Σάββατο 21 Απριλίου 2012

ΑΡΧΙΣΑΝ ΤΑ ΔΑΝΕΙΑ ΜΕ ΡΗΤΡΑ ΔΡΑΧΜΗΣ



Επίσης όσες επιχειρήσεις πάρουν τα δάνεια αυτά θα διέπονται από το αγγλικό δίκαιο ενώ κάτι τέτοιο θα ισχύσει και για τα άλλα κράτη της Ευρωζώνης.


Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) ζητάει στις νέες δανειακές συμβάσεις με τις ελληνικές επιχειρήσεις εξασφαλίσεις για την περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.

Σύμφωνα με την “Καθημερινή” η αρχή έγινε με τη ΔΕΗ, όταν προ 15ημέρου η διοίκηση της Επιχείρησης άρχισε διαπραγματεύσεις με την ΕΤΕπ για την υπογραφή ενός δανείου ύψους 70 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση του νέου σταθμού φυσικού αερίου στη Μεγαλόπολη.

Η πλευρά της ΕΤΕπ έθεσε για πρώτη φορά στη διοίκηση της ΔΕΗ δύο νέους όρους για τη σύναψη του δανείου. Ο πρώτος αφορούσε την πρόβλεψη για επαναδιαπραγμάτευση της σύμβασης σε περίπτωση αλλαγής νομίσματος με το επιχείρημα είτε της αποχώρησης της χώρας από την Ευρωζώνη είτε της διάλυσης της Ευρωζώνης και ο δεύτερος την υπαγωγή της στο αγγλικό δίκαιο για την περίπτωση αθέτησης της αποπληρωμής.

Πηγές από την ΕΤΕπ υποστηρίζουν ότι η ρήτρα αλλαγής νομίσματος θα συμπεριληφθεί σε όλες τις συμβάσεις με τις χώρες που εφαρμόζουν αυτή τη στιγμή προγράμματα σταθερότητας (Ελλάδα, Πορτογαλία και Ιρλανδία) και θα επεκταθεί συνολικά στις χώρες της Ευρωζώνης.

Στην ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών έχει γίνει σαφές από την ΕΤΕπ ότι το σύνολο των νέων συμβάσεων για δάνεια προς τις ελληνικές επιχειρήσεις θα συμπεριλαμβάνουν «ρήτρα δραχμής» καθώς επίσης και ότι θα διέπονται από το αγγλικό δίκαιο.

Η ΕΤΕπ έχει αναλάβει τη δέσμευση να χορηγήσει μέχρι τον Ιανουάριο του 2013 δάνεια ύψους 600 εκατ. ευρώ και μέχρι το τέλος του ίδιου έτους δάνεια ύψους 400 εκατ. ευρώ με στόχο στο τέλος του 2015 να έχουν δοθεί συνολικά στην ελληνική αγορά δάνεια 1,4 δισ. ευρώ.

Οι χρηματοδοτικές γραμμές που έχει ανοίξει η ΕΤΕπ με τις ελληνικές τράπεζες για δάνεια 440 εκατ. ευρώ δεν έχουν φτάσει στις ελληνικές επιχειρήσεις καθώς τα σχετικά ποσά δεν μπορούν να εκταμιευθούν. Οι λόγοι είναι τρεις:

1. Η παραμονή πιστοληπτικής αξιολόγησης της χώρας σε καθεστώς επιλεκτικής χρεοκοπίας από τους διεθνείς οίκους, έως ότου ολοκληρωθεί το PSI.

2. Η καθυστέρηση που παρατηρείται στην ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών.

3. Η καθυστέρηση στην σύσταση του Ταμείου Εγγυήσεων μέσω του οποίου θα διοχετευτούν στην αγορά οι συνολικές χρηματοδοτήσεις ύψους 1,4 δισ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα.

ΠΗΓΗ: www.newsit.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου