χωροταξικό σχεδιασμό της περιοχής του. Ο καθένας μπορεί  να ενημερωθεί, να καταλάβει και να μορφώσει και προσωπική άποψη για τις όποιες προτάσεις αιρετών και μελετητών. Ότι ο καθένας μπορεί να κατανοήσει το μέλλον που αυτές προδιαγράφουν για την τοπική οικονομία και ποιότητα ζωής, κ.λ.π., να ασκήσει την κριτική του και εάν επιθυμεί να κάνει και τις προτάσεις του.   Επισημάνθηκε ότι μόνο απαραίτητο εφόδιο για την συμμετοχή,   είναι το να μπορεί κάποιος  να διαβάσει ένα κείμενο και να κατανοήσει τα βασικά στοιχεία ενός χάρτη.                                                                                                                                                                 -- Αναφέρθηκε ότι τα χωροταξικά αποτελούν απλά χάρτες της περιοχής  που χωρίζουν την περιοχή αυτή σε διάφορες υποπεριοχές και κείμενα που αναφέρουν ποιες παραγωγικές δραστηριότητες επιτρέπονται σε κάθε υποπεριοχή.  Αναφέρθηκε το τι σημαίνουν οι έννοιες ΓΠΣ, ΣΧΟΑΑΠ κ.λ.π. (έτσι ονομάζονται τα Χωροταξικά Σχέδια για μικρές πόλεις και χωριά) και παρουσιάστηκαν  παραδείγματα στοιχείων από το Χωροταξικό της Περιφέρειας Στερεάς του 2003.                                                                                                                  --  Έγινε αναλυτική αναφορά στο πόσο απαραίτητος και σοβαρός είναι πλέον ο Τοπικός Χωροταξικός Σχεδιασμός για κάθε μορφής σοβαρή και οργανωμένη οικονομική ανάπτυξη αλλά και πόσο σοβαρούς  κινδύνους εγκυμονεί εάν γίνει πρόχειρα ή σε λάθος βάση (π.χ. για την εξυπηρέτηση πελατειακών  και μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων κ.λ.π.).   
     -- Αναφέρθηκε η ύπαρξη και άλλων «περίπου» χωροταξικών σχεδίων που καθορίζουν τι επιτρέπεται και τι απαγορεύεται σε μία περιοχή με κριτήρια διαφορετικά από την επιθυμία των κατοίκων και την οικονομική ανάπτυξη, όπως προστασίας περιοχών αρχαιολογικού ενδιαφέροντος (Δελφικό Τοπίο), Εθνικοί Δρυμοί (Παρνασσού) κ.λ.π. Στο σημείο αυτό έγινε αναφορά στο πλήθος των θεσμικών πλαισίων που αναγνωρίζουν την μοναδικότητα της ευρύτερης περιοχής των Δελφών  σε Εθνικό και σε παγκόσμιο επίπεδο (UNESCO, NATURA, SPA) και πως όλα αυτά εμπλέκονται και καθιστούν ακόμη σοβαρότερη την ανάγκη σωστού Χωροταξικού Σχεδιασμού μιάς και σε ιδιαίτερες περιοχές όπως η δική μας, η μοναδικότητα και η ομορφιά μπορεί να μετατραπούν σε κατάρα (με πλήρη ευθύνη πάντα των τοπικών Αρμοδίων και ποτέ με ευθύνη της μοναδικότητας και της ομορφιάς).                                                                                                                         -- Αναφέρθηκαν δύο πραγματικά παραδείγματα που αποδεικνύουν την ανάγκη συμμετοχής αυτοπροσώπως των  κατοίκων (με ελάχιστη συμμετοχή το να απαιτούν συνεχή ενημέρωση) στην κρίσιμη αυτή διαδικασία σχεδιασμού του μέλλοντος του τόπου μας και μαζί της ζωής μας.. Αυτό που προκύπτει  από το μέχρι σήμερα χειροπιαστό αποτέλεσμα, αυτοί που η κοινωνία εμπιστεύτηκε στο παρελθόν για να την εκπροσωπούν εν λευκώ σε αυτές τις διαδικασίες, αποδείχτηκαν  καταστροφικά  αναποτελεσματικοί (εσκεμμένα ή μη). 
     Το ένα παράδειγμα αφορά στην περίπτωση του Δελφικού Τοπίου, η εφαρμογή του οποίου αποδείχτηκε μία πολυετής σκανδαλώδης εξαπάτηση των κατοίκων της περιοχής. Αναφέρθηκε ότι μετά το 1991 δεν ίσχυε οριστικά απαγορευτικά όπως το αποδεχόντουσαν και το αναπαρήγαγαν οι τοπικοί «Αρμόδιοι» τους οποίους παίρναμε στα σοβαρά. Έγινε αναλυτική αναφορά στην νομοθετική «διαδρομή» του Δελφικού Τοπίου απ’ όπου προέκυψε πώς μετά το 1991 όποιος επιθυμούσε μπορούσε να καταθέσει αίτημα για άδεια κατασκευής στην Πολεοδομία. Το αίτημα αυτό θα έπρεπε απλά να εγκριθεί και από το Υπ. Πολιτισμού μιας και η περιοχή ήταν αρχαιολογικού ενδιαφέροντος. Δηλαδή, στην Ζώνη Β’ τουλάχιστον, οι περισσότεροι θα μπορούσαν να φτιάξουν αυτό που ήθελαν. Αναδείχτηκε έτσι ότι το «λάθος» να εμπιστευτούμε τους «Αρμόδιους» εν λευκώ κόστισε ακριβά μίας και συνέβαλε καθοριστικά  στο μαρασμό των τότε (1991) Πανελλαδικά δυναμικά αναπτυσσόμενων κλάδων του Τουρισμού και της τυποποίησης των αγροτικών   προϊόντων   με τα γνωστά αποτελέσματα για την περιοχή μας..
     Το  δεύτερο παράδειγμα που αναφέρθηκε στην εκδήλωση είναι τα Εθνικά Ειδικά Χωροταξικά του Τουρισμού και   Βιομηχανίας του 2009 που αποτελούν τον μπούσουλα των τοπικών Χωροταξικών (που θα  ακολουθήσουν). Αναφέρθηκε ότι στο Τουρισμού δεν «υπάρχει» πουθενά   η περιοχή μας (Γαλαξίδι, Ιτέα ούτε καν η πόλη των Δελφών)και ότι ευτυχώς  αφήνει παράθυρο  να αποφασίσουμε εμείς για τον εαυτό μας στο τοπικό Χωροταξικό. Αναφέρθηκε επίσης ότι το Βιομηχανίας   υποδεικνύει ευθύτατα την αναγκαιότητα καθορισμού των τουριστικών περιοχών στη Δυτική Φωκίδα (Δήμο Δελφών)  μιας και η δραστηριότητα του Τουρισμού είναι επίσημα ασύμβατη με μία δεύτερη δραστηριότητα που έχουμε στην περιοχή, αυτή των εξορύξεων βωξίτη. Βασικοί υπεύθυνοι για αυτή την ανυπαρξία  μας και την αγνόηση των Εθνικών Ειδικών Χωροταξικών,  είναι φυσικά και πάλι οι «Αρμόδιοι» για την ανάπτυξη της περιοχής μας, στους οποίους όμως  και πάλι   εμείς αναθέσαμε εν λευκώ αυτή την ευθύνη. 
     -- Ταυτόχρονα με την αναφορά στα Εθνικά Ειδικά Χωροταξικά ως παράδειγμα που υποδεικνύει την αναγκαιότητα συμμετοχής του κάθε κατοίκου στις σχετικές διαδικασίες, έγινε αναλυτική αναφορά στο τι προβλέπουν αυτά για την περιοχής μας  και ποια  στοιχεία τους καλούμαστε να λάβουμε υπ’ όψη όταν θα ασχοληθούμε με τα τοπικά Χωροταξικά Σχέδια. Κορυφαίο στοιχείο αναδείχθηκε  εκ των πραγμάτων η επίλυση των προβλημάτων που προκύπτουν από τις «ανταγωνιστικές δραστηριότητες», αυτές δηλαδή που δεν μπορούν να συνυπάρχουν ελεύθερα. Έγινε συνοπτική αναφορά στα ειδικά κεφάλαια των Εθνικών Χωροταξικών που αναφέρονται ειδικά σε αυτές τις περιπτώσεις από τα οποία αναφέρθηκαν και οι παράγραφοι  για το ζεύγος Τουρισμός – Εξορύξεις που αποτελεί καθοριστική κατά τόπους επιλογή για την βιωσιμότητα της τοπικής μας οικονομίας.    Στο σημείο αυτό έγινε αναφορά  σε άρθρα του Μεταλλευτικού και Αστικού  Κώδικα απ’ όπου γίνεται σαφές ότι ο χαρακτηρισμός «Μεταλλευτική περιοχή» αποκλείει από την περιοχή αυτή και τις γειτονικές της κάθε πιθανότητα  ανάπτυξης τουρισμού μιας και η μεταλλευτική χρήση υπερισχύει έναντι όλων των άλλων για πολλούς λόγους, ένας εκ των οποίων είναι ότι αφαιρεί το δικαίωμα κάθε ιδιοκτήτη γειτονικής περιοχής να παραπονεθεί για θόρυβο, σκόνη, δονήσεις κ.λ.π..                                                                   
      -- Στην συνέχεια έγινε παρουσίαση  στην πρόταση που λίγες μέρες πριν την εκδήλωση είχε παρουσιάσει ο Δήμος Δελφών για δημόσια διαβούλευση, σχετικά με τον καθορισμό  υποπεριοχών στην Ζώνη Β του Δελφικού Τοπίου από το Υπ. Πολιτισμού. Παρουσιάστηκαν αποσπάσματα από τον Χάρτη – Πρόταση των περιοχών Ιτέας – Κίρρας και Χρισσού. Στο σημείο αυτό έγινε ενημέρωση ( και σαν  παραδειγματισμός)  κάποιων παράδοξων της συγκεκριμένης πρότασης που ο καθένας μπορεί να αντιληφθεί  και που προσφέρονται για προβληματισμό. Τα παράδοξα αυτά είναι:
     Πρώτον το  ότι σύμφωνα με την πρόταση αυτή προβλέπεται ανάπτυξη εμπορικών κέντρων, τραπεζικών καταστημάτων κ.λ.π. (τριτογενής τομέας) στα Νότια πρανή του Λόφου των Αγίων Αναργύρων. Είναι όμως γνωστό ότι η παράμετρος «θέα» είναι αδιάφορη για αυτές τις χρήσεις αλλά   πολύτιμη για τον τουρισμό. Δεδομένου ότι οι ανάγκες του τριτογενούς τομέα  υπερκαλύπτονται στην σημερινή κατάσταση και δεν προκύπτει από πουθενά πιθανότητα  ανάπτυξης της περιοχής και του πληθυσμού (πιο πιθανή προκύπτει η  συρρίκνωση), το αλσύλλιο των Αγίων Αναργύρων αποκτά από μόνο του αξία ως φυσικό περιβάλλον που με την κοινή λογική είναι αδιανόητο να καταστραφεί για αυτό το λόγο.
     Το δεύτερο παράδοξο είναι ότι προτείνεται επισημοποίηση της μέχρι χθες πολλαπλά παράνομης δραστηριότητας του βωξίτη στο Λαρνάκι δίπλα στην πόλη της Ιτέας με τον χαρακτηρισμό της περιοχής ως «μεταλλευτική». Το γεγονός είναι από μόνο του είναι παράδοξο   δίπλα σε κατοικημένη περιοχή ή και μόνο για παραλιακή ζώνη. Ακόμα περισσότερο όμως όταν προτείνεται περιοχή ήπιας τουριστικής ανάπτυξης με θέα στις εγκαταστάσεις βωξίτη και στο βάθος θάλασσα, αντίθετα σε κάθε λογική και σε όλες τις αναφορές στους Νόμους περί ανταγωνιστικών δραστηριοτήτων !!!.   
Σαν επίλογο της παρούσας αναφοράς είναι δόκιμο να ξαναεπισημάνουμε ότι:
 Η απουσία μας από τα κοινά και από τις Χωροταξικές υποθέσεις τους   έχουν ήδη κοστίσει ακριβά σε όλους μας. Ανεξαρτήτως πεποιθήσεων, οικονομικής δυνατότητας κ.λ.π. Η υπόθεση Χωροταξικός Σχεδιασμός εν έτη 2012 για την περιοχή μας συνεχίζεται με ή χωρίς την συμμετοχή μας. Και το σημαντικότερο. Το αποτέλεσμα θα έχει ούτως ή άλλως επιπτώσεις στην ζωή του καθενός μας και στην  συγκεκριμένη περίοδο, θα είναι κυριολεκτικά ή σωτήριες ή καταστροφικές.
 
ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου