Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2011

ΟΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΑΝ ΚΑΛΑΘΙ ΜΕ ΤΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΤΟΥΣ


Βάζουν τρίποντο με τα καλάθια αγροτικών προϊόντων!

Στην Ευρώπη τα καλάθια αγροτικών προϊόντων κάθε περιφέρειας είναι καθεστώς, εδώ και πολλά χρόνια και θεωρούνται μοχλός ανάπτυξης της τοπικής κι εθνικής οικονομίας.

Με τη συγκρότηση αιρετών περιφερειών, από τα μέσα του περασμένου Δεκέμβρη, ξεκίνησε αρχής γενομένης από την Κρήτη, παρόντος του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου, η πρωτοβουλία για τα «Καλάθια Περιφερειών», αλλά η συζήτηση δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη. Μερικές μόνο περιφέρειες έχουν μπει στην τελική ευθεία, ώστε να παρουσιάσουν τα «Καλάθια Αγροτικών Προϊόντων» εντός Σεπτεμβρίου.
Τα καλάθια αγροτικών προϊόντων θα περιλαμβάνουν προϊόντα ΠΟΠ, αλλά κι όσα θέλουν οι περιφέρειες να προωθήσουν και να διαφημίσουν στο ευρύ κοινό. Βασικά κριτήρια παραμένουν η ποιότητα των αγροτικών προϊόντων αλλά κι ο όγκος της παραγωγής, ώστε να μπορούν να τα στηρίξουν είτε στην εγχώρια αγορά είτε για εξαγωγές:
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ: Η Αττική μπορεί να μην είναι κατ' εξοχήν γεωργική περιοχή, όμως, το καλάθι της θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων: μέλι, κρασί, οπωροκηπευτικά, υπαίθρου και θερμοκηπίου, σύκα, ελαιόλαδο, αβγά, αλιεύματα κ.ά. Η συζήτηση δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη, αλλά αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Οκτώβριο. Το βάρος ρίχνει η περιφέρεια στα πιστοποιημένα προϊόντα.
ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ: Υπάρχει συνεννόηση με τους συνεταιρισμούς και τις αγροτικές ενώσεις κι έχουν γίνει συναντήσεις, αλλά το καλάθι δεν είναι έτοιμο. Παρ' όλα αυτά, θα περιλαμβάνει τουλάχιστον: γαλακτοκομικά προϊόντα, κοτόπουλο κι αβγά, ελιές Αμφίσσης και κονσερβολιές Στυλίδας, κρασί από τα πολλά μικρά οινοποιεία, ψάρια προερχόμενα από ιχθυοκαλλιέργειες (κυρίως λαβράκι και τσιπούρα), ακτινίδιο Σπερχειού και σύκα Κύμης, ενώ υπάρχουν και μικρές παραγωγές σε κεράσια και μήλα.
ΗΠΕΙΡΟΥ: Γαλακτοκομικά, νεκταρίνια Σαγιάδας, πεπόνια Κόνιτσας, πορτοκάλια Αρτας, οίνους Ζίτσας - Μετσόβου, σκληρά και μαλακά τυριά γνωστά ή λιγότερο γνωστά (μετσοβόνε, μετσοβέλλα, γιδίσιο, βλαχοτύρι, κασκαβάλ, μανούρι κ.ά.), κοτόπουλο, αβγά και κρέας από αιγοπρόβατα και μικρά γελάδια ελευθέρας βοσκής, κονσερβολιές (γίγας) και ακτινίδιο Αρτας, ψάρια ιχθυοκαλλιεργειών, μέλι πρόκειται να περιλαμβάνει το καλάθι Ηπείρου, παρότι η συζήτηση δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη. Στόχος είναι να υπάρξει ηπειρώτικο πρωινό στα ξενοδοχεία. Μέσα στο καλάθι θα συμπεριληφθεί και νερό, αφού τρεις μεγάλες βιομηχανίες Ζαγόρι, Βίκος, Τζουμέρκα εδρεύουν στην Ηπειρο. Για τα ζητήματα αυτά υπήρξε κι ανοιχτός δίαυλος επικοινωνίας με το ΤΕΙ Ηπείρου στην Αρτα.
ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ: Το καλάθι θα περιλαμβάνει: σιτηρά, βαμβάκι, ακρόδρυα (κάστανα, αμυγδαλάκια), μηλοειδή, κηπευτικά, όσπρια (ρεβίθια και φακές), πυρηνόκαρπα, ελιές, κρασί, επιτραπέζια σταφύλια, αρωματικά - φαρμακευτικά φυτά, κτηνοτροφικά φυτά, προϊόντα από αιγοπρόβειο κι αγελαδινό γάλα και κρέας, προϊόντα ιχθυοκαλλιέργειας και παραδοσιακά: ΠΟΠ κασέρι, φέτα, μανούρι, γαλοτύρι, μπάτζος, γραβιέρα Αγράφων, ελιά Πηλίου - Βόλου, μήλα Ζαγοράς, αρνάκι - κατσικάκι Ελασσόνας, κρυστάλλια αχλάδια.
Επίσης, φιρίκια Πηλίου, μήλα και κάστανα Μελοιβίας, πατάτα Καλλιπεύκης, αμύγδαλα Συκουρίου - Αλμυρού, κεράσια και μήλα Αγιάς, δαμάσκηνο Σκοπέλου, ροδάκινο «λεμονάτο» Πηλίου, κατσικάκι Σκοπέλου, αρνάκι ορεινής Αργιθέας, αλλαντικά Τρικάλων, τσίπουρο Τυρνάβου, τοπικούς οίνους και οίνους ΟΠΑΠ (π.χ. ΟΠΑΠ Μεσενικόλας, Αγχίαλος, Ραψάνη και κρασί Ολύμπου). Σ' ένα χρόνο από σήμερα αναμένεται να είναι έτοιμο το ηλεκτρονικό δημοπρατήριο, με το οποίο αναμένεται να υπάρξει καίριο χτύπημα στους μεσάζοντες ενώ στα σκαριά είναι κι η πιστοποίηση προϊόντων «ThesAgro».
ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ: Κρόκος Κοζάνης, φασόλια Πρεσπών και Καστοριάς, φακή, γαλακτοκομικά προϊόντα, μέλι, τριαντάφυλλα, πιστοποιημένα μήλα, ροδάκινα Βελβεντού, πιπεριές Φλωρίνης θα περιλαμβάνει, σύμφωνα με το επιχειρησιακό σχέδιο, το καλάθι της Δυτικής Μακεδονίας, παρότι η συζήτηση δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη.
ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ: Δεν έχει καν αποφασιστεί ακόμη κάτι, παρότι είναι ίσως η πιο σημαντική περιφέρεια από άποψη αγροτικής παραγωγής. Οι περιφερειακές ενότητες είναι ακόμη στο στάδιο των συζητήσεων με τους αρμόδιους φορείς. Ανεξάρτητα από τις κινήσεις της περιφέρειας η περιοχή παράγει: φρούτα, ρύζι, μανιτάρια, γαλακτοκομικά προϊόντα, οίνους κ.ά.
ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ - ΘΡΑΚΗΣ: Η συζήτηση έχει ολοκληρωθεί με γεωπόνους του υπουργείου Γεωργίας, Επιμελητήρια κι Ενώσεις Αγρ. Συνεταιρισμών. Ενδεχομένως την ερχόμενη Δευτέρα να παρουσιαστεί στο Περιφερειακό Συμβούλιο το καλάθι αγροτικών προϊόντων που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων: γαλακτοκομικά και κρέας ζώων ελευθέρας βοσκής, καπνό μπασμά, κεράσι Κομοτηνής, ελιές Θάσου, κατσικάκι Σαμοθράκης, αλιεύματα, σπαράγγι, σκόρδο Βύσσας, πατάτα Νευροκοπίου, όσπρια, μέλι, αρωματικά φυτά και βότανα, οίνους από Δράμα και Ξάνθη, αλλά και μετάξι από τους μεταξοσκώληκες Σουφλίου.
ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ: Σχεδόν έτοιμη είναι η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, που το καλάθι της περιλαμβάνει μεταξύ άλλων: γαλακτοκομικά, ψάρια ιχθυοκαλλιεργειών κι ελεύθερης αλιείας, αβγοτάραχο Μεσολογγίου, φράουλα Ηλείας και σπαράγγι Αιτωλοακαρνανίας. Η περιφέρεια έχει συστήσει Περιφερειακό Συμβούλιο Ερευνας και Καινοτομίας Δυτικής Ελλάδας στο οποίο συμμετέχουν όλα τα ΑΕΙ, τα ερευνητικά ινστιτούτα και κέντρα για τεχνογνωσία. Εμφαση θα δοθεί σε βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία, που είναι αναπτυγμένη στην Αιτωλοακαρνανία, στην οποία έχουν στραφεί ορισμένοι πρώην καπνοπαραγωγοί. Υπάρχουν κι εναλλακτικές καλλιέργειες, που έχουν προταθεί και πειραματικά ξεκίνησε η καλλιέργεια ροδιού, αχλαδιού κ.ά. Το καλάθι Δυτικής Ελλάδας θα λειτουργήσει κλιμακωτά, δηλαδή σε πρώτη φάση θα ενταχθούν γύρω στα 10 προϊόντα.
ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ: Μέσα στον Σεπτέμβριο αναμένεται να είναι έτοιμο το καλάθι αγροτικών προϊόντων της περιοχής. Περιλαμβάνει μεταξύ άλλων: ελαιόλαδο, τυρί, σαπούνι, σαρδέλες, μαστίχα, κρασιά σαμιώτικο και λημνιό, τυρί καλαθάκι Λήμνου, λαδοτύρι Μυτιλήνης και τυρί από την Ικαρία, ούζο, ψάρια ιχθυοκαλλιεργειών και ελεύθερης αλιείας, οστρακοειδή. Η περιφέρεια είναι σε συνεννόηση με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου για τα αγροτικά προϊόντα.
ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ: Προϊόντα ΠΟΠ και λιγότερο γνωστά περιλαμβάνει το καλάθι Νοτίου Αιγαίου και Κυκλάδων, ενώ από τον Οκτώβρη αναμένεται ν' αρχίσει η πιστοποίηση αγροτικών προϊόντων της ομώνυμης περιφέρειας. Περίπου 60 εκατομμύρια ευρώ εκτιμάται πως θα μείνουν εντός της περιφέρειας, αν τα ξενοδοχεία και οι επιχειρηματίες ενθαρρύνουν την κατανάλωση της ντόπιας παραγωγής προϊόντων. Το καλάθι είναι σχεδόν έτοιμο και περιλαμβάνει μεταξύ άλλων: ελαιόλαδα, ντοματάκι και φάβα Σαντορίνης, τυριά (Σαν Μιχάλη, κοπανιστή, κρασοτύρι Κω), κρασιά (Πάτμου, Καρπάθου, Πάρου, Σαντορίνης, Λειψών, που κάποτε τροφοδοτούσε το Βατικανό), παστό κολιό Λέρου, μέλι Καλύμνου κ.ά.
ΚΡΗΤΗΣ: Μέσα στον Σεπτέμβριο αναμένεται να παρουσιαστεί στο Περιφερειακό Συμβούλιο η εισήγηση για το στρατηγικό σχεδιασμό του καλαθιού των αγροτικών προϊόντων, που είναι προσανατολισμένο στην έννοια της κρητικής διατροφής. Περιλαμβάνει μεταξύ άλλων: ελαιόλαδα, επιτραπέζιες ελιές, σταφύλια, τσικουδιά, πετιμέζι, σταμναγκάθι, εσπεριδοειδή, φραγκόσυκο, αβογκάντο, μπανάνα, γαλακτοκομικά (γάλα, κρέας, αβγά και κυρίως κίτρινα τυριά), κηπευτικά, καλλυντικά με βάση τα τοπικά προϊόντα και αφεψήματα, αρωματικά φυτά και μέλι.
ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ: Ελαιόλαδο, κουμ-κουάτ, ρομπόλα Κεφαλονιάς, ψάρια ιχθυοκαλλιεργειών, γαλακτοκομικά προϊόντα, μαντολάτο, σταφίδα, κρασί, οπωροκηπευτικά, μέλι, φακή Εγκλουβής, σαλάμι-λουκάνικα Λευκάδας- Κέρκυρας, ελεύθερη αλιεία κ.ά. περιλαμβάνει το καλάθι Ιονίων Νήσων.
Υπάρχει πρόταση για εναλλακτικό πρωινό Ιονίων Νήσων στα μεγάλα ξενοδοχεία. Αναμένεται η τελική συζήτηση με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, για να καταρτιστεί το καλάθι.
ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ: Ολοκληρώνεται η συζήτηση για το στρατηγικό σχέδιο για την αγροτική ανάπτυξη της υπαίθρου. Το πελοποννησιακό καλάθι περιλαμβάνει μεταξύ άλλων: ελαιόλαδα, επιτραπέζιες ελιές, πατάτες, εσπεριδοειδή, γαλακτοκομικά, πεπόνια, αρωματικά βότανα και φυτά, σύκα, μήλα, μέλι, κάστανα, αγκινάρες Αργολίδας, μελιτζάνες τσακώνικες, σταφίδα, κρασιά, χυμούς, γλυκά από φρούτα, ζυμαρικά.
Τι είναι
Το «Καλάθι Αγροτικών Προϊόντων» κάθε Περιφέρειας, σύμφωνα με το νομοσχέδιο που προωθείται, θα περιλαμβάνει προϊόντα ζωικής, φυτικής προέλευσης, σαπρόφυτα, αλιεύματα και νερό (φυτικά καλλυντικά, ψάρια ιχθυοτροφείου, γαλακτοκομικά, μανιτάρια, κλωστές από μετάξι κ.ά.).
Βασικός στόχος είναι να υπάρξει δυνατότητα προβολής και προώθησης ελληνικών ποιοτικών προϊόντων κυρίως στο εξωτερικό μέσω των Περιφερειών, αφού το κόστος συμμετοχής σε εκθέσεις για τους αγρότες είναι δυσβάσταχτο.
Ομως, τα «Καλάθια Αγροτικών Προϊόντων», πέρα από τους αγρότες, δεν θα έπρεπε να δημιουργηθούν χωρίς να ληφθεί υπόψη η άποψη ερευνητικών αγροτικών ινστιτούτων ή Πανεπιστημίων, επιμελητηρίων, ξενοδόχων και κυρίως χωρίς τη γνώμη των εξαγωγέων. Αν δεν ληφθούν υπόψη όλα αυτά τα δεδομένα, η μεταρρύθμιση θα μείνει στα χαρτιά.
Οι βασικές κατηγορίες που μπορούν να ενταχθούν και να προωθηθούν είναι τρεις:
* Προϊόντα πιστοποιημένα ως ΠΟΠ (π.χ. φρούτα, ελαιόλαδα, οίνοι), που είναι το βαρύ πυροβολικό της χώρας μας στις εξαγωγές.
* Καινοτόμα προϊόντα (π.χ. φυτικά καλλυντικά).
* Προϊόντα υπαρκτά, που είναι λιγότερο γνωστά αλλά είναι νόστιμα (π.χ. γλυκό κάστανο) ή που δεν μπορούν να ενταχθούν στην κοινοτική νομοθεσία περί ΠΟΠ: η Κρήτη παράγει και φέτα, αλλά λόγω περιορισμών του κανονισμού δεν μπορεί να ενταχθεί στο καθεστώς.

ΠΗΓΗ: http://eleftheriskepsii.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου