Σάββατο 17 Απριλίου 2021

Αυτό είναι ολόκληρο το ψηφισμένο Νομοσχέδιο του ΥΠΕΣ για την Τοπική Αυτοδιοίκηση


Δημοσιεύθηκε το απόγευμα της Πέμπτης από τις Υπηρεσίες της Βουλής, το περιεχόμενο του Νομοσχεδίου – “σκούπα” του Υπουργείου Εσωτερικών, όπως ψηφίστηκε στη Βουλή το βράδυ της Τετάρτης.

Περιλαμβάνει 84 άρθρα (έναντι 62 που είχε όταν κατατέθηκε, και ενώ στη δημόσια διαβούλευση είχαν τεθεί μόνο 34).
Επισημαίνουμε ότι θα ξεκινήσει να ισχύει από τη δημοσίευσή του σε  Φ.Ε.Κ., η οποία αναμένεται άμεσα σήμερα.  
 
Τονίζουμε, επίσης, ότι χρειάζεται προσοχή για το χρόνο ισχύος που έχουν μεμονωμένες διατάξεις.
- Για παράδειγμα, στο αρ.62 η προθεσμία για τη δυνατότητα προσαύξησης έως 30 % του αριθμού ωρών υπερωριακής απασχόλησης των Υπαλλήλων Δήμων ή Περιφερειών και του προσωπικού της Δημοτικής Αστυνομίας που συμμετέχουν στα κλιμάκια ελέγχου των μέτρων της πανδημίας, παρατάθηκε αναδρομικά από τη λήξη της (είχε λήξει στις 28.2.2021).
- Αντιστοίχως, από τη λήξη της παρατάθηκε  με το αρ.61 η δυνατότητα αναθέσεων από τους ΟΤΑ για την προμήθεια υλικών για την αντιμετώπιση της πανδημίας, με τη διαδικασία της διαπραγμάτευσης χωρίς προηγούμενη δημοσίευση (είχε λήξει στις 28.2.2021). Με απλά λόγια, εδώ η αναδρομική παράταση « από τη λήξη της » πρακτικά ισοδυναμεί με εκ των υστέρων νομιμοποίηση αγνώστου πλήθους αναθέσεων που ήδη έχουν γίνει με αυτή την κατ’ εξαίρεση διαδικασία ανά την Ελλάδα. 
- Άλλο παράδειγμα, το αρ.42 που ρυθμίζει τη λήψη της τυχόν προσωπικής διαφοράς για τους Δημοτικούς Αστυνομικούς που επέστρεψαν πάλι στους Δήμους από τα Καταστήματα Κράτησης, ισχύει αναδρομικά από την ημερομηνία ανάληψης καθηκόντων στο Φορέα υποδοχής.
 
Μπορείτε να δείτε ολόκληρο το Νομοσχέδιο με τι ακριβώς ψηφίστηκε τελικά, ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια: