Κυριακή 13 Ιουνίου 2021

Παραπλανεί για τις ανεμογεννήτριες της Καρύστου το υπουργείο Περιβάλλοντος καταγγέλλει ο Αρσένης

Σε σύγχυση φαίνεται να βρίσκεται η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας αναφορικά με τη χωροθέτηση ανεμογεννητριών στη χώρα.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης αναπάντητης γραπτής ερώτησης & αίτησης κατάθεσης εγγράφων -που μετατράπηκε σε επίκαιρη- του Βουλευτή Β2 Δυτικής Αθήνας του ΜέΡΑ25, Κρίτωνα Αρσένη, στην Ολομέλεια της Βουλής, ο κ. Αμυράς ανέφερε ότι τελικά η υπέρβαση της φέρουσας ικανότητας στον Δήμο Καρύστου γίνεται «με τη μεταφορά αριθμού ανεμογεννητριών από το σύνολο των Δήμων στους οποίους εκτείνεται το έργο» και συγκεκριμένα από τον Δήμο Μαρμαρίου και ότι δε χρειάζεται απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου. 

Αντίθετα, σημειώνει ο βουλευτής , σε προηγούμενη ανάλογη συζήτηση στις 8.3.2021 ο υπουργός κ. Σκρέκας ανέφερε ότι «δεν προκύπτει υπέρβαση της φέρουσας ικανότητας για τις δημοτικές ενότητες Καρύστου, Μαρμαρίου, Στύρων, Αυλώνος Διστύων, Κονιστρών, Κύμης και Ταμινέων. Επίσης, στη δημοτική ενότητα Καφηρέως προκύπτει προσαύξηση ποσοστού κάλυψης, ύστερα από σύμφωνη γνώμη του οικείου δημοτικού συμβουλίου».

Ακόμη ο κ. Αρσένης , επισημαίνει ότι η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Καρύστου δεν κατατέθηκε ούτε αυτή τη φορά γραπτά από τον κ. Αμυρά.

Σύμφωνα πάντα με σχετική ανακοίνωση του κ. Αρσένη , « προκειμένου να μην αναγνωρίσει την ευθύνη της παραπλάνησης της ολομέλειας του Κοινοβουλίου, ο υφυπουργός είπε ότι η δήλωση του υπουργού κ. Σκρέκα έγινε εκ παραδρομής λόγω λανθασμένου ενημερωτικού σημειώματος των υπαλλήλων στη ΡΑΕ στο οποίο βασίστηκε η τοποθέτησή του.

Αναφορικά με τις «182 νέες θέσεις εργασίας» από την εγκατάσταση 8 αιολικών πάρκων – 104 ανεμογεννητριών στη Εύβοια συνολικής ισχύος 470,4 MW, που υποστηρίζει ότι θα δημιουργηθούν, ο κ. Αμυράς αρνήθηκε να καταθέσει τα έγγραφα που τεκμηριώνουν τον ισχυρισμό του.

«Από τις 602 ανεμογεννήτριες που έχουν εγκατασταθεί στα βουνά της Εύβοιας, έχουν δημιουργηθεί τα τελευταία 20 χρόνια, σύμφωνα με την ΕΛΕΤΑΕΝ, μόλις 62 θέσεις απασχόλησης.

Παρ’ όλα αυτά, προκειμένου να εγκριθεί από τη Διυπουργική το συγκεκριμένο έργο και για να εξασφαλίζει την προϋπόθεση των τουλάχιστον 120 νέων θέσεων εργασίας, εμφανίζεται να δημιουργεί 182 θέσεις εργασίας, με 104 ανεμογεννήτριες» τόνισε ο κ. Αρσένης.

Η τοπική κοινωνία είναι αντίθετη στο συγκεκριμένο έργο και συγκεκριμένα 122 σύλλογοι, επίσημα οι Δήμοι Χαλκιδέων, Ερέτριας, Διρφύων-Μεσσαπίων, Κύμης Αλιβερίου, Ιστιαίας-Αιδηψού, Καρύστου καθώς και ο Μητροπολίτης Χαλκίδας

Έχουν άλλωστε προχωρήσει σε προσφυγή ακύρωσης στο ΣτΕ κατά της Διυπουργικής Επιτροπής Στρατηγικών επενδύσεων για την ένταξη του επενδυτικού σχεδίου “Αιολικά Πάρκα Εύβοιας ισχύος 470,4 MW”.

Ο κ. Αρσένης ζήτησε να μην προχωρήσει το έργο ενώ εκκρεμεί η Απόφαση του ΣτΕ όπως άλλωστε συνηθίζει να πράττει αυτή η κυβέρνηση σε άλλες περιπτώσεις βλ. έργο Περιφερειακού Ιωαννίνων και υγρότοπο Τσαμαρά.

Όσον αφορά στην αξία της διαβούλευσης ο κ. Αρσένης αναφέρθηκε στα δημοσιεύματα του περασμένου Φεβρουαρίου που θέλουν τον κ. Αμυρά να δίνει εντολή στους συντονιστές των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων να μην λαμβάνουν υπόψη τις αρνητικές γνωμοδοτήσεις Δήμων και Περιφερειών, αλλά να προχωρούν στις εγκρίσεις των αιολικών έργων και τα όργανά τους που «είναι τα μόνα αρμόδια για την τελική απόφαση» να εγκρίνουν τα έργα χωρίς «καθυστερήσεις».

Μετά το πέρας της συζήτησης ο κ. Κρίτωνας Αρσένης δήλωσε ότι «όχι μόνο παραβιάζεται η εθνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία, αλλά παραδέχονται και επίσημα ότι η διαβούλευση είναι προσχηματική και ότι είναι υποχρεωτικό για τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις να μην λαμβάνουν υπόψη τις γνωμοδοτήσεις Δήμων και Περιφερειών». 
Ο κ. Αρσένης δήλωσε ότι θα καταθέσει Αίτημα στη Βουλή για κατάθεση όλου του περιεχομένων του φακέλου της συγκεκριμένης επένδυσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: