Κυριακή 18 Ιουλίου 2021

Η Κίνα ισχυρίζεται ότι διαθέτει τον ισχυρότερο κβαντικό υπολογιστή στον κόσμο..



Μια ομάδα ερευνητών στην Κίνα ανέπτυξε αυτό που αναφέρει ότι αποτελεί τον πιο ισχυρό κβαντικό υπολογιστή στον κόσμο, σηματοδοτώντας το τελευταίο ορόσημο σε μια σειρά συναρπαστικών εξελίξεων γύρω από τους κβαντικούς υπολογιστές.

Σύμφωνα με τα δεδομένα, ο κβαντικός υπολογιστής μπόρεσε να λύσει ένα πρόβλημα με 56 από τα 66 qubit (το κβαντικό ισοδύναμο των bit σε έναν συμβατικό υπολογιστή), σπάζοντας το προηγούμενο ρεκόρ της Google.

Το 2019, η Google ανακοίνωσε ότι ο επεξεργαστής Sycamore 54-qubit ήταν ο πρώτος που πέτυχε κβαντική υπεροχή, το σημείο, δηλαδή, στο οποίο οι κβαντικοί υπολογιστές μπορούν να λύσουν προβλήματα που δεν μπορούν οι συμβατικοί. Ο Sycamore ολοκλήρωσε έναν υπολογισμό σε 200 δευτερόλεπτα, κάτι που θα απαιτούσε 10.000 χρόνια στον πιο ισχυρό υπερυπολογιστή στον κόσμο.


Ξεπερνώντας την Google, η κινεζική ομάδα με επικεφαλής τον Jian-Wei Pan από το Πανεπιστήμιο Επιστήμης και Τεχνολογίας της χώρας απέδειξε τις δυνατότητες του κβαντικού επεξεργαστή. Ονομάζεται Zuchongzhi και αναφέρεται πως μπορεί να χειριστεί έως και 66 qubit ταυτόχρονα. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να κωδικοποιήσει κβαντικές πληροφορίες σε 66 κβαντικά bits.


Οι ερευνητές αναφέρουν ότι ο Zuchongzhi έλυσε ένα πρόβλημα σε κάτι περισσότερο από μία ώρα, ενώ θα απαιτούσε οκτώ χρόνια στον πιο ισχυρό υπερυπολογιστή στον κόσμο. Και, στο μέλλον, μπορεί να έχει ακόμη υψηλότερες επιδόσεις.

Σύμφωνα με την ομάδα, το πρόβλημα που έλυσε ο υπολογιστής ήταν περίπου 100 φορές πιο δύσκολο από αυτό που επιλύθηκε από τον Sycamore της Google.


Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: