Σάββατο 17 Ιουλίου 2021

Οι θέσεις της "Στερεά Υπεροχής" στην 27η Συνεδρίαση Οικονομικής Επιτροπής.

Οι θέσεις της "Στερεά Υπεροχής":

ΓΙΑ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ.

Η εξαγγελία του πρωθυπουργού για συγχωνεύσεις-καταργήσεις των νοσοκομειακών μονάδων, με μοναδικό κριτήριο την απόσταση και όχι την πραγματική ανάγκη της περίθαλψης των κατοίκων των περιοχών και το συνδυασμό με την εγκατάλειψη της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, απαξιώνει ουσιαστικά το εθνικό σύστημα υγείας, όχι μόνο στις επιμέρους Περιφερειακές Ενότητες, όπως αναφέρθηκε πχ στη Βοιωτία αλλά σε όλη τη Στερεά.


Αντίστοιχα υπάρχουν προβληματισμοί και αγωνίες για όλα τα περιφερειακά νοσοκομεία. Αντιλαμβάνεστε ότι εξυπηρετούν τους κατοίκους ευρύτερων περιοχών και μία τέτοια πιθανή κατάργηση δημιουργεί πολλά, ουσιαστικά, σοβαρά ζητήματα στην υγειονομική φροντίδα των κατοίκων αυτών των περιοχών.
Θέλω να σας πω, ότι για εμάς, ως περιφερειακή παράταξη, είναι εγκληματική η εμμονή της κυβέρνησης γι’ αυτές τις συγχωνεύσεις, για το κλείσιμο στην ουσία μεγάλων νοσηλευτικών μονάδων.

Ενώ σε ολόκληρο τον κόσμο η πανδημία μας διδάσκει ότι πρέπει να αλλάξουμε ρότα και να ενισχύσουμε τα συστήματα υγείας, στην Ελλάδα η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας αποφασίζει να συνεχίσει ένα καταστροφικό έργο καθώς συνεχίζει την λογική των ιδιωτικοποιήσεων και του κλεισίματος των νοσοκομείων.
Αυτό από μόνο του νομίζω ότι είναι πρόδηλο σε όλους, είναι πλέον διακριτό ακόμα και στον πλέον μετριοπαθή πολίτη, ότι αποτελεί μία ανεύθυνη και εγκληματική στάση.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΣΤΕΡΕΑΣ ΣΤΟΥΣ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΥΣ.

Δεν είχα σκοπό να σχολιάσω αλλά η τοποθέτησή σας, μου έδωσε το ερέθισμα να σας πω, κάλλιο αργά παρά ποτέ.
Το ότι η Στερεά Ελλάδα είναι η τελευταία στους εμβολιασμούς δεν νομίζω ότι περιποιεί τιμή στην περιφερειακή αρχή, ούτε στο περιφερειακό συμβούλιο, ούτε στην 5η Υγειονομική Περιφέρεια.
Νομίζω λοιπόν ότι όλα αυτά, που τώρα η ανάγκη μας έκανε να τα υλοποιήσουμε και να τα τρέξουμε, θα μπορούσαν να είχαν γίνει, με βάση ένα σχεδιασμό.
Γιατί δεν άλλαξαν κάτι από αυτές τις παραμέτρους, που δυσκόλεψαν τον εμβολιασμό, ήταν γνωστές.
Όταν λοιπόν είχαμε προτάσεις από όλες τις παρατάξεις της μειοψηφίας, είναι αυτό που ειπώθηκαν προηγούμενα, προσχηματικά τις αποδεχτήκατε, προσχηματικά συμφωνήσατε αλλά επί της ουσίας τίποτα δεν πράξατε.
Το αποτέλεσμα και η ανακοίνωση της τελευταίας θέσης της Στερεάς Ελλάδας στους εμβολιασμούς, σας ανάγκασε να κάνετε κάποιες άλλες επιλογές για να μπορέσετε να καλύψετε το χαμένο έδαφος.
Δεν σημαίνει αυτό, ότι σας απαλλάσσει από τις ευθύνες.
Και δεν έχω καμία διάθεση να κάνω αντιπολίτευση αλλά δεν μπορώ και να αποδέχομαι την ωραιοποίηση, που επιχειρεί η περιφερειακή αρχή.
Υπήρχε πρόβλημα, οφείλεται στον ελλιπέστατο σχεδιασμό σας, οφείλεται στην καθυστέρηση των ενεργειών σας και ως εκ τούτου σας βαραίνει μία συγκεκριμένη ευθύνη.
Έτσι για την αποκατάσταση της ιστορίας.

ΓΙΑ ΕΡΓΑ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ:
Λοιπόν, εμείς έχουμε ξεκαθαρίσει τη θέση μας, ότι η προτεραιοποίηση των αναγκών πρέπει να είναι διαφορετική από την πλευρά της περιφερειακής αρχής, με βάση την οικονομική αλλά και κοινωνική συγκυρία, που διάγει το σύνολο των συμπολιτών μας. Θεωρούμε ότι είναι ένα έργο, το οποίο θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί από ιδίους πόρους της εκκλησίας.

Όμως εδώ, επιτρέψτε μου να πω, ότι υποκρύπτεται μία συγκεκριμένη αντίληψη της περιφερειακής αρχής, θυμίζοντάς σας ότι δεν υπάρχει συνεδρίαση της οικονομικής επιτροπής, συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου, που να μην έχουμε ένα, δύο ή τρία ακόμα έργα που να είναι αρμοδιότητα της εκκλησίας.
Εδώ αναδεικνύεται ξεκάθαρα πλέον ότι υπάρχει στόχευση της περιφερειακής αρχής, να αποκτήσει μία προνομιακή σχέση με την εκκλησία δημιουργώντας ίσως την προσδοκία μιας εξαργύρωσης.
Είναι πολιτική η τοποθέτηση, δεν έχει να κάνει με τις ανάγκες της εκκλησίας.
Θα μπορούσα να αποδεχθώ να είμαστε αρωγοί, σε κάποια σημαντικά και επιλεγμένα ζητήματα, τα οποία όντως χρήζουν κάποιας υποβοήθησης από την Περιφέρεια και από την περιφερειακή αρχή, αλλά αυτό το πράγμα, σε κάθε συνεδρίαση να υπάρχει δαπάνη για μονή, εκκλησία, καμπαναριό και οτιδήποτε άλλο, θεωρώ ότι όντως, με τη συμπεριφορά σας, αδικείτε τον εαυτό σας. Ως περιφερειακή αρχή προσπερνάτε τις αρμοδιότητες και την ευθύνη που έχετε, για να εξυπηρετηθούν πρωτίστως οι πραγματικές λαϊκές ανάγκες.

ΓΙΑ ΤΑΜΕΙΑΚΟ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟ:
Κοιτάξτε, εκτιμώ ότι η εικόνα που παρουσιάζει ο ταμειακός απολογισμός μπορεί να είναι μία εικόνα που δίνει τη δυνατότητα σε κάποιον να παρακολουθήσει την πορεία εσόδων – εξόδων, από την άλλη όμως είναι προφανές ότι πίσω από τους αριθμούς, πίσω από τα νούμερα, κρύβονται οι πολιτικές που ασκεί η περιφερειακή αρχή, η περιφερειακή πλειοψηφία. Έχουμε διαφωνήσει με τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η περιφερειακή αρχή, γιατί κατά την εκτίμησή μας, την παραταξιακή εκτίμησή μας, δεν υπάρχει ένας σχεδιασμός συνεκτικός, δεν υπάρχει ο δημοκρατικός προγραμματικός, δεν υπάρχει η συμμετοχή των φορέων στη συγκρότηση ενός σχεδίου, που θα ικανοποιεί τις ουσιαστικές και πραγματικές ανάγκες των συμπολιτών μας, δηλαδή των Στερεοελλαδιτών.
Είναι γνωστό ότι έχουμε καταψηφίσει και τον προϋπολογισμό και το τεχνικό πρόγραμμα, όχι κάνοντας μία δομική αντιπολίτευση αλλά γιατί θεωρούμε πως ούτε στον προϋπολογισμό, ούτε στο τεχνικό πρόγραμμα, το οποίο ψηφίστηκε στις αρχές του 2020, δεν υπήρχε αυτό το στοιχείο της ανάπτυξης, που θα έδινε τη δυνατότητα να βελτιώσουμε το βασικό μέγεθος, που κατοχυρώνει την επιτυχία ή την αποτυχία μίας Περιφέρειας, που δεν είναι άλλο από την αύξηση του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος στη Στερεά Ελλάδα.
Έχουμε επανειλημμένα τονίσει ότι η περιφερειακή πλειοψηφία, η περιφερειακή αρχή, αναλώνεται σε μικρού μεγέθους έργα, ικανοποιώντας πελατειακές σχέσεις τις περισσότερες φορές, δημιουργώντας δίκτυα για τις επόμενες εκλογές, όταν αυτές γίνουν και βεβαίως έχουμε αντιληφθεί οι πάντες. ότι λείπει αυτό που θα έπρεπε να ήταν η βάση της πολιτικής της περιφερειακής αρχής. Ποιο είναι αυτό που λείπει; Το όραμα, το σχέδιο, εκείνο το προϊόν μιας συλλογικής δουλειάς, η οποία δυστυχώς δεν έγινε ποτέ.
Ως εκ τούτου ο ταμειακός απολογισμός αποδεικνύει ότι δεν έχει γίνει ακόμα η μετάβαση της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας στο αναπτυξιακό επίπεδο που έχει ανάγκη. Δεύτερον, αποδεικνύεται ότι υπάρχει μία υποχρηματοδότηση της Περιφέρειας από την κεντρική κυβέρνηση.
Διαβάζοντας αν θέλετε τους ΚΑΠ για το έτος 2020 είτε για έργα Περιφέρειας, είτε για τις επενδυτικές δαπάνες στο οδικό δίκτυο, είτε για την μεταφορά μαθητών, είτε για τη δακοκτονία, είτε για τις λοιπές περιπτώσεις που είναι στο έγγραφο που έχει σταλεί από την υπηρεσία, διαπιστώνουμε ότι είμαστε περίπου στο ίδιο με το 2019 ή ακόμα και πιο κάτω. Το τρίτο που φαίνεται είναι ότι υπάρχει ένα πρόβλημα με τις ανείσπρακτες οφειλές στην Κωπαΐδα, που είναι περίπου 3,5 εκατομμύρια ευρώ.
Εδώ υπονομεύεται η ανταποδοτικότητα, υπονομεύεται αν θέλετε η διαχείριση ενός περιουσιακού στοιχείου, το οποίο επανειλημμένα έχουμε υπερτονίσει και έχουν επισημάνει όλες, μα όλες οι περιφερειακές παρατάξεις της μειοψηφίας.
Είναι γνωστή και η δική μας θέση για ένα νέο αναπτυξιακό οργανισμό.
Διαβάζοντας τον ταμειακό απολογισμό, εάν συνεχίσουμε ως Περιφέρεια με αυτούς τους ρυθμούς σίγουρα οι ανείσπρακτες θα ξεπεράσουν το επόμενο διάστημα τα 5 εκατομμύρια ευρώ, με τις πιο ευοίωνες εκτιμήσεις.
Και βεβαίως κλείνοντας να πω, ότι όσο και να θέλουμε να ωραιοποιήσουμε μία κατάσταση, μέσω μιας επικοινωνιακής διαχείρισης, δυστυχώς το αποτέλεσμα είναι αυτό που αναδεικνύει και αποδεικνύει τις μεγάλες υστερήσεις και ελλείψεις που υπάρχουν στη Στερεά Ελλάδα. Είναι προφανές ότι περισσότερα θα πούμε και στη διαδικασία του περιφερειακού συμβουλίου, αναλύοντας τη θέση μας στα επιμέρους ζητήματα, που βάζει ο ταμειακός απολογισμός αλλά σε καμία περίπτωση προφανώς και δεν μπορούμε να τον ψηφίσουμε.
ΓΙΑ ΕΠΙΒΟΛΗ ΠΡΟΣΤΙΜΩΝ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΣΤΕΡΕΑΣ:
Τον Γενάρη του 2021 στην 1η τακτική συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου είχαμε καταθέσει ερώτηση σχετικά με την επιβολή χρηματικών κυρώσεων σε βάρος της Περιφέρειας.
Η ερώτηση αναφερόταν στο πρόστιμο που είχε επιβληθεί στην Περιφερειακή Ενότητα Εύβοιας, για παράνομη αμμοληψία στον Σαρανταπόταμο και για τη μη συμμόρφωση της περιφερειακής αρχής, στην παράνομη μετακίνηση υπηρεσιακών στελεχών στην ΠΕ Εύβοιας, για τη μη συμμόρφωση της περιφερειακής αρχής σε δικαστικές αποφάσεις.
Έχει καταλογιστεί μία συνολική χρηματική κύρωση 9.000 ευρώ, γιατί είναι τρεις οι υπάλληλοι που είχαν παρανόμως, με βάση την απόφαση, μετακινηθεί.
Τότε είχαμε ρωτήσει εάν θα συμμορφωθεί με τις δικαστικές αποφάσεις η περιφερειακή αρχή και ποιος θα καταβάλει τα πρόστιμα.
Η απάντηση δόθηκε.
Δίνεται σήμερα μέσω της ψήφισης για την καταβολή αυτών των χρηματικών αποζημιώσεων στα τρία πρόσωπα που παρανόμως είχαν μετακινηθεί και θα ήθελα από εσάς μία συγκεκριμένη απάντηση, γιατί τελικά δεν συμμορφώθηκε η περιφερειακή αρχή, έτσι ώστε να μην αναγκαστούμε σήμερα να καταβάλουμε το ποσό των 9.000 ευρώ, εδώ είναι στην ουσία 6.500 ευρώ γιατί μιλάμε για τους δύο από τους τρεις υπαλλήλους, και βεβαίως είστε εκτεθειμένοι πολιτικά γιατί είχατε διαβεβαιώσει ότι είχατε συμμορφωθεί με την απόφαση του δικαστηρίου και φαίνεται ξεκάθαρα πλέον ότι αυτό δεν ισχύει.

Κοιτάξτε, η διοίκηση είναι υποχρεωμένη να συμμορφώνεται με τις δικαστικές αποφάσεις.
Δεν είναι τι μας βολεύει, δεν πράττουμε κατά το δοκούν, γιατί έτσι δήθεν θα κάνουμε καλύτερα την άσκηση της όποιας διοίκησης.
Έχει κανόνες το παιχνίδι, δεν παίζεται με την λογική του ενός ανδρός αρχή. Επειδή κέρδισα τις εκλογές σημαίνει ότι έχω και τη δυνατότητα να παρεμβαίνω και να δημιουργώ καταστάσεις όπως, με βολεύει.
Είναι λογική η οποία βρίσκει πέρα και έξω, από κάθε δημοκρατική λειτουργία. Αυτή η λογική μας βρίσκει αντίθετους και είναι πέρα και έξω από τα όρια μιας ευνομούμενης πολιτείας.
Είχαμε τη διαβεβαίωση ότι όλη αυτή η ιστορία ήταν με βάση προγενέστερη απόφαση και ότι στη συνέχεια η Περιφερειακή Ενότητα Εύβοιας συμμορφώθηκε.
Εδώ λοιπόν, είναι ζήτημα ηθικό, διοικητικό αλλά πρωτίστως πολιτικό.

ΓΙΑ ΑΡΔΕΥΣΗ ΚΩΠΑΪΔΑΣ:
Δεν μπορεί όλα τα ζητήματα να τα αντιμετωπίζετε με επικοινωνιακή διαχείριση.
Το πρόβλημα είναι εκεί, το πρόβλημα βγάζει μάτια, το πρόβλημα δημιουργεί θέματα επιβίωσης στους αγρότες, χάνονται σοδειές, χάνονται εισοδήματα και βεβαίως υπονομεύεται ο πρωτογενής τομέας.
Γιατί; Γιατί δεν έχετε σχεδιασμό. Γιατί δεν μπορείτε να μοιράσετε δυο γαϊδουριών άχυρα και συγχωρέστε μου την υπερβολή.
Για τη συγκεκριμένη περίπτωση, μην μου πείτε ότι τα προβλήματα δεν ήταν γνωστά ή ότι μας ξάφνιασε ο καιρός.
Και όταν μάλιστα σε προηγούμενη συνεδρίαση, αγαπητέ κύριε αντιπεριφερειάρχη, πήρα τη διαβεβαίωση ότι όλα βαίνουν καλώς ως προς την άρδευση του Κωπαϊδικού πεδίου.
Επικαλούμαι την μαρτυρία όλων των συναδέλφων μελών της οικονομικής επιτροπής όταν έθεσα το θέμα στον κύριο περιφερειάρχη.
Σφυρίζει αδιάφορα η Περιφερειακή Ενότητα Βοιωτίας και η αντιπεριφερειάρχης, για αυτό που όλοι γνωρίζουν, για τα λάθη που έκανε στον καθαρισμό, με τις ανάποδες κλήσεις που δημιουργήθηκαν, πιθανό αποτέλεσμα από την εξαφάνιση του νερού, μετά από εσφαλμένη παρέμβαση του αναδόχου. Ζήσαμε το τραγελαφικό, να γυρίσουν τα νερά πίσω, λες και έχουμε νέο Ιορδάνη ποταμό!
Γιατί; Γιατί δεν υπήρξε έλεγχος και παρέμβαση, δεν υπήρξε το αυτονόητο.
Από λάθη της περιφέρειας ο αγρότης της περιοχής, στερείται του εισοδήματός του, για να θρέψει την οικογένειά του.
Αντιλαμβάνεστε εδώ μιλάμε για τραγωδία. Και δεν είναι για γέλια, είναι δυστυχώς για κλάματα η όλη διαχείριση.
Συμφωνώ απόλυτα στην παρατήρηση τοποθέτηση που έγινε προηγούμενα από την κυρία συνάδελφο.
Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε αυτού του είδους τα ζητήματα.

Να γιατί υπάρχει η αναγκαιότητα να κουβεντιάσουμε συνολικά το ζήτημα της Κωπαΐδας.
Να γιατί πρέπει να συμμετέχουν οι αγρότες, να γιατί πρέπει να πάμε σε ένα νέο Οργανισμό διαχείρισης της Κωπαΐδας με τη συμμετοχή της αυτοδιοίκησης, των φορέων, των αγροτών, όλων των ανθρώπων εκείνων που εμπλέκονται με τον πρωτογενή τομέα.
Τα λέω σ’ εσάς όχι για να τα ακούσει η πεθερά, τα λέω γιατί πρέπει να καταγραφούν, γιατί εν πάση περιπτώσει δεν έχουμε και εμείς τη δυνατότητα, η δημοκρατία πλέον είναι ευνουχισμένη, όταν δεν μπορούμε να κουβεντιάσουμε δια ζώσης, να υπάρξει η κάλυψη από τα τοπικά ΜΜΕ, για να ακούγεται και η δική μας φωνή, αντιλαμβάνεστε ότι εμείς δεν έχουμε τη δυνατότητα παρουσίας όπως έχει η περιφερειακή αρχή.
Δεν έχουμε τη δυνατότητα να πείθουμε, όπως πείθετε εσείς ως περιφερειακή αρχή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: