Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2012

ΕΝΑ ΑΡΘΡΟ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΦΟΡΑ ΑΜΕΣΑ! ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΤΑΒΟΛΕΣ ΣΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ.

Στο παρακάτω άρθρο μπορείτε να διαβάσετε τα δικαιώματα που έχουμε σαν πολίτες αυτής της Χώρας, αλλά και ως Δημότες και που μας αφορούν, σε οποιαδήποτε μεταβολή θα προσπαθήσουν να μας επιβάλλουν στο περιβάλλον που ζούμε. Η πολύπαθη περιοχή μας, από τον Παρνασσό και τη Γκιώνα, μέχρι τη τουριστική Ιτέα και τον Αρχαιολογικό χώρο των Δελφών, πρέπει να προστατευτεί για το μέλλον και την αξιοπρεπή μας επιβίωση!
Δεν μπορούν οι πολιτικοί και οι αυτοδιοικητικοί, να επιβάλλουν τίποτα χωρίς τη συγκατάθεση μας! Τίποτα, χωρίς διάλογο και χωρίς ενημέρωση!
------------------------------------
του Θανάση Παντελόγλου
Θέλω να υπενθυμίσω σε όλους τους φίλους της βόρειας Ελλάδας, που αντιμετωπίζουν την μεθόδευση να ανοιχτούν ορυχεία στην περιοχή τους, χωρίς να το πάρουν χαμπάρι, ότι: Πρόκειται για “στρατηγικής σημασίας” παρέμβαση των εξουσιών στον τόπο τους και στον καθορισμό της “χρήσης γης” στον τόπο τους.
Έτσι έχουν δικαιώματα, ισχυρά, με βάση την σύμβαση του Aarhus ,που έχει γίνει ελληνικός Νόμος Ν.3422/2005 (ΦΕΚ 303 Α/2005) ο οποίος κατοχυρώνει 3 βασικά δικαιώματα στον πολίτη (και τις οργανώσεις που τον εκπροσωπούν) απέναντι σε οποιαδήποτε μεθόδευση αυθαίρετης τέτοιας επιβολής μεταβολής του περιβάλλοντος τους, εν αγνοία είτε με αγνόηση τους. Και τα δικαιώματα τους, συμπεριλαμβάνουν την δυνατότητα ακύρωσης της κάθε αλλαγής, λόγω παράνομου επιβολής της.
Τα κατοχυρωμένα δικαιώματα μας είναι:
Το δικαίωμα στην έγκαιρη, αναλυτική και πλήρη πληροφόρηση, εκ των προτέρων, ιδιαίτερα των θιγόμενων πολιτών του τόπου .
  1. Το ισότιμο δικαίωμα των πολιτών, στην συμμετοχή στην διαδικασία συζήτησης και λήψης αποφάσεων. Από αρχής, χωρίς να υποχρεωθεί να έρθει προ ειλημμένων αποφάσεων και τετελεσμένων γεγονότων. Η συμμετοχή αυτή, και η έκφραση γνώμης από τους πολίτες και τις οργανώσεις τους, δεν μπορεί να υποκαθίσταται από την έκφραση γνώμης οποιουδήποτε ετέρου σώματος είτε εξουσίας του τόπου. (π.χ. ΟΤΑ, συζήτηση σε δημοτικά συμβούλια είτε ότι άλλο), αλλά γίνεται μόνο σε ΑΝΟΙΧΤΗ- ΔΗΜΟΣΙΑ διαβούλευση των Επενδυτών-Κράτους-ενδιαφερόμενων πολιτών, που οφείλουν οι τοπικές εξουσίες να οργανώσουν και να διεξάγουν με ορισμένο από τον νόμο χαρακτήρα και τρόπο.
  2. Και τελικά , το δικαίωμα της νομικής προσφυγής και δικαστικής διεκδίκησης των δικαιωμάτων του πολίτη για το περιβάλλον του, εάν οι εξουσίες προχωρήσουν σε ενέργειες που δεν συνυπολογίζουν τις ανοιχτά και ελεύθερα διατυπωθείσες απόψεις της πλειοψηφίας του κόσμου.
Ενημερωθείτε λοιπόν αναλυτικά για τα 3 δικαιώματα αυτά από την σχετική ανάρτηση στον παρόντα Ιστότοπο .Διεκδικήστε το δικαίωμα ανοιχτής-δημόσιας διαβούλευσης από τις εξουσίες σας για το θέμα. Και να θυμάστε, τα νόμιμα δικαιώματα που μας αρνούνται, τα διεκδικούμε αγωνιστικά, τα ασκούμε και τα  επιβάλλουμε .Είμαστε πολίτες και όχι υπήκοοι!!!!! Το περιβάλλον του τόπου σας είναι δικό σας!! Δεν μπορούν να το κάνουν ότι θέλουν εκείνοι με το έτσι θέλω!!!
Καλό Αγώνα
Φιλικά
Θανάσης Παντελόγλου
Διαβάστε:
Η Σύμβαση του Aarhus – 1. Το δικαίωμα στην πληροφόρηση. Το δικαίωμα να γνωρίζω.
Η Σύμβαση του Aarhus- 2. ΤΟ ΔΙΚΑIΩΜΑ συμμετοχής στην λήψη αποφάσεων για το περιβάλλον



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου