Πέμπτη 3 Μαΐου 2012

ΜΕΣΩ ΕΚΒΙΑΣΜΩΝ ΚΑΙ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ!

kalpes«Η αυξανόμενη υποστήριξη των Ελλήνων στην άκρα Δεξιά και την άκρα Αριστερά σημαίνει ότι η διακυβέρνηση της ανήσυχης χώρας και η εφαρμογή των εκτεταμένων επιπλέον περικοπών στις δαπάνες που επιθυμεί να δει η Ευρωπαϊκή Ένωση θα είναι πιο δύσκολες από ποτέ… Η “επαναδιαπραγμάτευση” έχει γίνει μια από τις πιο πολύ χρησιμοποιημένες λέξεις στην προεκλογική εκστρατεία της Ελλάδας». Τα παραπάνω σχόλια προέρχονται από την Wall Street Journal της Δευτέρας, που ως πρώτο θέμα είχε τις ελληνικές εκλογές. Κι ειδικότερα, την αποδόμηση του πολιτικού σκηνικού, λόγω της μείωσης των εκλογικών ποσοστών των δύο κατ’ εξοχήν Μνημονιακών κομμάτων: του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ.

Η ίδια ανησυχία για το αποτέλεσμα των προσεχών εκλογών (που επικεντρώνεται στο κατά πόσο θα συνεχίσουν να εφαρμόζονται απρόσκοπτα οι πολιτικές των δύο τελευταίων ετών) εκφράζεται όλο και εντονότερα όσο πλησιάζουμε στις εκλογές από το εξωτερικό. Πιο πρόσφατο κρούσμα έρευνα της ελβετικής τράπεζας, με τίτλο «ελληνικές εκλογές: να είστε ανήσυχοι, πολύ ανήσυχοι»! Η ελβετική τράπεζα αντιμετωπίζει πιο ρεαλιστικά το ελληνικό πολιτικό σκηνικό (αντίθετα με την Wall Street Journal που χαρακτηρίζει τον Φώτη Κουβέλη, ως πρώην …κομμουνιστή) θεωρώντας ως πιο πιθανό ενδεχόμενο την συγκρότηση κυβέρνησης από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ που θα εκλέξουν γύρω στους 158 βουλευτές. Αθροίζοντας επίσης τους βουλευτές και των άλλων φιλομνημοναικών κομμάτων (Δημοκρατική Αριστερά, ΛΑΟΣ και ΔΗΣΥ) εκτιμά το σύνολο των «προθύμων» βουλευτών στους 199. Αξίζει να αναφερθεί ότι η UBS υποστηρίζει το σενάριο της δεκα-κομματικής βουλής με την ακόλουθη σύνθεση: ΝΔ: 114 βουλευτές, ΠΑΣΟΚ: 44, ΚΚΕ: 26, ΣΥΡΙΖΑ: 26, Ανεξάρτητοι Έλληνες: 26, ΔΗΜΑΡ: 23, Χρυσή Αυγή: 14, ΛΑΟΣ: 9, Οικολόγοι Πράσινοι: 9 και ΔΗΣΥ: 9 επιπλέον βουλευτές.

Παρόλα αυτά η UBS διακρίνει πολλά σύννεφα στον ορίζοντα. Αντιλαμβάνεται δηλαδή πως η αβεβαιότητα δεν λήγει με τον σχηματισμό κυβέρνησης, αλλά μάλλον τότε αρχίζουν. Εντοπίζει συγκεκριμένα τον κίνδυνο στην ικανότητα που θα έχει η νέα κυβέρνηση να επιβάλει τα νέα μέτρα που απαιτούνται και ανέρχονται σε 3 δις. άμεσα (υπό την μορφή κυρίως περικοπών δαπανών) και επιπλέον 12 δισ. για την διετία 2013-2014. Μοχλός εξελίξεων ωστόσο για την ελβετική τράπεζα θα αποδειχθεί η δυναμική του χρέους που κάθε άλλο παρά σε βιώσιμη τροχιά κινείται. «Τα στοιχεία επιβεβαιώνουν την άποψη που εκφράσαμε όταν ανακοινώθηκε το PSI, συγκεκριμένα πως το ελληνικό πρόβλημα δεν έχει επιλυθεί και πως μια επιπλέον αναδιάρθρωση του χρέους είναι πολύ πιθανή». Υπογραμμίζεται μάλιστα πως σε αυτό το ενδεχόμενο η Ελλάδα θα έπρεπε να απευθυνθεί στην Λέσχη του Παρισιού, που είναι το κέντρο όπου συμφωνούνται οι αναδιαρθρώσεις διακρατικών δανείων, καθώς μετά την τελευταία αναδιάρθρωση ο ιδιωτικός τομέας από κει που είχε τα 2/3 του ελληνικού δημόσιου χρέους πλέον έχει υπό την κατοχή του μόνο το ¼.

Οι εξελίξεις που θα πυροδοτηθούν τότε είναι πολύ πιθανόν να οδηγήσουν σε εντάσεις μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των πιστωτών, ΔΝΤ και ΕΕ. Σε αυτό το πλαίσιο εκφράζεται το ενδεχόμενο να παγώσουν προσωρινά οι πληρωμές των δόσεων προς την κυβέρνηση. Ένα είδος εκβιασμού… Τότε διαμορφώνονται τέσσερις ξεχωριστές επιλογές. Η πρώτη φέρει την κυβέρνηση να δεσμεύεται απέναντι στους πιστωτές πως θα υλοποιήσει νέα μέτρα λιτότητας. Η δεύτερη επιλογή θέλει την κυβέρνηση να αντέχει αφού πρώτα οι δανειστές συμφωνήσουν σε μια επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου. Σύμφωνα με την τρίτη επιλογή η κυβέρνηση αναγκάζεται να δημιουργήσει ένα οιωνεί παράλληλο νόμισμα, με το οποίο προχωρά σε πληρωμές δημοσίων υπαλλήλων και προμηθευτών. Η τελευταία επιλογή προβλέπει την έξοδο από το ευρώ και την δημιουργία νέου νομίσματος.

Πρόκειται για ενδεχόμενα που μπορεί να κινούνται στη σφαίρα των πιθανοτήτων δεν παύουν όμως να λειτουργούν εκβιαστικά, ενισχύοντας τις κεντρομόλες δυνάμεις λίγο πριν ανοίξουν οι κάλπες…


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου