Τετάρτη 10 Αυγούστου 2022

Κλιμακώνεται ο αγώνας ενάντια στην εγκατάσταση των ανεμογεννητριών στα ΑΓΡΑΦΑ(ΦΩΤΟ)


ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΑ ΑΓΡΑΦΑ


Μαχητικό μήνυμα ενάντια στην παράδοση του φυσικού και ενεργειακού πλούτου στα μονοπώλια, για να έχουν πρόσβαση σε επαρκή και φθηνή Ενέργεια τα λαϊκά νοικοκυριά, για την προστασία του περιβάλλοντος, δόθηκε από την συγκέντρωση που έγινε την Κυριακή, στην πλατεία της Φυλακτής, του Δήμου Λίμνης Πλαστήρα, μετά από κάλεσμα του Συντονιστικού Αγώνα για τα Άγραφα και άλλων μαζικών φορέων.

Όπως είναι γνωστό, στην περιοχή των Αγράφων, στην περιοχή του Τυμπάνου, προχωρά η εγκατάσταση ανεμογεννητριών, και εδώ και λίγες μέρες έχει αρχίσει η διέλευση των φορτηγών που μεταφέρουν εξοπλισμό και τμήματα των ανεμογεννητριών.

Ταυτόχρονα, η περιοχή της Φυλακτής αποτελεί πλέον το επίκεντρο των επιχειρούμενων εγκαταστάσεων με σημείο αναφοράς την κορυφή της Καζάρμας. Στην κορυφογραμμή Καζάρμα των Αγράφων, με υψόμετρο 1977 μ.,πάνω από τα χωριά Κερασιά, Κρυονέρι, Φυλακτή, Πεζούλα και Νεοχώρι, σχεδιάζεται να τοποθετηθούν, μετά την εσπευσμένη έκδοση άδειας, 9 γιγαντιαίες ανεμογεννήτριες ύψους 150 μέτρων η κάθε μία.

Μπορούμε να ματαιώσουμε, να εμποδίσουμε την έκβαση αυτών των έργων

Στον χαιρετισμό του ο Βασίλης Ελευθερίου, πρόεδρος του Συλλόγου Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανικών Καρδίτσας και μέλος του Συντονιστικού Αγώνα για τα Άγραφα, επεσήμανε μεταξύ άλλων: «Μετά του Μουζάκι, και η Φυλακτή στέλνει μήνυμα πως δε θα επιτρέψουμε τη μετατροπή της περιοχής μας σε βιομηχανική περιοχή εγκατάστασης αμφιβόλου ποιότητας και απόδοσης ΑΠΕ.

Άλλωστε, η εγκατάσταση των ανεμογεννητριών, που προωθείται και στα βουνά της Θεσσαλίας, δεν γίνεται στο πλαίσιο μιας ισόρροπης ανάπτυξης για την ικανοποίηση των ενεργειακών αναγκών του λαού, αλλά του κεφαλαίου, που σκοπό έχουν αποκλειστικά το κέρδος, θυσιάζοντας γι' αυτό και το φυσικό περιβάλλον.

Ταυτόχρονα, τα λαϊκά στρώματα δεν μπορούν να αντέξουν την ασφυξία της "απελευθέρωσης" και της "πράσινης μετάβασης". Η ηλεκτρική ενέργεια έχει μετατραπεί σε πανάκριβο εμπόρευμα για τα λαϊκά νοικοκυριά και τις μικρές επιχειρήσεις, εκατομμύρια νοικοκυριά ζουν σε συνθήκες ενεργειακής φτώχειας ή να πληρώνουν υπέρογκους λογαριασμούς. Λίγες μόνο ημέρες από το "πανηγύρισμα" της κυβέρνησης για την κατάργηση, δήθεν, της ρήτρας αναπροσαρμογής, που η ίδια έφερε, η ασυδοσία των παρόχων ανέβαζε την τιμή της κιλοβατώρας στα 0,50 ευρώ και παραπάνω. Έτσι πλέον, θα μπορούν να τα εισπράττουν "νόμιμα και ηθικά" και την ίδια στιγμή νοικοκυριά και μικρομάγαζα να ματώνουν για να βγάλουν το μήνα, την ίδια ώρα, οι βιομήχανοι αντί να φορολογούνται, να επιδοτούνται επειδή, λέει, δεν καταναλώνουν ηλεκτρικό ρεύμα.

Όλα αυτά δεν ήρθαν στα ξαφνικά και ούτε μας βρίσκουν αδιάβαστους. Είναι στόχοι οι οποίοι τίθενται μέσα από τις πολιτικές της Ε.Ε., όπως αυτοί έχουν γίνει αποδεκτοί από όλες τις κυβερνήσεις, (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ), οι οποίες, μεταξύ άλλων, έχει αναγορεύσει την Ελλάδα σαν περιοχή στρατηγικής σημασίας για την ανάπτυξη των ΑΠΕ οι οποία απαιτεί ανεμογεννήτριες και φωτοβολταϊκά παντού, σε βουνά και σε θάλασσες. Χέρι - χέρι, όλες οι κυβερνήσεις, προώθησαν τα τελευταία χρόνια, ένα νομοθετικό πλαίσιο που σταδιακά επιτρέπει ΑΠΕ παντού, πρακτικά χωρίς περιορισμούς και με αδειοδοτήσεις με fast track διαδικασίες. Τη δική τους ευθύνη στο "έγκλημα" αυτό έχουν η Τοπική Διοίκηση, η περιφερειακή αρχή και οι Δημοτικές Αρχές της περιοχής.

Έχουμε όλο το δίκιο με το μέρος μας. Συνεχίζουμε ανυποχώρητοι τον αγώνα μας ενάντια στο ξεπούλημα της ενέργειας και του φυσικού περιβάλλοντος και την καταστροφή του, για τα κέρδη των λίγων. Αγωνιζόμαστε ενάντια στην απελευθέρωση - ιδιωτικοποίηση του ενεργειακού τομέα, που γίνεται μέσα από την εγκατάσταση ιδιωτικών αιολικών πάρκων που σχεδιάζονται να λειτουργούν με γνώμονα το κέρδος και όχι για τις δικές μας ανάγκες. Δίνουμε μάχη για να έχουν πρόσβαση σε επαρκή και φθηνή Ενέργεια τα λαϊκά νοικοκυριά, και για την προστασία του περιβάλλοντος. Μπορούμε να ματαιώσουμε, να εμποδίσουμε την έκβαση αυτών των έργων. Με οδηγό τις επιμέρους κατακτήσεις μας, συνεχίζουμε, όντας ήδη νικητές».









Δεν υπάρχουν σχόλια: