Παρασκευή 23 Μαρτίου 2012

ΝΕΟ ΧΑΣΤΟΥΚΙ ΣΤΗΝ S&B

"ΠΟΡΤΑ" ΣτΕ ΣΤΟΝ ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟ


 
«Πόρτα» ΣτΕ στον Οδ. Κυριακόπουλο Σε ισχύ εξακολουθούν να βρίσκονται τα μέτρα για την προστασία της υγείας των κατοίκων της Μήλου από τη διάχυση περλίτη στον αέρα και τη θάλασσα η οποία προκαλείται εξαιτίας της εξορυκτικής δραστηριότητας στο νησί από την εταιρεία “S&B Bιoμηχανικά Ορυκτά Α.Ε”, συμφερόντων της οικογένειας του πρώην προέδρου του ΣΕΒ, Οδυσσέα Κυριακόπουλου. Το Συμβούλιο της Επικρατείας με την υπ’ αριθμ. 164/2012 απόφαση του απέρριψε την αίτηση της μεταλλευτικής εταιρείας που ζητούσε να ανασταλεί η από 21.9.2011 απόφαση του υπουργού Υγείας με την οποία επιβλήθηκαν μέτρα για «την προστασία της υγείας του πληθυσμού της νήσου Μήλου από βλάβες προκαλούμενες από τη διάχυση υπερλέπτουπερλίτη σε αέριο και υδάτινο περιβάλλον».
Παραταύτα, η εταιρεία στην αίτηση αναστολής της, αγνοώντας την προστασία της υγείας των κατοίκων υποστήριζε ότι από την εφαρμογή της επίμαχης υπουργικής απόφασης θα υποστεί η ίδια ανεπανόρθωτη βλάβη, καθώς προβλέπει την ταφή των αποβλήτων που προκύπτουν από την εξόρυξη.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας (πρόεδρος ο αντιπρόεδρος Σωτ. Ρίζος και εισηγήτρια η πάρεδρος Ουρανία Νικολαράκου) απέρριψαν τον επίμαχο ισχυρισμό της εταιρείας. Κι αυτό, γιατί η ταφή των αποβλήτων δεν ξεκινά άμεσα, αφού η από 21.9.2011 προσβαλλόμενη υπουργική απόφαση δίνει εντολές στα καθ΄ύλην αρμόδια όργανα να εκδώσουν τη σχετική απόφαση για την ταφή των αποβλήτων της εξορυκτικής εταιρείας. Συνεπώς, η βλάβη που επικαλείται η εταιρεία δεν επέρχεται άμεσα, προσθέτουν οι δικαστές, ενώ η προσβολή της φήμης της που υποστηρίζει ότι επέρχεται από την εφαρμογή της επίμαχης υπουργικής απόφασης, είναι «πλήρως επανορθώσιμη» σε περίπτωση που η κύρια προσφυγή της (αίτηση ακύρωσης) στο ΣτΕ γίνει δεκτή.

Υπενθυμίζεται ότι , το 2007 ελεγκτές του Σώματος Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας του υπουργείου Υγείας διενήργησαν έλεγχο στην περιοχή, όπου διαπίστωσαν αυξημένο αριθμό οφθαλμολογικών περιστατικών (καταγράφηκαν στο Κέντρο Υγείας Μήλου) τα οποία αποδίδονται στον περλίτη και προτάθηκε η διεξαγωγή επιδημιολογικών μελετών για διαπίστωση των επιπτώσεων.

Πράγματι, τέσσερα χρόνια μετά (2011) τη μελέτη ανέλαβε το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, το οποίο διαπίστωσε ότι στη Μήλο «υπάρχει με βεβαιότητα οφθαλμολογικό πρόβλημα κυρίως εξ’ ερεθισμού, καθώς και ότι υπάρχουν ισχυρά στοιχεία περί συνδρομής σοβαρού προβλήματος χρόνιων, πνευμονοπαθειών». Και προτάθηκε η συνέχιση της μελέτης με μετρήσεις, αναλύσεις κ.λπ.

ΠΗΓΗ: http://iteanews.blogspot.com/


 

2 σχόλια:

  1. ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΤΑ ΜΟΝΑ ΖΩΑ ΠΟΥ ΑΝΑΠΝΕΑΜΕ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΝ «ΥΓΙΕΙΝΗ» ΣΚΟΝΗ ΤΟΥ ΒΩΞΙΤΗ ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΙΛΑΓΑΜΕ ΚΑΘΟΛΟΥ. ΑΝ ΤΟ ΣτΕ ΚΡΑΤΑΕΙ ΘΕΡΜΟΠΥΛΕΣ ΘΑ ΠΑΘΟΥΝ ΜΕΓΑΛΗ ΗΤΑ ΟΤΑΝ ΦΤΑΣΟΥΝ ΕΚΕΙ ΤΑ ΔΙΚΑ ΜΑΣ. ΑΝΤΕ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΛΕΥΤΕΡΙΑ. ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΓΙΑ ΜΕΘΑΥΡΙΟ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΕΘΝΙΚΑ ΜΑΣ.
    ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΕΝΟΙ ΣΤΗ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΤΟΥΣ ΜΟΙΡΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αν φύγει η S&B από την Ελλάδα, δεν θα είναι επειδή δεν την παίζουν οι Κυβερνώντες. Αν υπήρχε κράτος θα είχαν έρθει πρίν από δυο τρία χρόνια οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος και όλα θα είχαν μπεί στη θέση τους. Δεν θα έβγαιναν και με παράπονα. Θα παρακαλούσαν να τους μειώσουν τα πρόστιμα και να τους δώσουν περισσότερο χρόνο να κάνουν όσα χρωστάνε στις αποκαταστάσεις στα βουνά και στο καθάρισμα του τόπου. Μόνο η Δικαιοσύνη αν σώσει την κατάσταση , έστω να βγεί και να μας πεί και να μας δώσει τα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι όλα όσα έχουν καταγγελθεί είναι λάθος. ΟΛΑ όμως, όχι να πιαστούν από μια λεπτομέρεια και να θέλουν να τα αμφισβητήσουν όλα. ΕΝΑ ΕΝΑ μεχρι το τελευταίο. Αλητεία υπάρχει κάπου και μάλιστα πολύ επικίνδυνη, είτε στους καταγγέλλοντες είτε στους καταγγελλόμενους και σε αυτή την περίπτωση, δεν μοιράζεται η ευθύνη της αλητείας, ένας από τους δύο φταίει. Αν υπάρχει δικαιοσύνη. Αλλιώς ….

    ΑπάντησηΔιαγραφή