Δευτέρα 14 Ιουνίου 2021

Οι καλύτερες πόλεις στον κόσμο για να ζει κανείς - "Βουτιά" 20 θέσεων για την Αθήνα.

 Πολλές και μεγάλες αλλαγές έχει προκαλέσει η πανδημία του κορονοϊού και οι συνέπειές της είναι ακόμα αισθητές σε όλο τον κόσμο. 



Της Δανάης Μαραγκουδάκη

Κάποιες πόλεις όμως κατάφεραν να τη διαχειριστούν καλύτερα ενώ κάποιες άλλες δυσκολεύτηκαν αρκετά. Σύμφωνα με τον δείκτη Global Liveability για το 2021 όπου παρουσιάζεται η λίστα του Economist Intelligence Unit με τις καλύτερες πόλεις για να ζει κανείς, η Αθήνα έχασε 20 θέσεις και βρέθηκε στις πόλεις με τη μεγαλύτερη αρνητική μεταβολή. Από την 72η θέση - μεταξύ των 140 πόλεων - βρέθηκε στην 92η.

Αιτία της "βουτιάς” αυτής ήταν το "σκορ” που αφορά την υγειονομική περίθαλψη η οποία σαφώς επηρεάστηκε από την πανδημία. Σε σύγκριση με έξι μήνες πριν, η μέση βαθμολογία μιας πόλης ως προς την υγειονομική περίθαλψη που παρέχει έχει υποχωρήσει κατά σχεδόν πέντε βαθμούς. Οι πόλεις που σημείωσαν τη μεγαλύτερη σχετική μείωση είναι η Πράγα, η Αθήνα και η Τζακάρτα, όπου ο αριθμός των κρουσμάτων κατέγραφε αύξηση κατά τη διάρκεια της έρευνας, τα στοιχεία για την οποία συγκεντρώθηκαν μεταξύ 22 Φεβρουαρίου και 21 Μαρτίου 2021.

 

 

Στην έρευνα του Economist Intelligence Unit, κάθε πόλη εξετάζεται με βάση 30 ποιοτικά και ποσοτικά κριτήρια τα οποία ανήκουν σε πέντε βασικές κατηγορίες: σταθερότητα, υγειονομική περίθαλψη, πολιτισμός και περιβάλλον, εκπαίδευση και υποδομές.

Η πανδημία επηρέασε τις συνθήκες διαβίωσης σε πολλές πόλεις, κυρίως λόγω των επιπτώσεών της στις υποδομές της υγείας. Επίσης οι συνθήκες αυτές επηρεάστηκαν και από τα μέτρα που ελήφθησαν κατά τη διάρκεια των lockdown που επιβλήθηκαν, τα οποία είχαν αντίκτυπο σε τομείς όπως ο πολιτισμός, το περιβάλλον και η εκπαίδευση. 

Οι καλύτερες πόλεις για να ζει κανείς

Την πρωτιά κέρδισε το Ώκλαντ καθώς λόγω του κλεισίματος των συνόρων και του χαμηλού αριθμού κρουσμάτων, η Νέα Ζηλανδία μπόρεσε να κρατήσει ανοιχτά τα θέατρα, τα εστιατόρια και άλλες πολιτιστικές δραστηριότητες. Έτσι η πόλη της Ν. Ζηλανδίας ανέβηκε από την έκτη θέση που βρισκόταν το φθινόπωρο του 2020 στην πρώτη θέση. Επίσης, η πρωτεύουσα της Νέας Ζηλανδίας, το Ουέλλινγκτον, ανέβηκε από την 15η θέση στην τέταρτη θέση.

 

pin

 

Οι ιαπωνικές πόλεις Οζάκα και Τόκιο κατέλαβαν τη δεύτερη και τέταρτη θέση, αντίστοιχα, λόγω της σταθερότητας που κατάφεραν να έχουν. Στην τρίτη θέση βρίσκεται η Αδελαΐδα της Αυστραλίας, ενώ τρεις ακόμη αυστραλιανές πόλεις (Περθ, Μελβούρνη,  Μπρίσμπεϊν) κατατάσσονται στις δέκα πρώτες, με το Σίδνεϊ στην 11η θέση.

Οι ελβετικές πόλεις Ζυρίχη και Γενεύη διατήρησαν τις θέσεις τους στις δέκα πρώτες, παρά το γεγονός ότι εξακολουθούν στις περιοχές αυτές να ισχύουν κάποιοι περιορισμοί.

Καθοδικά η Ευρώπη - Άνοδος για τις πόλεις των ΗΠΑ

Σύμφωνα με τα στοιχεία, η Ευρώπη δεν τα πήγε καθόλου καλά. Η Βιέννη, η οποία είχε την πρώτη θέση στη λίστα του Economist τη διετία 2018-2020, έπεσε στην 12η θέση μετά το δεύτερο κύμα του Covid-19.

Στη Γερμανία, η Φρανκφούρτη, το Αμβούργο και το Ντίσελντορφ κατέγραψαν πολύ μεγάλες πτώσεις.

Πόλεις του Καναδά, όπως το Μόντρεαλ, το Βανκούβερ, το Κάλγκαρι και το Τορόντο, που σε προηγούμενες κατατάξεις είχαν υψηλή βαθμολογία, επίσης "κατρακύλησαν".

Η καθοδική πορεία των πόλεων τόσο της Γηραιάς Ηπείρου όσο και του Καναδά μπορεί να αποδοθεί στην κατάσταση των συστημάτων υγείας κατά το δεύτερο κύμα της πανδημίας.

Στην αντίθετη κατεύθυνση, αρκετές πόλεις των ΗΠΑ, όπως η Χονολουλού και το Χιούστον, αναδείχθηκαν ως οι μεγαλύτεροι κερδισμένοι στην τελευταία έρευνα, καθώς "πρόλαβαν" και ήραν τα μέτρα περιορισμού που είχαν επιβληθεί στο πλαίσιο αντιμετώπισης της πανδημίας.

Οι "χειρότερες” πόλεις παραμένουν σε χαμηλές θέσεις

Αν και οι αλλαγές στην κατάταξη ήταν πολύ μεγάλες, στις πολύ χαμηλές θέσεις της λίστας η σειρά των πόλεων παρέμεινε σχετικά αμετάβλητη. Όπως και σε προηγούμενες έρευνες, οι συνθήκες διαβίωσης παραμένουν οι χειρότερες στη Δαμασκό της Συρίας. Πολύ χαμηλά βρίσκεται επίσης το Λάγος στη Νιγηρία, το Πορτ Μόρεσμπι της Παπούα Νέα Γουινέα και η Ντάκα, η πρωτεύουσα του Μπαγκλαντές.

 

pin

 

Σχετικά με το επόμενο διάστημα, η Intelligence Unit του Economist σημειώνει πως "οι συνθήκες στις πιο φτωχές πόλεις κατά πάσα πιθανότητα θα επιδεινωθούν, ειδικά αν οι πόλεις αυτές δεν αποκτήσουν τα εμβόλια που χρειάζονται για να αποτρέψουν τη μετάδοση νέων μεταλλάξεων του Covid-19. Τα συστήματα υγείας που είναι "αδύναμα" θα υποστούν ακόμα μεγαλύτερη πίεση, κάτι που ήδη συμβαίνει στην Ινδία.

Επίσης, η αργή πορεία του εμβολιασμού θα οδηγούσε σε πιο αυστηρά lockdown, το οποίο με τη σειρά του επηρεάζει την ανάκαμψη της οικονομίας. Ο ρυθμός ανάκαμψης της βιωσιμότητας στις περισσότερες περιοχές θα καθοριστεί από το πόσο αποτελεσματικά μπορεί να ελεγχθεί η πανδημία και συγκεκριμένα μέσω ενός συνδυασμού εμβολιασμών, τεστ, ιχνηλάτησης και καραντίνας”.


Δεν υπάρχουν σχόλια: