Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2011

ΠΑΝΗΓΥΡΙΑ ΣΤΗ ΚΥΠΡΟ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΙΤΑΣΜΑ ΑΕΡΙΟΥ

Η κοινή γνώμη υποδέχθηκε με ενθουσιασμό τις επίσημες ανακοινώσεις για το μέγεθος του ορυκτού πλούτου στο «Αφροδίτη». Για «νέα εποχή» στο νησί κάνει λόγο ο Τύπος

Εξέλιξη που θα καθορίσει το μέλλον της Μεγαλονήσου τα επόμενα χρόνια είναι η επιβεβαίωση του μεγάλου μεγέθους των κοιτασμάτων αερίου στην κυπριακή ΑΟΖ και ειδικά στο οικόπεδο 12, συμφωνούν οι εφημερίδες και η κοινή γνώμη στην Κύπρο. Πέραν της τεράστιας οικονομικής ισχυροποίησης και της ενεργειακής αυτάρκειας της χώρας, πολλοί τονίζουν ότι η ανακάλυψη θα παίξει κομβικό ρόλο και στην προσπάθεια οριστικής επίλυσης του Κυπριακού. Οι εφημερίδες στο σύνολό τους έχουν πρωτοσέλιδο θέμα την επίσημη ανακοίνωση και τις προοπτικές που ανοίγει:

Αλλάζει η τύχη της Κύπρου και όχι μόνο
Την Τετάρτη ο προέδρος Χριστόφιας στη Λευκωσία και ο διευθύνων σύμβουλος της «Noble Energy» Τσαρλς Ντέβιντσον στο Χιούστον επιβεβαίωσαν την ύπαρξη ενός ιδιαίτερα σημαντικού κοιτάσματος φυσικού αερίου στο Οικόπεδο 12 της κυπριακής ΑΟΖ, μία ανακάλυψη η οποία αλλάζει όχι μόνο την τύχη της ίδιας της Κύπρου αλλά και τον ενεργειακό χάρτη ολόκληρης της περιοχής.
Ο κ. Χριστόφιας έκανε λόγο για προοπτικές μεγάλης και μακρόχρονης οικονομικής ανάπτυξης, από την οποία θα επωφεληθούν οι σημερινές και οι επόμενες γενιές, ενώ επανέλαβε τη θέση του ότι το φυσικό αέριο πρέπει να αποτελέσει το κίνητρο για την επίλυση του Κυπριακού. Η επιβεβαίωση των εκτιμήσεων ότι το συγκεκριμένο κοίτασμα φτάνει τα 5-8 τρισ. κυβικά πόδια με μέσο όρο τα 7 τρισ. κ.π. και αξία έως 90 δισ. δολαρίων, μετατρέπει τη Λεκάνη της Λεβαντίνης σε μία από τις πιο σημαντικές ενεργειακές δεξαμενές που έχουν εντοπιστεί την τελευταία δεκαετία. Σε συνδυασμό με τα ισραηλινά κοιτάσματα Λεβιάθαν και Ταμάρ (και δύο μικρότερα στην ισραηλινή ΑΟΖ), τα κοιτάσματα του φυσικού αερίου που έχουν εντοπιστεί στη λεκάνη αυτή φτάνουν τα 33 τρισ. κ.π., όπως ανακοίνωσε ο ίδιος ο κ. Ντέβιντσον.
Το κυπριακό κοίτασμα, για την τελική αξιολόγηση του οποίου θα απαιτηθεί ακόμη μία γεώτρηση, εκτείνεται σε μία έκταση 103,6 τετραγωνικών χιλιόμετρων και εντοπίστηκε σε συνολικό βάθος γεώτρησης 5.861 μέτρων (σε βάθος νερού 1.689 μέτρων). Οι εκτιμώμενες ποσότητες του κυπριακού κοιτάσματος θα έφταναν για να εξασφαλίσουν την ενεργειακή επάρκεια της Κύπρου για περισσότερα από 150 χρόνια, αλλά ήδη η «Noble Energy» μελετά τρόπους για την από κοινού διάθεση στις ξένες αγορές μεγάλων ποσοτήτων και από το κοίτασμα Λεβιάθαν και από το κυπριακό του Οικοπέδου 12.

Τα επόμενα βήματα θα γίνουν με την επιστροφή τις προσεχείς εβδομάδες του γεωτρύπανου της« Noble» στην περιοχή για τη διάνοιξη ακόμη μίας γεώτρησης και κατόπιν θα αρχίσει η διαδικασία για την προετοιμασία της εξόρυξης και εκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων, η οποία βεβαίως απαιτεί τουλάχιστον 3-5 χρόνια. Οι χθεσινές ανακοινώσεις, πάντως, δίνουν ώθηση και στον διεθνή διαγωνισμό που θα προκηρυχθεί για την εκδήλωση ενδιαφέροντος για γειτονικές του Οικοπέδου 12 περιοχές της κυπριακής ΑΟΖ, για τις οποίες σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχει έντονο ενδιαφέρον από μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες των ΗΠΑ, του Καναδά, ακόμη και της Ινδίας και της Κίνας.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου